Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Απογειώθηκε» το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης

image_print

Ο θεμέλιος λίθος για το πιο σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον αεροδρόμιο της χώρας, που θα αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κρήτης, μπήκε πριν λίγη ώρα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Καστέλι Ηρακλείου. «Το νέο αεροδρόμιο βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση μικρότερη των 4 ωρών από τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Θα μετατρέψει, δηλαδή, την Κρήτη σε τουριστικό προορισμό και κόμβο αεροπορικό ολόκληρο το χρόνο και σε όλες τις εποχές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αξία του νέου αεροδρομίου που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο «Νίκος Καζαντζάκης», θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 7.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. 

Αναφέροντας ότι σε πέντε χρόνια θα γίνει το κόσμημα του νησιού και θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες του, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ένα τέτοιο κορυφαίο έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί παρά μόνο από φορείς που ξέρουν και μπορούν: από τη μία πλευρά, το ελληνικό Δημόσιο με την ισχύ και την εμπειρία του κράτους. Και από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας με την εμπειρία και την ευελιξία του. Όπως αντιλαμβάνεσθε πρόκειται για μία ιδανική σύμπραξη που εγγυάται γρήγορο και καλό αποτέλεσμα».

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη ινδική επένδυση στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη συνεισφορά του νέου αεροδρομίου στην εθνική οικονομία. Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το 46% του μετοχικού κεφαλαίου. Θα καταβάλει ως άμεση χρηματοδότηση 180 εκατομμύρια κι άλλα 125 εκατομμύρια αργότερα, από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων. Μαζί με τα 160 εκατομμύρια που θα συνεισφέρει ο ιδιώτης-μέτοχος, καλύπτουν πλήρως το ύψος της επένδυσης.

«Το Δημόσιο θα πάρει, όμως, πίσω και με το παραπάνω τα ποσά που θα συνεισφέρει. Στα 35 χρόνια της περιόδου διαχείρισης, τα μερίσματα μόνο του Δημοσίου από τα κέρδη του αεροδρομίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, στα οποία θα προστίθενται ακόμη 115 εκατομμύρια από το Αντισταθμιστικό Αντάλλαγμα και σημαντικά έσοδα από την ετήσια φορολόγηση». Ακόμη, στο τέλος της παραχώρησης, «η αξία του αεροδρομίου -με μοναδικό, πλέον, ιδιοκτήτη το ελληνικό Δημόσιο- εκτιμούμε ότι θα ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ». 

Αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου

Για ένα έργο καθοριστικό για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και για την εθνική οικονομία, έκανε λόγο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλή. Παράλληλα με την έναρξη της περιόδου 35ετούς παραχώρησης, ξεκινούν οι μελέτες για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του σημερινού αεροδρομίου, έκτασης 2.800 τ.μ. Η αξιοποίηση θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω «προτάσεων καινοτομίας». 

Η αναγκαιότητα του νέου αεροδρομίου

Το υφιστάμενο αεροδρόμιο βρίσκεται εντός της πόλης του Ηρακλείου, αποτελεί το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητα της επιβατικής του κίνησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης περαιτέρω αύξησης της κίνησης. Για το 2019, η συνολική κίνηση ξεπέρασε τα 8 εκατ. επιβάτες. 

Το υφιστάμενο αεροδρόμιο αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω συμφόρησης ιδιαίτερα κατά τους μήνες αιχμής, περιορίζοντας μια σημαντική θετική προοπτική. Κατά συνέπεια, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου μειονεκτούν σε σχέση με τις προδιαγραφές των σύγχρονων αεροδρομίων που εξυπηρετούν δημοφιλείς προορισμούς.

Ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου στην περιοχή του Καστελίου θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο αερολιμένα και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με ένα σύνολο τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών προκειμένου να ικανοποιήσει τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης. Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνονται και οι οδικές συνδέσεις του νέου αεροδρομίου.

Εμπλεκόμενα μέρη

• Εταιρεία Αεροδρομίου κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης:

Ελληνικό Δημόσιο (45,90%) – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (32,46%) – GMR Airports Ltd (21,64%)

• Κατασκευαστής: ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (100%)

Οικονομικές Παράμετροι Προσφοράς:

• Συμμετοχή Δημοσίου στην Εταιρεία Αεροδρομίου: 45,90%

• Κόστος κατασκευής: €480.000.000,00 εξαιρουμένου του εξοπλισμού αεροναυτιλίας ο οποίος εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και θα καθοριστεί μετά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης από κοινού με την ΥΠΑ.

• Αντισταθμιστικό Αντάλλαγμα, το οποίο θα καταβάλλεται από την Εταιρεία ετησίως ως εξής: Συνολικά 2% επί των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του Έργου, εκ των οποίων 1% στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου) και 1% για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις}.

 

Χρονοδιάγραμμα Έργου

• Συμβατική διάρκεια Περιόδου Παραχώρησης: 35 έτη από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης (07/02/2020) και συμπεριλαμβάνει την Περίοδο Μελέτης-Κατασκευής.

• Συμβατική διάρκεια Περιόδου Μελέτης-Κατασκευής: έως (60) μήνες από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης.

Απασχόληση – Θέσεις Εργασίας

• 2.000 εργαζόμενοι κατά την Περίοδο Μελέτης-Κατασκευής.

Η στελέχωση της Εταιρείας του Αεροδρομίου, θα περιλαμβάνει το μόνιμο προσωπικό, κατανεμημένο σε διευθύνσεις και τμήματα, ενώ σύμφωνα και με τις συνήθεις πρακτικές των αεροδρομίων, η Εταιρεία προτίθεται να αναθέσει κάποιες παροχές/εργασίες σε τρίτους (πχ εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου, τεχνική (IT) υποστήριξη , ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ), προκειμένου να εξασφαλίσει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση σε συνδυασμό με τη βέλτιστη ποιότητα.

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ)

• 1 Διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200m κατηγορίας κατά ICAO 4E

• 1 παράλληλος τροχόδρομος κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους

• 8 συνδετήριοι τροχόδρομοι του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχοδρομο

• 2 συνδετήριοι τροχοδρομοι με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου

• Χώρος στάθμευσης αεροσκαφών (apron) για 27 απομακρυσμένες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών κατηγορίας κατά ICAO C & 5+1 θέσεις τύπου MARS κατηγορία κατά ICAO E (ή 10+2 σταθερές θέσεις στάθμευσης Κατηγορίας C)

• 1 Τερματικό κτίριο Αεροσταθμού (Terminal Building) 5 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 72.000m2 εκ των οποίων περί τα 13.000m2 χώροι εμπορικών χρήσεων και περίπου 1.000m2 μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι

• 11 Κτίρια/Εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πύργος Ελέγχου, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, Εγκατάστασης εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης, Κέντρο ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant, Εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου

• Δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών πλήρης διοχέτευσης των αστικών αποβλήτων των οικισμών Θραψανού, Αρχάγγελου, Γαλελιανού, Σκλαβεροχωρίου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Αγίας Παρασκευής, Ρουσοχωρίων στην Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού του Αεροδρομίου

• Χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων (ΙΧ, Ταξί, Αστικά-Εμπορικά Λεωφορεία)

• Εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας

• Οδός πρόσβασης 2 κλάδων με 4 κυκλικούς κόμβους

• Χώρος Εμπορικών Χρήσεων επιφάνειας 400στρ

 

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΟΔΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

• Παρεμβάσεις επί του ΒΟΑΚ για την κατασκευή του νέου Α/Κ Χερσονήσου με επεμβάσεις αναβάθμισης των χαρακτηριστικών των τοπικών οδών προς Χερσόνησo

• Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου μήκους περίπου 18km, 2 κλάδων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος

• Αποκατάσταση της υφιστάμενης Ε.Ο. Χερσόνησος – Καστέλι στα σημεία επιρροής από την νέα οδό σύνδεσης ΒΟΑΚ – Αεροδρομίου

• Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με την Οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος μήκους περίπου 6km, με 1 λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος

• Περιμετρική οδός Καστελίου μήκους 1,5km

• Εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο Αεροδρομίου με την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται εκτιμώμενου συνολικού μήκους 20km

2 Comments

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγορεύεται η οδήγηση από ανηλίκους κάτω των 17 ετών – Όλες οι νέες αλλαγές

Ηλεκτρικό πατίνι σε αστικό δρόμο με τις νέες ρυθμίσεις για την οδική ασφάλεια
image_print

Σημαντικές αλλαγές στη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την απαγόρευση οδήγησης ηλεκτρικών πατινιών από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παράλληλα απαγορεύεται και η πώληση ή η μίσθωση των οχημάτων αυτών σε ανηλίκους κάτω του συγκεκριμένου ηλικιακού ορίου.

Υποχρεωτική ασφάλιση και ειδικό μητρώο

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την καθιέρωση υποχρεωτικής ασφάλισης τόσο για το ηλεκτρικό πατίνι όσο και για τον χρήστη του.

Παράλληλα δημιουργείται Μητρώο Ηλεκτρικών Πατινιών, στο οποίο θα καταγράφεται κάθε όχημα, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ταυτοποίησή του από τις αρμόδιες αρχές κατά τους ελέγχους.

Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες

Οι νέες διατάξεις συνοδεύονται από αυστηρότερες ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα για:

  • υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας,
  • κυκλοφορία ηλεκτρικών πατινιών σε δρόμους όπου το όριο ταχύτητας των οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα,
  • παραβάσεις που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση των οχημάτων.

Παραμένουν οι βασικές υποχρεώσεις των οδηγών

Το Υπουργείο Μεταφορών υπενθυμίζει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι βασικοί κανόνες ασφαλούς οδήγησης για τους χρήστες ηλεκτρικών πατινιών.

Συγκεκριμένα, παραμένει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικού κράνους, ενώ απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή ακουστικών κατά την οδήγηση, καθώς οι παραβάσεις αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Κώτσηρας: Προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προωθήθηκε άμεσα, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία καταγράφουν αυξημένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων με εμπλοκή ανηλίκων που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια.

Όπως ανέφερε, η προστασία των παιδιών αποτελεί άμεση προτεραιότητα, γι’ αυτό και οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται πριν από την ολοκλήρωση των υπόλοιπων αλλαγών στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

DNews Widget
Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Τι ισχύει για τις ακρίδες – Οδηγίες από τη ΔΑΟΚ

Ακρίδα σε υπαίθριο χώρο στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
image_print

Αναλυτική ενημέρωση για την παρουσία αυξημένων πληθυσμών ακρίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους παρέχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας και ειδικότερα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Όπως διευκρινίζει η αρμόδια υπηρεσία, η αντιμετώπιση των αυξημένων πληθυσμών ακρίδων πραγματοποιείται μέσα από οργανωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και συλλογικής καταπολέμησης. Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρέπει προηγουμένως μία αγροτική περιοχή να έχει κηρυχθεί ακριδόπληκτη.

Στόχος της διαδικασίας είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών ακρίδων και να περιοριστούν οι ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν στις αγροτικές καλλιέργειες.

Κρίσιμος ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός προγράμματος καταπολέμησης είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών, των λεγόμενων «κηλίδων», στις οποίες εμφανίζονται συγκεντρωμένες οι νεαρές ακρίδες.

Η παρέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν οι ακρίδες βρίσκονται ακόμη στα νεαρά στάδια ανάπτυξής τους και συγκεκριμένα στο στάδιο της νύμφης, πριν από την ενηλικίωσή τους.

Όταν οι ακρίδες ενηλικιωθούν, αρχίζουν να πετούν και να διασπείρονται σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Η εξέλιξη αυτή καθιστά την παρέμβαση λιγότερο αποτελεσματική, καθώς τα έντομα δεν παραμένουν πλέον συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένα σημεία.

Σε αστικές περιοχές οι αυξημένοι πληθυσμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κατά την τρέχουσα περίοδο οι αυξημένοι πληθυσμοί ακρίδων εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές αστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ακρίδες έχουν παρατηρηθεί σε πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμους και χώρους στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα σημεία γειτνιάζουν με ακαλλιέργητες και ασκεπείς εκτάσεις.

Η υπηρεσία διευκρινίζει ότι η παρουσία των εντόμων στις περιοχές αυτές δεν σχετίζεται με ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Στα σημεία όπου έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι πληθυσμοί εντοπίστηκαν είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Τεττιγονιδών (Tettigoniidae), δηλαδή στις μακρόκερες ακρίδες. Πρόκειται για είδη που συναντώνται συνήθως σε χέρσες ή δασικές περιοχές.

Πότε εφαρμόζεται πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης

Για να υλοποιηθεί πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με την επίβλεψη και την ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, πρέπει να προηγηθεί η κήρυξη μιας αγροτικής περιοχής ως ακριδόπληκτης.

Μετά την κήρυξη λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης των πληθυσμών στην επόμενη γενιά των εντόμων. Οι παρεμβάσεις προγραμματίζονται για την άνοιξη του επόμενου έτους, όταν οι ακρίδες βρίσκονται ακόμη στα νυμφικά στάδια.

Στη συγκεκριμένη φάση τα έντομα εμφανίζονται σε εντοπισμένα σημεία και δεν έχουν ακόμη διασπαρεί σε μεγάλη έκταση, καθώς δεν έχουν ενηλικιωθεί και δεν έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα πτήσης.

Η διαδικασία συλλογικής καταπολέμησης αφορά γεωργικές ή ακαλλιέργητες εκτάσεις και έχει ως βασικό στόχο την προστασία της φυτικής παραγωγής.

Δεν ενδείκνυται η καταπολέμηση των ενήλικων ακρίδων

Η χημική καταπολέμηση των ακρίδων κατά το στάδιο του ενήλικου εντόμου, το οποίο παρατηρείται αυτή τη χρονική περίοδο, δεν ενδείκνυται.

Όπως εξηγεί η υπηρεσία, οι ενήλικες ακρίδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη διασπορά, καθώς έχουν τη δυνατότητα να πετούν και να μετακινούνται. Παράλληλα, εμφανίζουν μικρότερη ευαισθησία στα διαθέσιμα εντομοκτόνα σκευάσματα.

Για τους λόγους αυτούς, οι ψεκασμοί κατά τη συγκεκριμένη περίοδο δεν θεωρούνται αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πού απαγορεύονται οι ψεκασμοί

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση ψεκασμών μέσα σε ειδικούς χώρους προστασίας.

Στις περιοχές όπου απαγορεύονται οι ψεκασμοί περιλαμβάνονται:

  • οι κατοικημένες περιοχές,
  • οι οικισμοί,
  • τα νοσοκομεία,
  • τα δημόσια πάρκα,
  • οι παιδικές χαρές,
  • καθώς και άλλοι χώροι στους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη προστασία του πληθυσμού.

Η απαγόρευση προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 9269/246316/05-09-2020, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4032.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για βοσκοτόπους και χέρσα εδάφη

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των ακρίδων σε βοσκοτόπους και χέρσα εδάφη.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση ακρίδων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Παράλληλα, με υπουργικές αποφάσεις είναι δυνατόν να χορηγούνται, κατά παρέκκλιση, άδειες διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά για την αντιμετώπιση των ακρίδων σε:

  • ακαλλιέργητες εκτάσεις,
  • βοσκοτόπους,
  • καθώς και συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Οι άδειες αυτές μπορούν να χορηγηθούν κατόπιν αιτιολογημένων αιτημάτων που υποβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση όχλησης

Σε περίπτωση που παρατηρείται επίμονη όχληση από ακρίδες μέσα ή γύρω από κατοικίες, οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε τοπική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων υγειονομικής σημασίας.

Θα πρέπει να επιλέγονται αποκλειστικά προϊόντα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένους χώρους, όπως:

  • οικίες,
  • αυλές,
  • καταστήματα,
  • αποθήκες,
  • και άλλοι αντίστοιχοι χώροι.

Η χρήση των προϊόντων πρέπει να γίνεται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Τα συγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα διατίθενται στα γεωπονικά καταστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και την αντιμετώπιση των ακρίδων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Την ενημέρωση υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Σωτηρία Αλεξανδρίδου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en