Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγανακτισμένοι οι αλιείς της Ροδόπης | Συνεχείς οι προκλήσεις της Τουρκίας

Απροστάτευτοι δηλώνουν οι αλιείς της Ροδόπης, από τις κάθε είδους παρεμβάσεις της Τουρκίας στους ψαρότοπους. Ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Φαναρίου, μίλησε στο xronos.gr και περιέγραψε το status που επικρατεί στην περιοχή.

Λίγες μέρες έχουν περάσει μόνο από τότε που η Τουρκία ανακοίνωσε με αρκετό θράσος ότι «χρειάζεται» σχεδόν όλο το Αιγαίο και σχεδόν για όλο το χρόνο προκειμένου να εκτελέσει ασκήσεις – ο λόγος δηλαδή για τις NAVTEX των τελευταίων ημερών, μία εκ των οποίων δεσμεύει ένα μεγάλο πεδίο μεταξύ Σαμοθράκης, Θάσου και Λήμνου.

Πέρα από τις γεωστρατηγικές αναλύσεις που έχουν γίνει επί του θέματος αυτές τις ημέρες, υπάρχει και άλλη μία διάσταση η οποία αναδείχθηκε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm διά στόματος Κώστα Διαμαντάκη.

Ο κος Διαμαντάκης προεδρεύει του αλιευτικού συνεταιρισμού Φαναρίου, όπερ σημαίνει ότι γνωρίζει το Θρακικό Πέλαγος πολύ καλά και είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι στο βόρειο Αιγαίο «είναι ένας πολύ πλούσιος ψαρότοπος» και ειδικά για τις μηχανότρατες. «Εκεί βγάζουν το μπακαλιάρο, την καραβίδα, τον πρόσφυγα και το χειμώνα σε ξιφία και τόνο. Τα μισά ψάρια που τρώει η Ελλάδα τα τρώει από τέτοιες περιοχές και από αυτήν την περιοχή» λέει χαρακτηριστικά.

Πάντα από τον ίδιο, προκύπτει η πληροφορία ότι και από τη Ροδόπη οι μηχανότρατες «τα μεγάλα σκάφη» και τα «μεγάλα παράκτια» επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή και ως φαίνεται το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν παρά τη NAVTEX της γείτονος.

«Ο κάθε καπετάνιος έχει υποχρεώσεις σε τράπεζες, εφορία, ΙΚΑ, προσωπικό και δε νομίζω να σκεφτεί πολύ-πολύ πότε θα δεήσει του κου Ερντογάν να στείλει καράβι εκεί να κάνει μια βόλτα. Τώρα, αν δούμε μεγάλη κίνηση (θα φύγουμε)» λέει ο κος Διαμαντάκης θίγοντας επί της ουσίας τόσο τη μεγάλη έκταση που δέσμευσε η Τουρκία, αλλά και την εκτεταμένη χρονική διάρκεια αυτής της δέσμευσης, που αποτρέπει τους ψαράδες από το να πειθαρχήσουν. «Και τι θα γίνει δηλαδή; Δεν θα πάμε όλο το χρόνο να ψαρέψουμε; Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα;» διερωτάται και εξηγεί ότι αντίστοιχες δεσμεύσεις θαλασσίων πεδίων κάνει και το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, όμως «αυτό γίνεται για μία, δύο, τρεις μέρες» εξ ου και οι αλιείς πειθαρχούν. Για τυχόν «συμμόρφωση» των Ελλήνων ψαράδων στην τουρκική NAVTEX «δε νομίζω ότι θα γίνει αυτό το πράμα» λέει ο κος Διαμαντάκης.

Σε δύο επίπεδα ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ψαράδων εκατέρωθεν του Αιγαίου

Η εκτενής και εκτεταμένη NAVTEX εκλαμβάνεται από τους Έλληνες ψαράδες ως ένα νέο «όπλο» στον πόλεμο που κάνει η Τουρκία εναντίον τους και μάλιστα εν πολλοίς καινούργιο, καθώς μέχρι τώρα είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τους Τούρκους «συναδέλφους» τους, οι οποίοι «σε πονηρές ώρες» ψαρεύουν ακόμη και εκτός των έξι μιλίων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν δεν παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα «αυτοί (εν. οι Τούρκοι ψαράδες) παν πάντα συνοδεία. Εκεί που υπάρχουν τα δικά τους μεγάλα αλιευτικά, υπάρχει και σκάφος της τουρκικής εξουσίας για να τα προστατεύει. Όλα γίνονται βάσει σχεδίου» τονίζει ο κος Διαμαντάκης.

Την ίδια ώρα όμως οι ψαράδες (και) της Ροδόπης δηλώνουν απροστάτευτοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση που τείνει να παγιωθεί στο βόρειο Αιγαίο, αφού «αν δεν επέμβουν οι αρχές, ποιος θα επέμβει;», όπως λέει ο κος Διαμαντάκης.

«Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι τους βλέπουμε να ψαρεύουν σε περιοχές που δεν υπάρχουν ψάρια. Τα αλιεύματα που βγάζουν αυτοί σίγουρα απαγορεύονται και μάλιστα με παράνομα εργαλεία. Δηλαδή βγάζουν πολύ ψιλό γαύρο με τεσσάρι δίχτυ, όταν εμείς χρησιμοποιούμε εννιάρι ή δεκάρι» συμπληρώνει ο ψαράς και καταλήγει επισημαίνοντας ότι πέρα από τα τεχνητά προβλήματα, η θάλασσα έτσι κι αλλιώς έχει και τα δικά της «φυσικά» προβλήματα που δυσχεραίνουν την άσκηση του επαγγέλματος: «Το μεροκάματο στους ψαράδες είναι πάντα δύσκολο. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τον καιρό. Έχουμε και τα δελφίνια, τα οποία τα αγαπάμε, αλλά μέχρι ένος σημείου. Είναι οι χελώνες τις οποίες αγαπάμε, αλλά κι αυτές κάνουν μεγάλη ζημιά. Είναι οι κανονισμοί, οι απαγορεύσεις».

Κι όλα αυτά, την ώρα που βλέπουν τους Τούρκους συναδέλφους τους να τους παίρνουν το μεροκάματο μέσα από τα χέρια και λίγες μέρες μετά η ψαριά να έρχεται στην Ελλάδα, απλά, πλέον ως «εισαγόμενη».

Δήμος Μπακιρτζάκης

dramini

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Ανήμερα της 14ης Μαΐου συναυλία με τους αδερφούς Τσαχουρίδη στο λιμάνι με ελεύθερη είσοδο

Ανήμερα της 14ης Μαΐου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διοργανώνει μεγάλη συναυλία με τους αδερφούς Τσαχουρίδη στο λιμάνι της πόλης!

Αμέσως μετά την καθιερωμένη πλέον αναπαράσταση της έλευσης της εικόνας της Παναγιάς Τριφώτισσας από την Αίνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μας καλεί σε μια ξεχωριστή συναυλία από τον Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη σε ένα μοναδικό μουσικό σχήμα με επίκεντρο την ποντιακή λύρα, την ανθρώπινη φωνή και τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες και των δύο.

Βασισμένη σε ήχους αρχέγονους αλλά και μοντέρνους, αυτό που κάνει τη μουσική των δύο αδελφών να ξεχωρίζει είναι η διαφορετική άποψη για τον ήχο που αποδίδεται, εκφράζεται και ερμηνεύεται με την ποντιακή λύρα και τη φωνή αντίστοιχα καθώς και οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις.

Κάτοικοι και επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ένα μοναδικά επιλεγμένο μουσικό ρεπερτόριο, πλαισιωμένο από μια επίλεκτη ομάδα μουσικών, που μπορεί και αφήνει ανύσταχτο το ενδιαφέρον του κάθε ακροατή.

Ένα τραγούδι για τον καθένα λοιπόν, που αγγίζει την ψυχή και το σώμα καθώς το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα» που δημιούργησαν οι αδερφοί Τσαχουρίδη είναι ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης. Ένα εκρηκτικό μουσικό κράμα με στοιχεία Ελληνικής, κινηματογραφικής, εθνικής και κλασσικής μουσικής, βασισμένη σε ήχους αρχέγονους αλλά και μοντέρνους.

Ακολουθώντας τις πετυχημένες τους εμφανίσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, οι αδελφοί Τσαχουρίδη με τη μουσική παράσταση «Ψυχή και Σώμα» παρουσιάζουν και στην Αλεξανδρούπολη ένα σπάνιο ντουέτο και μία μοναδική ροή προγράμματος και ελεύθερη είσοδο για όλους!!

Συντελεστές Ορχήστρας

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

ΤΕΧΝΙΚΟΙ

Ποντιακή λύρα βιολί, φωνή: Ματθαίος Τσαχουρίδης

Φωνή: Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Ενορχηστρώσεις – πιάνο: Αντώνιος Σαρακατσιάνος

Καβάλ, κλαρίνο: Γεώργιος Σκηπητάρης

Λαούτο: Γιάννης Πούλιος

Ακορντεόν: Αθανάσιος Σωτηριάδης

Νταούλι, καχόν: Γεώργιος Κορτσινίδης

Νταραμπούκα, ρεκ: Ιμπραήμ Ιπραήμογλου

Ηχολήπτης FOH: Ιωάννης Ιωαννίδης

Ηχολήπτης Stage: Κώστας Πατρίκας

Οργάνωση και εκτέλεση παράγωγης : J2 Art Group

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γατάκια, εγώ γκαντέμης;;» | Ο Μητσοτάκης αυτοσαρκάζεται για τις προκρίσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4-

Στην ευχή και πρόβλεψή του για πρόκριση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague, αλλά και στον χαρακτηρισμό «γκαντέμης», αναφέρθηκε μέσω TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: sport-fm.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en