Quantcast
Connect with us

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Απάντηση του νοσοκομείου για τον 61χρονο που έπαθε εγκεφαλικό στο προαύλιο και περίμενε ασθενοφόρο

Απάντηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για τον 61χρονο που έπαθε εγκεφαλικό στον προαύλιο χώρο και του είπαν πως θα πρέπει να περιμένει ασθενοφόρο.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει πως ο προαύλιος χώρος είναι 200 στρέμματα και η μεταφορά του ασθενή από γιατρούς και όχι απο ασθενοφόρο εντός του κτιρίου θα ήταν πιο χρονοβόρα.

«Δεδομένου ότι η απόσταση του συμβάντος από το ΤΕΠ υπερβαίνει τα 500 μέτρα, η επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς και διακομιδή του απευθείας με φορείο στο ΤΕΠ, ήταν εξαιρετικά επισφαλής και με απόλυτη βεβαιότητα θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Αντιθέτως, η παραλαβή και μεταφορά του με το ασθενοφόρο, διήρκεσε μόλις 2,5 λεπτά, όπως φαίνεται και από το βιβλίο εισερχομένων του ΤΕΠ» αναφέρεται.

Η ανακοίνωση

«Ο Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Ρούφος, ενημερώνει αναφορικά με περιστατικό υπαλλήλου της καθαριότητας του δήμου Αλεξανδρούπολης ο οποίος κατέρρευσε λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο του ΠΓΝΑ, ότι:

 

Το ΕΚΑΒ κλήθηκε από συνάδελφο του εν λόγω υπαλλήλου και ενημερώθηκε για το περιστατικό, στις 05:42 το πρωί της Τρίτης 02 Ιανουαρίου. Πράγματι, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο που βρισκόταν στην πόλη, ώστε να μεταβεί αμέσως στο σημείο. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου, καθ’ οδόν προς το ΠΓΝΑ, ειδοποίησε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου οι εφημερεύοντες, αν είναι δυνατόν, να μεταφέρουν τον παθόντα εντός του νοσοκομείου. Χωρίς χρονοτριβή, η εφημερεύουσα Παθολόγος ειδοποίησε Νευροχειρουργό και Αναισθησιολόγο, να κατευθυνθούν στο ΤΕΠ για να επιληφθούν του περιστατικού και η ίδια κίνησε προκειμένου να μεταβεί επί τόπου. Κατευθυνόμενη προς το σημείο, είδε το ασθενοφόρο ήδη να καταφθάνει. Η ώρα ήταν 05:55. Δηλαδή, μεταξύ της πρώτης κλήσης που δέχθηκε το ΕΚΑΒ μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, μεσολάβησαν 13 λεπτά. Μεταξύ της κλήσης που δέχθηκε το ΤΕΠ του ΠΓΝΑ (η οποία ακολούθησε) και της άφιξης του ασθενοφόρου, μεσολάβησε ακόμη λιγότερο.

Επισημαίνουμε ότι το ΠΓΝΑ στεγάζεται μέσα σε ένα οικόπεδο 200 στρεμμάτων περιβάλλοντα χώρο. Δεδομένου ότι η απόσταση του συμβάντος από το ΤΕΠ υπερβαίνει τα 500 μέτρα, η επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς και διακομιδή του απευθείας με φορείο στο ΤΕΠ, ήταν εξαιρετικά επισφαλής και με απόλυτη βεβαιότητα θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Αντιθέτως, η παραλαβή και μεταφορά του με το ασθενοφόρο, διήρκεσε μόλις 2,5 λεπτά, όπως φαίνεται και από το βιβλίο εισερχομένων του ΤΕΠ (άφιξη στις 05:58).

Επιπροσθέτως, η μεταφορά του ασθενούς με συμβατικό φορείο διανύοντας όλη τη διαδρομή των 500 μέτρων μέχρι το ΤΕΠ, επί ανωμάλου και ανηφορικού εδάφους, θα έθετε σε άμεσο και απόλυτο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Αντιθέτως, τα ασθενοφόρα διαθέτουν ειδικά φορεία (σπαστά, με ιμάντες κ.λ.π.) καθώς και τον λοιπό απαιτούμενο εξοπλισμό για διακομιδή ασθενών, ώστε αυτή να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Εν κατακλείδι, κάθε ενέργεια που έγινε από το προσωπικό του ΠΓΝΑ ήταν ενδεδειγμένη και έγινε αποκλειστικά και μόνον με γνώμονα τη διαφύλαξη της ζωής του ασθενούς και της απρόσκοπτης (και συντομότερης) διακομιδής του στο ΤΕΠ και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα».

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Βραβείο στην Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου

Βραβείο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής “GRIPP – SNF”, απονεμήθηκε στην Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, υπό την Διεύθυνση της Καθηγήτριας Χειρουργικής ΔΠΘ Ελένης Ευφραιμίδου.

Η εν λόγω βράβευση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), μέσω του προγράμματος «GRIPP – SNF» το οποίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό Πανελλήνιο Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής αντοχής και υλοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία.

Θερμά Συγχαρητήρια στην Διευθύντρια, στην Προϊσταμένη, στο σύνολο του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού της Α΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινική καθώς και στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης που ανέδειξαν το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο γνώσεων, μα πάνω από όλα της Ανθρωπιάς και του ζήλου που διακατέχει το έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου.

evros-news.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Φυσικό αέριο | Εντός του 2025 έτοιμο το έργο επέκτασης σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

Εντός του 2025 τοποθετούν την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, πηγές από την ΑΒΑΞ στο ypodomes.com.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ορίζονται ολοκλήρωσης μέσα στο επόμενο έτος, το οποίο ωστόσο δεν επηρεάζει χρονικά τους κατοίκους των περιοχών καθώς  κάθε κομμάτι του δικτύου που ολοκληρώνεται, δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά που το επιθυμούν να συνδεθούν. «Το έργο προχωράει κανονικά, ενώ όσο κατασκευάζεται, παράλληλα προχωρούν και οι συνδέσεις των νοικοκυριών» διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί ότι το έργο επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπογράφηκε μεταξύ ΔΕΔΑ και ΑΒΑΞ στις 27 Απριλίου 2021 και οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ολοκλήρωση του μέσα στο 2023.

Τα οφέλη

Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια ουσιαστική αξία το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά τις ακριτικές αυτές περιοχές με υποδομές που θα παρέχουν ασφαλή, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε νοικοκυριά, επαγγελματίες, βιομηχανίες, νοσοκομεία και σχολεία.

Ταυτόχρονα, το έργο είχε και συμβολική αξία, καθώς σηματοδοτούσε την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ,  που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας με την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου και τουλάχιστον 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

Τι προγραμματίζει η ΔΕΔΑ 

Το πρόγραμμα ανάπτυξης 2023 – 2027 της ΔΕΔΑ που έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από τη  ΡΑΕΕΥ, έχει συνολικό προϋπολογισμό  402 εκατ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδας για 7 Περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ήπειρο).

Ειδικά για το Δίκτυο Διανομής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η ΔΕΔΑ εισηγείται την ανάπτυξη συνολικά 3,365 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης και 377,64 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης, στο οποίο υπολογίζει ότι στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεμένοι 25.464 πελάτες. Εκτός από τη περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, και Ορεστιάδας, προτείνεται η επέκταση του δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, και συγκεκριμένα στον Δήμο Ιάσμου, προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης αλλά και λοιποί εμπορικοί πελάτες της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη διερεύνηση ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής με χρήση ανανεώσιμων καυσίμων αερίων όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, όπως επίσης και μελέτη κόστους 150.000 ευρώ για τη διερεύνηση ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής σε περιφέρειες της Νησιωτικής Ελλάδας. Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, επιχορηγήσεων του ΕΣΠΑ ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και μέσω λήψης δανείου.

 

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Παραδόθηκαν δέκα νέα ασθενοφόρα από δωρεές | Ενίσχυση και των ΕΚΑΒ Σερρών

10 νέα ασθενοφόρα παραδόθηκαν πριν λίγες μέρες στο ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που ήρθαν να προστεθούν στα 7 που ήδη παραδόθηκαν εντός του 2023. Οι πόροι για τα 17 αυτά ασθενοφόρα προήλθαν από δωρεές Ελλήνων συμπολιτών μας στον ειδικό λογαριασμό Covid-19.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νικόλαου Παπαευσταθίου.

Επισημαίνεται ότι τα 10 νέα ασθενοφόρα θα καλύψουν κρίσιμες ανάγκες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Τρίπολης, Εύβοιας, Σερρων και Ηρακλείου. Τους προηγούμενους μήνες είχε ολοκληρωθεί η παράδοση άλλων 6 ασθενοφόρων σε Αττική και Φθιώτιδα, καθώς και μίας Κινητής Μονάδας για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσαν ότι:

-Οι δαπάνες για την Υγεία έχουν αυξηθεί κατά 46,5%, σε σχέση με το 2019.

-Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 481 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

-Προχωρεί η σύσταση Ειδικής Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικότερα, σκοπός της Επιτροπής είναι αφενός η καταγραφή των αναγκών χρηματοδότησης των υποδομών υγείας και αφετέρου η μέριμνα για ορθή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με την παράδοση σήμερα 10 ασθενοφόρων από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο ΕΚΑΒ ολοκληρώνεται η παράδοση 17 συνολικά ασθενοφόρων. Τα χρήματα, να σημειώσουμε ότι προέρχονται από εθελοντικές προσφορές Ελλήνων πολιτών, που έγιναν σε έναν ειδικό λογαριασμό, ο οποίος είχε ανοίξει όταν δοκιμαζόταν η κοινωνία από την κρίση του κορονοϊού. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας, που από το υστέρημά τους, πολλές φορές, συνέβαλαν στην απόκτηση αυτών των ασθενοφόρων. Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους κινήσεις από όλους, στο μέτρο του δυνατού, διότι η Ελλάδα θα αλλάξει ακόμα περισσότερο, όταν αλλάξουμε όλοι εμείς. Και οι συμπολίτες μας αυτοί, που συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν το δρόμο.

Τα έχει υπογραμμίσει πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και γι’ αυτό έχουμε δεσμευτεί σε περισσότερες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και σε περαιτέρω στήριξη της υγείας. Μόνο για το 2024, ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 481 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία μας.
Με τον Άδωνι Γεωργιάδη, το νέο Υπουργό Υγείας, έχουμε ξεκινήσει ήδη να συνεργαζόμαστε για να δούμε επιμέρους ανάγκες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ως προς την περαιτέρω στήριξη, αλλά και για την χρηστή διαχείριση των πόρων. Και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μόλις την περασμένη εβδομάδα από κοινού αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια μικτή επιτροπή των δύο Υπουργείων, Οικονομικών και Υγείας, που θα ασχολείται σε συνεχή βάση με τα θέματα της χρηματοδότησης της υγείας και της χρηστής διαχείρισης των πόρων με τη συνδρομή ειδικών. Είμαι σίγουρος ότι χάρη στην προσπάθεια που θα κάνει και ο ίδιος η κατάσταση θα βελτιωθεί. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας. Το θέμα της υγείας είναι, προφανώς, θέμα ανθρωπιάς».
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τις χιλιάδες συμπολιτών μας, που εν μέσω του κύματος της πανδημίας τότε, θέλησαν να δώσουν λίγα χρήματα για να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με τον Υπουργό Οικονομικών, πράγματι, έχουμε ξεκινήσει σκληρή δουλειά από τις πρώτες μου μέρες στο Υπουργείο Υγείας – τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Με τον Κωστή Χατζηδάκη έχουμε χρόνια μια πολύ στενή συνεργασία και ταιριάζουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο σκοπός μας είναι από τη μία να περιστείλουμε τη σπατάλη -όπου υπάρχει- στο σύστημα υγείας, αλλά από την άλλη όλοι οι πόροι που θα εξοικονομούνται να επιστρέφουν στο σύστημα υγείας, όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός, και έτσι να βελτιώνουμε διαρκώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους συμπολίτες μας. Μία απόδειξη είναι η σημερινή προσφορά αυτών των ασθενοφόρων που είναι ένα έμπρακτο τέτοιο δείγμα και θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα μέσα στο χρόνο γιατί είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει το ζήτημα της υγείας στην απόλυτη προτεραιότητα της δεύτερής του θητείας».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νικόλαος Παπαευσταθίου, δήλωσε: «Σήμερα με την παράδοση 10 ασθενοφόρων ολοκληρώνεται η δωρεά του Υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά η δωρεά της ελληνικής κοινωνίας προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Αυτά τα ασθενοφόρα, μαζί με όλο τον υπόλοιπο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος αναβαθμίζεται, αλλά και το προσωπικό του ΕΚΑΒ το οποίο έχει ενισχυθεί, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω, μπορούν να διασφαλίσουν την παροχή υψηλού επιπέδου επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους συμπολίτες μας, που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Θέλω, λοιπόν, να τονίσω και να διαβεβαιώσω ότι αυτά τα ασθενοφόρα στα κατάλληλα χέρια, που είναι τα χέρια των εκπαιδευμένων διασωστών νοσηλευτών και γιατρών του ΕΚΑΒ θα πιάσουν τόσο και θα μπορέσουν να σώσουν χιλιάδες ζωές τα επόμενα χρόνια».

gnomionline.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en