Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: Ερώτησεις για μελέτη αρδευτικών δίκτυων και τεχνικών έργων

Η παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατέθεσε δύο επερωτήσεις  προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία  υπέβαλλε δύο επερωτήσεις για την μελέτη υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου των παρέβριων αγροκτημάτων Φυλακτού – Λύρας – Λαγυνών – Τυχερού – Θυμαριάς – Γεμιστής  η άλλη το ΕΣΠΑ για τεχνικά έργα.

Οι επερωτήσεις θα αναπτυχθούν απο τον Περιφερειακό Σύμβουλο Π.Ε. Ροδόπης, Χρήστο Χατζηπέμο που προσυπογράφουν και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης  σε ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διαβάστε σχετικά για τις επερωτήσεις παρακάτω:

Μελέτη υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου παρέβριων αγροκτημάτων

Η ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΕΒΡΙΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΛΑΚΤΟΥ – ΛΥΡΑΣ – ΛΑΓΥΝΩΝ – ΤΥΧΕΡΟΥ – ΘΥΜΑΡΙΑΣ – ΓΕΜΙΣΤΗΣ προϋπολογισμού 1.300.000 € ήταν ενταγμένη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από το 2018.

Στις αρχές Οκτώβρη 2019 στο Τυχερό του Έβρου παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την μελέτη του έργου για την Υπογειοποίηση του Αρδευτικού Δικτύου Τυχερού. Από τους παρισταμένους ομιλητές ανακοινώθηκε ότι η δημοπράτηση της μελέτης επρόκειτο να λάβει χώρα στις αρχές του 2020.

Το 2021 το Φεβρουάριο κι επειδή η δημοπράτηση της μελέτης για την υπογειοποίηση των 28.000 στρεμμάτων του ευρύτερου κάμπου του Τυχερού δεν είχε γίνει, λάβαμε την υπόσχεση, σε επερώτησή μας, ότι το έργο είναι πλέον ώριμο, είναι στις προτεραιότητες της Διοίκησης και θα προχωρήσει κανονικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 1.281.328,43 €.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κο Πέτροβιτς στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26/2/2021 «… η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας δημοπράτησε την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού συμβούλου, ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Έβρου πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει την αποτύπωση, αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου της μελέτης και τον φάκελο δημόσιας σύμβασης.

Όλα δηλαδή εκείνα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης της εν λόγω μελέτης. Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης αφορά την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου των αγροκτημάτων Φυλακτού, Τυχερού, Θυμαριάς και Γεμιστής.

Δηλαδή το αρδευτικό Τυχερού συνολικής έκτασης 29.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την τοπογραφική μελέτη, την υδραυλική μελέτη, κατασκευή δηλαδή υπόγειου αρδευτικού δικτύου, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη που αφορά αντλιοστάσια τροφοδοσίας, αποστραγγιστικά και τους αγωγούς προσαγωγής.

Τη στατική μελέτη των έργων των αντλιοστασίων, τη γεωτεχνική μελέτη, την γεωργοτεχνική μελέτη και την γεωργοοικονομική μελέτη της περιοχής και όλα αυτά βέβαια μαζί με την περιβαλλοντική μελέτη.

Ακολούθησε η τροποποίηση του Τεχνικού δελτίου ως προς τον προϋπολογισμό, πλέον είναι 1.281.328,43 ευρώ και στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ήδη έχουν κληρωθεί από το αρμόδιο δια του μητρώου μελών των επιτροπών διαδικασιών τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής δημοπράτησης και έχουν οριστεί τακτικοί και αναπληρωματικοί εκπρόσωποι της ΠΕΔ και του Τ.Ε.Ε. Προβλέπεται λοιπόν η δημοπράτηση της μελέτης εντός του επόμενου διμήνου.

Δηλαδή το αργότερο όπως με διαβεβαίωση η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, το αργότερο μέσα στον Απρίλιο του 2021».

Η δημοπράτηση του έργου μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Το 2022 το καλοκαίρι δια της υπογραφής του κου Μέτιου ενημερωθήκαμε ότι οι προβλεπόμενες πιστώσεις για το συγκεκριμένο έργο μέσα στο 2023 είναι μηδενικές.

Το 2023 το έργο της υπογειοποίησης των δικτύων έχει πλέον απενταχθεί από το τεχνικό πρόγραμμα – πρόγραμμα δράσης της ΠΑΜΘ.

Ερωτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη:

Γιατί δεν προχώρησε η δημοπράτηση του έργου η οποία υποτίθεται ότι θα γίνονταν από τον Απρίλιο του 2021;

Η απένταξη του έργου από το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας αποτελεί πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΠΑΜΘ ή απεντάχθηκε το έργο από την κεντρική Διοίκηση λόγω μακράς αδράνειας της Διοίκησης ως προς την δημοπράτησή του;

ΕΣΠΑ για τεχνικά έργα

Επειδή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ στο οποίο αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ σε πρόσφατο δελτίο τύπου (6/4/2023) εκλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως γεωγραφική έννοια, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτό δράσεις οι οποίες υλοποιούνται από μια σειρά δημόσιους φορείς (Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΥΠΠΟ, κλπ) υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο υπάγεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας ΑΜΘ.

Επειδή επίσης το ΕΠ της Περιφέρειας περιλαμβάνει και μια σειρά από δράσεις πχ ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων, ενισχύσεις COVID, προμήθειες εξοπλισμού πχ Νοσοκομείων, δομές σίτισης, κλπ

Ερώτηση προς τον κ.Περιφερειάρχη:

Ποια είναι εκείνα τα τεχνικά έργα του ΕΣΠΑ ανα περιφερειακή ενότητα στα οποία δικαιούχος και φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ ως νομικό πρόσωπο, ποιός ο προϋπολογισμός τους, (αρχικός και συμβατικός), πότε υπήχθησαν στο τρέχον ΕΠ, ποια η πορεία τους και ποια επιμέρους απορρόφηση παρουσιάζουν;

Και υπό την θεσμική τυπική ιδιότητα του επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Ποια είναι τα τεχνικά έργα των οποίων δικαιούχος και φορέας υλοποίησης η «Εγνατία Οδός ΑΕ», ποιός ο προϋπολογισμός τους, (αρχικός και συμβατικός), πότε υπήχθησαν στο τρέχον ΕΠ, ποια η πορεία τους και ποια επιμέρους απορρόφηση παρουσιάζουν, ώστε πχ να καταστούμε όλοι μας κοινωνοί πχ πότε θα ολοκληρωθεί η παράκαμψη του Προβατώνα ή πότε θα ολοκληρωθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι του κάθετου άξονα Αρδανίου – Ορμενίου (Πέπλου, Θυμαριάς, Φυλακτού κλπ);

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σεισμός έγινε τώρα στην Καβάλα

Πριν λίγα λεπτά σημειώθηκε σεισμική δόνηση στην Καβάλα. Το  μέγεθος του είναι 5.3 ρίχτερ, με τους σεισμογράφους να εκτιμούν ως κέντρο του σεισμού το Ασένοβγκραντ της Βουλγαρίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη

Οι συγγενείς της τον αποδίδουν σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνει ο θάνατος της 19χρονης εγκύου χθες το μεσημέρι, στη Νέα Μάκρη τον οποίο οι συγγενείς της αποδίδουν σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Η είδηση προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνη Ελευθεριάνου ο οποίος παρήγγειλε την διενέργεια έρευνας.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε για την υπόθεση προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση των τυχόν υπευθύνων για τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού και τη μη έγκαιρη διακομιδή της 19χρονης στο νοσοκομείο.

Την έρευνα θα διενεργήσει η προϊσταμένη της Ποινικής δίωξης, εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η άτυχη 19χρονη ενημέρωσε, την Τετάρτη, τον σύζυγό της για αδιαθεσία και εκείνος κάλεσε το ΕΚΑΒ, καθώς δεν διέθεταν αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρώτη κλήση που δέχθηκε το ΕΚΑΒ ήταν στις 11:00. Όμως, το περιστατικό δεν θεωρήθηκε υψηλής προτεραιότητας.

Ακολούθησε δεύτερη κλήση, μιάμιση ώρα αργότερα, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση ότι η κοπέλα γεννάει. Τότε ξεκίνησε κινητή μονάδα από την Αρτέμιδα με γιατρό, η οποία έφθασε 20 λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 19χρονη έγκυος είχε ήδη καταλήξει.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, διερευνώνται οι συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

 

Δείτε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρός ο 69χρονος που είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου από ιστιοφόρο στη Λήμνο

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του λιμενικού

Έρευνες προς εντοπισμό αγνοούμενου αλλοδαπού πραγματοποίησαν χθες σκάφη του Λιμενικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά τα σήματα κινδύνου που είχαν λάβει νωρίτερα στη Λήμνο.

Μετά από έρευνες, ο μοναδικός επιβαίνων στο ιστιοφόρο εντοπίστηκε στην θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ενημερώθηκαν, πρωινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Λήμνου, Μυτιλήνης, Σκύρου, Κύμης και Χίου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για εκπομπή σημάτων κινδύνου μέσω ραδιοφάρου από Ι/Φ σκάφος ελληνικής σημαίας, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λήμνου, με επιβαίνοντα έναν 69χρονο αλλοδαπό.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και παραπλέοντα πλοία. Από ξηράς επιχείρησαν περιπολικά οχήματα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ απογειώθηκαν ελικόπτερο του Λιμενικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ανωτέρω Ι/Φ εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. χωρίς επιβαίνοντες, στην θαλάσσια περιοχή 18 ν.μ. νότια ν. Λήμνου, απ’ όπου και μεταφέρθηκε με ασφάλεια στον λιμένα ν. Αγίου Ευστρατίου. Απογευματινές ώρες χθες, ο 69χρονος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 16 ν.μ. νότια ν. Λήμνου από ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και περισυνελέγη, χωρίς τις αισθήσεις του, φέροντας πορτοκαλί σωσίβιο γιλέκο, από ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο τον μετέφερε στον λιμένα Μύρινας ν. Λήμνου. Στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Λιμεναρχείο Μύρινας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής».

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: