Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Bloomberg | Τα 5 σημαντικότερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης

image_print

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να διευθετήσει σειρά οικονομικών προβλημάτων που εκκρεμούν, μετά την ορκωμοσία του σήμερα ως πρωθυπουργού, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% το 2018 και πρόκειται να καταγράψει επέκταση 2% φέτος. Μετά τη νίκη του Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, ο γενικός δείκτης του Χ.Α σημείωσε άνοδο άνω του 20%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομόλογο στο τέλος του μήνα θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυναμική για να εξασφαλίσει διατηρήσιμη πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα πέντε σημαντικότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα εξής:

Δημοσιονομική σταθερότητα

Στο σημερινό Eurogroup που θα είναι το τελευταίο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα είναι το κύριο θέμα. Μολονότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση, οι πιστωτές θέλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% κάθε χρόνο μέχρι το 2022.

Η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να χορηγήσει επιδόματα πριν από τις ευρωεκλογές δημιούργησε αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι παροχές θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ για τα έτη 2019 και 2020, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιστωτές ενδέχεται να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δηλώσει ότι θα τηρηθούν δεσμεύσεις της για φέτος, αλλά ότι ίσως χαθεί ο στόχος του 2020 κατά 400 έως 600 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Ο Μητσοτάκης σκοπεύει να νομοθετήσει άμεσα μειώσεις φόρων που θα ισχύσουν από το 2020, ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αποδείξει στους επενδυτές ότι στην Ελλάδα δημιουργείται ένα φιλικότερο περιβάλλον. Απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές, δεδομένου ότι θέλουν να διασφαλίσουν όλα τα μέχρι τώρα επιτεύγματα.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που κληροδότησε η κρίση αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα. Οι τράπεζες επισπεύδουν τις προσπάθειές τους να μειώσουν το όγκο των επισφαλών τους εκθέσεων, όμως πιθανότατα θα χρειαστούν νέα εργαλεία για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους για μονοψήφια ποσοστά μέχρι το 2021.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε παρατεταμένες συζητήσεις με την Κομισιόν για την εφαρμογή λύσης στα πρότυπα τις ιταλικής, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή εκπονήσει δικό της σχέδιο που προβλέπει την μεταφορά NPLs σε όχημα ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει υποβάλει την πρόταση της Τράπεζας στις ευρωπαϊκές αρχές, όμως η νέα κυβέρνηση αναμένεται να το πράξει σύντομα, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει φέτος άνοδο 90%, ωστόσο οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αποτυχία μείωσης των NPLs θα υποχρεώσει κάποιες τράπεζες να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

Επενδύσεις

Στόχος του Μητσοτάκη είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης στο 4% το 2020. Για να γίνει αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Για να πειστούν οι επενδυτές να εμπιστευτούν και πάλι την χώρα, ο Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει άμεσα η επένδυση του Ελληνικού που έχει καθυστερήσει πολύ. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και την διαφθορά, αλλά και να επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Το χάος της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τον Απρίλιο οι εποπτεύουσες αρχές εξέφρασαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της επιχείρησης να συνεχίσει να λειτουργεί μετά την εμφάνιση ζημιών 500 εκατ. ευρώ το 2018. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τις καθαρές ζημίες να διευρύνονται στα 205,1 εκατ. από τα 12,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στην ΔΕΗ να λειτουργεί αποκλειστικά με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως δήλωσε πρόσφατα στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ε. Παναγιωτάκης. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αποτελεί μια επιλογή για την επιχείρηση, όπως είπε.

Διοίκηση, Ασφάλεια

Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά την δομή και λειτουργία της κυβέρνησης. Επίσης θα περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, σπάζοντας ένα ταμπού που απαγορεύει την πρόσβαση της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 από την στρατιωτική δικτατορία. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την μείωση των φόρων. Στόχος του Μητσοτάκη είναι να εκπέμψει μήνυμα αλλαγής από τις πρώτες μέρες της θητείας του, σημειώνει το Bloomberg.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: Έρχεται περαιτέρω πτώση στη βενζίνη – Έλεγχοι για τις τιμές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο μιλά για τιμές καυσίμων και ακρίβεια
image_print

Περαιτέρω πτώση στις τιμές της βενζίνης

Στο κόστος ζωής και στις τιμές των καυσίμων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω πτώση στην τιμή της βενζίνης στην αντλία, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους θα παρακολουθούν την αγορά, ώστε οι μειώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου να περάσουν και στις τιμές της βενζίνης και του diesel.

Όπως ανέφερε, η πορεία των καυσίμων πρέπει να ακολουθεί τις διεθνείς τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή χρονική καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι να φανεί η μείωση στην αντλία.

Πάγωμα τιμών για δύο μήνες

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για συναντίληψη μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς, με στόχο να παραμείνουν σταθερές οι τιμές το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων από τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ακρίβεια παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η Ελλάδα έχει υποχρέωση να υψώνει ρεαλιστικά αναχώματα για την προστασία των νοικοκυριών.

Αναφορά στο κυβερνητικό έργο

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον εξάμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας μέτρα όπως η αύξηση του βασικού μισθού, η ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί, το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η επιστροφή ενοικίου που αναμένεται τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, την πρόοδο στο Κτηματολόγιο, την ψηφιακή δικογραφία και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κασσελάκης: «Πάνω από το πτώμα μου συνεργασία με Τσίπρα»

Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις και τον Αλέξη Τσίπρα
image_print

Κατηγορηματικό «όχι» σε συνεργασία με τον Τσίπρα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πολιτικής συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος των «Δημοκρατών» τόνισε ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι δεν δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει προσωπικές στρατηγικές ή πολιτικές καρέκλες.

«Πάνω από το πτώμα μου»

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης ή συνεργασίας.

«Πάνω από το πτώμα μου και αυτό το εννοώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κριτική για όσα έζησε στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος των «Δημοκρατών» αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για αντιδημοκρατικές πρακτικές και έλλειψη σεβασμού στην ψήφο των πολιτών.

Όπως υποστήριξε, η προηγούμενη πολιτική του διαδρομή τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια νέα πολιτική πρόταση, με διαφορετική νοοτροπία και πρόσωπα.

«Οι Δημοκράτες θα πάνε αυτόνομα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι οι «Δημοκράτες» θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία στις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους επαγγελματίες πολιτικούς, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα γενιά ανθρώπων που έχουν εργαστεί, θέλουν να προσφέρουν και μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από το σημερινό πολιτικό τέλμα.

Αιχμές για τους πρώην συνεργάτες

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν, λέγοντας ότι η στάση απέναντι σε συνεργάτες δείχνει συνολικό τρόπο πολιτικής λειτουργίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πολιτική σκηνή χρειάζεται ανανέωση και απεμπλοκή από πρακτικές που, όπως είπε, έχουν κουράσει τους πολίτες.

DNews Widget
Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ιράν: Απελευθερώνονται 6 δισ. δολάρια μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

image_print

Η συμφωνία-μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών για τη χαλάρωση των κυρώσεων στον πετρελαϊκό και πετροχημικό τομέα δημιουργεί νέες οικονομικές προοπτικές για την Τεχεράνη, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο Πεζεσκιάν ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμευθούν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 12 δισεκατομμύρια ιρανικών κεφαλαίων που παραμένουν δεσμευμένα στο Κατάρ, τα οποία θα επιστραφούν στη χώρα.

Νέος γύρος συνομιλιών στην Ντόχα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τεχνικά κλιμάκια από το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες στην Ντόχα, προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι έχουν δημιουργηθεί δίαυλοι επικοινωνίας για την αποφυγή νέων εντάσεων, ενώ οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν στην προσωρινή παύση επιθέσεων και στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

Συνεργασία Ιράν – Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής Ιράν – Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γκαριμπαμπαντί γνωστοποίησε ότι οι δύο χώρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών του Περσικού Κόλπου και τη μελλοντική διαχείριση της στρατηγικής θαλάσσιας οδού.

Το μνημόνιο που υπεγράφη στις 18 Ιουνίου προβλέπει ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ανοικτά για 60 ημέρες, χωρίς περιορισμούς ή τέλη, διάστημα κατά το οποίο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το καθεστώς διαχείρισής τους.

Οι διαφωνίες παραμένουν

Παρά τις συνομιλίες, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία, καθώς τα κράτη του Κόλπου εξακολουθούν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε επιβολή διοδίων ή περιορισμών στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Το διεθνές δίκαιο κατοχυρώνει το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ, παρότι το Ιράν δεν έχει επικυρώσει τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαφωνία για τις θαλάσσιες διαδρομές

Η Τεχεράνη επιμένει ότι η ναυσιπλοΐα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω της βόρειας διαδρομής, εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων, ενώ η Ουάσιγκτον προωθεί τη νοτιότερη διαδρομή κατά μήκος των ακτών του Ομάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί υποστήριξε ότι η αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των Στενών ανήκει στο Ιράν, χωρίς τη συμμετοχή τρίτων κρατών. Σύμφωνα με το Reuters, η Τεχεράνη επιδιώκει μακροπρόθεσμα να αποκτήσει τη δυνατότητα επιβολής τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en