ΑΠΟΨΕΙΣ

CNBC | Η επόμενη μέρα των εκλογών φέρνει αβεβαιότητα

Μια δημοσκόπηση στην Ελλάδα που έδειξε το ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει οριακά την πρώτη θέση έναντι της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε αφορμή για ένα άρθρο στο CNBC να θίξει το ζήτημα για το αν το στοίχημα του πρώην πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την εξουσία του, μπορεί να χαθεί.

“Ο Τσίπρας παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, οδηγώντας για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες τη χώρα σε εκλογές, αφότου ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο. Η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σημαδεύτηκε από τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και από το αντάρτικο του κόμματος αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για νέα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα ενός απαραίτητου τρίτου πακέτου διάσωσης”, αναφέρει το άρθρο.

Τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιθυμεί την αυτοδυναμία για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά σημείωσε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να σχηματιστεί αρκετά γρήγορα αν κάποιο κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του.

Την ίδια ώρα στην ελληνική κοινωνία επικρατεί απαισιοδοξία με το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 67% των αντίστοιχων της ΝΔ αισθάνονται ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει χειρότερη το 2016.

Με τόσα πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης να εστιάζουν την προσοχή τους στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι πρόωρες εκλογές προσφέρουν μια πρόσθετη ανησυχία στους πιστωτές και τους οικονομολόγους

Ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Otmar Issing, δήλωσε στο CNBC, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών “είναι εντελώς αβέβαιο”. “Ο Τσίπρας έχει χάσει την δημοτικότητά του και είναι απλά εικασίες για το τι είδους κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί. Συνεπώς πιστεύω ότι είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να βιώσει η Ελλάδα, καθώς χρειάζεται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον για να εφαρμοστούν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις”, πρόσθεσε.

O κ. Issing πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει σταθερότητα για τον ελληνικό λαό και τους επενδυτές γιατί σε αντίθετη περίπτωση φοβάται ότι “η κρίση θα συνεχιστεί”.

Ο Stephen King, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της HSBC, τόνισε στο CNBC ότι πιθανώς θα υπάρξουν περισσότεροι πολιτικοί διαξιφισμοί για το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ και τους σκληρούς στόχους που έχουν θέσει οι πιστωτές στη χώρα.

“Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το εργασιακό κόστος, πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, κάτι που πιθανώς να προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.” δήλωσε. “Η χώρα έχει προβεί σε απίστευτες δεσμεύσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στα επόμενα χρόνια και είναι δύσκολο να βρει άλλα παραδείγματα στον κόσμο που άλλες χώρες κατάφεραν να το πετύχουν χωρίς να έχουν τα προνόμια κάποιας υποτίμησης του νομίσματός τους.

Επομένως η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να υπάρξει πάλι μια αίσθηση οικονομικής κανονικότητας” κατέληξε.

capital.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version