Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: «Ζαλίζουν» οι αυξήσεις στα γαλακτοκομικά – «Απλησίαστη» η φέτα, την αντικαθιστούν με κίτρινο τυρί

Απλησίαστα τείνουν να γίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά τη φέτα να κοντεύει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς εμφανή εξήγηση, το γάλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πήρε μια αύξηση 2%. Τα γαλακτοκομικά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 11,9%.  Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού κυμαίνεται από 3,13 – 6,73€/ kg, ενώ το βούτυρο, που εκτός από επιτραπέζιο αποτελεί και πρώτη ύλη παρασκευής άλλων προϊόντων, πετάει στα 12,45 – 17,47€/ kg.

«Έχει αυξηθεί η πρώτη ύλη. Το γάλα, το βούτυρο, το τυρί. Ό,τι είναι γαλακτοκομικό έχει αυξηθεί 30-40% και μας δυσκολεύει στην παραγωγή. Αναγκαστικά αυξήσαμε κι εμείς 20 με 30%. Η τυρόπιτα από 1-1,10 ευρώ πήγε αυτόματα στο 1,40-1,50. Τα γλυκά από 10-11 ευρώ το κιλό, πήγαν 13 με 14», δήλωσε υπεύθυνος αρτοποιείου στο MEGA.

Μάλιστα αυτή η αύξηση παρατηρείται ειδικά στα τυριά. Συγκεκριμένα, η φέτα ανά κιλό που το 2022 ήταν με μεγαλύτερη τιμή στα 9€, σήμερα αρχίζει από τα 11,5€ και φτάνει μέχρι και τα 14€. Αύξηση 15 – 25%, η γραβιέρα από 14,25 μέχρι 25 ευρώ και το κασέρι δεν το βρίσκει κανείς κάτω από 18 ευρώ, με το πιο ακριβό να ξεπερνά τα 27 ευρώ το κιλό.

Στο «ράλι» της ακρίβειας τη δική του θέση διεκδικεί και το λευκό τυρί. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα σουπερμάρκετ κοστίζει από 7 μέχρι 9,5€ όταν έναν χρόνο πριν  κόστιζε από 5 μέχρι 6,5 €.

Έτσι οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι πλέον η φέτα που δεν έλλειπε από το τραπέζι του νοικοκυριού είτε στη χωριάτικη σαλάτα είτε σαν συνοδευτικό του φαγητού, πλέον αντικαθίσταται από ένα κίτρινο ή κάποιο άλλο λευκό τυρί, καθώς η τιμή της αυξάνεται διαρκώς. «Ένα τέταρτο φέτα παίρνουμε γιατί πλέον έχει φτάσει στον Θεό η φέτα οπότε είναι λίγο δύσκολο να πάρουμε παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά μία καταναλωτής μιλώντας στο MEGA.

«Είναι απαράδεκτο αυτήν τη στιγμή η φέτα που είναι ελληνικό προϊόν να πωλείται σε αυτήν την τιμή», λένε οι παραγωγοί.

«Έχει ανοδική τάση αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Όλα επηρεάζονται από την πρώτη ύλη», είπε ιδιοκτήτης παντοπωλείου.

«Βάζουμε κομματάκι κομματάκι τη φέτα»

Αδικαιολόγητη αύξηση με αφορμή τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

Τον τελευταίο μήνα έχει σημειωθεί αδικαιολόγητη, όπως λένε οι ειδικοί, αύξηση της τιμής στα τυριά, με αφορμή τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, που όμως έπληξαν μια περιοχή που δεν αποτελεί βασικό παραγωγό στη χώρα.

Σε πρόσφατο άρθρο τους οι Financial Times ανέφεραν πως η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία θα φέρει ελλείψεις στο αγαπημένο τυρί των Ελλήνων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής της φέτας κατά 10% -15% λόγω της καταστροφικής πλημμύρας.

«Έχει ανέβει πάρα πολύ. Το τυρί αυτό παρήχθη στην καλύτερη περίπτωση πριν από δύο και τρεις και τέσσερις και πέντε μήνες. Οι τελευταίες πλημμύρες με μάξιμουμ παραγωγή και αν όλα αυτά τα ζώα ήταν παραγωγικά, μπορεί να έχει μείωση 2 με 5% της παραγωγής του συνολικό γάλακτος που παράγεται στη χώρα μας», λέει ο καθηγητής γαλακτοκομίας, Θεοφύλακτος Μασούρας.

Το παράδειγμα της φέτας είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό ενός τρόφιμου στο οποίο η αισχροκέρδεια είναι πια ανεξέλεγκτη, ενώ οι επαγγελματίες των τροφίμων εφιστούν την προσοχή και στην εστίαση, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζονται, ως φέτα, διάφορα λευκά τυριά.

«Κάποτε τη φέτα τη βάζαμε στο τραπέζι πλούσια και ωραία και τώρα τη βάζουμε κομματάκι κομματάκι. Αυτό είναι ανήκουστο. Καλύτερα να πάρουμε κρέας, αρνί, μοσχάρι κτλ. παρά φέτα. Κοιτάζω τις τιμές 13-15. Δεν φτουράει με τίποτα», είπε μία καταναλωτής στο MEGA.

«Υπάρχουν άλλα τυριά που είναι πολύ πιο αξιόλογα και μπορούμε να πάρουμε κάτι άλλο αντί για φέτα», λέει άλλος καταναλωτής, ενώ άλλος από την πλευρά του υπογραμμίζει: «Κάνουμε συνδυασμούς, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις προσφορές των σούπερ μάρκετ».

in.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mε κατάνυξη περιφορά των επιταφίων των Ιερών Ναών της Καβάλας

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Ιωάννη στην πόλη της Καβάλας, όπως και όλων των υπόλληπων ναών, με χιλίαδες πιστούς να ακολουθούν την περιφορά στις δικές τους ενορίες.

Σρην περιφορά του επιταφίου του Αγίου Ιωάννη, εκτός απο τους εκατοντάδες πολίτες το παρών έδωσαν και αρκετοί τοπικοί και πολιτκοί φορείς της Π.Ε. Καβάλας, ιερείς αλλά και ο Μητροπολίτης ΦΝ-Θ κ.κ. Στέφανος.

Ενω όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Δήμοτικός Κήπος της Καβάλας, πλημμύρισε με εκατοντάδες πιστούς κατα την διάρκεια της συνάντησης των επιταφίων του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και του Αποστόλου Παύλου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Χωρίς συναλλαγές για πέντε ημέρες – Πότε ανοίγουν πάλι

Ρολά έχουν κατεβάσει από τη Μεγάλη Πέμπτη οι /tag/trapezes.

Την Τετάρτη του Πάσχα θα ανοίξουν πάλι οι τράπεζες λόγω των αργιών του Πάσχα. Oι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Ζήτημα πλέον είναι πώς θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες αλλά και κατά περίπτωση ακόμη και το «δώρο Πάσχα» για κάποιες επιχειρήσεις.

Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες

Κλειστά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, ανήμερα του Πάσχα στις 5 Μαΐου, την Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη στις 7 Μαΐου λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα: Τα τελευταία ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι – Επί ποδός οι κρεοπώλες για τις παραγγελίες

Γεμάτη είναι σήμερα η Βαρβάκειος αγορά, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία, από καταναλωτές που αγόρασαν τον παραδοσιακό οβελία.

Στη Βαρβάκειο αγορά, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία σπεύδουν από το πρωί οι καταναλωτές προκειμένου να αγοράσουν τον παραδοσιακό οβελία. Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, είναι ακριβότερο συγκριτικά με πέρυσι, κατά 16,3% έως 19,3%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σήμερα οι κρεοπώλες έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν να ετοιμάσουν τον οβελία για τους πελάτες τους.

«Η πιο δύσκολη μέρα για εμάς είναι σήμερα, γιατί προετοιμάζουμε όλες τις παραγγελίες. Έχουμε 70 για αύριο», λένε οι κρεοπώλες στην κάμερα του Alpha.

Η κίνηση πάντως, αν και έχει «ζεσταθεί» αρκετά, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά.

«Είναι λίγο υποτονική η αγορά σε σχέση με πέρσι. Κι εμείς έχουμε βάλει λιγότερα αμνοερίφια σε σχέση με πέρσι, άρα από την εμπειρία μου το Μεγάλο Σάββατο δε θα υπάρχει στην αγορά αρνί και κατσίκι», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Αττικής, Σάββας Κεσίδης.

Όσοι κρεοπώλες διατήρησαν την περσινή τιμή, δηλώνουν ότι επέλεξαν να χάσουν από το κέρδος τους για να μην χάσουν από την πελατεία τους.

«Τα κόστη έχουν ανέβει πάρα πολύ. Επιλέγουμε να κρατήσουμε τις τιμές έτσι ώστε ο κόσμος που μας επιλεγεί καθημερινά να μείνει στην σχέση που έχουμε χτίσει χρόνια».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en