Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αγρότες | Αποφασίζουν για νέα μπλόκα

Να κλείσει το αγροτικό «μέτωπο» θέλει η κυβέρνηση, στέλνοντας… μήνυμα πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Την ίδια στιγμή σήμερα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες ζητούν να ανοίξει περαιτέρω η βεντάλια των μέτρων στήριξης και ικανοποίηση υπάρχει για το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή πάντως από το Μαξίμου κλείνουν την συζήτηση για πρόσθετα μέτρα σε αυτή τη συγκυρία και παραπέμπουν στις κινήσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα τρακτέρ είναι στους δρόμους σε αρκετές ακόμα χώρες.

Σαφής ήταν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «να πούμε, κατ΄ αρχάς, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τις παρεμβάσεις ως προς το αυξημένο κόστος των αγροτών, εξαντλήθηκαν. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούν να περιμένουν». Προσέθεσε μάλιστα πως «δεν θέλουμε να δίνουμε υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να τις κρατήσουμε».

Σε πέντε σημεία εστιάζει η κυβέρνηση

Ουσιαστικά από την κυβέρνηση σε αυτή τη στιγμή εστιάζουν σε πέντε σημεία:

  • Στην όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των όσων έχουν ανακοινωθεί προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ζεστό χρήμα.
  • Στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και είναι χαρακτηριστικό πως την επόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών από τη Θεσσαλία
  • Στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων. «Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο star ο πρωθυπουργός.
  • Σε εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο από το 2025.
  • Στην ευρωπαΐκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Από το κυβερνών κόμμα αυτό που επισημαίνεται είναι πως έχουν εξασφαλιστεί πόροι 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες (όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο) υπέστησαν μείωση 10-15%. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη συμμαχία των 9 χωρών του Νότου, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την απλούστευση της ΚΑΠ

Επιστροφή των αγροτών στα χωράφια θέλει η κυβέρνηση

Να υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να μην υπάρξουν νέα μπλόκα στο κεντρικό οδικό δίκτυο θέλει η κυβέρνηση. Άλλωστε θα αρχίσει και η περίοδος της σποράς και όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους». Για να τονίσει πάντως πως αυτό δεν σημαίνει πως θα κλείσει εδώ το θέμα αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης με έμφαση στο ενεργειακό πεδίο. Και τονίζεται η ανάγκη να δοθεί μια πίστωση χρόνου, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν τα συγκεκριμένα μέτρα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας

Σε καμία περίπτωση πάντως στην Πειραιώς δεν θέλουν να υπάρξει ρήξη με τους αγρότες που είναι ένα κοινό, που σε μεγάλο βαθμό στις τελευταίες εκλογές είχε στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, με την ακρίβεια να αποτελεί βασικό πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά.

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μεγάλη συναυλία του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδιά» στους Φιλίππους

Με ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης συνεχίστηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 Απριλίου 2024 στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων το Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδιά», με μια μεγάλη συναυλία στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πανηγυρισμοί από παίκτες και φιλάθλους του ΑΟΚ για το νταμπλ και την άνοδο στην SL2

Με γκολ που πέτυχε ο Νίκος Σαμπανίδης στα μέσα του δευτέρου μέρους, ο ΑΟΚ έφτασε στην κατάκτηση του κυπέλλου της ΕΠΣ Καβάλας.

Ακολούθησαν τρελοί πανηγυρισμοί από τους φίλους της ομάδας οι οποίοι πανηγύρισαν τόσο το νταμπλ όσο και την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία μετά από αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en