Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: Ερώτησεις για μελέτη αρδευτικών δίκτυων και τεχνικών έργων

Η παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατέθεσε δύο επερωτήσεις  προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία  υπέβαλλε δύο επερωτήσεις για την μελέτη υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου των παρέβριων αγροκτημάτων Φυλακτού – Λύρας – Λαγυνών – Τυχερού – Θυμαριάς – Γεμιστής  η άλλη το ΕΣΠΑ για τεχνικά έργα.

Οι επερωτήσεις θα αναπτυχθούν απο τον Περιφερειακό Σύμβουλο Π.Ε. Ροδόπης, Χρήστο Χατζηπέμο που προσυπογράφουν και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης  σε ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διαβάστε σχετικά για τις επερωτήσεις παρακάτω:

Μελέτη υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου παρέβριων αγροκτημάτων

Η ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΕΒΡΙΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΛΑΚΤΟΥ – ΛΥΡΑΣ – ΛΑΓΥΝΩΝ – ΤΥΧΕΡΟΥ – ΘΥΜΑΡΙΑΣ – ΓΕΜΙΣΤΗΣ προϋπολογισμού 1.300.000 € ήταν ενταγμένη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από το 2018.

Στις αρχές Οκτώβρη 2019 στο Τυχερό του Έβρου παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την μελέτη του έργου για την Υπογειοποίηση του Αρδευτικού Δικτύου Τυχερού. Από τους παρισταμένους ομιλητές ανακοινώθηκε ότι η δημοπράτηση της μελέτης επρόκειτο να λάβει χώρα στις αρχές του 2020.

Το 2021 το Φεβρουάριο κι επειδή η δημοπράτηση της μελέτης για την υπογειοποίηση των 28.000 στρεμμάτων του ευρύτερου κάμπου του Τυχερού δεν είχε γίνει, λάβαμε την υπόσχεση, σε επερώτησή μας, ότι το έργο είναι πλέον ώριμο, είναι στις προτεραιότητες της Διοίκησης και θα προχωρήσει κανονικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 1.281.328,43 €.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κο Πέτροβιτς στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26/2/2021 «… η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας δημοπράτησε την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού συμβούλου, ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Έβρου πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει την αποτύπωση, αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου της μελέτης και τον φάκελο δημόσιας σύμβασης.

Όλα δηλαδή εκείνα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης της εν λόγω μελέτης. Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης αφορά την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου των αγροκτημάτων Φυλακτού, Τυχερού, Θυμαριάς και Γεμιστής.

Δηλαδή το αρδευτικό Τυχερού συνολικής έκτασης 29.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την τοπογραφική μελέτη, την υδραυλική μελέτη, κατασκευή δηλαδή υπόγειου αρδευτικού δικτύου, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη που αφορά αντλιοστάσια τροφοδοσίας, αποστραγγιστικά και τους αγωγούς προσαγωγής.

Τη στατική μελέτη των έργων των αντλιοστασίων, τη γεωτεχνική μελέτη, την γεωργοτεχνική μελέτη και την γεωργοοικονομική μελέτη της περιοχής και όλα αυτά βέβαια μαζί με την περιβαλλοντική μελέτη.

Ακολούθησε η τροποποίηση του Τεχνικού δελτίου ως προς τον προϋπολογισμό, πλέον είναι 1.281.328,43 ευρώ και στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ήδη έχουν κληρωθεί από το αρμόδιο δια του μητρώου μελών των επιτροπών διαδικασιών τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής δημοπράτησης και έχουν οριστεί τακτικοί και αναπληρωματικοί εκπρόσωποι της ΠΕΔ και του Τ.Ε.Ε. Προβλέπεται λοιπόν η δημοπράτηση της μελέτης εντός του επόμενου διμήνου.

Δηλαδή το αργότερο όπως με διαβεβαίωση η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, το αργότερο μέσα στον Απρίλιο του 2021».

Η δημοπράτηση του έργου μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Το 2022 το καλοκαίρι δια της υπογραφής του κου Μέτιου ενημερωθήκαμε ότι οι προβλεπόμενες πιστώσεις για το συγκεκριμένο έργο μέσα στο 2023 είναι μηδενικές.

Το 2023 το έργο της υπογειοποίησης των δικτύων έχει πλέον απενταχθεί από το τεχνικό πρόγραμμα – πρόγραμμα δράσης της ΠΑΜΘ.

Ερωτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη:

Γιατί δεν προχώρησε η δημοπράτηση του έργου η οποία υποτίθεται ότι θα γίνονταν από τον Απρίλιο του 2021;

Η απένταξη του έργου από το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας αποτελεί πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΠΑΜΘ ή απεντάχθηκε το έργο από την κεντρική Διοίκηση λόγω μακράς αδράνειας της Διοίκησης ως προς την δημοπράτησή του;

ΕΣΠΑ για τεχνικά έργα

Επειδή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ στο οποίο αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ σε πρόσφατο δελτίο τύπου (6/4/2023) εκλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως γεωγραφική έννοια, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτό δράσεις οι οποίες υλοποιούνται από μια σειρά δημόσιους φορείς (Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΥΠΠΟ, κλπ) υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο υπάγεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας ΑΜΘ.

Επειδή επίσης το ΕΠ της Περιφέρειας περιλαμβάνει και μια σειρά από δράσεις πχ ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων, ενισχύσεις COVID, προμήθειες εξοπλισμού πχ Νοσοκομείων, δομές σίτισης, κλπ

Ερώτηση προς τον κ.Περιφερειάρχη:

Ποια είναι εκείνα τα τεχνικά έργα του ΕΣΠΑ ανα περιφερειακή ενότητα στα οποία δικαιούχος και φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ ως νομικό πρόσωπο, ποιός ο προϋπολογισμός τους, (αρχικός και συμβατικός), πότε υπήχθησαν στο τρέχον ΕΠ, ποια η πορεία τους και ποια επιμέρους απορρόφηση παρουσιάζουν;

Και υπό την θεσμική τυπική ιδιότητα του επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Ποια είναι τα τεχνικά έργα των οποίων δικαιούχος και φορέας υλοποίησης η «Εγνατία Οδός ΑΕ», ποιός ο προϋπολογισμός τους, (αρχικός και συμβατικός), πότε υπήχθησαν στο τρέχον ΕΠ, ποια η πορεία τους και ποια επιμέρους απορρόφηση παρουσιάζουν, ώστε πχ να καταστούμε όλοι μας κοινωνοί πχ πότε θα ολοκληρωθεί η παράκαμψη του Προβατώνα ή πότε θα ολοκληρωθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι του κάθετου άξονα Αρδανίου – Ορμενίου (Πέπλου, Θυμαριάς, Φυλακτού κλπ);

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέα Πρόεδρος του Δ.Σ των Κατασκηνώσεων της Νέας Περάμου η Μυρσίνη Χρυσαφούδη

Όπως ανάρτησε η κ.α Χρυσαφούδη :

“Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα η απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης να με ορίσει Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Κατασκηνώσεων της Ν. Περάμου.

Τον ευχαριστώ θερμά και δεσμεύομαι να φανώ αντάξια των απαιτήσεων. Αποτελεί μία ιδιαίτερα υπεύθυνη και απαιτητική θέση που αποσκοπεί στην κοινωνικοποίηση, τη ψυχαγωγία και τη δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος για τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες κατασκηνωτές, κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των προαναφερθέντων είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών, που ο Δήμος μας διαθέτει. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την ύπαρξη σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών, καθώς και εξοπλισμού. Οι κατασκηνώσεις μας φιλοξενούν μικρούς και μεγάλους, παρέχοντας τους πλήρες πρόγραμμα ψυχαγωγίας με ειδικούς ψυχαγωγούς (αθλητισμός, μουσική, χειροτεχνία κ.α.). Επιπλέον, διαθέτουμε 2 ναυαγοσώστες και ιατρό για την ασφάλεια και περίθαλψη των κατασκηνωτών.

Επίσης, υπάρχει ειδική μέριμνα για τα άτομα ΑμεΑ, διαθέτοντας τις απαραίτητες υποδομές για την άρτια φιλοξενία και ψυχαγωγία τους. Αξίζει να αναφερθεί η ύπαρξη ειδικής ράμπας Sea Access, η οποία χρησιμοποιείται από άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ΑμεΑ, ώστε να έχουν ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Τέλος, οι κατασκηνώσεις μας έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, καθώς οι εκθέσεις των ελέγχων είναι άριστες! Ένα αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών του Δήμου Παγγαίου, καθώς και του προηγούμενου προέδρου Τάσος Μεταξάς , οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μία από τις καλύτερες κατασκηνώσεις πανελλαδικά.

Με λίγα λόγια… καλή κατασκηνωτική περίοδο να έχουμε!”

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αρκετό φαγητό και πολλές δράσεις “ανοίγει τις πύλες του” το Food Truck Festival στις Κρηνίδες την Παρασκευή (31/05)

Το πρώτο Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας έρχεται να προσφέρει ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι από την Παρασκευή 31 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Το φεστιβάλ αυτό θα φιλοξενήσει 18 food trucks, φέρνοντας κοντά γεύσεις από διάφορες κουζίνες του κόσμου και προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία στους επισκέπτες.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 17:00 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 00:00 το βράδυ, ενώ το Σαββατοκύριακο οι ώρες λειτουργίας του θα είναι από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 00:00 το βράδυ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικιλία γεύσεων, από παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα μέχρι διεθνή πιάτα, street food και γλυκές απολαύσεις.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της πλατείας Πελεκανίδη των Κρηνίδων ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σφοδρή βροχόπτωση και χαλάζι στην Ξάνθη -Πινακίδα έγινε viral καθώς “βγήκε για βόλτα” στην βροχή!

Σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης (29/05) στην Ξάνθη, ενώ ακολούθησε και χαλαζόπτωση σε ορισμένες περιοχές.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν αρχικά σε πιο ήπια μορφή, ωστόσο στη συνέχεια ο καιρός επιδεινώθηκε αισθητά. Μέσα σε λίγα λεπτά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ προς το παρόν δεν είναι γνωστό το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από την έντονη χαλαζόπτωση.

Τόσο η βροχόπτωση όσο και η χαλαζόπτωση διήρκησαν ωστόσο για λίγο, ενώ στη συνέχεια ο ήλιος επέστρεψε στη θέση του, και η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει εκ νέου.

Viral έγινε μια πινακίδα στην Ξάνθη, το μεσημέρι της Τετάρτης (29/05) για όλους τους λάθος λόγους, κατά τη διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en