Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg | Εκτιμήσεις για αρνητικά επιτόκια στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Έπειτα από το ρεκόρ του δεκαετούς ομολόγου, το οποίο έπεσε κάτω από 1%, αναλυτές του Bloomberg κάνουν εκτιμήσεις για αρνητικά επιτόκια στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν -με νόημα- ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά και υπογραμμίζουν αναφερόμενοι στα ομόλογα ότι «ακόμα και αν έπεφταν στο 0% οι εξάπλωση της απόδοσης θα ήταν από τα ιστορικά χαμηλά».

Χαρακτηριστικά οι αναλυτές του Bloomberg και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, γράφουν μεταξύ άλλων πως «η χθεσινή επέκταση των ελληνογερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Το χθεσινό ρεκόρ των ιταλικών ομολόγων  που επανήλθαν  στα επίπεδα της  άνοιξης του 2018, κατέρριψαν τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα πιο ιστορικό ρεκόρ». Επίσης, προσθέτουν πως «η ύπαρξη του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί»

Η  Lew Echos με τη σειρά της υποστηρίζει: «Το φράγμα του 1% έσπασε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί… Η Ελλάδα, της οποίας το χρέος εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία των «σκουπιδιών», στη φρασεολογία των χρηματιστών, μόλις είδε το δεκαετές ομόλογό της να κινείται κάτω από το συμβολικό του 1%.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού το 2012, αποκομμένη επί οκτώ χρόνια από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί πλέον την τάση στην αγορά της Ευρωζώνης. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα εξηγείται από το ευρύτερο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ένα “πέτρινο διαμάντι” στην Καβάλα | Ξεχωρίζει η εταιρία Ακρόλιθος

Δημοσιεύτηκε

στις

Aποτελεί την κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα στο χώρο της ανάδειξης και εμπορίας φυσικών πετρωμάτων και μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, έχοντας ιδιόκτητα λατομεία αλλά και άλλα που διαχειρίζεται, ενώ έχει «ντύσει» σπίτια, παλάτια και 5στερα ξενοδοχεία σε 90 χώρες και στις πέντε ηπείρους. 

Ο λόγος για την εταιρεία Ακρόλιθος, με έδρα τα Κηπιά Καβάλας, η οποία ιδρύθηκε το 1979 και μέσα σ’ αυτές τις τέσσερις δεκαετίες έχει κάνει σημαντικά άλματα, με εξειδικευμένα προϊόντα και σύγχρονες μορφές εξόρυξης.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρεία βρίσκονται σε έκταση 120.000 τετραγωνικών μέτρων στις οποίες γίνεται η παραγωγή των προϊόντων, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζονται ο εκθεσιακός χώρος και τα γραφεία της εταιρείας. Μάλιστα, ο εκθεσιακός χώρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα showrooms φυσικών πετρωμάτων παγκοσμίως.

Διαθέτει ολοκληρωμένη μονάδα με σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ενώ ανταγωνίζεται ακόμη και τα ηχηρά ιταλικά ονόματα που παραδοσιακά ξεχωρίζουν στο συγκεκριμένο κλάδο. Ένα από τα κυρίαρχα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ακρόλιθος, είναι ο πλήρως καθετοποιημένος χαρακτήρας της, αλλά και η ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η εταιρεία διαθέτει ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας με πολλά επιμέρους τμήματα για την παραγωγή πλακιδίων δαπέδου, πλακιδίων επένδυσης, πλακιδίων μαρμάρων, βοτσάλων rock face και καλλιτεχνικών αντικειμένων.

Καθοριστική για την εξέλιξη των εργασιών και τη διεθνοποίηση της επιχείρησης ήταν η πορεία από το 2010 και εντεύθεν.

Στα χρόνια της υπερδεκαετούς κρίσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η εταιρεία Ακρόλιθος – όπως και πολλές άλλες εταιρείες – επέλεξε το δρόμο της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης, με παρουσία σε δεκάδες εκθέσεις στο εξωτερικό, κάτι που της άνοιξε νέους δρόμους, αλλά και σημαντικές εξαγωγές.

Η επιλογή της διεθνοποίησης άλλαξε κυριολεκτικά επίπεδο την εταιρεία, κάτι που μαρτυρούν τα νούμερα και οι αριθμοί, καθώς οι εξαγωγές της το 2010 ήταν μόνο το 16% του συνολικού κύκλου εργασιών της, τώρα ξεπερνούν το 70%. Παράλληλα, οι πωλήσεις της έχουν κάνει άλμα αυτή τη δεκαετία σε ποσοστό κοντά στο 300%.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών κοντά στα 12 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 1,975 εκατ. ευρώ. Διατηρεί μηδενική έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, τα ταμιακά διαθέσιμα ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί περί τους 80 εργαζόμενους.

Η Ακρόλιθος ιδρύθηκε από τον Γιώργο Χατζησάββα, ο οποίος ξεκίνησε αρχικά πολύ δειλά στην αρχή τη δραστηριότητα της εξόρυξης που με τα χρόνια εξελίχθηκε. Η πρώτη εξόρυξη σχιστόλιθου έγινε στην περιοχή του Πανγαίου.

Έκτοτε, όλα πήραν το δρόμο τους, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα τις δεκαετίες ’80 και ’90 άνθιζε, ενώ και οι απαιτήσεις για ποιο ποιοτικές και όμορφα υπενδεδυμένες κατασκευές, βοήθησαν τις εργασίες της εταιρείας. Μέσω της Ακρόλιθος, ο περίφημος σχιστόλιθος Καβάλας έχει ταξιδέψει και επενδυθεί σε παλάτια της Μέσης Ανατολής, 5άστερα ξενοδοχεία στη Χαβάη αλλά και πολυτελείς βίλες στη δυτική Ευρώπη.

Η σύγχρονη μονάδα και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της 

Η Ακρόλιθος διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εκθεσιακούς χώρους και γραφεία συνολικής έκτασης 60.000 τ.μ. Αυτή η παραγωγική της δυναμική και οι διαρκείς επενδύσεις την οδήγησαν στο να αναδειχτεί η μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα στην Ελλάδα και μία ισχυρή δύναμη διεθνώς.

Η καβαλιώτικη επιχείρηση διαθέτει τρία ιδιόκτητα λατομεία στην περιοχή του Παγγαίου, έκτασης πάνω από 500.000 τ.μ. από τα οποία εξορύσσεται η πέτρα Καβάλας (Ακροβουνίου). Τα λατομεία αυτά κάνουν επίσης εξορύξεις σχιστόλιθου (Καβάλα) και ψαμμίτη (Σική). Παράλληλα, η Ακρόλιθος ΑΒΕΕ έχει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων ενός λατομείου και μίας μονάδας επεξεργασίας στη Μάνδρα Ξάνθης.

Σταδιακά, διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό της και επεκτάθηκε στην επεξεργασία της πρώτης ύλης, ενώ μπήκε και σε άλλα λατομεία φυσικών πετρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού.

Τα Λατομεία σχιστολίθου Καβάλας βρίσκονται στις παρυφές του όρους Παγγαίου Καβάλας μέσα στις καθορισμένες λατομικές ζώνες.

Από τα λατομεία αυτά εξορύσσεται η πρώτη ύλη για την παραγωγή μίας μεγάλης γκάμας υλικών από σχιστόλιθο Καβάλας όπως: ακανόνιστες πλάκες, πελεκητές, λίθοι για πετρόκτιστα, κυβόλιθοι, πλακάκια δαπέδου, πλακάκια επένδυσης, σκαπιτσαριστά, πάνελ πέτρινα, πέτρες κήπου, επενδύσεις κήπου, πρέκια, σκαλοπάτια πέτρινα, πέτρες για πετρόκτιστα τοιχία κ.α.

Από το 2009 η εταιρεία Ακρόλιθος επεκτάθηκε και στην παραγωγή βοτσάλων με την ίδρυση νέας σύγχρονης μονάδας, σε χώρο 13.000 τ.μ. εντός του εργοστασίου της. Πλέον, παράγει βότσαλα σε διάφορες διαστάσεις και πολλά χρώματα, με βασικά προϊόντα της μονάδας αυτής τα Βότσαλο Θάσου (το πιο δημοφιλές), Βότσαλο Ουρανός και Βότσαλο Dark.

Εξαγωγές σε 90 χώρες

Την τελευταία 5ετία η εταιρεία δίνει το παρόν σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις κατασκευών και υποδομών ανά τον κόσμο, σε χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κατάρ, Σαουηδική Αραβία, Ντουμπάι, ΗΠΑ.

Η εταιρεία Ακρόλιθος ΑΒΕΕ εξάγει σε 90 χώρες, διαθέτοντας τεράστιο πελατολόγιο. Ενδεικτικά διαθέτει παρουσία σε όλη την Ευρώπη και χώρες στη Μέση Ανατολή, όπως στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν, στο Ντουμπάι, στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Επίσης, έχει παρουσία σε χώρες όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ και μία σειρά κρατών της Λατινικής, Κεντρικής και Βόρειας Αμερική, όπως Καναδάς, Μεξικό, Παναμάς, Μπαχάμες κ.α.


πηγή:Απόστολος Σκουμπούρης/Liberal.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ | Παραταση εκδηλωση ενδιαφεροντος για τη νοτια Καβαλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την παράταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του Υπόγειου Φυσικού Χώρου του Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα».

Την παράταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του Υπόγειου Φυσικού Χώρου του Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» ανακοινώνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

Σχετικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της 22ης Ιουνίου 2020, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. αποφάσισε:

(α) να παρατείνει την Ημερομηνία Υποβολής και να ορίσει νέα Ημερομηνία Υποβολής την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδος 14:00.

(β) να δέχεται γραπτές αιτήσεις παροχής διευκρινίσεων μέχρι και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδος 14:00.

voria.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής»

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατατέθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, αίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς με την κωδική ονομασία «Phoenix», συνολικής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το τρίτο σε σειρά πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

kathimerini

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες για την επιδότηση δόσεων δανείων στο πρόγραμμα “Γέφυρα”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ευρεία “ομπρέλα” προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει ο νέος νόμος 4714/2020 εν μέσω της “καταιγίδας” της πανδημικής κρίσης, επιβραβεύοντας για πρώτη φορά και τους συνεπείς δανειολήπτες. Η πλατφόρμα για την αποδοχή αιτήσεων των πληττόμενων δανειοληπτών άνοιξε στις 3 Αυγούστου και το ενδιαφέρον είναι ισχυρό. Το πρόγραμμα, γνωστό ως “γέφυρα”, μπορούν να αξιοποιήσουν δυνητικά 330.000 νοικοκυριά. Προκειμένου να βοηθήσει τους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν πλήρως τις ωφέλειες του νέου νόμου, το “Capital.gr” απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα.

Ποια δάνεια επιδοτούνται;

Όλα τα είδη δανείων: στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά που βαρύνουν την πρώτη κατοικία. Δεν επιδοτούνται τα δάνεια που λήφθηκαν με κρατική εγγύηση (π.χ. πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα κ.λπ.) ή που ήδη επιδοτούνται στο πλαίσιο άλλου προγράμματος (π.χ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας – ΟΕΚ, Ν. 4605/2019) προς αποφυγή διπλής ενίσχυσης, κάτι που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. 

Μέχρι πότε υποβάλλεται η αίτηση για τη χορήγηση συνεισφοράς Δημοσίου στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων;

H αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τις 3 Αυγούστου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Τι επιδοτεί το κράτος, τι πληρώνω εγώ;

Το κράτος επιδοτεί για 3 τρίμηνα, τη μηνιαία δόση του δανείου, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Ο δανειολήπτης πληρώνει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν το καλύπτει το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να πληρώνει ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου, για χρονικό διάστημα 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει την κρατική επιδότηση.

Ποιος υποβάλει την αίτηση σε περίπτωση που η κύρια κατοικία ανήκει σε περισσότερους; 

Σε περίπτωση περισσότερων συγκυρίων επί της κύριας κατοικίας, αρκεί να υποβληθεί η αίτηση από έναν από αυτούς.

Έχω ιδιόκτητο σπίτι, αλλά διαμένω προσωρινά αλλού λόγω της εργασίας μου, τι ισχύει;

Ως “κύρια κατοικία” νοείται αυτή που έχεις δηλώσει στην τελευταία υποβληθείσα φορολογική δήλωση. Αν διαμένεις σε άλλη κατοικία (π.χ. σώματα ασφαλείας, ιατροί, εκπαιδευτικοί κ.λπ. που εργάζονται σε άλλη πόλη), τότε και πάλι μπορείς να υποβάλεις αίτηση για την επιδότηση του δανείου που βαρύνει την πρώτη κατοικία σου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να “φορτώσεις” έγγραφα στην πλατφόρμα, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη επαγγελματικών λόγων που δικαιολογούν την προσωρινή διαμονή σου, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας της κύριας κατοικίας σου.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αίτηση πληροί όλα τα κατά περίπτωση οριζόμενα κριτήρια επιλεξιμότητας, τι γίνεται μετά; Πότε λαμβάνω πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες;

Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αίτηση πληροί όλα τα κατά περίπτωση οριζόμενα κριτήρια επιλεξιμότητας, σύμφωνα με τον νόμο, αποστέλλεται στον οφειλέτη και τον χρηματοδοτικό φορέα ενημέρωση ότι ο αιτών είναι καταρχήν επιλέξιμος για συνεισφορά Δημοσίου. 

Στη συνέχεια, οι χρηματοδοτικοί φορείς διαβιβάζουν κατά περίπτωση την ακόλουθη ενημέρωση:

Α. Εάν η οφειλή είναι εξυπηρετούμενη (ή έχει καθυστέρηση πληρωμής έως 90 ημέρες):

Εφόσον η επιλέξιμη οφειλή είναι εξυπηρετούμενη, ο χρηματοδοτικός φορέας αποστέλλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, εντός δεκαπέντε ημερών από τη διαπίστωση της καταρχήν επιλεξιμότητας του αιτούντος, το ποσό της μηνιαίας δόσης, ούτως ώστε να δρομολογηθεί η έναρξη καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου. Αν ο δανειολήπτης έχει πάρει από την τράπεζα αναστολή πληρωμής δόσεων, τότε η τράπεζα αποστέλλει το ποσό της μηνιαίας δόσης εντός δεκαπέντε ημερών από τη λήξη της χορηγηθείσας αναστολής.

Β. Εάν η οφειλή είναι μη εξυπηρετούμενη ή/και η σχετική σύμβαση έχει καταγγελθεί:

α) Εφόσον η επιλέξιμη οφειλή είναι μη εξυπηρετούμενη για χρονικό διάστημα μικρότερο των ενενήντα ημερών, ο αιτών προβαίνει εντός δεκαπέντε ημερών από τη διαπίστωση της καταρχήν επιλεξιμότητάς του στην καταβολή των δόσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, αλλιώς αυτές κεφαλαιοποιούνται από τον χρηματοδοτικό φορέα και βαρύνουν το υπόλοιπο της οφειλής. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, ο χρηματοδοτικός φορέας αποστέλλει εντός δεκαπέντε ημερών το ποσό της μηνιαίας δόσης αυτής, για να ξεκινήσει η καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου.

β) Εφόσον η επιλέξιμη οφειλή είναι μη εξυπηρετούμενη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ενενήντα ημέρες ή η σχετική σύμβαση έχει καταγγελθεί, για να εκκινήσει η διαδικασία καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου, λαμβάνει χώρα αναδιάρθρωση της επιλέξιμης οφειλής, έπειτα από συμφωνία του οφειλέτη με τον χρηματοδοτικό φορέα. Για τον λόγο αυτό, ο χρηματοδοτικός φορέας καλεί τον οφειλέτη να συμφωνήσουν μία αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη για τον οφειλέτη αναδιάρθρωση, η οποία θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη. Ο οφειλέτης οφείλει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που θα του ζητήσει ο χρηματοδοτικός φορέας εντός δεκαπέντε ημερών. Εφόσον ο χρηματοδοτικός φορέας προτείνει συμφωνία αναδιάρθρωσης, ο οφειλέτης οφείλει να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει εντός δεκαπέντε ημερών από την πρόταση. 

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως 31.12.2020. Εφόσον τα μέρη συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση, ο χρηματοδοτικός φορέας αποστέλλει σχετική ενημέρωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώνει ότι η αναδιάρθρωση κρίνεται βιώσιμη και σύμφωνη με τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης. Η υπογραφή του οφειλέτη στη σύμβαση αναδιάρθρωσης συνεπάγεται την από μέρους του αποδοχή της βιωσιμότητάς της. 

Μετά την ενημέρωση της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα της αναδιάρθρωσης, ο χρηματοδοτικός φορέας αποστέλλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το ποσό της μηνιαίας δόσης, για να ξεκινήσει η καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης ή σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η δήλωση περί βιωσιμότητας μαζί με τη δήλωση περί επίτευξης συμφωνίας αναδιάρθρωσης, η διαδικασία διακόπτεται και η αίτηση θεωρείται απορριφθείσα.

Αν υποβληθεί αίτηση και ο οφειλέτης εκπέσει από την συνεισφορά του Δημοσίου (π.χ. σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεών του) μπορεί να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία; 

Όχι. Δεν επιτρέπεται η υποβολή δεύτερης αίτησης για τη χορήγηση συνεισφοράς Δημοσίου από το ίδιο φυσικό πρόσωπο.

Αν σε μία τράπεζα έχω περισσότερες οφειλές, μπορώ να αιτηθώ την καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου για κάποια/ες από αυτές;

Δεδομένου ότι η συνεισφορά εγκρίνεται για το σύνολο των οφειλών ανά χρηματοδοτικό φορέα, για να ξεκινήσει η καταβολή της συνεισφοράς, πρέπει να ρυθμιστούν ή να εξυπηρετηθούν οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε κάθε έναν από τους χρηματοδοτικούς φορείς χωριστά. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου, η αποστολή από τον χρηματοδοτικό φορέα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ποσού της μηνιαίας δόσης.

Κάθε οφειλέτης, συνοφειλέτης, εγγυητής δικαιούται συνεισφορά Δημοσίου;

Ναι. Αλλά για κάθε επιλέξιμη οφειλή, μία μόνο συνεισφορά μπορεί να καταβληθεί, ακόμη και αν για την ίδια οφειλή κατατεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις από διαφορετικούς επιλέξιμους οφειλέτες.

Τι ισχύει εάν έχω λάβει αναστολή πληρωμής δανείου; 

Αν ο δανειολήπτης έχει λάβει αναστολή πληρωμής δανείου από την τράπεζα, τότε η καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου μπορεί να αρχίσει μετά τη λήξη της αναστολής αυτής και δεν χρειάζεται να διακοπεί η αναστολή. Ωστόσο, το Δημόσιο δεν δύναται να επιδοτήσει το δάνειο για χρονικό διάστημα άνω των 9 μηνών μετά τις 31.12.2020. Συνεπώς αν η αναστολή εκτείνεται μετά τις 31.12.2020, τότε ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει:

– Είτε να διακόψει την αναστολή σε συνεργασία με την τράπεζα και τότε θα λάβει κρατική επιδότηση για 9 μήνες

– είτε να μη διακόψει την αναστολή σε συνεργασία με την τράπεζα και τότε θα λάβει κρατική επιδότηση για χρονικό διάστημα μικρότερο των 9 μηνών, έτσι ώστε η συνεισφορά του Δημοσίου να μην ξεπερνά τους 9 μήνες μετά τις 31.12.2020.

Τι ισχύει στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ήδη υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον ν.4605/2019; 

Οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία του προγράμματος επιδότησης αποπληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη σε κύρια κατοικία (ν. 4605/2019) και μέχρι την υποβολή της αίτησης στο νέο πρόγραμμα “γέφυρα” δεν έχει επιτευχθεί, ανεξαρτήτως λόγου, ρύθμιση και δεν έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με τις τράπεζες, δικαιούνται να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος προγράμματος, αφού προηγουμένως παραιτηθούν από την αίτηση υπαγωγής τους στο ν. 4605/2019. Δεν δύναται να λαμβάνει ένας πολίτης διπλή επιδότηση για το ίδιο δάνειο.

Τι γίνεται στην περίπτωση που υπαχθεί ο οφειλέτης στις διατάξεις του ν.4605/2019, μετά την έγκριση της συνεισφοράς του Δημοσίου στο πλαίσιο του παρόντος νόμου 4714/2020;

Σε περίπτωση υπαγωγής στις διατάξεις του προγράμματος επιδότησης αποπληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη σε κύρια κατοικία (ν. 4605/2019) μετά την έγκριση της συνεισφοράς του Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες του κορονοϊού, η συνεισφορά του Δημοσίου στο πλαίσιο του παρόντος νόμου διακόπτεται. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μην υφίσταται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για το “κορονόπληκτο” δάνειο και ο δικαιούχος να μην έχει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης άλλη ενεργή κρατική ενίσχυση για την οφειλή αυτή.

Τι γίνεται στην περίπτωση που οφειλέτης έχει ήδη ενταχθεί στις διατάξεις της ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (ν.3869/2010) και εγκριθεί η συνεισφορά του Δημοσίου στο πλαίσιο του παρόντος νόμου;

Σε περίπτωση που το “κορονόπληκτο” δάνειο υπάγεται ήδη στις διατάξεις της ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων του ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και ακολούθως εγκριθεί η συνεισφορά του Δημοσίου στο παρόν πρόγραμμα, τότε ο οφειλέτης παραιτείται του δικαιώματός του να υποβάλλει αίτηση στο Ελληνικό Δημόσιο για τη μερική κάλυψη του ποσού της μηνιαίας καταβολής του σχεδίου διευθέτησης οφειλών βάσει των σχετικών διατάξεων της ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (ν.3869/2010).

Τι γίνεται στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτηση στον ν.3869/2010 και αυτή είναι εκκρεμής σε πρώτο βαθμό, χωρίς να έχει συζητηθεί; Μπορεί ο οφειλέτης να υποβάλει αίτηση για τη συνεισφορά του Δημοσίου του παρόντος νόμου;

Ναι. Οφειλέτης που έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και αυτή είναι εκκρεμής στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, χωρίς να έχει συζητηθεί, μπορεί να υποβάλει αίτηση για συνεισφορά του Δημοσίου με το πρόγραμμα “γέφυρα”.

Τι γίνεται στην περίπτωση που οι αιτούντες στον Ν.3869/2010 ρυθμίσουν συναινετικά οποιαδήποτε από τις οφειλές τους πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης;

Αν οι αιτούντες ρυθμίσουν συναινετικά οποιαδήποτε από τις οφειλές, που είναι επιλέξιμες για την καταβολή συνεισφοράς Δημοσίου κατά τον παρόντα νόμο, τότε η δίκη της ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (ν.3869/2010) καταργείται ως προς τις οφειλές που ρυθμίστηκαν συναινετικά και συνεχίζεται η δίκη για τις υπόλοιπες οφειλές που δεν ρυθμίστηκαν στο πλαίσιο του παρόντος νόμου.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει ξεκινήσει με την τράπεζα τη ρύθμιση των οφειλών με τη Διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (Ν. 4224/2013); 

Η υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα “γέφυρα” διακόπτει τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ως προς τις επιδεκτικές για συνεισφορά οφειλές. Αν για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία της συναινετικής ρύθμισης των οφειλών δεν τελεσφορήσει, δεν απαιτείται (ούτε αποκλείεται) συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας. 

Εάν το “κορονόπληκτο” δάνειο έχει πωληθεί ή τιτλοποιηθεί ή ανατεθεί σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (fund – servicer), ποιος είναι ο πιστωτής; 

Σε περίπτωση πώλησης απαίτησης από δάνειο ή πίστωση σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (fund – servicer) σύμφωνα με τον ν. 4354/2015 ή τιτλοποίησης απαίτησης και πώλησής της σύμφωνα με τον ν. 3156/2003, τότε ο πιστωτής συμμετέχει στη διαδικασία μόνο μέσω της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση του δανείου ή μέσω του προσώπου στο οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση του δανείου.

Ποιοι νοούνται ως πιστωτές; 

Είναι επιλέξιμα όλα τα είδη πιστωτών, όπως τράπεζες, πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, ακόμη και αν τελούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, καθώς και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια ή πιστώσεις. 

Πότε διακόπτεται η συνεισφορά του Δημοσίου;

Η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται:

α) σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

β) Σε περίπτωση που ο αιτών αποβιώσει. 

γ) Σε περίπτωση που κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης, δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η συνεισφορά του Δημοσίου σε τουλάχιστον έναν τραπεζικό λογαριασμό.

δ) Σε περίπτωση που εκ των υστέρων κατά τον επανέλεγχο των στοιχείων της αίτησης διαπιστωθεί η μη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων χορήγησης της συνεισφοράς του Δημοσίου.

ε) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής από τον οφειλέτη του ποσού της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της συνεισφοράς του Δημοσίου.

στ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη.

ζ) Σε περίπτωση που αποδειχθεί με δημόσια έγγραφα ότι η αίτηση υπαγωγής είναι ψευδής και η ανακρίβεια αυτή επιδρά στην επιλεξιμότητα του οφειλέτη.

Ποια είναι η διάρκεια παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη για τις επιμέρους κατηγορίες δανείων, μετά την ολοκλήρωση της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου;

Η διάρκεια της παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις διακρίσεις των οφειλών. Ειδικότερα:

– Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι ενενήντα ημέρες στις 29.2.2020, ο χρόνος παρακολούθησης είναι έξι μήνες.

– Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών κατά στις 29.2.2020 και δεν είναι καταγγελμένα ο χρόνος παρακολούθησης είναι δώδεκα μήνες.

– Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών στις 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα, ο χρόνος παρακολούθησης είναι δεκαοκτώ μήνες.

capital.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 22

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ