Έντονα απασχολεί την κοινή γνώμη η υπόθεση με την καταγγελία για σεξουαλικη κακοποίηση 5χρονου στην Αλεξανδρούπολη. Μετά τις χθεσινές διαδικασίες στο Δικαστικό Μέγαρο, αποφασίστηκε η αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για τις 12 Νοεμβρίου. Αυτό ήταν ένα κοινό αίτημα των δικηγόρων και των δύο πλευρών, προκειμένου να προετοιμαστούν για την υπόθεση και ενώ αρχικά η Πρόεδρος είχε αρνηθεί, τελικά έγινε δεκτό.
Ένα σημείο που έχει δημιουργήσει έντονη αντιπαράθεση, είναι η παρουσία εκπαιδευτικών έξω από το Δικαστήριο, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις δύο νηπιαγωγούς που κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Υπενθυμίζουμε οτι την πρώτη ημέρα είχε κηρυχτεί τρίωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να μπορέσουν να παραστούν στο δικαστήριο, πράγμα που έπραξαν και μάλιστα με “πανώ” συμπαράστασης. Για το πρωί της Τρίτης δεν έχουμε υπόψη μας κάποια ανακοίνωση για νέα στάση εργασίας, αλλά και πάλι πολλοί εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο.
Αυτή η στάση, πριν ακόμα διαλευκανθεί η υπόθεση και κριθεί από τη δικαιοσύνη, προκάλεσε αντιδράσεις από πολλές πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές στιγμές με λεκτικές αντιπαραθέσεις. Η ουσία είναι οτι στην υπόθεση θα κριθούν συγκεκριμένα πράγματα και καλό είναι να ξεκαθαριστούν πριν εκφράσει ο καθένας προσωπική άποψη.
Έγινε κακοποίηση;
-Ο ιατροδικαστής κ. Παυλίδης που εξέτασε το παιδί, λέει οτι έγινε. Οπότε θεωρείται δεδομένο γεγονός και με βάση αυτό θα συνεχιστεί η διαδικασία. Το οτι η κακοποίηση έγινε με κάποιο αντικείμενο, δεν έχει σημασία. Αυτό ήταν που πυροδότησε και αμφισβητήσεις αρχικά, αφού οργανικά είναι προφανώς αδύνατο δύο 5χρονα αγόρια να βιάσουν ένα άλλο παιδί. Ακόμα όμως και αν χρησιμοποιηθεί άλλο αντικείμενο, πάλι είναι σεξουαλική κακοποίηση.
Έχουν ευθύνη οι νηπιαγωγοί;
-Εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο της υπόθεσης. Πρέπει να αποδειχτεί οτι το συμβάν έγινε στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου. Θεωρείται βέβαιο οτι αυτό το θέμα θα απασχολήσει κυρίως τους δικηγόρους και των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει διευκρίνιση. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, γιατί πρέπει οι αποδείξεις να είναι αδιαμφισβήτητες. Ποιός άραγε θα μπορέσει να αποδείξει οτι έγινε εντός του σχολείου, χωρίς να υπάρχει άλλος μάρτυρας ή παραδοχή των ίδιων των φερομένων ως θυτών; Εδώ το ζήτημα των αμφιβολιών θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.
Τι ποινές προβλέπονται για τους κατηγορούμενους;
-Με τα σημερινά δεδομένα, εάν ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και δεν είναι ο γονέας (δηλαδή η περίπτωση των νηπιαγωγών), προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος. Στην περίπτωση όμως των τεσσάρων γονεών (το δύο φερομένων ως θυτών) προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη. Αξίζει να σημειωθεί οτι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γ. Μπουγά, η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο θέμα αυτό και οι ποινές αναμένεται να γίνουν το λιγότερο ένας χρόνος φυλάκισης για τους μη γονείς και τουλάχιστον δύο χρόνια για τους γονείς.
Εάν το συμβάν έγινε εκτός σχολείου;
-Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Εάν όμως αποδειχθεί, τότε οι νηπιαγωγοί θα απαλλαχθούν από τις κατηγορίες. Οι γονείς όμως θα κριθούν και πάλι με την κατηγορία παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Με ορισμένες προϋποθέσεις, εάν αποδειχθεί κάποια “περίεργη” εξέλιξη, δεν αποκλείεται να βρεθούν κατηγορούμενοι και άλλοι.
Όλα αυτά βέβαια τα γνωρίζουν πολύ καλά οι δικηγόροι και οι δικαστές και αναμένεται ενδιαφέρουσα δικονομική “μάχη” κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρξει βοήθεια προς το 5χρονο θύμα, το οποίο είναι σίγουρο οτι θα αντιμετωπίσει προβλήματα κάθε είδους στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου, τα οποία σίγουρα κάτι έχουν μάθει και θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερος τρόπος αντιμετώπισης του γεγονότος από τους υπευθύνους της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Παραμένει βέβαια ένα ακόμα ερώτημα. Αυτά τα παιδιά, οι 5χρονοι, πηγαινοέρχονταν μόνα τους από το Τέρμα Άβαντος στο νηπιαγωγείο Μαΐστρου καθημερινά; Δεν είναι κάπως επικίνδυνο αυτό για τέτοιας ηλικίας παιδιά να κινούνται σε δρόμους με κίνηση οχημάτων για χιλιόμετρα;
Δεν υπάρχει νηπιαγωγείο στην περιοχή κατοικίας τους;
Εάν όχι, γιατί δεν υπάρχει;
Εάν ναι, γιατί δεν πήγαιναν σε εκείνο το νηπιαγωγείο;
Πληροφορίες υπάρχουν και έχουν σχέση με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες, αλλά καλύτερα να απαντήσουν κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι. Είτε είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολη, είτε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, είτε η κυβέρνηση.
e-evros.gr
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...