Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Πόλεμος από το ράφι έως τον προμηθευτή – 3+1 μέτρα

«Επιστράτευση» των ελεγκτικών μηχανισμών, περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με τη διαμόρφωση των τιμών στο ράφι αλλά και αναβάθμιση των τεχνολογικών εργαλείων που χρησιμοποιεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναφορικά με τις καταγγελίες των πολιτών περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια ομπρέλα προστασίας των καταναλωτών από κερδοσκοπικά φαινόμενα και παράλληλα να ενισχύσει τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και μέσω αυτού να υπάρξει μείωση των τελικών τιμών στα ράφια των καταστημάτων.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα τα τέσσερα μέτρα που ανακοινωθήκαν και θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και θα κατατεθεί μαζί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα αφορούν:

Εξασφάλιση της μόνιμης μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση.

Συγκεκριμένα, με ειδική πινακίδα θα αναδεικνύονται στο ράφι των σουπερμάρκετ τα προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές, βιομηχανίες και λιανέμποροι θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.

Η πινακίδα θα είναι κάθετη στο ράφι για να είναι εμφανής στους καταναλωτές και η μείωση της τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη οι επιχειρήσεις ενώ ως προς την τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή ραφιού πριν από την 20ή Σεπτεμβρίου 2023.

Οι επιχειρήσεις θα κάνουν τις μειώσεις των τιμών σε εθελοντική βάση, ωστόσο το υπουργείο τόσο από τις επαφές που ήδη έχει κάνει όσο και από το γεγονός ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός αναμένει μείωση τιμών. Πάντως σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται σε αυτήν πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Ελεγχος των προμηθευτών και ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα σουπερμάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ θα υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΥΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

Τα σουπερμάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 θα υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά.

Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.

Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών

Ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μέσω της αναβάθμισης του συστήματος υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520 όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες.

Ηδη σχεδιάζεται και θα ενεργοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ειδικά για την εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα διευκρινίστηκε από τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή και Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο ότι θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βιντεοληπτικό υλικό που θα επισημαίνονται χρονικά και θα γεωεντοπίζεται μέσω GPS.

Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν επιτόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα, ανέφερε ο Αναγνωστόπουλος.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενίσχυση της ΔΥΜΕΑ με την ένταξη και πιστοποιημένων ιδιωτών ελεγκτών αυξάνοντας τον αριθμό των στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας – από τους 83 που είναι σήμερα – με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

in.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσλήψεις 554 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού | Αναλυτικά τα ονόματα και η κατανομή

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 554 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ) ως προσωρινούς αναπληρωτές με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, πλήρους ωραρίου, για το τρέχον διδακτικό έτος 2023-2024.

Συγκεκριμένα αφορούν:

  • Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) → 126
  • Στην Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη (παράλληλη) → 315
  • Στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) → 9
  • Στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) στα ΚΕΔΑΣΥ → 7
  • Σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) → 31
  • Σε σχολικές μονάδες γενικής εκπαίδευσης → 66

Οι προσλαμβανόμενοι/ες οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 4 έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Τα ονόματα των προσλαμβανόμενων εδώ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο οκτάμηνο του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση 17,4% καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, τον Αύγουστο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εκδόθηκαν 1.595 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 392.123 m2 επιφάνειας και 2.080.877 m3όγκου.

Έτσι, παρουσιάστηκε μείωση κατά 4,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 7,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 17,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Το 8μηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 9,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 12,3% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 16,5% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2022.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσλήψεις 4.593 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως προσωρινών αναπληρωτών

Στην πρόσληψη 4.593 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά το υπουργείο Παιδείας για το διδακτικό έτος 2023-2024. Αναλυτικά:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 1.400 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), και

β) 529 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Γενική Εκπαίδευση.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

α) 632 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ),

β) 2.012 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Γενική Εκπαίδευση, και

γ) 12 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων.

Επιπλέον, διατίθενται για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, τρεις προσωρινοί αναπληρωτές για την Γενική Εκπαίδευση και πέντε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 4 έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Επί της διαδικασίας τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες (για τις περιπτώσεις που απαιτείται) και ανάληψης υπηρεσίας, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να ανατρέξουν στην διεύθυνση www.minedu.gov.gr/anaplirotes όπου έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα ονόματα εδώ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: