ΘΑΣΟΣ
Αρχίζουν την Παρασκευή 30 Μαΐου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 30 Μαΐου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ). Χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μία από τις 68.788 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Στον νομό Καβάλας, φέτος θα λειτουργήσουν συνολικά 17 εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Συγκεκριμένα:
-
12 εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ, με 847 υποψηφίους,
-
4 εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑΛ, με 423 υποψηφίους,
-
1 ειδικό εξεταστικό κέντρο, όπου θα εξεταστούν 9 υποψήφιοι με ιδιαίτερες ανάγκες.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των υποψηφίων των ΓΕΛ, καθώς φέτος καταγράφονται 34 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντιθέτως, στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ παρατηρείται μια μείωση κατά 14 άτομα σε σύγκριση με το 2024.
Φέτος θα λειτουργήσουν δύο νέα εξεταστικά κέντρα: ένα στο 5ο Γενικό Λύκειο Καβάλας και ένα στο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, διευκολύνοντας περαιτέρω τη συμμετοχή των μαθητών.
Σημαντική καινοτομία αποτελεί και η λειτουργία εξεταστικού κέντρου στο Λύκειο του Λιμένα Θάσου. Για πρώτη φορά, οι μαθητές του νησιού που εξετάζονται στο μάθημα των Αγγλικών δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν στην Καβάλα, γεγονός που μειώνει την ταλαιπωρία και ενισχύει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στις εξετάσεις.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις παραμένουν ο σημαντικότερος σταθμός στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών, και φέτος αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για τα στατιστικά στοιχεία όσο και για τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία και δύναμη στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.
ΘΑΣΟΣ
Ανακαινίστηκε το Περιφερειακό Ιατρείο Ποτού

ΘΑΣΟΣ
Φωτιά σε θερμοκήπιο στη Θάσο

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουνίου σε θερμοκήπιο στη Σκάλα Ραχωνίου, στη Θάσο, προκαλώντας κινητοποίηση των αρχών.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, καταφέρνοντας να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν επεκταθεί σε παρακείμενες εγκαταστάσεις ή καλλιέργειες.
Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε μεγαλύτερες ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.
ΘΑΣΟΣ
Σύσκεψη για τον Τουρισμό στην Π.Ε. Καβάλας

Μία σημαντική σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, καθώς και εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ). Στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας όσο και οι δυνατότητες τουριστικής προβολής της Θάσου.
Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού
Η σύσκεψη διεξήχθη με πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου, και είχε ως στόχο την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο σχεδιασμός αυτός είχε ήδη παρουσιαστεί στην πρόσφατη ημερίδα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη.
Συζήτηση για Θάσο και Νέα Εργαλεία Προβολής
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανάλυση προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας και της Θάσου, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και νέα “εργαλεία” υποστήριξης, όπως:
-
Η πλατφόρμα διαβούλευσης για την ενίσχυση της συμμετοχής τοπικών φορέων στην τουριστική στρατηγική.
-
Ο Οργανισμός Προώθησης Προορισμών, που στοχεύει στον επαγγελματικό σχεδιασμό καμπανιών και δράσεων τουριστικής προβολής.
Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού
Ο κ. Παναγιώτης Αρχοντής δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη για τις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, η οποία εντάσσεται στον δεύτερο κύκλο επαφών της Περιφέρειας με Δήμους και Επιμελητήρια. Σκοπός ήταν να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και να αναπτυχθούν συνέργειες με τους δήμους, ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Η συμμετοχή ήταν καθολική και η συζήτηση εποικοδομητική.»
Κοινή Δέσμευση για Συνεργασία
Η σύσκεψη ανέδειξε τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, με στόχο την ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία ολοκληρωμένων πακέτων τουριστικής εμπειρίας για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ φαίνεται να εισέρχεται σε πιο στοχευμένη και συντονισμένη φάση, αξιοποιώντας τόσο τις τοπικές δυνάμεις, όσο και σύγχρονα μέσα προβολής και στρατηγικής ανάπτυξης.