ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Brexit | Τροπολογία Παράτασης υπερψήφισαν οι βουλευτές

Οδυνηρή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον που ήλπιζε σήμερα να “περάσει” την συμφωνία που έκανε με την ΕΕ για το Brexit, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο! Η τροπολογία που “έτρεμε” πέρασε και τον αναγκάζει να ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την έξοδο από την ΕΕ.

Αρχικά έγινε γνωστό πως η ψηφοφορία για την συμφωνία θα γίνει την προσεχή Τρίτη, ωστόσο ούτε αυτό πια δεν είναι σίγουρο! Όλα όσα έγιναν στο Κοινοβούλιο, έξω από το οποίο μια λαοθάλασσα διαδηλώνει και ζητά παραμονή στην ΕΕ.

Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit.

Η αντίδραση του Βρετανικού λαού

Στο Κοινοβούλιο επικράτησε ένταση και… κολασμένες αντιπαραθέσεις, ενώ τελικά η τροπολογία που… έτρεμε ο Μπόρις Τζόνσον πέρασε κι έτσι η σημερινή ψηφοφορία αναβάλλεται! 

Ωστόσο έξω από το Κοινοβούλιο τα πράγματα δεν διέφεραν ιδιαίτερα. Μεγάλες διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το πρωί, από πολίτες που δηλώνουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο του Τζόνσον και επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version