ΓΥΝΑΙΚΑ

Chef Στέλιος Δίγκας | Τάρτα με Σπαράγγια και τρία τυριά

Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την γενέτειρα πατρίδα μου την Καβάλα που έχει υπέροχα σπαράγγια και προϊόντα που μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, και προσωπική μου εκτίμηση υπερτερούν έναντι άλλων αντίστοιχων προϊόντων που εισάγουμε και δυστυχώς τα έχουμε σε μεγάλη υπόληψη μειώνοντας τα ελληνικά μας προϊόντα που χαίρουν διακρίσεως σε όλες τις κουζίνες του εξωτερικού.》

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτας (κατεψυγμένο ή χειροποίητο)
1 δέμα σπαράγγια τρυφερά , πλυμένα και καθαρισμένα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας flakes κόκκινης πιπεριάς γλυκιάς ή μπούκουβο γλυκό
200γρ. μυζήθρα τριμμένη
200γρ. γραβιέρα τριμμένη
250 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε προθερμένοντας το φούρνο στους 200°C όσο ετοιμάζουμε την προεργασία των σπαραγγιών.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σπαράγγια για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να παρουν γεύση. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα flakes (νιφάδες) κόκκινης πιπεριάς, και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τα σπαράγγια.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμιξης, προσθέτουμε την μυζήθρα, το αυγό ελαφρά χτυπημένο, την μισή παρμεζάνα και την μισή γραβιέρα, θυμάρι, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και το πιπέρι.
Ξεδιπλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ένα αντικολλητικο χαρτί και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Υπολογίζουμε γύρω από τα άκρα του περιγράμματος της ζύμης 3-4cm και τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
Ψήνουμε τη ζύμη στο φούρνο για 15 λεπτά. Κατόπιν την αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουνε να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν προσθέσουμε την γέμιση.
Όταν είναι πλέον έτοιμη η σφολιάτα χωρίς να την βγάλουμε από το ταψί απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μυζήθρας τυριών στη βάση της ζύμης καθώς και τα υλικά που έχουμε σωταρισμενα στο τηγάνι τα κρεμμύδια και το σκόρδο απλώνοντας τα σπαράγγια σε μια όμορφη σειρά κατά μήκος της ζύμης.
Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη γραβιέρα και παρμεζάνα. Πασπαλίζουμε επιπλέον φρέσκο ​​θυμάρι εάν επιθυμούμε .
Βάζουμε το ταψί με την τάρτα στον
φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά έως ότου η ζύμη είναι τραγανή και χρυσή και το τυρί στην κορυφή είναι λιωμένο και ελαφρά γκρατιναρισμένο. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5-10 λεπτά. Κόβουμε τη τάρτα σε τετράγωνα ισομεγέθη κομμάτια και σερβίρουμε.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version