Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Επιδότηση 40% για ανακαίνιση κλειστών και παλιών κατοικιών

Επιδότηση 40% θα λάβουν ιδιοκτήτες κλειστών και παλιών διαμερισμάτων από το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»

Από 12.000 έως 25.000 αναμένεται να είναι οι ιδιοκτήτες παλιών και κλειστών κατοικιών που θα επιδοτηθούν κατά 40% μέσω του νέου στεγαστικού προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» για να τις νοικιάσουν στη συνέχεια. Το πρόγραμμα είναι στο στάδιο των υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης -το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος»- το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, με στόχο την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος, και αφορά στην επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν στη συνέχεια.

Ανώτατο όριο

Το κόστος της ανακαίνισης που θα επιδοτείται ορίστηκε σε 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει κατ’ ανώτατο όριο στο 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης. Για παράδειγμα:

  • Σε μια ανακαίνιση που θα κοστίσει 12.000 ευρώ βάσει παραστατικών, ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί για τις 10.000 ευρώ με ποσό επιδότησης 4.000 ευρώ. Από τις 12.000 ευρώ δηλαδή που θα καταβάλει για το κόστος της ανακαίνισης θα πληρώσει από την τσέπη του 8.000 ευρώ.
  • Σε μια ανακαίνιση που θα στοιχίσει 7.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί για το 40% του κόστους, δηλαδή θα λάβει επιδότηση 2.800 ευρώ.

Δικαιούχοι

Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι μπορεί να ωφεληθούν από 12.500 έως και 25.000 ιδιοκτήτες και να απελευθερωθούν ισάριθμα κλειστά ή εγκαταλειμμένα ακίνητα.

Η συνολική επιδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν διατεθεί το μέγιστο όριο της επιδότησης, δηλαδή 4.000 ευρώ για κόστος ανακαίνισης 10.000 ευρώ, θα ωφεληθούν 12.500 ιδιοκτήτες.

Αν το κόστος των ανακαινίσεων είναι κάτω από 10.000 ευρώ, για παράδειγμα 5.000 ευρώ, τότε η επιδότηση θα είναι 2.000 ευρώ και θα ωφεληθούν 25.000 ιδιοκτήτες.

Με ένα μέσο ποσό επιδότησης στις 2.500 ευρώ, θα ωφεληθούν 20.000 ιδιοκτήτες.

Τα… ψιλά γράμματα

Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος:

  • Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα.
  • Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του υπό ανακαίνιση ακινήτου.

  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι έως 40.000 ευρώ και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους έως 300.000 ευρώ.

  • Η προς ανακαίνιση κατοικία να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και να µη δηλώνεται ως α’ κατοικία, ούτε να είναι µισθωµένη.

  • Οι υποψήφιοι δικαιούχοι να μην έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονοµώ».

Πληρωμές

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος, θα πρέπει, αφού προβεί σε ανακαίνιση, να καταθέσει τα τιμολόγια, που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, και το ηλεκτρονικό µισθωτήριο της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη. Τα παραστατικά θα πρέπει να είναι όλα ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι οι τεχνικοί θα πρέπει να εμφανίσουν τις αμοιβές τους στην πλατφόρμα MyData.

Το νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ και περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, σχεδόν 6 με 7 στα 10 σπίτια που νοικιάζονται δεν έχουν κάνει εργασίες ανακαίνισης.

Με το νέο πρόγραμμα αφενός θα επωφεληθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς θα επιδοτηθούν για να ανασκευάσουν και να επιδιορθώσουν κενές κατοικίες και αφετέρου τα ακίνητα αυτά που τώρα είναι σε αδράνεια θα απελευθερωθούν προς ενοικίαση αυξάνοντας έτσι την προσφορά στην αγορά στέγης και αυτή η αυξημένη προσφορά είναι πιθανό να κατεβάσει και τις τιμές των ενοικίων.

Ερχονται κοινωνική αντιπαροχή και μέριμνα για ευάλωτους

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να υπογραφεί και η απόφαση για την «κοινωνική αντιπαροχή» που αφορά στην ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών οι οποίοι αρχικά θα πληρώνουν ένα χαμηλό ενοίκιο και στη συνέχεια θα μπορούν να αγοράσουν το σπίτι σε χαμηλή τιμή στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ενοίκια που πληρώθηκαν (rent to own). Τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν για το πρόγραμμα προέρχονται από την ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ. Η «κοινωνική αντιπαροχή» θα λειτουργήσει με σύμπραξη κράτους και ιδιωτών, όπου το μεν κράτος θα διαθέσει ακίνητα σε κατασκευαστικές εταιρίες (κατόπιν διαγωνισμού) οι οποίες θα ανεγείρουν με δικά τους έξοδα σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε ποσοστό 50% ως 60% σε νέα ζευγάρια έναντι χαμηλού μισθώματος, ενώ το 40% θα το κρατήσουν οι εταιρίες και θα το διαθέσουν με όρους αγοράς.

Επίσης εντός του έτους θα ξεκινήσει η διάθεση 100 διαμερισμάτων έναντι συμβολικού ενοικίου για 200 ωφελουμένους. Τα διαμερίσματα θα διατεθούν από ιδιοκτήτες των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα επιδοτηθούν στο 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης για να τα ανακαινίσουν.

Ενα ακόμη στεγαστικό πρόγραμμα που θα συνεχιστεί φέτος είναι το «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους». Στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη 600 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας. Υλοποιείται σε 45 δήμους και προκηρύσσεται ανά διετία. Περιλαμβάνει: α) την επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, μαζί με την κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού, β) την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και γ) την ένταξη των δικαιούχων σε προγράμματα επιδότησης απασχόλησης. Αναμένεται νέα πρόσκληση μέσα στο 2024.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν έμειναν ικναοποιημένοι με το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας

Μια ουδέτερη στάση κρατούν οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας μετα τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίηθηκαν κάθως οι απαντήσεις που δώθηκαν απο την πλευρά της κυβέρνησης έφεραν ικανοποίηση στο 100% σρα αιτήματα των αγροτών. Μιλώντας μάλιστα στο ENA CHANNEL,  o προέδρος του αγροτικού Συλλόγου Νέστου, δεν αποκλεί το ενδεχόμενο η κίνητοποίησει να συνεχίστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχεί η αύξηση της τιμής των κρεάτων ενόψει του Πάσχα

Αρκετά μειωμένη είναι φέτος τον χειμώνα η αγοραστική κίνηση σε όλα τα κρεοπωλεία της χώρας, όπως και σε αυτά της Χρυσούπολης, όπου όπως δηλώνει στο ENA CHANNEL, ο κ. Κοσμίδης, με τις ανατιμήσεις να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση αυτή. Όμως ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοι του είναι αρκετά αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα και την αύξηση της καταναλωτικής κίνησης.

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί για την περιόδο του πάσχα με την τιμή των αμνοερίφιων να ξεπερνα φέτος ίσως και τα 15 ευρώ το κιλό.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο αυτοτελές γραφείο πολιτικής προστασίας στον Δήμο Παγγαίου

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο και τον νόμο καθέ Δήμος της χώρας θα πρέπει να έχει το δικό του αυτοτελές γράφειο πολιτικής προστασίας με τον Δήμο Παγγαίου να έχει ήδη βάλει σε λειτουργία το νέο αυτό γραφείο το οποίο ομώς πρέποι να ενισχυθει με νέους υπαλλήλους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en