Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Απογευματινά χειρουργεία | Οι ελλείψεις προσωπικού και οι φόβοι ότι θα αυξηθούν τα μαύρα χρήματα στο ΕΣΥ

Σοβαρά προσκόμματα φαίνεται ότι δημιουργούνται από την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών.

Παρότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 50.000 απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν, αφού το κόστος θα καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ερώτημα όμως παραμένει τι θα γίνει στη συνέχεια όταν καλυφθεί αυτός ο αριθμός των επεμβάσεων.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς θα γίνονται οι επεμβάσεις το απόγευμα με δαπάνες από τους ασθενείς. Ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές καθώς ήδη το κουρασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού προσωπικού και είναι άγνωστο πώς θα μπορέσουν να γίνονται απογευματινά χειρουργεία την ώρα που οι ασθενείς στοιβάζονται ήδη για τα δωρεάν πρωινά.

Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα στις λίστες αναμονής σε όλο το ΕΣΥ είναι πάνω από 90.000 περιστατικά.

Με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων για τα πρωινά χειρουργεία, απορίας άξιον είναι πως το ίδιο προσωπικό θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει και στα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι με πληρωμή από τους ασθενείς.

Οι φόβοι των συνδικαλιστών (ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ) είναι εάν θα υποβαθμιστούν τα πρωινά χειρουργεία που είναι δωρεάν και το ιατρικό προσωπικό δώσει βάρος στα απογευματινά προκειμένου για να αποκομίζει οικονομικά οφέλη.

Τα επίσημα φακελάκια

Άλλος ένας προβληματισμός των συνδικαλιστών σχετίζεται με την επισημοποίηση του φαινομένου με τα φακελάκια στα απογευματινά χειρουργεία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι είναι μια άλλη επιλογή ώστε να μπορούν οι ασθενείς δίνοντας σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που θα έδιναν στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσουν να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Όμως τα χρήματα που φαίνεται να προκύπτουν για να αμειφθεί ο γιατρός που θα εργαστεί το απόγευμα είναι περιορισμένα αφού το όποιο ποσό θα μοιραστεί σε όλη την ομάδα που θα συμμετάσχει ενώ αναμένεται να υπάρξει και κάποιο ποσοστό κέρδους για το νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν τα έξοδα, όπως αντίστοιχα ισχύει και για τα απογευματινά ιατρεία.

Για αυτό και η ανησυχία των συνδικαλιστών είναι ότι πιθανώς θα συνεχίσει να υπάρχει το φαινόμενο με τα φακελάκια για την επίσπευση ενός χειρουργείου, τα οποία μάλιστα είναι πιθανό ακόμη και να αυξηθούν. Το επιχείρημα μάλιστα είναι ότι γιατί κάποιος που σήμερα παίρνει φακελάκια από ασθενείς, να χειρουργήσει το απόγευμα και να νομιμοποιεί τα έσοδά του όταν μπορεί να τα εισπράξει αφορολόγητα το πρωί.

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται εντός της εβδομάδας να γνωστοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες για το πως θα εκτελούνται τα απογευματινά χειρουργεία, τις αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των υπόλοιπων υγειονομικών που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν την 01/03 πιλοτικά από ορισμένα νοσοκομεία και κυρίως από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό όπου ήδη γίνονται οι πρώτες προετοιμασίες.

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με απόφαση Τοψίδη προχωρούν έργα αξίας 70.000 ευρώ στο γήπεδο “Ανθή Καραγιάννη”

Η απόφαση Τοψίδη αναφέρει:

«Η παρούσα πράξη περιλαμβάνει την εκτέλεση επειγουσών εργασιών αποκατάστασης φθορών και συντήρησης στο Στάδιο Ανθή Καραγιάννη με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης, παραμονής εντός του σταδίου και άθλησης για αθλητές, διαιτητές, προπονητές και κοινό.

Οι κύριες εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν είναι οι παρακάτω:

1. Μόνωση αρμών διαστολής του γηπέδου.

2. Αντικατάσταση υαλοστασίων, επισκευή διαβρωμένων ή κατεστραμμένων κιγκλιδωμάτων και βαφή πλαισίων και κιγκλιδωμάτων.

3. Επισκευές σε WC.

4. Επισκευή μηχανισμού ανοίγματος κεντρικών θυρών κοινού.

5. Επεμβάσεις-επισκευές σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

6. Αντικατάσταση κλειδαριών σε εσωτερικές πόρτες WC και αποδυτηρίων με νέες με ενιαίο κλειδί.

7. Αντικατάσταση εσχαρών.

8. Επιδιόρθωση με επισκευαστικό κονίαμα σε θέσεις αποκάλυψης οπλισμών».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Περιστατικό ξυλοδαρμού στην Καβάλα | “Είχαν βάλει κάτω έναν νεαρό και τον χτυπούσαν στο κεφάλι..!”

Επεισόδιο ξυλοδαρμού σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου 2024 λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ στο κέντρο της Καβάλας.

Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Κήπο, περαστικοί εντόπισαν ομάδα νεαρών να χτυπά και να γρονθοκοπεί έναν άλλο νεαρό που βρισκόταν στο έδαφος.

Όπως ανέφερε μάρτυρας του περιστατικού στο ENA Channel οι δράστες που ξεπερνούσαν τους 5 σε αριθμό είχαν ρίξει κάτω στο πάτωμα έναν νεαρό και τον χτυπούσαν στο κεφάλι συνεχώς..!

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητήριο Καβάλας | Επιστολή Προέδρου για παράταση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τα POS

Το δίκαιο αίτημα των μελών του επιμελητήριου καβάλας, μετέφερε με επιστολή του στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ο πρόεδρος του επιμελητήριου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ζητώντας παράταση έξι (6) μηνών της διαδικασίας διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για τους παρακάτω λόγους:

  •  Μεγάλη καθυστέρηση για την αναβάθμιση των POS δημιουργείται από τους προμηθευτές, λόγω όγκου εργασιών των υπηρεσιών, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσής τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησης των χιλιάδων επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν.
  •  Δυσκολία προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης, πρόβλημα που απαιτεί εκπαίδευση των επιχειρηματιών ώστε να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις γνώσεις.
  • Οι εγκρίσεις για διάθεση των σχετικών μηχανημάτων POS, παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα μηχανήματα, ενώ παράλληλα απαιτείται χρόνος για την εγκατάστασής τους. Το κόστος που απαιτείται για την αγορά του POS και το σχετικό λογισμικό πρόγραμμα αδυνατούν να καλύψουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω μειωμένης κατανάλωσης.
  •  Για τη σωστή εφαρμογή στα νέα δεδομένα χρήσης του POS, θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και ειδικά προγράμματα χρήσης POS.

Ο Πρόεδρος του επιμελητήριου  τόνισε πως αυτή η παράταση των έξι μηνών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η επιβολή των προστίμων είναι ιδιαίτερα υψηλή και η μη χρήση των συστημάτων δεν θα μπορεί να καταλογιστεί στις επιχειρήσεις δεδομένου, ότι δεν υπήρξε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες, που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία της επιχείρησής τους. Παράλληλα, τόνισε πως το αίτημά είναι αναγκαίο ώστε να δοθεί ο ανάλογος χρόνος προσαρμογής των επιχειρήσεών στη νέα ψηφιακή εποχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en