Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Άνοια και Αλτσχάιμερ | Tρία ποτά σας προστατεύουν από την απώλεια μνήμης

Η άνοια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα απώλειας μνήμης, δυσκολία στην εκτέλεση οικείων καθηκόντων, μειωμένη κρίση και αλλαγές στη διάθεση. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση σε ηλικιωμένους και ο πιο συνήθης τύπος άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ τείνει να παρουσιάζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και επί του παρόντος επηρεάζει περίπου έναν στους έξι ανθρώπους άνω των 80 ετών. Ωστόσο, η αυξανόμενη επιστημονική έρευνα επάνω στην άνοια δείχνει ότι δεν είναι αναπόφευκτη και υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο ή να καθυστερήσετε την εμφάνισή της.

Έρευνες δείχνουν ότι τα ακόλουθα τρία ποτά προστατεύουν από την απώλεια μνήμης, η οποία συνδέεται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ:
Πράσινο τσάι

Έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους κατά 50%.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης διαπίστωσε επίσης ότι σε εκείνους που είχαν μια γενετικά αυξημένη πιθανότητα για Αλτσχάιμερ, η μείωση στον κίνδυνο έφτασε το 86%.

Αντίστοιχα οφέλη βρέθηκαν επίσης και με το τσάι oolong.
Νερό

Είναι σημαντικό να θυμάστε να πίνετε αρκετό νερό (περίπου 1,2 λίτρα την ημέρα) για τη γενική σας υγεία. Αφού το σώμα αποτελείται περίπου 60% από νερό, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας (και) για την λειτουργία του εγκεφάλου.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως προβλήματα εστίασης, προβλήματα μνήμης και κόπωση του εγκεφάλου, καθώς και πονοκεφάλους και προβλήματα στον ύπνο.

Έρευνες είχαν δείξει ότι μόνο το να είναι κανείς έστω και κατά 1% αφυδατωμένος μπορεί να προκαλέσει μείωση κατά 5% της γνωστικής του λειτουργίας.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των εγκεφαλικών κυττάρων σε μέγεθος και μάζα.

Ως εκ τούτου, η μη κατανάλωση αρκετού νερού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την άνοια.
«Λάτε» με… κουρκουμά!

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην κουρκουμίνη, την δραστική χημική ουσία στο εν λόγω μπαχαρικό, η οποία αποδείχθηκε ότι αποτρέπει την μείωση της ψυχικής λειτουργίας.

Αν και ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε φαγητά με κάρι, πιο πρόσφατα βρέθηκε ότι απορροφάται πιο αποτελεσματικά σε μορφή «λάτε» ροφήματος.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι γιατροί ζητούν την απόσυρση διατάξεων του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας

Ευρεία σύσκεψη προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και Επαγγελματικών Ενώσεων της χώρας, συγκάλεσε ο ΙΣΑ, με θέμα το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που έχει τεθεί υπό διαβούλευση, από το Υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση που προβλέπει την πειθαρχική παρέμβαση του ΠΙΣ, στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και με την διενέργεια του εμβολίου κατά της covid-19 στα φαρμακεία, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτη η εκτέλεση ιατρικής πράξης από τους φαρμακοποιούς», αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Εγκρίθηκε ψήφισμα και ομόφωνα ζήτησαν την απόσυρση διατάξεων.

Αποφάσισαν επίσης, τη συγκρότηση Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων και των Επαγγελματικών Ενώσεων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του ιατρικού κόσμου.

Ο εκπρόσωπος της Νομικής υπηρεσίας του ΙΣΑ Λάμπρος Γεωργακόπουλος, που συμμετείχε στη σύσκεψη αναφέρθηκε εκτενώς στο άρθρο 34 του Σχεδίου Νόμου που προβλέπει την πειθαρχική παρέμβαση του ΠΙΣ, στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και τόνισε:

«Η ρύθμιση αυτή σαφώς αντιστρατεύεται το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου, τόσο υπό την έννοια ότι μπορεί να ασκηθεί νέα πειθαρχική δίωξη, ακόμη και αν έχει ήδη ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από άλλο όργανο, οπότε επίσης αντιστρατεύεται τη θεμελιώδη αρχή του πειθαρχικού δικαίου και της πανανθρώπινης αρχής, αλλά και έρχεται σε αντίθεση προς την διάταξη του άρθρου 320 παρ. 12 του ν. 4512/2018, κατά την οποία «Κανένας δεν διώκεται για το ίδιο αδίκημα δεύτερη φορά, επιβάλλεται δε μόνο μία πειθαρχική ποινή. Διαφορετική νομική υπαγωγή των ίδιων περιστατικών στο πλαίσιο της ίδιας πειθαρχικής διαδικασίας δεν καθιστά την πειθαρχική διαδικασία ή δίωξη νέα.»

Οι διατάξεις που οι γιατροί ζητούν να αποσυρθούν

Το ψήφισμα υπέγραψαν πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων και επαγγελματικών οργανώσεων «εκπροσωπώντας το 70% των ιατρών της χώρας και των 50% τουλάχιστον των εκλεκτόρων του ΠΙΣ» και ζητούν ομόφωνα την απόσυρση των παρακάτω διατάξεων:

«Όσον αφορά στο άρθρο 7 ευθυγραμμιζόμαστε με τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις της ΓΣ του ΠΙΣ που είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών ΕΣΥ με άμεση αναβάθμιση των μισθολογικών τους απολαβών στο μέσο όρο των γιατρών της ευρωζώνης.

‘Αρθρο 34 – Η αυτεπάγγελτη άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά μελών του ΔΣ και ΠΣ των ΙΣ και του ΠΙΣ, εκλεγμένων εκπροσώπων των ιατρών, είναι μία διάταξη που επιχειρεί μία θεμελιώδη και δομική αλλαγή σε θέματα πειθαρχικού δικαίου των ιατρών. Παραβλέπει τόσο ότι ο ΠΙΣ δεν έχει μέλη ιατρούς, αλλά μόνο ιατρικούς συλλόγους, όσο και ότι κάθε ιατρός υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο του ΔΣ του οικείου ΙΣ το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδιο όργανο για την άσκηση σε βάρος του πειθαρχικής δίωξης. (πρβλ. σχετ. και την με αριθμ. πρωτ. 1489/15.5.2023 – ΑΔΑ 6ΤΩ0465ΦΥΟ-ΧΟΝ Απόφαση του Υπουργού Υγείας). Επιχειρεί να καταργήσει την αυτοτέλεια των ΙΣ και δυνητικά να θέσει υπό την ομηρία της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΙΣ το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων των ιατρών, που τυχόν δεν θα είναι αρεστοί σε αυτή την πλειοψηφία.

‘Αρθρο 48 – Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας διενέργειας του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά της covid-19 στα φαρμακεία, θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών εάν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί κάθε ιατρός να προβαίνει στη διενέργεια αυτής της ιατρικής πράξης, παρά μόνο το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Με άλλα λόγια είναι απαράδεκτη η εκτέλεση ιατρικής πράξης από τους φαρμακοποιούς ενώ η εκτέλεση της ίδιας πράξης απαγορεύεται για το σύνολο σχεδόν των γιατρών. Δεν οδηγεί δε σε άρση της επικινδυνότητας ο ψευδεπίγραφος τίτλος των φαρμακείων ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

‘Αρθρο 56 παρ. 4 – Η νομιμοποίηση συμμετοχής εκπροσώπων ΙΣ στη ΓΣ του ΠΙΣ ακόμη και αν δεν έχουν καταβάλει τις οφειλόμενες εισφορές είναι ιδιαιτέρως προβληματική σε επίπεδο κράτους δικαίου, αντίθετη στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία κάθε σωματείου και εν τέλει αντιστρατεύεται αυτή καθεαυτή την φύση του ΠΙΣ ως ΝΠΔΔ σωματειακού χαρακτήρα, εκ του νόμου».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Έκκληση από την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών | «Δεν υπάρχει μέριμνα για την ψυχική υγεία των ασθενών»

Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς σε ό,τι αφορά την περίθαλψή τους μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Ζωή Γραμματόγλου, με αφορμή τον 72χρονο στην Κρήτη ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του, μην αντέχοντας άλλο τους πόνους και την αναμονή να βρει ένα φάρμακο που ήταν σε έλλειψη για να κάνει χημειοθεραπεία, όπως κατήγγειλαν οι συγγενείς του.

Σε έλλειψη φθηνά φάρμακα των 3-5 ευρώ

Όπως αναφέρει αρχικά η κυρία Γραμματόγλου: «Δυστυχώς, συχνά πυκνά λείπουν φάρμακα και εδώ πρέπει να τονίσουμε πως δεν λείπουν καινοτόμα φάρμακα. Γίνονται αγωγές σε ασθενείς μας, έχουν πολύ καλή περίθαλψη (…) όμως για λόγους που δεν ξέρουμε, είτε δεν τα παραγγέλνουν έγκαιρα τα νοσοκομεία, είτε δεν τα παράγουν οι φαρμακοβιομηχανίες, επειδή είναι φθηνά φάρμακα, 3-5 ευρώ. Μόνο στο Σύλλογο, τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 50 ασθενείς έχουν καλέσει, ζητώντας το φάρμακο και συχνά κάνουμε κοινοποιήσεις πως αναζητούμε φάρμακα».

Συνεχίζει λέγοντας πως συχνά όταν λείπει έναν φάρμακο, το αναζητούν οι καρκινοπαθείς και στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο που αναζητούσε ο 72χρονος, σύμφωνα με την ίδια «δεν έχει καμία σχέση με τα καινοτόμα φάρμακα. Συνήθως λείπουν φθηνά φάρμακα που είναι όμως απαραίτητα για να γίνει το κοκτέιλ της χημειοθεραπείας».

Δεν υπάρχει μέριμνα για την ψυχική υγεία και την ανακουφιστική φροντίδα

«Για να φτάσει στην αυτοκτονία και την απόγνωση, σίγουρα υπήρχε πρόβλημα με την ψυχική του υγεία, που συμβαίνει συχνά στους ασθενείς με καρκίνο. Και εκεί δεν υπάρχει μέριμνα, να υπάρχουν οργανωμένα συστήματα ανακουφιστικής φροντίδας. Τώρα προσπαθούμε να γίνει κάτι και πιστεύω να ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Αν υπήρχε στα νοσοκομεία, θα μπορούσαν οι ασθενείς να προσφεύγουν εκεί και να έχουν την κατάλληλη θεραπεία. Το θέμα της ψυχικής υγείας του ασθενούς είναι στα αζήτητα. Δεν δίνει κανένας σημασία, ενώ είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να κοιτάξουν».

Οι «θεοί» του καρκινοπαθή είναι ο γιατρός και το φάρμακο

«Για τον ασθενή με καρκίνο δύο είναι οι θεοί. Πρώτα ο γιατρός και μετά το φάρμακο. Όταν δεν βρίσκεις τον γιατρό όταν τον θέλεις και το φάρμακο όταν χρειάζεται να το πάρεις, καταλαβαίνετε πώς είναι η ψυχική υγεία του ασθενούς, πόσο μάλλον με τον καρκίνο που είναι δύσκολα τα πράγματα. Με καρκίνο του πνεύμονα και πόνους έχει και κατάπτωση και όλη αυτή η ανημποριά τον κάνει να μην είναι ψυχικά καλά».

2-3 μήνες αναμονής σε δημόσιο νοσοκομείο για ακτινοθεραπεία

Τόνισε στη συνέχεια πως είναι πολύ μεγάλη η αναμονή όχι μόνο για την εξέταση PET-CT αλλά και στις ακτινοθεραπείες. «Ο κ. Γεωργιάδης είπε το πολύ σε 20 μέρες. Δεν είναι όμως 20 μέρες. Είναι από 2-3 μήνες είναι οι αναμονές για τα νοσοκομεία της Αθήνας και έτσι αναγκάζεται ο κόσμος να πάει στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών.

Ξεσπά η οικογένεια του 72χρονου – «Δεν μπορούσε να κινηθεί να πάει στα ραντεβού»

Σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, ο 72χρονος από το Ηράκλειο της Κρήτης αντιμετώπιζε μεγάλη ταλαιπωρία και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Μάλιστα, φέρεται να είχε αφήσει σημείωμα, με το οποίο αποχαιρετούσε τους συγγενείς του

«Το φάρμακο δεν υπήρχε ούτε στα φαρμακεία, ούτε στα νοσοκομεία. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για να το βρούμε σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν τα καταφέραμε» ανέφερε στο OPEN ο ξάδελφος του 72χρονου.

«Μας ενημέρωσε ο γραμματέας της ομοσπονδίας φαρμακοποιών ότι το φάρμακο είναι φτηνό και δεν συμφέρει κανένα να το φέρει. Μετά από πολλές προσπάθειες βρήκαμε 3 φιαλίδια στη Γερμανία», σημείωσε. 

«Στις 4 του μήνα (Μαρτίου) τον ειδοποίησαν για το φάρμακο, αλλά δεν μπορούσε να πάει μονός του αφού ήταν ανήμπορος να κινηθεί (για να πάει στο ραντεβού). Υπέφερε από πόνους και ήταν απογοητευμένος. Κάποια στιγμή ειδοποίησε την αδερφή του και της είπε “σας αφήνω σας χαιρετώ”», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτός ήταν πατέρας μου. Καρκινοπαθής, σε προχωρημένο στάδιο που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ. Με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο. Χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, από τον Άννα στον Καϊάφα», δήλωσε και η κόρη του.

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γεωργιάδης | Γίνονται διαγωνισμοί για αναισθησιολόγους αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση

Για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως γίνονται διαγωνισμοί για πρόσληψη αναισθησιολόγων, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση των μισθών, ωστόσο πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε το κράτος να αντέξει δημοσιονομικά το οικονομικό βάρος.

«Τα χρήματα του ΕΣΥ δεν ικανοποιούν τους γιατρούς»

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης οι γιατροί δεν επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς «τα χρήματα που τους δίνει το ΕΣΥ δεν τους ικανοποιούν. Η αντιπολίτευση λέει θα διπλασιάσει τους μισθούς. Για να γίνει αυτό χρειάζονται 3 δισ. ευρώ. Πού θα βρεθούν;».

Ακολούθως υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία που θα πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία στην Αττική και συγκεκριμένα ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματάς, το ΚΑΤ και το Σωτηρία, «για να τα οργανώσουν σημαίνει ότι βρήκαν προσωπικό».

«Έπρεπε να είχε αποχωρήσει από τις εταιρείες του ο Κασσελάκης»

Αναφορικά με την δήλωση του Πάρι Κουκουλόπουλου ότι η ΝΔ πριμοδοτεί ως αντίπαλο τον κ. Κασσελάκη γιατί φοβάται τον Ανδρουλάκη, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να φύγει το ΠΑΣΟΚ πολύ μπροστά και να εδραιώσει πολιτική κυριαρχία ως αντιπολίτευσηαλλά την έχασε» εκτιμώντας ότι «η στροφή για την καταψήφιση στο νόμο των ιδιωτικών πανεπιστημίων τον φέρνει στην τρίτη μπορεί και στην τέταρτη θέση».

Όσον αφορά τον κ. Κασσελάκη σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει παραβιάσει το νόμο του Αλέξη Τσίπρα. «Την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος έπρεπε να είχε αποχωρήσει από τις εταιρίες του, να μην τις είχε παραχωρήσει σε παρένθετα πρόσωπα, να είχε καταθέσει πόθεν έσχες. Αλλά δεν έκανε τίποτα από αυτά», σχολίασε.

Επίσης, για το βίντεο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσίασή του στο στρατό ο κ. Γεωργιάδης είπε «εικάζω ότι περισσότερη ώρα του πήρε να γυρίσει το βίντεο από όσο θα κρατήσει η στρατιωτική του θητεία» ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι το κόστος του βίντεο ανέρχεται «σε 50.000- 100.000 ευρώ».

Πηγή: ethnos.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en