Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ακρίβεια: Σταθερές οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Σταθερές παραμένουν οι τιμές σε μια σειρά προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, για τα οποία είχε καταγραφεί πτώση κόστους, σε συνέχεια της ενεργοποίησης (από 1/3) εξειδικευμένου μέτρου του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) κατά της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» έπειτα από έρευνα του «Ε.Τ.» σε 2 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τιμοληψίες στις 4 και στις 13 Μαρτίου από τα επίσημα sites τους, προκύπτουν τα εξής:

Στη μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ οι τιμές δεν μεταβλήθηκαν σε 98 αγαθά, σε 7 μειώθηκαν και σε 5 αυξήθηκαν. Συνολικά, δηλαδή, σε ένα δείγμα 110 προϊόντων για το 90% περίπου δεν καταγράφηκε μεταβολή.

Οι μειώσεις αφορούν:

 • σε σαμπουάν 750 ml (ελάχιστη μείωση),
 • πάνες μωρού Νο5 34 τεμάχια,
 • υγρά πλυντηρίου ρούχων (36, 45 και 70 μεζούρες),
 • σκόνη πλυντηρίου ρούχων (68 μεζούρες) και
 • καθαριστικά παντός είδους.

Οι αυξήσεις, αντίστοιχα, σχετίζονται με άλλη μάρκα σαμπουάν 360 ml, 2 ετικέτες οδοντόκρεμας, καθαριστικό για όλες τις επιφάνειες 1 λίτρου και σαμπουάν μαλλιών 500 ml.

Στην έτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ οι τιμές παρέμειναν σταθερές σε 74 αγαθά, σε 26 αυξήθηκαν και σε 19 μειώθηκαν. Από τα παραπάνω προκύπτει πως σε ποσοστό άνω του 62% δεν άλλαξαν οι τιμές (119 προϊόντα εξετάστηκαν). Ειδικότερα, μειώσεις παρατηρήθηκαν σε:

 • αφρόλουτρα των 400, 475, 500 ml και ακόμη 2 των 600 ml,
 • 2 σαμπουάν των 330 και 750 ml,
 • 2 απορρυπαντικά πιάτων 400 και 900 ml,
 • γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου 400 ml, κρέμα ματιών,
 • 2 κρεμοσάπουνα των 750 και 1 των 900 ml,
 • χλωρίνη 1.250 ml,
 • υγρό καθαριστικό πάντως είδους 750 ml,
 • κρέμα γενικού καθαρισμού 500 ml και σπρέι για όλες τις επιφάνειες 1 λίτρου.

Στον αντίποδα, καταγράφηκαν αυξήσεις σε:

 • κρέμα ενυδάτωσης 50 ml, βρεφικές πάνες (3 είδη),
 • αφρό μαλλιών 200 ml, λακ 75 ml,
 • 3 σαμπουάν 360, 400 και 750 ml,
 • απορρυπαντικό πιάτων 1500 ml,
 • υγρό καθαρισμού 1 λίτρο, αφρόλουτρα 650 και 750 ml, σαμπουάν μωρού/παιδιού 500 ml και 2 των 750 ml, μαλακτικό μαλλιών 450 ml,
 • υγρό κατά των αλάτων 750 ml,
 • 3 οδοντόκρεμες των 75 ml, κρεμοσάπουνο 1 λίτρο, πανάκια καθαρισμού 15 τεμάχια,
 • υγρό απορρυπαντικό ρούχων 17 μεζούρες,
 • καθαριστικό σπρέι για όλες τις επιφάνειες 750 ml,
 • υγρό πιάτων 450 ml και αφρόλουτρο μωρού 500 ml.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη απόκλιση που καταγράφεται στις τιμές που αφορούν πάνες μωρού οφείλεται στο γεγονός ότι στις 4/3 ήταν προϊόν προσφοράς στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, ενώ στις 13/3 δεν ήταν.

Επιπλέον, το σύνολο των αγαθών μεταξύ των δύο αλυσίδων σούπερ μάρκετ διαφέρει καθώς κάποιοι κωδικοί δεν ήταν διαθέσιμοι και στις δύο ημερομηνίες που υλοποιήθηκαν οι τιμοληψίες.

Τα προϊόντα που έχουν επιλεγεί εμπίπτουν στις κατηγορίες των 108 ετικετών για τις οποίες το ΥΠΑΝ ανακοίνωσε πτώση μέσης τιμής τιμοκαταλόγου στην έναρξη της εφαρμογής του μέτρου «Μείωση παροχών προς τα σούπερ μάρκετ» (κάποιες από αυτές τις ετικέτες δεν ήταν διαθέσιμες στα εξεταζόμενα σούπερ μάρκετ.

newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καύσιμα | Πάνω από δύο ευρώ η βενζίνη το Πάσχα

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα καθώς στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου diesel κίνησης έχουν πατήσει τα 2 ευρώ. Η γεωπολιτική ανάφλεξη ενισχύει το κλίμα συναγερμού στην αγορά, καθώς το αργό πετρέλαιο τύπου Brent καταγράφει τη μεγαλύτερο άνοδο των τελευταίων μηνών, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι.

Την ίδια ώρα οι διεθνείς τιμές Platts της Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς των συμβολαίων αγοράς καυσίμων μεταξύ διυλιστηρίων και πελατών τους, φαίνεται πως ακολουθούν την αυξητική τάση του Brent.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» οι αυξήσεις στα καύσιμα έρχονται λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, μια περίοδο που πολλοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, με τις μέσες τιμές στην περιφέρεια να έχουν πατήσει για τα καλά τα 2 ευρώ το λίτρο.

Χαρακτηριστικό είναι πως η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες έχει πετάξει στα 2,190 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα 2,125 ευρώ, ενώ πάνω από τα 2 ευρώ σε Λευκάδα, Ευρυτανία, Μυτιλήνη και Κεφαλονιά.

Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας περαιτέρω άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που πιθανόν επιφέρουν στην ελληνική αγορά οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν θα δεχθεί αναιτιολόγητες αυξήσεις σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η Πολιτεία έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. «Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια, είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους», πρόσθεσε.

Σε υψηλό δύο μηνών το φυσικό αέριο

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας επηρέασαν και τις τιμές του φυσικού αερίου, με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αυξάνονται κατά 5% στα 29 ευρώ/ MWh, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Ωστόσο, οι προβλέψεις θερμότερου καιρού, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας, η ισχυρή γαλλική πυρηνική παραγωγή και η ενισχυμένη προσφορά φυσικού αερίου στη Νορβηγία αποτελούν παράγοντες αισιοδοξίας που συμπληρώνονται και από τα επίπεδα των αποθεμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αε- υψηλή ρίου, ξεπερνώντας το 60%.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Θάσος | Σύλληψη και πρόστιμο 500€ για πρόκληση πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων σε Θάσο, Ηλεία, Έβρο και Θεσπρωτία

Συνελήφθη την 13 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Θάσου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση, στην περιοχή «Βαραδούλι Σκάλα» Πρίνου Θάσου. Στον ανωτέρω επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αξίας 500€.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Έρχονται χαμηλά βαρομετρικά με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Σε τρεις εποχές θα χωριστεί ο καιρός τη νέα εβδομάδα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού προς τα μέσα της νέας εβδομάδας καθώς θα μοιραστεί σε τρεις εποχές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος με φθινοπωρικά κατά διαστήματα στοιχεία στα νότια και θα υπάρχουν τρεις εποχές στα ορεινά και τα βόρεια τις επόμενες 6 με 7 ημέρες ίσως και με πρόσκαιρα χειμωνιάτικες «αποχρώσεις» σε σχετικά μεγάλα όμως υψόμετρα της βόρειας κυρίως χώρας προς τα τέλη της εβδομάδας.

Βροχές θα σημειωθούν σε δυτικές και βόρειες περιοχές κυρίων την Τετάρτη και την Πέμπτη. Αξιόλογες βροχοπτώσεις θα υπάρξουν και στο τέλος της εβδομάδας σε πολλές περιοχές κετός από τα νότια νησιωτικά τμήματα.

Αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας προς τα μέσα της εβδομάδας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. «Σε κάθε περίπτωση η ακριβής θέση των διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών της νέας εβδομάδας θα καθορίσει την ένταση αλλά και την έκταση των καιρικών φαινόμενων», τόνισε στο τέλος ο Σάκης Αρναούτογλου.

Δείτε τους χάρτες:

 

ΠΗΓΗ | newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en