Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η κατανάλωση γιαουρτιού να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να  αναπροσαρμόσετε τις επιλογές τροφίμων και τη συνολική διατροφή σας. Πάρτε για παράδειγμα το γιαούρτι. Θεωρείται ως «υγιεινό» σνακ, αλλά πολλές ποικιλίες περιέχουν κρυφή ποσότητα ζάχαρης.

Το Eat This, Not That! μίλησε με την Amy Goodson, διαιτολόγο και ειδικό στην αθλητική διαιτολογία, η οποία αποκάλυψε το πώς η κατανάλωση γιαουρτιού θα υποστηρίξει ή όχι τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

Η Goodson επιβεβαιώνει ότι το γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει μια «χρήσιμη προσθήκη» σε κάθε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής ή απώλειας βάρους λόγω του εντυπωσιακού διατροφικού του προφίλ.

Πέντε τρόποι με τους οποίους το γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Όταν τρώτε γιαούρτι για απώλεια βάρους και ως μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής, η Goodson τονίζει ότι πρέπει να επιλέγετε σκέτομη ζαχαρούχο γιαούρτι για να αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, σκεφτείτε τα toppings (ξηροί καρποί, σπόροι ή φρούτα) για πρόσθετες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Το γιαούρτι, λοιπόμ. μπορεί να υποστηρίξει τους στόχους σας για απώλεια βάρους με τους παρακάτω πέντε τρόπους:

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία θα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, μειώνοντας έτσι την επιθυμία να καταναλώσετε ανθυγιεινά σνακ ή να υπερκαταναλώσετε στο επόμενο γεύμα σας. «Η πρωτεΐνη είναι γνωστή για το χορταστικό της αποτέλεσμα», επιβεβαιώνει η Goodson. «Η πρωτεΐνη βοηθά, επίσης, στη διατήρηση και την οικοδόμηση άλιπης μυϊκής μάζας, η οποία είναι απαραίτητη για έναν υγιή μεταβολισμό».

Είναι χαμηλό σε θερμίδες

Είτε επιλέξετε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είτε χωρίς λιπαρά, η επιλογή σας θα είναι αρκετά χαμηλή σε θερμίδες, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να ελέγξει την πρόσληψη θερμίδων και παράλληλα να καταναλώσει ένα χορταστικό και απολαυστικό πρωινό ή σνακ.

Μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξή σας

Αυτή η νόστιμη, κρεμώδης λιχουδιά μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις ορμόνες της πείνας. «Η πρωτεΐνη και τα λιπαρά στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξής σας και στη μείωση της επιθυμίας να τσιμπολογήσετε ανθυγιεινά, θερμιδοφόρα τρόφιμα», λέει η Goodson.

Ενισχύει την πέψη

Πολλές ποικιλίες γιαουρτιού προσφέρουν ζωντανές προβιοτικές καλλιέργειες, οι οποίες προάγουν «ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου», εξηγεί η ίδια λίγο αργότερα. «Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με καλύτερη πέψη και μπορεί να παίζει ρόλο στη διαχείριση του βάρους».

Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ο συνδυασμός λιπαρών και πρωτεϊνών στο γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προσθέτει η Goodson. Αυτό μειώνει την πιθανότητα απροσδόκητης ενεργειακής κατάρρευσης και την επιθυμία να ενδώσετε σε τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κολοκύθα | Τα οφέλη από την κατανάλωσή της

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μία από τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες για την κουζίνα είναι η κολοκύθα. Είτε με τη μορφή σούπας, smoothie, πίτας ή πουρέ η κολοκύθα από εδώ και στο εξής θα πρωταγωνιστεί, σίγουρα, στις επιλογές αρκετών.

Για όσους δεν το γνωρίζετε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το eatthis.com, η κολοκύθα  παρέχει πολλά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, τρία από τα οποία θα μάθετε παρακάτω.

Δρα θετικά για την υγεία του δέρματος

Η εποχή του φθινοπώρου σημαίνει πολλές ευκαιρίες για να φάτε τα αγαπημένα σας φθινοπωρινά φαγητά, αλλά σημαίνει επίσης ψυχρές θερμοκρασίες και ενδεχομένως πιο ξηρό δέρμα. Τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι η κατανάλωση ενός κλασικού φθινοπωρινού φαγητού (κολοκύθα) θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο τους γευστικούς σας κάλυκες όσο και το δέρμα σας;

«Η κολοκύθα περιέχει ένα τρίπτυχο βιταμινών που υποστηρίζουν το δέρμα -βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε», λέει η Maggie Michalczyk, από το Once Upon a Pumpkin. Σε ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένης κολοκύθας, θα πάρετε περίπου 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης C (η ημερήσια αξία είναι μεταξύ 75 και 90 μικρογραμμάρια), περίπου 1.900 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α (η ημερήσια αξία είναι μεταξύ 700-900 μικρογραμμάρια) και 2,5 μικρογραμμάρια βιταμίνης Ε (η ημερήσια αξία είναι 15 μικρογραμμάρια).

Σύμφωνα με τη Michalczyk «το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και βοηθά στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούν οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και την ενυδάτωση του δέρματος και η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών».

Παρέχει φυτικές ίνες

«Η κολοκύθα παρέχει φυτικές ίνες και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλύψετε την ημερήσια σύσταση για τις φυτικές ίνες, η οποία είναι περίπου 28 γραμμάρια σε ένα πρόγραμμα διατροφής 2.000 θερμίδων», εξηγεί η Elizabeth Ward, συν-συγγραφέας του «The Menopause Diet Plan, A Natural Guide to Hormones, Health, and Happiness».

Τόσο η μαγειρεμένη όσο και η κονσερβοποιημένη κολοκύθα περιέχουν φυτικές ίνες, με περίπου επτά γραμμάρια ανά φλιτζάνι κονσερβοποιημένης και δύο γραμμάρια ανά φλιτζάνι μαγειρεμένης ολόκληρης κολοκύθας. Λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες «η προσθήκη κολοκύθας στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει με την κανονικότητα και την υγεία του εντέρου», λέει Michalczyk. «Οι φυτικές ίνες είναι, επίσης, ευεργετικές για την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, καθώς και για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση του κορεσμού μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμινών Α και που περιέχει η κολοκύθα, είναι επίσης ένα λαχανικό που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. «Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και είναι γεμάτη με βιταμίνες Α και C, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με διάφορους τρόπους», λέει ο Michalcyzk. «Άλλος ένας λόγος για να την εντάξουμε στη διατροφή μας κατά τους ψυχρότερους μήνες».

Μια έκθεση του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Applied Food Research, η οποία εξέτασε τα πιθανά λειτουργικά τρόφιμα που είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της αντοχής του ανοσοποιητικού συστήματος την εποχή του COVID-19, προτείνει ότι λόγω των βιταμινών, των μετάλλων και των ενώσεων που βρίσκονται στην κολοκύθα, θα πρέπει να ενσωματωθεί σε περισσότερες καθημερινές δίαιτες για καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπλε μπανάνα: Το δυσεύρετο φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Όλοι έχουμε γευτεί τις πράσινες και κίτρινες μπανάνες, τι γίνετε όμως με τη μπλε;

Η μπλε μπανάνα Java, έχει υφή και γεύση που θυμίζει παγωτό με άρωμα βανίλιας. Εκτός από την ασυνήθιστη γεύση της, ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό απαλό μπλε χρώμα της φλούδας και την κρεμώδη λευκή σάρκα της.

Τι είναι οι μπλε μπανάνες;

Οι μπανάνες Blue Java είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών μπανανών που προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία: Musa acuminate και Musa balbisiana. Διαθέτουν μια μοναδική φλούδα με μπλε απόχρωση. Ωστόσο, αυτό το χρώμα τείνει να ξεθωριάζει καθώς ωριμάζουν αργά. Η μπλε μπανάνα Java, είναι επίσης πιο σφιχτή, με κρεμώδη λευκή σάρκα και μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους. Καλλιεργείται στη Χαβάη και σε μέρη της Κεντρικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μετά την ωρίμανση της αποκτά πιο αφράτη υφή από τις τυπικές μπανάνες που βρίσκουμε στην αγορά. Δεν είναι καινούργιο αυτό είδος, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία στη Χαβάη καλλιεργείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Γεύση παγωτού

Οι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν στη σάρκα της προσφέρουν μια συναρπαστική γεύση που συχνά συγκρίνεται με την κρέμα βανίλιας ή το παγωτό βανίλια. Η μπλε μπανάνα αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κανονικό παγωτό. Λόγω της μοναδικής της γεύσης, προστίθενται συνήθως σε επιδόρπια και smoothies.

Πλήθος ερευνητικών μελετών έχει αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης της για την υγεία, καθώς και το σημαντικό ρόλο που παίζει στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Οφέλη

Είναι εξαιρετική για απώλεια βάρους, καθώς έχει λίγες θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προωθόντας ένα αίσθημα πληρότητας , που μας κρατά ικανοποιημένους, λέει η κλινική διατροφολόγος, Ilana Muhlstein, MS, RD. Σε μια μελέτη, φάνηκε ότι η κατανάλωση φρούτων πλούσια σε φυτικές ίνες σε καθημερινή βάση μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαδικασία απώλειας βάρους.

Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, η μπλε μπανάνα, θα μπορούσε να θεραπεύσει πολλές πεπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων, των ελκών του στομάχου και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

Είναι εμπλουτισμένη με ισχυρά αντιοξειδωτικά, κοινώς γνωστά ως γαλλικό οξύ, κερσετίνη, φερουλικό οξύ και ντοπαμίνη. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών, μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή των κυττάρων και μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο.

Η μπλε μπανάνα, είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της καρδιάς σας. Πρόσφατη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας μεσαίου μεγέθους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία της καρδιάς από βλάβες και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η κατανάλωση μπανανών 4-6 φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο νεφρικών παθήσεων. Επίσης, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κύστεων στα νεφρά.

Η κατανάλωση μπανάνας μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει τους μυς σας να ανακάμψουν πιο γρήγορα. Ο ηλεκτρολύτης καλίου που υπάρχει στις μπανάνες μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση των μυών πιο γρήγορα μετά από μια προπόνηση, εξηγεί η Muhlstein.

Βοηθά επίσης, στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης που βελτιώνουν τη διάθεση. Συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης φυλλικού οξέος εάν κάποιος παίρνει αντικαταθλιπτικά.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφής, η μπανάνα περιέχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών.

Η μπλε μπανάνα java περιέχει 1% DV βιταμίνης Α και 17% DV βιταμίνη C που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών και του δέρματος.

Περιέχει τέλος, τρυπτοφάνη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη, που βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων ύπνου και στη μείωση της αϋπνίας. Η ρύθμιση του κύκλου ύπνου βοηθά στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών, λέει η Muhlstein.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3+1 τρόφιμα που δεν κάνουν για το air fryer

Το air fryer (φριτέζα αέρος στα ελληνικά) είναι η τελευταία “τρέλα”, για όλους όσοι παθιάζονται με τα gadgets της κουζίνας. Παντού βλέπεις διαφημίσεις του και τα social media έχουν γεμίσει από πάρα πολλές ευφάνταστες συνταγές, που γίνονται “εύκολα και γρήγορα” στο νέο εξάρτημα – ειδικά το TikTok είναι κυριολεκτικά γεμάτο.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες κάνουν χρυσές δουλειές και ενόψει και της Black Friday οι προσφορές δίνουν και παίρνουν.

Ωστόσο επειδή οι φριτέζες αέρος είναι χρήσιμες για το μαγείρεμα μιας ποικιλίας τροφίμων – όπως κοτόπουλο, μπριζόλα, ακόμη και ντόνατς – πολλοί έχουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει τίποτα, που δεν μπορεί να μαγειρευτεί σε αυτές. Αυτό δεν ισχύει.

Δεν σημαίνει πως, ό,τι προσπαθείτε να μαγειρέψετε σε μια φριτέζα αέρος, θα βγει το καλύτερο δυνατό ή ότι δεν θα κινδυνεύσετε ενδεχομένως να καταστρέψετε την πολύτιμη φριτέζα σας, αν τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ορισμένα πιάτα.

Τρόφιμα που δεν κάνουν για το air fryer

Ακολουθούν τα φαγητά, που πρέπει να αποφεύγετε να μαγειρεύετε σε μια φριτέζα αέρος, σύμφωνα με την Laurie Klein, σεφ και ειδική σε θέματα κουζίνας.

Τα 3+1 τρόφιμα που δεν κάνουν για το air fryerΟτιδήποτε παναρισμένο

Είναι προτιμότερο να αφήνετε οτιδήποτε παναρισμένο για άλλες μικρές συσκευές κουζίνας, που είναι πιο κατάλληλες για το μαγείρεμα αυτών των τροφίμων. Το πρόβλημα με το μαγείρεμα παναρισμένων φαγητών, όπως η τεμπούρα γαρίδας ή το ψάρι με μπύρα στη φριτέζα αέρος, είναι ο κίνδυνος να στάξει, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει το καθάρισμα ή να προκαλέσει ζημιά στο μηχάνημα.

Επιπλέον αυτά τα τρόφιμα δεν γίνονται τραγανά.

Τα 3+1 τρόφιμα που δεν κάνουν για το air fryerΦυλλώδη λαχανικά

Είναι σημαντικό να τρώτε τα λαχανικά σας και ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα μαγειρέψετε, η φριτέζα αέρος δεν είναι καλή επιλογή για τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το bok choy, το ελβετικό σέσκουλο και η λαχανίδα (kale). Αυτό συμβαίνει, επειδή η ταχύτητα του αέρα τα κάνει να θερμαίνονται ανομοιόμορφα. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι, όταν θέλετε να φτιάξετε τσιπς με λαχανικά αυτού του τύπου.

Στον αντίποδα, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα κολοκυθάκια έχουν υπέροχη γεύση, όταν μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος.

Τα 3+1 τρόφιμα που δεν κάνουν για το air fryerΦαγητά με σάλτσα

Θέλετε να ψήσετε φτερούγες κοτόπουλου ή ίσως μια μπριζόλα με μαρινάδα στη φριτέζα αέρος; Ξανασκεφθείτε το. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το μαγείρεμα, όσο το καθάρισμα μετά. Τα καλάθια της φριτέζας αέρος έχουν τρύπες στον πυθμένα ή συρμάτινο πλέγμα για την κυκλοφορία του αέρα.

Οι σάλτσες πέφτουν μέσα από τα ανοίγματα και προκαλούν μια μικρή καταστροφή, που θέλει σχολαστικό καθάρισμα ενόψει της επόμενης χρήσης.

Τα 3+1 τρόφιμα που δεν κάνουν για το air fryerΤρόφιμα με τυρί

Το ψητό τυρί, τα μακαρόνια με τυρί ή τις πατάτες ογκρατέν επίσης δεν κάνει να τα μαγειρεύετε στο air fryer. Ωστόσο υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, που έχουν ήδη τηγανιστεί, όπως τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας, μπορούν να ξαναζεσταθούν στη φριτέζα αέρος.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: