ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Crash test για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Κορυφώνεται η αγωνία όσο πλησιάζει η 3η Αυγούστου για την επίσημη “έναρξη” του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Πρόκειται για ένα crash test που αναμένει εδώ και καιρό η αγορά, τόσο δηλαδή οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες όσο και οι τράπεζες που συνεχίζουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο η διαδικασία θα λάβει χώρα σε δόσεις καθώς μέσα στο Φθινόπωρο υπολογίζεται πως η σχετική πλατφόρμα θα λειτουργεί πλήρως.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, πάντως ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Δημήτρης Παπαδημηρίου γνωστοποίησε πως ήδη από την πρώτη μέρα η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με ΕΦΚΑ και Υπουργείο Εργασίας και συνεχώς θα αναβαθμίζεται. Υπενθυμίζεται πως δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα έχουν οι επιχειρήσεις ως και τα τέλη του 2018.

Στόχος του Υπουργείου, όπως επισημαίνεται είναι η ανακούφιση επιχειρήσεων που έχουν να επιδείξουν προοπτικές, ενώ θα αποτελέσει παράλληλα μια ευκαιρία για τις τράπεζες να μειώσουν τελικά τον όγκο των μη εξυπερτούμενων δανείων στο 40% ως το 2019 – όπως έχει τεθεί ως στόχος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα χρέη των επιχειρήσεων προς τράπεζες και δημόσιο υπολογίζονται στα 100 δισ. ευρώ και οι “βεβαρυμένες” επιχειρήσεις είναι περίπου 400.000.  Από την πλευρά του, ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επεσήμανε οι πρώτες αναδιαρθρώσεις (εντός του 2017) αναμένεται να αφορούν κυρίως χρέη που δεν ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο πως είναι ευνόητο να υπάρξουν λάθη και παραλήψεις καθώς είναι ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο εγχείρημα και το γεγονός ότι ενεργοποιείται η πλατφόρμα του μηχανισμού τον Αύγουστου ίσως αποτελέσει ευκαιρία να καλυφθούν τα κένα εν μέσω “θερινής ραστώνης”. Ωστόσο οι φόβοι που εκφράζονται έχουν να κάνουν με τις αιτήσεις, τα δεκάδες δικαιολογητικά με πληθώρα πληροφοριών που απαιτούνται όπως πλήρη κατάλογο των πιστωτών, είτε πρόκειται για το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη, ή για αντίγραφο του ποινικού μητρώου κλπ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version