ΚΟΣΜΟΣ
Brexit | Με άνετη πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο Τζόνσον
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε επί της αρχής από τη Βουλή των Κοινοτήτων ανοίγει το δρόμο για υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Με άνετη πλειοψηφία 124 ψήφων εγκρίθηκε το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε επί της αρχής από τη Βουλή των Κοινοτήτων ανοίγει το δρόμο για υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Συγκεκριμένα, 358 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 234 εναντίον του νομοσχεδίου στη δεύτερη ανάγνωσή του.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο δεδομένης της ευρείας πλειοψηφίας που εξασφάλισε το κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.
Διακόπτει τη λειτουργία της η Βουλή
Το βρετανικό κοινοβούλιο θα διακόψει τη λειτουργία του για τις γιορτές των Χριστουγέννων και θα συνεχίσει τη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου, στις επιτροπές, στις αρχές Ιανουαρίου 2020.
Ύστερα από τρεις αναβολές του Brexit, τριάμισι χρόνια πολιτικής κρίσης και δύο εκλογές, οι Βρετανοί βουλευτές ξεκίνησαν σήμερα τη διαδικασία υιοθέτησης της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαπραγματεύθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα διαζύγιο στα τέλη Ιανουαρίου.
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) της 31ης Ιανουαρίου 2020.
Tory MPs are gathering around Boris Johnson so he can sign their copies of the Withdrawal Agreement Bill pic.twitter.com/4IOpw2kcbt
— Asa Bennett (@asabenn) December 20, 2019
Boris Johnson is in the Chamber signing a copy of his Withdrawal Agreement Bill for a fellow Tory MP…we are expecting the vote on it to be announced in a couple of mins
— Kate Ferguson (@kateferguson4) December 20, 2019
Ύστερα από την έγκριση της βασίλισσας, δεν θα απομένει παρά να το επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου ύστερα από 47 χρόνια κοινής πορείας.
Για τον Μπόρις Τζόνσον, σήμερα είναι η ημέρα που θα εκπληρωθεί η «υπόσχεση που δόθηκε στο βρετανικό λαό» να έχει «ολοκληρωθεί για τα Χριστούγεννα» η ψήφος για το Brexit σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από την υπηρεσίες του.
Ο επικεφαλής της Συντηρητικής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη Ιουλίου, έθεσε το Brexit Νο1 προτεραιότητα του προγράμματός του, λεπτομέρειες του οποίου παρουσίασε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ στην παραδοσιακή της ομιλία με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου.
Η επίσημη ημερομηνία του Brexit θα δώσει το έναυσμα για μια περίοδο γρήγορων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Φόβοι για μια μη συμφωνία
Αυτή η περίοδος μπορεί να παραταθεί μια φορά για ένα ή δυο χρόνια, αλλά αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να κλείσει αυτόματα την πόρτα σε αυτή την πιθανότητα και έχει εισάγει στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στο Κοινοβούλιο μια πρόβλεψη που να απαγορεύει κάθε αναβολή.
Αυτή η τοποθέτηση είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι φόβοι για μια μη συμφωνία, με επιπτώσεις στην οικονομία, στα τέλη του 2020.
Η ΕΕ έχει τονίσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία, προειδοποιώντας ότι μια ‘μη συμφωνία’ θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο για το Ηνωμένο Βασίλειο παρά για τους Ευρωπαίους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει εξίσου να έχει η βρετανική δικαιοσύνη την αρμοδιότητα να επανεξετάζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αφού διαπραγματεύθηκε τη νέα συμφωνία του Brexit, που προβλέπει μια νέα λύση προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή ενός φυσικού συνόρου μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και να μην τεθεί σε σε κίνδυνο η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου.
Έχασε την πλειοψηφία του λόγω παραιτήσεων και αποπομπών βουλευτών που επέτειναν την πολιτική κρίση που προκάλεσε το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016, όπου οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% υπέρ του Brexit. Για να αρθεί το αδιέξοδο, κατάφερε ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Το 2017, η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, που είχε προκηρύξει εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της στη Βουλή, έχασε έδαφος και αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους υπερσυντηρητικούς του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP. Το κόμμα αυτό στη συνέχεια αντιτάχθηκε σε όλες τις συμφωνίες του Brexit, παρεμποδίζοντας κάθε πρόοδο για συναίνεση. Οι οκτώ του ψήφοι πλέον έχουν μικρή βαρύτητα σε μια Βουλή των Κοινοτήτων όπου οι Συντηρητικοί έχουν την πιο μεγάλη πλειοψηφία τους από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Πύρινα μέτωπα στο Λος Άντζελες – Κάτοικος περιγράφει στο ENA Channel τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι
Ο Ιορδάνης Καραγιαννίδης, κάτοικος του Λος Άντζελες με καταγωγή από την Ξάνθη περιγράφει την αγωνία και την αβεβαιότητα που ζει μαζί με χιλιάδες άλλους κατοίκους της περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που έχει περικυκλώσει τα σπίτια τους.
“Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Η φωτιά φαίνεται από παντού και η μυρωδιά του καμένου έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ζούμε με τις βαλίτσες έτοιμες, περιμένοντας την ειδοποίηση για εκκένωση. Μάλιστα πριν λίγο ξυπνήσαμε μέσα στη νύχτα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που διέπει το Λος Άντζελες.”
Ο Ιορδάνης Καραγιαννίδης περιγράφει τον φόβο που προκαλεί η απρόβλεπτη πορεία των φλογών:
“Ο άνεμος είναι ο μεγάλος εχθρός. Τη μια στιγμή φαίνεται να υποχωρεί, και την άλλη οι φλόγες πλησιάζουν τόσο πολύ που μοιάζουν έτοιμες να πηδήξουν στους κήπους μας. Δυστυχώς τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι οι ισχυροί άνεμοι θα κρατήσουν μέχρι και την Παρασκευή.”
Ο Ιορδάνης καταλήγει με ένα μήνυμα ελπίδας, αλλά και ανησυχίας για το μέλλον:
“Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα όλο αυτό, αλλά ξέρουμε πως το Λος Άντζελες θα χρειαστεί χρόνια για να επουλώσει τις πληγές του.”
ΚΟΣΜΟΣ
“Μητσοτάκης: Ελλάδα-Αίγυπτος ενισχύουν ενεργειακή συνεργασία”
Οι περιφερειακές εξελίξεις και η ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου συζητήθηκαν κατά τη τριμερή Σύνοδο των τριών χωρών, στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπως αναφέρθηκε στις κοινές δηλώσεις των αρχηγών των τριών χωρών.
« Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξηγώντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Καΐρου, λέγοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση», ενώ ξεχωριστή είναι και η σημασία του Gregy, που θα συνδέει τις δύο χώρες.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στο Κάιρο επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση αυτή της συνεργασίας με γνώμονα την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα ένα ευρύ φάσμα δράσεων από επενδύσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μέχρι αμυντική αλλά και λιμενική εργασία.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή στο επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο διεξήχθη παράλληλα με τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου με δέσμευση και των τριών κρατών να ενισχυθεί η στρατηγική τους συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, «κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στη μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα ενώσει την Ελλάδα και την Αίγυπτο καθιστώντας τις δύο χώρες μας μια ενεργειακή γέφυρα μεταφοράς καθαρής ενέργειας, από τον άνεμο και από τον ήλιο, από την βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα βαίνει πιο γρήγορα στην απανθρακοποίηση και μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ ουσιαστικά με την Αίγυπτο για να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι αμοιβαία επωφελείς.
«Αθήνα και Λευκωσία προσεγγίζουμε από κοινού όλες τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις της περιοχής. Αναφέρθηκε ο φίλος Νίκος στο ζήτημα του Κυπριακού. Επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και πιστεύω ότι έχει ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε ότι μια τέτοια επίλυση του κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτήν την τόσο ταραγμένη εποχή», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τη Συρία
«Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας, οικοδομώντας από κοινού την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία αλλά και αποκρούοντας από κοινού καθετί εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, καθετί που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν εκτενώς και τις εξελίξεις στη Συρία όπου επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για την κυριαρχία, για την εδαφική ακεραιότητα της ενιαίας Συρίας και την προσήλωση σε μια συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων.
«Είναι αυτονόητο ότι η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, των χριστιανών, των υπόλοιπων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πλούσια απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας», υπογράμμισε.
Ανέφερε δε ότι επισήμαναν και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας, που μεταξύ άλλων ενδέχεται να παρεμποδίσει και την εθελοντική και ασφαλή προσφύγων κάτι το οποίο αποτελεί όχι μόνο ελληνική και κυπριακή αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
«Δεσμευθήκαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ομαλοποίηση της κατάστασης και αποτροπή οποιασδήποτε ριζοσπαστικοποίησης. Ακριβώς γι’ αυτό και η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κανόνες τους οποίους οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβονται. Άλλωστε η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, συμφωνίες που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησαν και για τον κεντρικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα. «Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να ανακουφιστούν οι άμαχοι, να απελευθερωθούν οι όμηροι. Είναι αυτή η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να εκκινήσει πάλι μια πολιτική διαδικασία για το παλαιστινιακό με στόχο την λύση των δύο κρατών, τη μοναδική πιστεύουμε λύση που μπορεί να φέρει μια διατήρηση ειρήνης στην περιοχή», σημείωσε ενώ για τον Λίβανο επανέλαβε τη στήριξή μας στην εκεχειρία με την ευχή σύντομα να εκλεγεί καινούργιος Πρόεδρος.
Για τη Λιβύη
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη δήλωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να αναβιώσει με κάποιο τρόπο αυτή η παγωμένη ειρηνευτική διαδικασία και κυρίως να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων – είτε είναι τακτικές είτε είναι μισθοφορικές – να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ο λαός ελεύθερος να αποφασίσει για το μέλλον του με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
«Όλα τα παραπάνω συνιστούν εξελίξεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι φυσικό λοιπόν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος να συντονίζουν τα βήματα τους και σε αυτό το πεδίο, πόσο μάλλον όταν η Αίγυπτος παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης όπου επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προσήλωση στη συγκράτηση μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συνεχάρη τον Πρόεδρο Σίσι για την εξαιρετική, όπως είπε, προσήλωσή του στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του.
«Είναι πολύ σημαντικό ταυτόχρονα, όσο παλεύουμε με την παράνομη μετανάστευση και με τους άθλιους διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο αθώες ανθρώπινες ψυχές, να εντείνουμε και τη συνεργασία μας ως προς τη νόμιμη μετανάστευση. Και εκεί θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχουμε ήδη μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο την οποία θέτουμε σε ισχύ και θέλουμε να τη διευρύνουμε περαιτέρω και σε άλλες κατηγορίες εργατών. Εξάλλου το μεταναστευτικό αποτελεί και ένα από τα σοβαρά κεφάλαια όσον αφορά τις σχέσεις του Καΐρου με τις Βρυξέλλες στο οποίο η συνεργασία πρέπει να ενταθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ – Αιγύπτου
Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν πρωτοστατήσει για την υπογραφή συνολικής συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ και της Αιγύπτου. «Αναγνωρίζεται πια από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η σημασία της Αιγύπτου για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά τελικά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαίρομαι που αύριο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα θα είναι εδώ στο Κάιρο για να συζητήσει μαζί σας θέματα που άπτονται αυτής της συμφωνίας. Και στο ίδιο πνεύμα αναφερθήκαμε και στη σημασία της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των θαλασσίων εμπορικών διαδρόμων σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, κάτι το οποίο είναι απολύτως κρίσιμο για την Αίγυπτο και για την κίνηση η οποία περνά από τη διώρυγα του Σουέζ», τόνισε ο Πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει και ένα από τα κεντρικά θέματα των προτεραιοτήτων της Ελλάδας στα πλαίσια των αυξημένων ευθυνών που αναλαμβάνει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή η συμπόρευση των τριών χωρών θα συνεχιστεί σε ακόμα πιο στέρεο έδαφος και ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την εξαιρετική συνεργασία στο Κάιρο.
Οικονομική συνεργασία
«Η Αίγυπτος είναι ανοιχτή σε συνεργασία» με Ελλάδα και Κύπρο ανέφερε νωρίτερα ο Αλ Σίσι, ευχαριστώντας τους αρχηγούς των άλλων δύο κρατών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, ενώ ανέφερε ότι έγινε εις βάθος επισκόπηση σε μια σειρά τομέων, έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις και υπεγράφησαν συμφωνίες.
Σημαντικό μέρος των συζητήσεων ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις, όλα όσα γίνονται στη γειτονιά μας, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων στη Συρία, όσα γίνονται στη Γάζα, τη Λιβύη, την Ερυθρά Θάλασσα έχει προκαλέσει πρωτόγνωρη κρίση.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου από τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο. Η διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση των δύο πλευρών δείχνει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες. Σταθερός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των στόχων. Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν και στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας για την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
Συναντηθήκαμε σήμερα στο Κάιρο με τους φίλους Προέδρους El-Sisi και Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, ενός ανθεκτικού και εξαιρετικά παραγωγικού, όπως αποδεικνύεται, σχήματος συνεργασίας, το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί και το πιο προωθημένο τέτοιο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή.
Εν μέσω, μάλιστα, πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων, σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, εδώ στο Κάιρο επιβεβαιώσαμε για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας. Και έχοντας ως μόνιμο γνώμονα των κινήσεών μας την ευημερία, την ασφάλεια αλλά, κυρίως, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υλοποιώντας παράλληλα ένα ευρύ φάσμα δράσεων, από επενδύσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές, μέχρι αμυντική αλλά και λιμενική συνεργασία.
Να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου για τη μεγάλη συμμετοχή στο επιχειρηματικό forum το οποίο διεξάγεται παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς διάσκεψής μας.
Επαναλάβαμε τη δέσμευση των τριών κρατών μας να ενισχυθεί η στρατηγική μας συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. Κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με πρώτο, εμβληματικό έργο το GREGY, που θα ενώσει ουσιαστικά την Ελλάδα και την Αίγυπτο, καθιστώντας τις δύο χώρες μας μια ενεργειακή «γέφυρα» μεταφοράς καθαρής ενέργειας, από τον άνεμο και από τον ήλιο, από τη βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη.
Να τονίσω και την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε σε μία αναπτυσσόμενη αγορά, στην αγορά της δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα, η οποία θα αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα βαίνει προς ένα πλαίσιο γρήγορης απανθρακοποίησης. Και εκεί μπορούμε, πιστεύω, να συνεργαστούμε πολύ ουσιαστικά με την Αίγυπτο για να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες.
Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία προσεγγίζουμε από κοινού όλες τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις της περιοχής. Αναφέρθηκε και ο φίλος Νίκος στο ζήτημα του Κυπριακού. Επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Πιστεύω ότι έχει ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε ότι μια τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτή την τόσο ταραγμένη εποχή.
Και συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας, οικοδομώντας από κοινού την ειρήνη, τη σταθερότητα και συνεργασία αλλά και αποκρούοντας από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κάθε ενέργεια που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή.
Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στη Συρία. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της ενιαίας Συρίας, την ανάγκη και την αφοσίωσή μας σε μία συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων των Σύρων. Και είναι αυτονόητο ότι η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, των χριστιανών, των υπόλοιπων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πλούσια, απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.
Επισημάναμε, επίσης, τον κίνδυνο αναζωπύρωσης συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας, που, μεταξύ άλλων, ενδέχεται να παρεμποδίσει και την εθελοντική και ασφαλή επιστροφή προσφύγων, κάτι το οποίο αποτελεί όχι μόνο ελληνική και κυπριακή, αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Δεσμευτήκαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ομαλοποίηση της κατάστασης και αποτροπή οποιασδήποτε ριζοσπαστικοποίησης.
Ακριβώς γι’ αυτό και η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, κανόνες τους οποίους οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβονται. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με τη φίλη Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συμφωνίες που βασίζονται πλήρως -επαναλαμβάνω, πλήρως- στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Συζητήσαμε επίσης για τον κεντρικό, τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίτευξης μιας τόσο απαραίτητης εκεχειρίας στη Γάζα. Είναι τόσο ανάγκη σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, να ανακουφιστούν οι άμαχοι, να απελευθερωθούν οι όμηροι, και είναι αυτή η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να εκκινήσει πάλι μια πολιτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, με στόχο τη λύση των δύο κρατών, τη μοναδική -πιστεύουμε- λύση που μπορεί να φέρει μία διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή.
Συζητήσαμε επίσης για τον Λίβανο, τη στήριξή μας στην εκεχειρία στον Λίβανο, την ευχή μας να μπορέσει σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, να εκλεγεί καινούργιος Πρόεδρος στη χώρα αυτή.
Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Λιβύη. Κρίναμε ως επιτακτική την ανάγκη να αναβιώσει με κάποιο τρόπο αυτή η «παγωμένη» ειρηνευτική διαδικασία και κυρίως να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων, είτε είναι τακτικές είτε είναι μισθοφορικές, να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ο λιβυκός λαός, ελεύθερος, να αποφασίσει για το μέλλον του με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν εξελίξεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι φυσικό, λοιπόν, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος να συντονίζουν τα βήματά τους και σε αυτό το πεδίο. Πόσω μάλλον όταν η Αίγυπτος παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο κεφάλαιο της μετανάστευσης.
Της παράτυπης, όπου επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προσήλωση στη συγκράτηση μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης. Εδώ να συγχαρώ τον Πρόεδρο Sisi για την εξαιρετική προσήλωση την οποία έχει επιδείξει στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του.
Αλλά είναι πολύ σημαντικό ταυτόχρονα, όσο παλεύουμε με την παράνομη μετανάστευση και με τους άθλιους διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο αθώες ανθρώπινες ψυχές, να εντείνουμε και τη συνεργασία μας ως προς τη νόμιμη μετανάστευση. Εκεί θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχουμε ήδη μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, την οποία θέτουμε σε ισχύ και την οποία θέλουμε να διευρύνουμε περαιτέρω και σε άλλες κατηγορίες εργατών. Εξάλλου, το μεταναστευτικό αποτελεί και ένα από τα σοβαρά κεφάλαια όσον αφορά τις σχέσεις του Καΐρου με τις Βρυξέλλες, στο οποίο η συνεργασία πρέπει να ενταθεί.
Όπως είπε και ο φίλος Νίκος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε πρωτοστατήσει στο να υπογραφεί αυτή η συμφωνία συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου και αναγνωρίζεται πια από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η σημασία της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τελικά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαίρομαι που αύριο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα Roberta Metsola θα είναι εδώ στο Κάιρο για να συζητήσει μαζί σας θέματα που άπτονται αυτής της συμφωνίας.
Στο ίδιο πνεύμα αναφερθήκαμε και στη σημασία της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, των θαλάσσιων εμπορικών διαδρόμων σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, κάτι το οποίο είναι απολύτως κρίσιμο για την Αίγυπτο και για την κίνηση η οποία περνά από τη διώρυγα του Σουέζ.
Θέλω να τονίσω ότι το ζήτημα αυτό, της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα των προτεραιοτήτων της Ελλάδος στα πλαίσια των αυξημένων ευθυνών που αναλαμβάνει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Κλείνω, αγαπητέ μου Πρόεδρε, αισιόδοξος ότι αυτή η συμπόρευση Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου θα συνεχιστεί σε ακόμα πιο στέρεο έδαφος και θέλω να σε ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την εξαιρετική συνεργασία εδώ στο Κάιρο.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπογράφηκαν οι παρακάτω συμφωνίες:, παρουσία των ηγετών:
Μνημόνιο Συνεργασίας Διοικήσεων Λιμένων Πειραιά / Θεσσαλονίκης – Πορτ Σαΐντ / Αλεξάνδρειας,
Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα της Υγείας,
Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου μεταξύ φορέων αρμόδιων για την προώθηση επενδύσεων,
Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
protothema.gr
ΚΟΣΜΟΣ
Συρία: Αντιδράσεις για το ισλαμιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «τζιχαντιστή με κοστούμι»
Ένας κατάλογος τροποποιήσεων στα σχολικά βιβλία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις διαβεβαιώσεις ότι οι νέοι κυβερνώντες της Συρίας θα προωθήσουν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Πέτρος Κράνιας
Μια προαποφασισμένη αναθεώρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στη Συρία πυροδοτεί ανησυχίες σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα ανοικοδομήσει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και οδηγεί ορισμένους να αναρωτιούνται εάν θα επιδιώξει να επιβάλει μια συντηρητική ισλαμική κοσμοθεωρία.
Οι αλλαγές προωθούμενες από τον ηγέτη της Hayat Tahrir al Sham, που αναφέρονται σε μια σειρά εγγράφων που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα από το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνουν τα πάντα, από την κατάργηση όλων των αναφορών στον πρώην δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ έως την αλλαγή των θρησκευτικών αναφορών και την αφαίρεση της θεωρίας της εξέλιξης από τα σχολικά εγχειρίδια. Οι αλλαγές θα ισχύουν για όλους τους μαθητές ηλικίας μεταξύ 6 και 18 ετών.
Η Hayat Tahrir al-Sham, η τζιχαντιστική, μετέπειτα απλώς εξτρεμιστική και εν συνεχεία σουνιτική ισλαμιστική ομάδα που ηγήθηκε της επίθεσης που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ, έχει πει ότι θα μεταχειριστεί όλους τους Σύρους ισότιμα – είτε είναι γυναίκες είτε οι πολλές θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες της χώρας. Μια σειρά από διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν επισκεφθεί τη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας την Παρασκευή, όλοι προσπαθώντας να αξιολογήσουν εάν μπορούν να εμπιστευτούν τις υποσχέσεις της μεταβατικής κυβέρνησης.
Οι δυτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι παραμένουν επιφυλακτικές για την HTS, η οποία ξεκίνησε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία μετά από μετονομασία της Jabhat al Nusra (Μέτωπο αλ Νούσρα), εν συνεχεία έγινε το βασικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, αφού ο επικεφαλής της Αχμέντ αλ Σαράα (τότε χρησιμοποιούσε το παρωνύμιο Αμπού Μοχαμάντ αλ Τζολάνι) πήρε το χρίσμα από τον ηγέτη των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, μαζί με έναν σκασμό λεφτά και εν τέλει έχρισε εαυτόν θυρωρό για να μπορεί να εισέρχεται κατά το δοκούν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία στη Συρία. Η ομάδα διέκοψε δημοσίως τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα πριν από χρόνια και προσπάθησε να χαρακτηριστεί ως πιο μετριοπαθής. Τα παραπάνω δείχνουν το πώς θα μπορούσε αυτό να ερμηνευθεί ως προσπάθεια νομιμοποίησης των τζιχαντιστών στη Συρία.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας της Συρίας, Nazir al-Qadri, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αλλαγές, λέγοντας ότι σκοπό είχαν μόνο να αφαιρέσουν τις εξυμνητικές αναφορές στην εποχή του Άσαντ και τις ανακρίβειες στο πρόγραμμα σπουδών της ισλαμικής εκπαίδευσης. Είπε ότι μόνο ορισμένες από τις αλλαγές θα εφαρμοστούν. «Τα προγράμματα σπουδών σε όλα τα σχολεία της Συρίας θα παραμείνουν ως έχουν έως ότου σχηματιστούν εξειδικευμένες επιτροπές για την αναθεώρησή τους», είπε, χωρίς να διευκρινίσει.
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Συρίας
Οι αλλαγές περιγράφονται λεπτομερώς σε 12 έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Παιδείας στο Facebook την Τετάρτη. Τα έγγραφα απαριθμούσαν τροποποιήσεις στη γλώσσα και τα θέματα που θα παραλείπονταν, προσδιορίζοντας σε ποιο σχολικό βιβλίο και σε ποιες σελίδες επρόκειτο να γίνουν οι αλλαγές.
Οι αλλαγές περιελάμβαναν την αντικατάσταση φράσεων όπως «θυσίασε τη ζωή σου για την υπεράσπιση της πατρίδας του» με «θυσίασε τη ζωή σου για χάρη του Αλλάχ (Θεού)» σε θρησκευτικά εγχειρίδια – με βάση μια συντηρητική ερμηνεία στίχων στο Κοράνι. Σε άλλες παρόμοιες αλλαγές στα θρησκευτικά εγχειρίδια, η φράση «μονοπάτι της καλοσύνης» αντικαταστάθηκε από το «ισλαμικό μονοπάτι» και «αυτοί που έχουν παραστρατήσει» άλλαξε σε «Εβραίοι και Χριστιανοί».
Όλες οι αναφορές στην κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ για περισσότερες από πέντε δεκαετίες – από εικόνες και συνθήματα μέχρι τον εθνικό ύμνο – κόπηκαν από τα σχολικά βιβλία. Και υπήρξαν και άλλες ιστορικές αλλαγές, όπως η αφαίρεση από τα σχολικά βιβλία των αναφορών στη Σύρα βασίλισσα Ζηνοβία, μια θρυλική γυναίκα ηγέτη που κάποτε κυβέρνησε την Παλμύρα στη ρωμαϊκή εποχή, πριν από το Ισλάμ.
Οι αλλαγές εμφανίστηκαν επίσης με στόχο την απομάκρυνση της κριτικής κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφαιρώντας τις αναφορές στη μαζική εκτέλεση Αράβων εθνικιστών υπό τους Οθωμανούς το 1916. Άλλες τροποποιήσεις περιελάμβαναν την απόρριψη της θεωρίας της εξέλιξης από τη διδασκαλία της επιστήμης.
Αντιδράσεις στη Συρία
Ορισμένοι Σύροι χαιρέτησαν τις αλλαγές, ειδικά την κατάργηση των αναφορών στην κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ, η οποία περιελάμβανε ποιήματα για τον εορτασμό του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του, Χαφέζ. Άλλοι όμως εξέφρασαν ανησυχίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την υπό ακραία ισλαμιστική καθοδήγηση κυβέρνηση που σπεύδει να τροποποιήσει τα σχολικά βιβλία της χώρας χωρίς τη συμβολή της υπόλοιπης κοινωνίας, με ταυτόχρονη απόπειρα να μπει από το παράθυρο η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ορισμένοι Σύροι κάλεσαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις και την απόλυση του υπουργού Παιδείας.
Ο Mar Boutros Qassis, ο αρχιεπίσκοπος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Χαλέπι, είπε ότι ορισμένες από τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών υποδηλώνουν ότι η χώρα δεν οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. «Υπήρξαν αλλαγές που σχετίζονται με το καθεστώς Άσαντ… οι οποίες είναι κατανοητές», είπε. «Ωστόσο, υπήρξαν επίσης τροπολογίες που παρεμβαίνουν στην ισλαμική ιδεολογία της κοινωνίας και της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.
Κατά την εποχή του Άσαντ, οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες της Συρίας ζούσαν δίπλα στους μουσουλμάνους με ελάχιστες προστριβές, αλλά οι δεσμοί τους δοκιμάστηκαν σοβαρά από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011, καθώς πολλοί υποστήριξαν αντίθετες πλευρές. Οι ισλαμιστικές ομάδες προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις μειονότητες ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα Συρία στην οποία θα έχουν πλήρη δικαιώματα και ισότητα με τη μουσουλμανική πλειοψηφία, αλλά από τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης και φυσικά γνωρίζοντας το πλήρες ιστορικο του Αχμέντ αλ Σαράα κάτι τέτοιο μοιάζει ελάχιστα πιθανό.
Ο Qadri, ο υπουργός Παιδείας, είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι τόσο η μουσουλμανική όσο και η χριστιανική θρησκεία θα διδάσκονται στα σχολεία και ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των κοριτσιών στη μάθηση. «Η εκπαίδευση είναι μια κόκκινη γραμμή για τον συριακό λαό, πιο σημαντική από το φαγητό και το νερό», είπε. Βέβαια, ο Qadri ήταν προηγουμένως υπουργός Παιδείας στο Ιντλίμπ, την πόλη στα βορειοδυτικά της Συρίας που έγινε η βάση για το HTS και ένα de facto κράτος υπό την κυριαρχία του τα τελευταία χρόνια καθώς πολεμούσε το καθεστώς Άσαντ και ήταν πλήρως υπό τον πνευματικό και οικονομικό έλεγχο της Τουρκίας, με δρόμους και πλατείες να μετονομάζονται ακόμα και σε «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σχολεία και κτήρια να χτίζονται από τουρκικές οργανώσεις και το νόμισμα που χρησιμοποιείται να είναι η τουρκική λίρα.
Ο Χασάν Αμπού Χανιέ, ειδικός σε θέματα ισλαμικών ομάδων με έδρα το Αμμάν, είπε ότι το πρόγραμμα σπουδών της Συρίας είναι πιθανό να έχει ισλαμική επιρροή υπό τη νέα κυβέρνηση. Ανέφερε ότι παρόμοιες αλλαγές έχουν σημειωθεί στα σχολεία της Ιντλίμπ υπό το HTS, ειδικά στις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και θρησκευτικές επιστήμες. «Η στροφή προς μια πιο ισλαμική φύση είναι αναπόφευκτη, αν και η έκταση αυτών των αλλαγών παραμένει ασαφής», είπε.