Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αρμένικος λαός του Αρτσάχ | Πανευρωπαϊκή μαζική κινητοποίηση για την στήριξη των δικαιωμάτων τους

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, μετά από εννέα μήνες αποκλεισμού, επιβολής πλήρους πολιορκίας, επιβεβλημένης λιμοκτονίας και ακραίες μεθόδους εκφοβισμού, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών.

Αυτή οδήγησε στην αναγκαστική έξοδο/απέλαση ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με αυτόν τον τρόπο, το Αζερμπαϊτζάν εκκαθάρισε εθνοτικά έναν αυτόχθονα πληθυσμό από τα πατρογονικά του εδάφη, εκεί όπου ζούσε για χιλιετίες.

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία, καταδικάζοντας απερίφραστα την εθνοκάθαρση του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

120.000 Αρμένιοι κάτοικοι του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) ζουν εκτοπισμένοι από την πατρογονική τους γη.

Στη σημερινή κατάσταση, οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Τα λόγια στήριξης και οι νουθεσίες προς το Αζερμπαϊτζάν ήταν και χωρίς αποτέλεσμα.

Το Αζερμπαϊτζάν καταλαβαίνει μόνον την γλώσσα των κυρώσεων. Και της απομόνωσης από την Διεθνή κοινότητα.

ΛΕΜΕ OXI στην πολιτική εθνοκάθαρσης του Αζερμπαϊτζάν

 Οι πολιτισμένοι λαοί που συντάσσονται με το δικαίωμα των Αρμενίων του Αρτσάχ να ζήσουν ελεύθεροι στην χώρα τους, λένε ΟΧΙ στην εγκληματική πολιτική του Μπακού.

Ήρθε η ώρα των κυρώσεων. Ήρθε η ώρα της καταδίκης του Μπακού από την ανθρωπότητα για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει και εξακολουθεί να διαπράττει εναντίον του ηρωικού λαού του Αρτσάχ.

Ως πολίτες της ΕΕ και των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητάμε:

  1. Την καταδίκη της εθνοκάθαρσης των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν.
  2. Την άμεση και άνευ όρων επιστροφή όλων των Αρμενίων αιχμαλώτων, αμάχων ομήρων και αιχμαλώτων πολέμου από τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς και της πρώην και νυν ηγεσίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που απήχθησαν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 και κρατούνται με ψευδείς κατηγορίες.
  3. Τη δημιουργία απτών διεθνών εγγυήσεων ασφάλειας, ώστε ο γηγενής αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ να μπορέσει να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του να επιστρέψει στην πατρίδα του και να παράσχει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ένα διεθνώς εγγυημένο καθεστώς αυτοδιακυβέρνησης, που θα στηρίζει αυτό το δικαίωμα.
  4. Την παροχή επαρκούς βοήθειας στην Αρμενία για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων.
  5. Την άσκηση αποτελεσματικής πίεσης στο Αζερμπαϊτζάν για την αποτροπή κάθε είδους επίθεσης κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας και κάθε ενέργειας, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία της Αρμενίας.

 Το EuropeansforArtsakh είναι ένα κίνημα υποστήριξης που συσπειρώνει 500 οργανώσεις από 17 χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων 90 ελληνικών οργανώσεων, που έχουν ενώσει δυνάμεις για να καταγγείλουν από κοινού τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ηρωικοί πολίτες του Αρτσάχ.

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Προχωρούν τα έργα του νέου κολυμβητηρίου

Η κατασκευή του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου στη Δράμα είναι ένα σημαντικό έργο για την πόλη και τον αθλητισμό της περιοχής.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών δεδομένου των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap και του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη ειναι εξαιρετικά γενναιόδωρη, αφού προσέφερε όλη τη μελέτη και την κατασκευή του κολυμβητηρίου ως δωρεά προς την τοπική κοινωνία. Αυτό δείχνει τη δέσμευσή της προς την πόλη και τους κατοίκους της, καθώς και την υποστήριξή της προς τον αθλητισμό και την εκπαίδευση των νέων.

Επιπλέον, η συμβολή του Δήμου Δράμας στο έργο είναι επίσης σημαντική, αν και η συνολική χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από την εταιρεία Raycap. Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την κατασκευή του κολυμβητηρίου φαίνεται να βασίζεται στην εμπιστοσύνη προς την εταιρεία και την προσφορά της.

Συνολικά, αυτό το έργο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα της Δράμας, ενισχύοντας τον αθλητισμό και προσφέροντας νέες δυνατότητες για την υγεία και την αναψυχή των κατοίκων.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Μαθητές και μαθήτριες «καλωσορίσαν» την Άνοιξη στο κέντρο της πόλης

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας σε ρόλο οργανωτή και εμψυχωτή, καλωσόρισαν τα Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην κεντρική πλατεία της Καβάλας.

Εκεί παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από το σχήμα του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Χατζόπουλου και από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας. Στις παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνονταν απαγγελίες ποιημάτων, ανάρτηση ζωγραφιών στα ταμπλό, κατασκευές (βραχιολάκια Μάρτη και χελιδονοφωλιές), καθώς και παραδοσιακοί χοροί από μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων.

Τα «Χελιδονίσματα» είναι τα «Κάλαντα της Άνοιξης», για το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό της Άνοιξης, η οποία συμβολίζει την ελπίδα και την αναγέννηση της ζωής. Μέσα από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής και των παράλληλων δράσεων, επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας με την έκφραση και διάχυση της ελπίδας, αισιοδοξίας, αλλά και μαχητικότητας για τη ζωή και τα προβλήματά της.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσίαση βιβλίου “Ναυαγοί” της Ρίκα Μπενβενίστε στην Καβάλα

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 στην ” Μεγάλη Λέσχη ” και στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, για την παρουσίαση του βιβλιου  “Ναυαγοί” της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέως κυρίας Ρικα Μπενβενίστε. Το περιεχόμενο αναφέρεται σε μια εβραϊκή οικογένεια Καβαλιωτών, την οικογένεια του αειμνήστου Μωρίς Μπενβενίστε. Οικογένεια καπνεμπόρων που προσέφεραν  στην πόλη μεγάλη βοήθεια στην προπολεμική περίοδο.

Κάποιες από τις καπναποθήκες που ανήκαν στην οικογένεια, στέκονται επιβλητικά μέχρι και σήμερα στην πόλη. Η καπναποθήκη που στεγάζεται σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων, το πρώην εβραϊκό σχολείο ήταν μία από τις καπναποθήκες της οικογένειας Μπενβενίστε.

Ο Μωρίς Μπενβενίστε στον οποίο κατα βάση αναφέρεται το βιβλίο, μετά το ολοκαύτωμα  υπήρξε πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας, για πολλά χρόνια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en