ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστικό: Κίνητρα… εργασίας στους συνταξιούχους αντί για προστασία από την ακρίβεια

Tο ασφαλιστικό σύστημα ωθεί τους συνταξιούχους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, μόλις συμπληρώσουν, ακόμη και με πλασματικά, τα 40 χρόνια ασφάλισης.
Δεν θέλουμε κίνητρα… απασχόλησης, αλλά καλύτερες συντάξεις και, κυρίως, προστασία από την ακρίβεια.
Αυτό είναι το μήνυμα των συνταξιούχων στην κυβέρνηση αναφορικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Την… αφορμή δίνει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας όταν στο άρθρο για την κατάργηση του πέναλτι 30% επί της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης και την αντικατάσταση με παρακρατήσει 10% επί των αποδοχών, έχει βάλει σαν τίτλο: «Κίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων» (sic!)
Μάλιστα, το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα ωθεί τους συνταξιούχους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, αμέσως μόλις συμπληρώσουν, ακόμη και με πλασματικά έτη, τα 40 χρόνια ασφάλισης. Και αυτό καθώς πάνω από αυτό το όριο δεν αυξάνεται παρά ελάχιστα το ποσοστό αναπλήρωσης-σύνταξης (0,50% για κάθε έτος, έναντι 2,5% το χρόνο από το 35ο μέχρι το 40o).
Eτσι η ίδια η νομοθεσία ωθεί τους ασφαλισμένους στη σύνταξη, χάνει εισφορές ο ΕΦΚΑ και, επιπλέον, καταβάλλει συντάξεις. Ακολούθως, έρχεται η κυβέρνηση και προτείνει… κίνητρα να γυρίσουν πάλι στις εργασίες τους οι συνταξιούχοι. Ενδεχομένως στερώντας ευκαιρίες από τους νέους….
Ως προς τα οικονομικά των συνταξιούχων:
α) Την πρώτη, μετά από 12 χρόνια, αύξηση δεν την πήραν όλοι λόγω «προσωπικής διαφοράς».
β) Η Εισφορά Αλληλεγγύης αφαιρεί εισόδημα και λειτουργεί σαν δεύτερη φορολογία.
γ) Οι επικουρικές συντάξεις δεν αυξάνονται.
δ) Δεν τιμαριθμοποιήθηκε η φορολογική κλίμακα.
Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο Γραμματέας της Συνομοσπονδίες Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Αντώνης Μπιρμπιλής ανέφερε σχετικά ότι «η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, τη δημοσιονομική επιτήρηση και πήρε επενδυτική βαθμίδα, αλλά παρά ταύτα εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε τα σπασμένα».
«Δεν παραγνωρίζουμε ότι έγιναν βήματα σε στρεβλώσεις, δεν υπήρξε όμως αποκατάσταση της αδικίας» σημείωσε.
«Ως Α.Γ.Σ.Σ.Ε. καταθέσαμε προτάσεις στη διαβούλευση οι οποίες όμως φαίνεται δεν έτυχαν αποδοχής. Τις καταθέτουμε και στην επιτροπή σας και με την παρέμβαση αυτή φιλοδοξούμε να εισακουστούμε».
Επί του Σχεδίου Νόμου ζήτησε:
- Να μην υφίσταται περιστολή-μείωση η σύνταξη και σε όσους εργάζονται και λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, καθώς και στα ορφανά έως 24 ετών.
- Στις εξαιρέσεις από την επιβολή της παρακράτησης 10% επί της αμοιβής σε εργαζόμενο-συνταξιούχο (ανάπηροι κ.α.) να υπαχθούν και όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 750€ και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία.
- Είναι θετική η ενοποίηση της απονομής επικουρικής σύνταξης για όλους με 15ετία, παραμένει όμως πρόβλημα σε όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση πριν το 2016 με λιγότερα από 15 έτη και δεν λαμβάνουν ούτε προσαύξηση ούτε επιστροφή εισφορών.
- Πρέπει να υπολογιστεί η διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση και στους συνταξιούχους προ της 13ης Μαΐου 2016.
- Συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα η μείωση στην τριετία στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι δυνατόν όμως η παράληψη αυτή του ΕΦΚΑ να οδηγήσει σε κληροδότηση χρεών και θα πρέπει να ληφθεί γενναία πολιτική απόφαση για τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα», αν και διαφωνούμε ριζικά στη μείωση αυτή.
Καταλήγοντας ο Γραμματέας της ΑΓΣΣΕ ανέφερε: «Θα συνεχίσουν να διεκδικούμε μέσα και έξω από τη Βουλή για αυτά που μας πρέπουν και μας αξίζουν, σε ένα κράτος δικαίου και ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του τόπου να εισακουστούν οι προτάσεις μας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς γραφειοκρατία

ΚΑΒΑΛΑ
Αντιδράσεις από Λογιστές στην Καβάλα για τη Διάταξη Επιστροφής Ενοικίου

Σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς προκαλεί στους λογιστές και φοροτεχνικούς της Καβάλας η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την επιστροφή ενοικίου ως μορφή ενίσχυσης. Ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας εκφράζει με ανακοίνωσή του την έντονη ανησυχία για τις τεχνικές δυσκολίες και τις αδικίες που ενδέχεται να προκαλέσει η σχετική διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη
Συγκεκριμένα, το άρθρο 70 παρ. 62 του σχεδίου νόμου ορίζει ως προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης ενοικίου την καταγραφή του αριθμού δήλωσης μίσθωσης (ΠΣ Μισθώσεων) στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους από τον μισθωτή. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι:
-
Ο κωδικός 081 της φορολογικής δήλωσης όπου πρέπει να αναγραφεί αυτός ο αριθμός δεν είναι υποχρεωτικός
-
Ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατομμύρια δηλώσεις, εκ των οποίων πολλές δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό μισθωτηρίου
-
Η υποχρέωση θεσπίζεται εκ των υστέρων, εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων, με αναδρομική ισχύ
Τι λένε οι λογιστές
Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κάνει λόγο για πρακτική αδυναμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ τονίζει πως η νέα απαίτηση:
«Μεταφέρει την ευθύνη στους φορολογούμενους, χωρίς αυτοί να φέρουν καμία υπαιτιότητα».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει την κίνηση αντιδεοντολογική και επιβαρυντική για τον κλάδο των λογιστών, αφού διαμορφώνει διοικητικό βάρος χωρίς προειδοποίηση και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος δικαίου.
Παρέμβαση ΠΟΦΕΕ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), ήδη από την πρώτη στιγμή, εντόπισε το πρόβλημα και με επιστολή της στο Υπουργείο πρότεινε εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων:
-
Παράταση και χωρίς κυρώσεις υποβολή δηλώσεων μισθώσεων έως 15 Ιουλίου 2025
-
Επανεξέταση της υποχρεωτικότητας του αριθμού δήλωσης εντός των φορολογικών δηλώσεων
Το κάλεσμα για αναθεώρηση
Ο Σύλλογος καλεί την Πολιτεία σε άμεση αναθεώρηση της διάταξης, τονίζοντας πως η λύση πρέπει να είναι πρακτική, δίκαιη και εφαρμόσιμη, χωρίς να τιμωρούνται οι πολίτες για τυπικές παραλείψεις σε μη υποχρεωτικά πεδία.
«Πρέπει να σταματήσει η πρακτική αιφνιδιασμού εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντική πτώση στη Μεταποίηση – Άνοδος στην Ενέργεια

Πτώση κατέγραψε ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία τον Απρίλιο του 2025, σύμφωνα με τα μηνιαία διαθέσιμα στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές κατέγραψαν 31,86 δισ. ευρώ, έναντι 32,94 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,3%.
Η μεγαλύτερη μείωση: Ο τομέας της Μεταποίησης
Ο τομέας που επλήγη περισσότερο ήταν η Μεταποίηση, σημειώνοντας πτώση 8,6% στον κύκλο εργασιών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το αποτέλεσμα αποδίδεται σε μείωση της ζήτησης, αυξημένο κόστος παραγωγής και γενικότερες πιέσεις στον βιομηχανικό τομέα.
Η μεγαλύτερη αύξηση: Ο τομέας της Ενέργειας
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο τομέας Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, με άνοδο 20,5%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε υψηλότερη κατανάλωση, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και σε ανατιμήσεις τιμολογίων.