Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Αναβαθμίζεται το δίκτυο Μαρωνείας – Σαπών με λάμπες LED

Με στόχο την αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού, επακόλουθο της οποίας είναι η οικονομία, ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών προχωράει στην αντικατάσταση των συμβατικών λαμπών του δικτύου αρμοδιότητάς του, με λάμπες LED.

Η σχετική απόφαση ελήφθη, παρουσία του “Χ”, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών, όπου ομόφωνα εγκρίθηκε το θέμα με τίτλο: “Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, μέσω δημόσιας σύμβασης με την διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού”.

Οικονομία σε βάθος 15ετίας
Ο Δήμος ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρία την παροχή υπηρεσιών για την διερεύνηση της σκοπιμότητας αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου, με την χρήση φωτιστικών αυξημένης ενεργειακής απόδοσης και την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου της λειτουργίας και της συντήρησής τους.

Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:

Η αντικατάσταση των υπαρχόντων συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες αυξημένης ενεργειακής απόδοσης LED μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας κατά 67,67% και μείωση του κόστους συνολικά κατά 74,84%. Η συνολική μείωση του κόστους στην 15ετή διάρκεια ζωής του έργου υπολογίζεται σε 4,363εκ ευρώ και ο Δήμος μπορεί να έχει ωφέλεια τουλάχιστον το 50% της παραπάνω μείωσης κόστους. Πιο αναλυτικά, η συνολική ετήσια μείωση του κόστους υπολογίζεται στα 236.000 ευρώ περίπου (από ενέργεια και συντήρηση), ενώ η συνολική σε βάθος 15ετίας όπως είπαμε ξεπερνάει τα 4,3εκ ευρώ. Η συνολική αμοιβή του αναδόχου με ΦΠΑ είναι στα 1,574 εκ ευρώ, άρα η αναμενόμενη καθαρή ωφέλεια για τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών σε βάθος 15ετίας είναι στα 2,789εκ ευρώ.

Άξια αναφοράς είναι επίσης τα παρακάτω: Τα υπάρχοντα συστήματα λαμπτήρων είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα με χαμηλή απόδοση και μικρό χρόνο ζωής. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν τεχνολογίες λαμπτήρες αυξημένης ενεργειακής απόδοσης, με προεξέχουσα τεχνολογία Light Emitting Diodes (LED), με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το αρνητικό στην χρήση λαμπτήρων LED είναι το σχετικό υψηλό κόστος απόκτησής τους.

Ολοκληρώθηκε η προεργασία
Για την αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου, ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών προχώρησε σε μία σειρά εργασιών, τα βασικά αντικείμενα των οποίων ήταν:

 

  • Η ακριβής μέτρηση και καταγραφή του συνόλου των φωτιστικών ιστών του Δήμου και των αντίστοιχων τύπων λαμπτήρων και η αποτύπωσή τους σε σύστημα GIS.
  • Ο προσδιορισμός του τύπου και της ισχύος φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED τα οποία αντιστοιχούν στους υπάρχοντες συμβατικούς λαμπτήρες του Δήμου, έχοντας τουλάχιστον όμοια φωτομετρικά χαρακτηριστικά.
  • Ο υπολογισμός της σημερινής κατανάλωσης με σύστημα LED και η προκύπτουσα ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Ο υπολογισμός της ετήσιας μείωσης του κόστους οδοφωτισμού, παίρνοντας υπόψη και την δραστική μείωση του κόστους συντήρησης.
  • Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός του νέου συστήματος οδοφωτισμού χρησιμοποιώντας λαμπτήρες LED και τα κατάλληλα συστήματα ελέγχου.
  • Η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και πραγματοποίησης του έργου.
  • Η κατάρτιση όρων διακήρυξης του έργου με βάση το προτεινόμενο σχήμα πραγματοποίησης του έργου.

Τα τεύχη δημοπράτησης που έχουν ετοιμαστεί παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Το συμβατικό σχήμα αφορά μεικτή σύμβαση προμήθειας και παροχής υπηρεσιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Ο ανάδοχος επιλέγεται μέσω διεθνούς διαγωνισμού κατά τις κοινοτικές οδηγίες.
  • Το συνολικό αντικείμενο που θα παρασχεθεί από τον ανάδοχο είναι: Τελική μελέτη του έργου, προμήθεια εξοπλισμού, εγκατάσταση του όλου συστήματος, λειτουργία και συντήρησή του.
  • Η αμοιβή του αναδόχου προκύπτει σαν ποσοστό της επιταυγχανόμενης μείωσης κόστους και υπό την προϋπόθεση επίτευξης συγκεκριμένης ωφέλειας στον Δήμο κάθε χρόνο.

Εξοπλισμός και συστήματα που θα μείνουν
Το αναβαθμισμένο σύστημα οδοφωτισμού αποτελείται από τρία επιμέρους τμήματα: 1. Τους λαμπτήρες τεχνολογίας LED. 2. Το σύστημα ελέγχου CMS. 3. Το σύστημα προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ CMMS. Στην εισήγηση γίνονται και αναλυτικές – τεχνικές περιγραφές των τριών αυτών κατηγοριών. Τα συστήματα ελέγχου που θα εγκατασταθούν θα μπορέσουν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο και άλλων εργασιών στον Δήμο. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν στον Δήμο, προς δικιά του χρήση.

Σημαντικά τα περιβαλλοντικά οφέλη
Τέλος, εξίσου σημαντικός με τον οικονομικό παράγοντα είναι και ο περιβαλλοντικός. Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων, συγκεκριμένα αναμένεται να μειωθούν κατά 1.056 τόνους/έτος οι εκπομπές CO2, κι επίσης γίνεται αποφυγή χρήσης λαμπτήρων οι οποίοι φέρουν υδράργυρο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι θα μέτρα πυροπροστασίας θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Καβάλας

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Καβάλας  με θέμα την υποχρεωτική προληπτική πυροπροστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1 Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου του 2024 , καλούνται οι πολίτες να συμμορφωθούν στις νομικές διατάξεις και να προχωρήσουν στην λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας στις ιδιοκτησίες τους.

Παρόντες ο Δήμαρχος Καβάλας , Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κύριος Κυριάκος Σταυρίδης , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κύριος Αλέξης Γούλας  αλλά και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας για την πυροπροστασία κύριος Γιώργος Τσακαλίδης.

Μέσα από την συνέντευξη τους, οι ίδιοι  έδωσαν συμβουλές για το τι θα πρέπει να ακολουθηθεί κυρίως για τις ιδιοκτήσιες πλησίον δασικών εκτάσεων, αλλά και ακάλυπτων χωρών τονίζοντας πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προχωράει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου, καταλογίζεται όμως αντίστοιχα το πρόστιμο  και η δαπάνη για τον καθαρισμό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en