Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τα Ίμια στη Χάγη, η κυβέρνηση βάζει τις «κόκκινες γραμμές»

Αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία βλέπουν στην κυβέρνηση, διαψεύδοντας πως υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση με την Άγκυρα για την επέτειο των Ιμίων, ενώ επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις από «πολεμοκάπηλους» απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες περί προσφυγής στη Χάγη ως υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την προχθεσινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως εφέτος δεν υπήρξε κρίση στην επέτειο των Ιμίων διότι η Άγκυρα είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα να μην υπάρξει ένταση, ανέλαβε να διασκεδάσει οριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, καθώς εν τω μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διαψεύσει ότι έκανε δήλωση σε εκπομπή του Alpha, φερόμενος να έχει ενοχληθεί από τη δημοσιοποίηση οff the record συνομιλίας του, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σύγχυση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία συνεννόηση για τέτοια ζητήματα» δήλωσε ο κ. Δένδιας, απαντώντας στον τουρκικό ισχυρισμό ότι αποδεχόμενη η ελληνική πλευρά αίτημα για μη εορτασμό της επετείου των Ιμίων συναίνεσε στην ύπαρξη γκρίζων ζωνών. Πρόσθεσε δε με νόημα πως: «Δεν υπάρχει δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να έχει συνεννόηση με την τουρκική πλευρά» και ξεκαθάρισε ότι: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί να αποδεχθεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας».

Ως προς το γιατί δεν έγινε κάποιος εορτασμός στα Ίμια, ο υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου, λέγοντας πως «είχε γίνει αφορμή η συγκεκριμένη ημερομηνία προβολής ατόμων που υπηρέτησαν στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Ο κ. Δένδιας επέμεινε ότι δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από τον πλου του Oruc Reis, εκτίμησε ότι δεν ήταν τεστ των αντανακλαστικών της χώρας μας, αλλά σχολίασε αφήνοντας αιχμές ότι: «Δε νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα». Απέφυγε πάντως να κρίνει τις δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε αποκαλύψει και διαλόγους του με τον πρωθυπουργό.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως βλέπουν αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να θέσουν και στο εσωτερικό «κόκκινες γραμμές» ως προς τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και ως προς το ερώτημα της προσφυγής στη Χάγη.

Το θέμα με τα Ίμια και το περιστατικό με το Oruc Reis στάθηκαν αφορμή για επιθέσεις προς την κυβέρνηση και εκ δεξιών και εκ των έσω για υποχωρητική στάση, με τον κ.Δένδια να απαντά στους «πολεμοχαρείς» πως:

«Εάν κάποιος ζητά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να οδηγήσει την Ελλάδα στην Κόκκινη Μηλιά, αυτό δε θα γίνει». Ενώ ταυτόχρονα, δεν έχει καταλαγιάσει ο πολιτικός θόρυβος από τις δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου σχετικά με το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, την ώρα που στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει και η (σαμαρική) άποψη κατά προσφυγής στη Χάγη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντόκος είχε προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία μίας φράσης που αφορούσε σε υποθετικά σενάρια και ξεκαθαρίζοντας ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι παγίως για την Ελλάδα οι μόνες διαφορές με την Τουρκία που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Και φυσικά καμία ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να συζητήσει τίποτε περισσότερο. Εξάλλου προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο, εφόσον η Άγκυρα θέτει ζητήματα γκρίζων ζωνών, τα οποία η Αθήνα δε μπορεί ποτέ να αποδεχθεί.

Βέβαια η ελληνική πλευρά επιδιώκει σταθερά να πέσουν οι τόνοι και η ένταση, δηλώνοντας ότι επιθυμεί πάντα το διάλογο με τη γείτονα. Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει το ίδιο βιολί, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν να επαναλαμβάνει χθες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διεξάγει έρευνες και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις ανάμεσα σε Καστελόριζο και Λιβύη, στις περιοχές δηλαδή θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με την κυβέρνηση Σάρρατζ.

Η απάντηση ήρθε χθες δια του κ. Δένδια, ο οποίος δήλωσε με νόημα: «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Θα ήταν η φιλική μου συμβουλή να μη συνεχίσει σε αυτό το δρόμο».

Εν τω μεταξύ ανοιχτό είναι το πότε θα συνέλθει ξανά η διάσκεψη του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης και αν θα συμμετάσχει η Ελλάδα, αν και μάλλον η πρώτη συνεδρίαση κρίνεται αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος, δηλαδή της μη εφαρμογής της εκεχειρίας.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα μεταβεί στο Μόναχο για τη διάσκεψη για την ασφάλεια στις 14 Φεβρουαρίου και άρα δε θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί εκεί με τον Ερντογάν.

Στο Μόναχο θα βρεθεί ο κ. Δένδιας, όπως και ο Τούρκος ομόλογος του Μεχμέτ Τσαβούσογλου, όμως ούτε δική τους συνάντηση έχει προγραμματιστεί. Σημειωτέον ότι στις 18 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί εκ νεου το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά,newsbeast

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»

Το σχέδιο νόμου έχει τέσσερα βασικά σκέλη. Με το πρώτο συστήνεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ενώ στο δεύτερο σκέλος περιλαμβάνονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Στο τρίτο συστήνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις το Σώμα Πληροφορικής, με αποστολή τη στρατιωτική τους θωράκιση έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας και το τέταρτο σκέλος περιλαμβάνει επιμέρους ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και στην παρεχόμενη από αυτά υγειονομική φροντίδα, νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στρατολογικές ρυθμίσεις κ.ά..

Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης πρόβλεψη για ειδική αποζημίωση πληρωμάτων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολή και ειδική αποζημίωση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδικές αποστολές. Τα ποσά για τις δύο κατηγορίες ανέρχονται σε 24 εκατομμύρια ευρώ και 16 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αντίστοιχα.

Υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για μειωμένη θητεία, αλλά και ρυθμίσεις για φοιτητές σε ορισμένες ειδικότητες.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόβλεψη για αναγκαστική απαλλοτρίωση παρακείμενων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις χώρων για λόγους πυρασφάλειας.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ξεκίνησε την 30ή Απριλίου 2024, και θα ολοκληρωθεί την 13η Μαΐου 2024.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ευριπίδης Στυλιανίδης | Θέμα δανείων των ποντίων και χρηματοδότηση αγροτών

Σε σύσκεψη εργασίας, ενόψει Ευρωεκλογών, στο Μαξίμου συμμετείχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Συζητήθηκε η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στη Β. Ελλάδα και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την Κυβέρνηση.

Ο Ε. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να θέσει στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο καίρια ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το ένα, αφορά στα ζητήματα των αγροτών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και την όσο το δυνατόν ταχύτερη χρηματοδότηση και περαιτέρω στήριξη τους, παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης της νέας ΚΑΠ.

Το δεύτερο, αφορά στην ανάγκη νέας διευκολυντικής ρύθμισης για τα εκκρεμή δάνεια των Παλιννοστούντων Ποντίων που έχουν περιέλθει μετά την προηγούμενη παρέμβαση στο δημόσιο, ώστε να παραταθεί η προθεσμία των 120 δόσεων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ιδρύθηκε το 2019 από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και διαδέχθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (επίσης ΚΥΣΕΑ).

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και οι Υπουργοί:

  • Εξωτερικών.
  • Εθνικής Άμυνας.
  • Προστασίας του Πολίτη.
  • Μετανάστευσης και Ασύλου.
  • Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, από σήμερα αρχίζει επισήμως η αντιπυρική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Ήδη, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν απευθύνει «ισχυρή σύσταση» στους συμπολίτες μας «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και «να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en