Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου μέχρι τελευταία στιγμή για τα προαπαιτούμενα

Μάχη έως την τελευταία στιγμή δίνει η κυβέρνηση  με τον εαυτό της και τις δεδομένες καθυστερήσεις στην τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων προκειμένου το Eurogroup της Δευτέρας να προεγκρίνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Εάν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι θα φανεί την Καθαρά Δευτέρα. Τότε, το Eurogroup θα αποφανθεί βάζοντας από τη μια πλευρά δεδομένες καθυστερήσεις στην τήρηση των δεσμεύσεων, ανατροπές μνημονιακών μέτρων, προεκλογικές παροχές και κινδύνους και από την άλλη την προοπτική των ευρωεκλογών.

Πάντως με τα έως χθες δεδομένα, επικρατέστερο σενάριο ήταν η λήψη οριστικής απόφασης για τη δόση στο Eurogroup του Απριλίου.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, η πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας στην εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων που απομένουν θα κρίνει τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Η Ελλάδα και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 11 Μαρτίου, οπότε θα αξιολογηθεί η πρόοδος στα ανοικτά σημεία. Το πιο σημαντικό από αυτά, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

«Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν και λίγες οι μέρες, αλλά είναι ακόμα εφικτό να αποφασιστεί η εκταμίευση τη Δευτέρα», ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως εάν υπάρχουν «σαφή σημάδια» μέχρι τη Δευτέρα για σημαντική πρόοδο, αναμένεται να συγκληθεί EuroWorking Group προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη λήψη της τελικής απόφασης στο Eurogroup. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αυτά τα σημάδια», πρόσθεσε. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί πιθανότατα στο Eurogroup του Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι ή και νωρίτερα, εάν λάβει σχετική εντολή το EuroWorking Group.

Οι θεσμοί και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν διαμηνύσει ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δεν περνάει εάν δεν συνοδεύεται από μελέτη επιπτώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προφανώς δεν αρκεί η ίδια η μελέτη, την οποία η ΤτΕ στέλνει εντός των επομένων ωρών, αλλά απαιτούνται εγγυήσεις ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δεν θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το περιβάλλον βαραίνει ακόμα περισσότερο από τις παρατηρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας ακριβώς του όγκου των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και παίζει καθυστερήσεις με τους θεσμούς από τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων έως τον ίδιο τον νόμο Κατσέλη και τα όριά του. Στο οικονομικό επιτελείο, η προοπτική του Eurogroup και της συζήτησης για τη δόση αντιμετωπίζεται με «συγκρατημένη αισιοδοξία». Πηγές θεωρούν πιθανή την προέγκριση της δόσης με αστερίσκο συμμόρφωσης αναγνωρίζοντας ότι το σήμα προς τις αγορές δεν θα ήταν θετικό εάν τελικά προκύψει αναβολή.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλες τιμές σε κάθε χώρα για το ίδιο προϊόν!

Σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καταστήματα λιανεμπορίου σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η συγκεκριμένη οργανωμένη έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σουπερμάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμμετοχή των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ στην Γενική Συνέλευση Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλλονιά βρίσκεται η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕΕ καθώς και εκπρόσωποι από Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και κοινωνικών εταίρων, για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας των Ιονίων νήσων αλλά και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και εν γένει οι επιχειρήσεις της χώρας, θα τεθούν σε διάλογο, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Ακόμα, από την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθούν στο νησί, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων έχουν προσκληθεί, ως είθισται, και αναμένεται η συμμετοχή πολλών από αυτούς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en