Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αμμόλοφοι | Η πιο δημοφιλής παραλία στην Καβάλα

image_print

Η παραλία των δυο χωρών και των τεσσάρων νομών, βρίσκεται μόλις 20 χλμ δυτικά της Καβάλας, μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη, 40 χλμ. από τις Σέρρες, 30 χλμ. από τη Δράμα και κάτι λιγότερο από τρεις ώρες από τη Βουλγαρία. Μια παραλία, την οποία οι Βούλγαροι τουρίστες προτιμούν πλέον φανατικά. Μια παραλία, οι υποδομές της οποίας την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες και λουόμενους καθώς θυμίζει κάτι από …Καραϊβική και Κυκλάδες χάρη στα διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά της. Η παραλία αυτή βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια γωνιά της Ανατολικής Μακεδονίας και λόγω της άριστης ποιότητας των νερών της και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της κερδίζει δικαίως τις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων, Ελλήνων και ξένων.

Οι φυσικοί αμμόλοφοι που σχηματίζονται κατά μήκος της ακτής έδωσαν το όνομά τους στην παραλία των Αμμόλοφων, που έχει μήκος 15 χλμ, όταν όλη η ακτογραμμή του Δήμου Παγγαίου έχει μήκος 55 χλμ. Φιλοξενεί σήμερα περί τα δέκα beach bars, το ένα δίπλα στο άλλο, μαζί με επιχειρήσεις εστίασης και οργανωμένους χώρους για την εξυπηρέτηση των λουόμενων.

Ολόκληρη η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική, καθώς βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Οισύμης, όπου μέχρι σήμερα ακόμα δεσπόζουν τα ερείπια του παλιού βυζαντινού κάστρου πάνω στην κατάφυτη χερσόνησο του Βρασίδα (ανακτορούπολη Νέας Περάμου). Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους Αμμόλοφους να έχουν εντός του αιγιαλού μόνο ξύλινες προσωρινές κατασκευές. Μεγάλη προσοχή δίνεται πλέον και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αφού κατά το παρελθόν είχαν διαπιστωθεί πολλές παράνομες ενέργειες κατά μήκος της ακτής, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της μορφολογίας της παραλίας.

Η παραλία των Αμμόλοφων βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Νέας Περάμου, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πληθυσμός της γραφικής παραθαλάσσιας προσφυγικής κωμόπολης τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα οι υποδομές και οι χώροι στάθμευσης να μην επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους πολυάριθμους επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια, η Νέα Πέραμος έγινε διάσημη και για την παραλία των Αμμόλοφων, γεγονός που την έχει καταστήσει έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη βόρεια Ελλάδα.

   Καλοκαιρινή ξεγνοιασιά

Στους τρεις φυσικούς κολπίσκους που σχηματίζονται κατά μήκος της παραλίας, εντός των οποίων εκτείνονται οι Αμμόλοφοι, οι λουόμενοι μπορούν να χαρούν τη θάλασσα και ό,τι αυτή προσφέρει. Μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους, κάποια θαλάσσια σπορ ή απλώς, να απολαύσουν ελαφριά γεύματα και δροσιστικά κοκτέιλ ή να θαυμάσουν το τοπίο και τον καθαρό ορίζοντα, που όταν ο καιρός το επιτρέπει διακρίνεται μέχρι και το Άγιο Όρος!

Όσοι είναι λάτρεις της ηρεμίας και δεν επιθυμούν τα οργανωμένα beach bars μπορούν να επιλέξουν τον πρώτο κολπίσκο και συγκεκριμένα τις ακτές κάτω από τη χερσόνησο του Βρασίδα, απολαμβάνοντας το μπάνιο τους στη σκιά του βυζαντινού κάστρου. Εδώ, τα δέντρα και τα αμπέλια δημιουργούν πανέμορφες εικόνες ξεκουράζοντας όλες τις αισθήσεις. Στους άλλους δυο κολπίσκους με τους οργανωμένους χώρους για μπάνιο, η ξεγνοιασιά του καλοκαιρού παίρνει άλλη διάσταση. Σε όλα τα beach bars υπάρχουν μεγάλα ευρύχωρα πάρκινγκ, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στον διπλής κατεύθυνσης δρόμος που οδηγεί στους Αμμόλοφους, γιατί αν και ασφαλτοστρωμένος είναι ιδιαίτερα στενός και οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, κυρίως τις μέρες μεγάλης αιχμής του καλοκαιρού.

Αργά το μεσημέρι, οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να απολαύσουν ολόφρεσκα ψάρια και εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε μια από τις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες της Νέας Περάμου ή της Νέας Ηρακλείτσας (απέχει μόλις 2 χλμ. από τη Νέα Πέραμο). Να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά της περιοχής αλλά και το αγνό τσίπουρο που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης από τους δεκάδες αμβυκούχους που λειτουργούν τα καζάνια τους στα γαυλοχώρια του Δήμου Παγγαίου. Τόσο η παραλία της Νέας Περάμου όσο και της Νέας Ηρακλείτσας προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατα αλλά και για καφέ δίπλα στη θάλασσα. Στη Νέα Ηρακλείτσα λειτουργεί μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

Καθώς θα φεύγουν από την παραλία, οι λουόμενοι μπορούν να προμηθευτούν φρέσκα φρούτα και κυρίως την παραδοσιακή τραγανή σουλτανίνα της περιοχής από τους υπαίθριους παραγωγούς. Εξάλλου, ολόκληρος ο Δήμος Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, έχει πολλές αμπελοκαλλιέργειες και η περιοχή φημίζεται για το καλό σταφύλι και το εξαιρετικής ποιότητας κρασί που παράγεται στα οργανωμένα οινοποιία.

Ακόμα και το σούρουπο, οι Αμμόλοφοι είναι μαγεία… Οι τελευταίες παρέες μαζεύουν ξύλα για τη φωτιά που θα ζεστάνει ελαφρά τη δροσιά της νύχτας, θα φωτίσει τον ουρανό με τα εκατομμύρια άστρα, ενώ οι ήχοι της μουσικής θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα, με την κιθάρα της παρέας να κρατάει συντροφιά στον παφλασμό του κύματος…

   Το φυσικό περιβάλλον των Αμμόλοφων

Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμόλοφων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διακρίνεται για τη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του διαμορφωμένου τοπίου, το οποίο παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές μεταξύ αμμοθινών διαφόρου μεγέθους και σχήματος, απέραντων παραλιών με ψιλή άμμο, συμπλεγμάτων βραχωδών ακτών, κολπίσκων και μικρών όρμων, μικρών χερσονήσων, καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπέλων και ελιάς και φυσικών υψωμάτων που περικλείουν τα παραπάνω, καλυμμένων με μακία βλάστηση.

Η υπάρχουσα βλάστηση είναι σημαντική και εκτός των καλλιεργειών, των διαφόρων φυτεύσεων στα ιδιόκτητα κτήματα και της βλάστησης των υψωμάτων, παρουσιάζεται ενδιαφέρον για τα χαμηλά, ανθοφόρα και μη, φυτά και θάμνους που φύονται μέσα στις αμμοθίνες.

Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ποικιλία ερπετών, πτηνών, ψαριών και εντόμων συντελώντας στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με αρμονική ισορροπία. Τα νερά της θάλασσας εμφανίζουν μεγάλη καθαρότητα, είναι ρηχά, συνήθως ήρεμα τους καλοκαιρινούς μήνες και για τους λόγους αυτούς ενδείκνυνται για κολύμβηση, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.

Η θαλάσσια αύρα που πνέει συχνά στη περιοχή κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες βοηθάει στο φυσικό δροσισμό και βέβαια στο μετριασμό των υψηλών θερμοκρασιών κατά τις περιόδους καύσωνα.

(ΑΠΕ)

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εργασίες στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως τις 24 Ιουλίου

Εργασίες τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας
image_print

Σε εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας προχωρά η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με παρεμβάσεις στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης – ορίων Νομού Καβάλας.

Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026, με ώρα έναρξης στις 07:30, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Πού θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις

Οι εργασίες αφορούν την τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας στη Χιλιομετρική Θέση 48+500, στο ύψος του οικισμού Περιστερώνα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καβάλα.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η βελτίωση των υποδομών σε ένα πολυσύχναστο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Παράλληλα, έχει προηγηθεί συνεννόηση με το Τμήμα Τροχαίας Ασπροβάλτας, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και την ομαλή εξέλιξη των εργασιών.

Οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή καλούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, να συμμορφώνονται με την προσωρινή σήμανση και τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, καθώς ενδέχεται να σημειωθούν προσωρινές επιβραδύνσεις στην κυκλοφορία.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έλεγχοι ποιότητας υδάτων σε 57 ακτές της ΑΜΘ – Συνεχής παρακολούθηση για ασφαλείς παραλίες

Δειγματοληψία υδάτων σε παραλία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
image_print

Πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε 57 ακτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ), στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου που καλύπτει συνολικά 177 παραλίες στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων οι 120 βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι περιοχές και τα σημεία δειγματοληψίας έχουν επιλεγεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες.

Δειγματοληψίες και μικροβιολογικοί έλεγχοι

Μία από τις παραλίες όπου πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες είναι η «Ιουλία» στο Φανάρι του Δήμου Κομοτηνής, όπου βρέθηκε κλιμάκιο της ΑΔΜ-Θ για τη συλλογή δειγμάτων.

Όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Γαλαμάτης, το πρόγραμμα στοχεύει:

  • στην προστασία και διατήρηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης,
  • στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των λουομένων,
  • στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
  • στην αναβάθμιση των παραλιών,
  • και στην ενίσχυση του τουρισμού.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο.

Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της ΑΔΜ-Θ, Στέλιο Ταμβακίδη, οι δειγματοληψίες συνοδεύονται από εργαστηριακές αναλύσεις που αξιολογούν βασικούς δείκτες ποιότητας των υδάτων.

Μεταξύ άλλων ελέγχονται:

  • μικροβιολογικοί δείκτες, όπως κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι,
  • η καθαρότητα του νερού,
  • καθώς και η κατάσταση της ακτής μέσω οπτικής επιθεώρησης για τυχόν παρουσία πίσσας, πλαστικών, γυαλιών, καουτσούκ ή άλλων απορριμμάτων.

Γαλάζιες Σημαίες και ενημέρωση των πολιτών

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και συμβάλλει στη διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας στις ελληνικές ακτές.

Για το 2026, 26 παραλίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 121 της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα των υδάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες στις παραλίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ενημερώνονται για την ποιότητα των υδάτων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Η έκθεση φωτογραφίας «Σώματα σε Προσευχή» στον Όρμο της Παναγίας

Φωτογραφία της έκθεσης «Σώματα σε Προσευχή» της Λύβιας Σταυρακάρα στον Όρμο της Παναγίας στην Καβάλα.
image_print

Μια ξεχωριστή εικαστική παρέμβαση φιλοξενείται φέτος στον Όρμο της Παναγίας στην Καβάλα, καθώς ο Σύλλογος «Το Μονόπετρο» παρουσιάζει, για πρώτη φορά στον φυσικό της χώρο, την έκθεση φωτογραφίας «Σώματα σε Προσευχή» της Λύβιας Σταυρακάρα.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Ιουλίου, στο μονοπάτι του Όρμου της Παναγίας, δίπλα στη θάλασσα και το Παράλιο Τείχος, με ώρες λειτουργίας 18:30 έως 21:30. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 20:00, με τη φιλική συμμετοχή του γυναικείου πολυφωνικού συνόλου «ΠΝΟΕΣ», υπό τη διεύθυνση της Δέσποινας Καρακούση.

Οι φωτογραφίες καταγράφουν τελετουργίες που συναντώνται στις Εκκλησίες των Κοπτών της Αιγύπτου και των Ορθόδοξων Χριστιανών της Αιθιοπίας, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η πίστη εκφράζεται μέσα από τις στάσεις του σώματος, τις χειρονομίες και τις στιγμές περισυλλογής. Παράλληλα, η έκθεση φωτίζει τις ιστορικές και πολιτισμικές διαδρομές που συνδέουν το Βυζάντιο, τη Συρία, την Αλεξάνδρεια και την Αβησσυνία, μέσα από κοινές λειτουργικές παραδόσεις και στοιχεία της κοπτικής τέχνης.

Η επιλογή του Όρμου της Παναγίας και της περιοχής του Ιμαρέτ ως χώρου φιλοξενίας της έκθεσης δεν είναι τυχαία, καθώς επιδιώκει να αναδείξει τον διαχρονικό χαρακτήρα της συνοικίας ως τόπου συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών παραδόσεων.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en