Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητη περιουσία 778 δισ. ευρώ: Πλουσιότεροι οι Έλληνες ιδιοκτήτες

image_print

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα έφτασε το 2025 στα 777,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,9 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Στο διάστημα 2023-2025, οι Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν γίνει πλουσιότεροι κατά 8,4 δισ. ευρώ, καθώς η αξία των ακινήτων που κατέχουν αυξάνεται σταθερά.

Συνολικά, 7.154.900 φυσικά και νομικά πρόσωπα διαθέτουν ακίνητη περιουσία στη χώρα, με 6.164.976 εξ αυτών να καλούνται φέτος να καταβάλουν 2,303 δισ. ευρώ σε ΕΝΦΙΑ. Από το ποσό αυτό, τα 1,738 δισ. ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα και τα 565,4 εκατ. ευρώ νομικά πρόσωπα.

Μηδενικός φόρος και εκπτώσεις

  • 989.924 φορολογούμενοι απαλλάχθηκαν πλήρως από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ.

  • 359.434 ιδιοκτήτες που διαθέτουν ασφαλισμένες κατοικίες για φυσικές καταστροφές κέρδισαν έκπτωση έως και 20%, γλιτώνοντας συνολικά 21,08 εκατ. ευρώ.

Αττική: Η «πρωτεύουσα» του πλούτου

Η Περιφέρεια Αττικής επιβεβαιώνει την οικονομική της υπεροχή, καθώς 2.556.947 ιδιοκτήτες συγκεντρώνουν περιουσία ύψους 410,97 δισ. ευρώ, πληρώνοντας 1,218 δισ. ευρώ σε φόρο — περισσότερο από το μισό του συνολικού ΕΝΦΙΑ της χώρας.

Οι ανισότητες στον χάρτη του ΕΝΦΙΑ

Στον αντίποδα, η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στην τελευταία θέση με ακίνητη περιουσία αξίας 10,24 δισ. ευρώ και φόρο 34,38 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτες είναι και οι διαφορές σε περιφέρειες όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου η αξία ακινήτων παραμένει χαμηλή.

Ακολουθεί η αναλυτική κατανομή:

Περιφέρεια Ιδιοκτήτες Αξία Ακινήτων (€ δισ.) ΕΝΦΙΑ (€ εκατ.)
Αττική 2.556.947 410,972 1.218,0
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 401.507 23,898 74,254
Βόρειο Αιγαίο 144.891 11,431 33,492
Δυτική Ελλάδα 419.252 29,154 84,855
Δυτική Μακεδονία 186.751 10,243 34,380
Ήπειρος 216.519 17,815 44,429
Θεσσαλία 469.592 33,103 97,648
Ιόνια Νησιά 165.320 16,664 50,320
Κεντρική Μακεδονία 1.236.523 101,925 296,503
Κρήτη 420.549 42,155 124,316
Νότιο Αιγαίο 211.385 25,830 79,924
Πελοπόννησος 399.259 31,846 94,401
Στερεά Ελλάδα 326.605 22,813 70,391
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικός τουρισμός: 33.000 επιπλέον δικαιούχοι για την περίοδο 2026 – 2027

image_print

Αυξάνεται κατά 33.000 ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2026-2027, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μετά την αυξημένη ζήτηση και τις περισσότερες από 800.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ αποφάσισαν την ενίσχυση του προγράμματος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων-ωφελουμένων σε 333.000.

Για την αύξηση των θέσεων διατίθενται επιπλέον 5,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών.

Η διάρκεια του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζεται από την 1η Ιουνίου 2026 έως τις 30 Ιουνίου 2027.

Το πρόγραμμα αφορά εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ, ανέργους και τις οικογένειές τους.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 12 διανυκτερεύσεις, ανάλογα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Όσοι είναι ΑμεΑ ή έχουν μέλη της οικογένειάς τους με αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν σε συνεχόμενες περιόδους του προγράμματος.

Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρία εξαιρούνται από την κύρωση μη ενεργοποίησης των επιταγών, ενώ για τη διαμονή ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις επιδότησης που προβλέπονται για τον γενικό πληθυσμό.

Για άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 50% προβλέπεται πλήρης επιδότηση ακτοπλοϊκής μετακίνησης, ενώ κάθε άτομο με αναπηρία 67% και άνω δικαιούται συνοδό χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις, εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης»: 6.000 νέοι δικαιούχοι

image_print

Περισσότεροι από 6.000 νέοι δικαιούχοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», σύμφωνα με τον 4ο πίνακα εγκεκριμένων αιτήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για τις νέες εγκρίσεις ξεπερνά τα 21,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών μέσω σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού.

Με τη νέα απόφαση, οι εγκεκριμένες αιτήσεις του προγράμματος ξεπερνούν πλέον τις 146.000 σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων συστημάτων, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους για τα νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να επιλέγουν εγκεκριμένο προμηθευτή και εξοπλισμό από τα επίσημα μητρώα του προγράμματος.

Η προθεσμία για τη δέσμευση και εξαργύρωση των επιταγών της 4ης απόφασης υπαγωγής λήγει στις 25 Ιουνίου 2026.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στη ΔΕΗ γίνεται»: Η ΔΕΗ παρουσιάζει το όραμά της για τους ανθρώπους της

ΔΕΗ – Το νέο όραμα για τους ανθρώπους της με μήνυμα «Στη ΔΕΗ γίνεται»
image_print

Η ΔΕΗ παρουσιάζει το όραμά της ως εργοδότης για την ανάπτυξη των ανθρώπων της και όσα προσφέρει μέσα από το εργασιακό της περιβάλλον, με κεντρικό μήνυμα «Στη ΔΕΗ γίνεται». Η στρατηγική αυτή κατεύθυνση αντανακλά τον δυναμικό μετασχηματισμό της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο, διεθνή ενεργειακό Όμιλο και αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και καινοτομίας που προσφέρει.

Σε μία περίοδο ταχείας ανάπτυξης και υλοποίησης ενός επενδυτικού πλάνου ύψους €24 δισ. έως το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ τοποθετεί τους ανθρώπους του στην καρδιά της στρατηγικής του, αναγνωρίζοντάς τους ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη των στόχων του. Η φιλοσοφία αυτή αποτυπώνει τη δέσμευση του Ομίλου να παρέχει ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να εξελίσσονται, να καινοτομούν και να συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση του ενεργειακού και τεχνολογικού μέλλοντος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με αφορμή τη δυναμική τοποθέτηση του οργανισμού ως εργοδότη, η Αλίνα Παπαγεωργίου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΔΕΗ, δήλωσε: «Στη ΔΕΗ, βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι μετασχηματισμού, με τους ανθρώπους μας πάντα στο επίκεντρο, ως αναπόσπαστο κομμάτι όλων όσων χτίζουμε μαζί. Με το “Στη ΔΕΗ γίνεται”, δίνουμε το μήνυμα στους υποψήφιους επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, να γίνουν μέρος μιας ομάδας που ηγείται των εξελίξεων. Μαζί μας θα έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν το δικό τους, θετικό αποτύπωμα σε έργα που διαμορφώνουν το μέλλον του powertech. Επενδύουμε στην εξέλιξή τους, θέλουμε να είναι μέρος μιας ομάδας που τους στηρίζει και δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου κάθε φωνή έχει αξία».

Οι τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται ο στόχος του Ομίλου να αποτελέσει εργοδότη επιλογής είναι: 

  1. Εμπειρίες που εξελίσσουν: Ο Όμιλος ΔΕΗ προσφέρει ευκαιρίες συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τα μεγάλα τεχνικά έργα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έως την ηλεκτροκίνηση, τις τηλεπικοινωνίες και τα data centers. Η διεθνής παρουσία και η επέκταση σε νέες αγορές δημιουργούν προοπτικές για μια καριέρα με ουσιαστικό αντίκτυπο.
  2. Έργα με αποτύπωμα στο αύριο: Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ συμμετέχουν σε έργα μεγάλης κλίμακας που οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αφήνοντας θετικό και διαρκές αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία. Με 8,5 εκατομμύρια πελάτες και 20.000 εργαζόμενους, ο Όμιλος αποτελεί κινητήρια δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης.
  3. Μια ομάδα που στηρίζει: Προτεραιότητα του Ομίλου είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς, υποστηρικτικού και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας. Με έμφαση στην υγεία, την ασφάλεια και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παροχών, ο Όμιλος φροντίζει έμπρακτα τους ανθρώπους του και τις οικογένειές τους.

Η παρουσίαση του νέου οράματος για τους ανθρώπους του Ομίλου θα υποστηριχθεί από μια ολοκληρωμένη καμπάνια επικοινωνίας.

 

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en