Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση στο σουβλάκι | Τι θα ισχύσει τελικά, τι λένε οι επαγγελματίες

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για αύξηση της τιμής στο σουβλάκι. Οι αρχικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για αυξήσεις από 10% έως 15% στην τιμή στα σουβλάκια από την 1η Μαΐου εξαιτίας της αύξησης της τιμής του κρέατος.

Οι ιδιοκτήτες του Σωματείου των Ψητοπωλών, που ετοιμάζεται να δημιουργηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου, ανέφεραν ότι η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο αυτή την αύξηση, η οποία θα περάσει μερικώς στον καταναλωτή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

«Δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, όμως τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης», απάντησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ξεκαθαρίζοντας τα στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών στο χοιρινό και απαντώντας στα δημοσιεύματα για επικείμενες αυξήσεις 10-15% σε προϊόντα όπως το σουβλάκι.

Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματίες στον χώρο των ψητοπωλείων δηλώνουν προβληματισμένοι αναφορικά με το εάν η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος -λόγω των αυξημένων ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα (οι χοιροτροφικές μονάδες της οποίας «χτυπήθηκαν» από την πανώλη των χοίρων) -θα οδηγήσει εν τέλει σε αύξηση και της τιμής που πωλούν το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο).

Θεσμικοί εκπρόσωποι των καταστηματαρχών εστίασης από αρκετές περιοχές της χώρας μίλησαν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλώνοντας -οι περισσότεροι- ότι θα απορροφήσουν αυτή την αύξηση διατηρώντας την ίδια τιμή, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να μετακυληθεί στον καταναλωτή διαμορφώνοντας την ανώτερη τιμή στα 2,70 με 2,80 ευρώ.

Θεσσαλονίκη

Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη μη αύξηση των τιμών στο τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο) ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπου του υπό σύσταση Σωματείου Ψητοπωλών (στην Αθήνα) βάσει των οποίων από την 1η Μαΐου το τυλιχτό σουβλάκι θα πωλείται στα 3 ευρώ, λόγω της αύξησης της τιμής του κρέατος διεθνώς.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία αύξηση, δεν έχουμε βγάλει καμία τέτοια απόφαση. Και ούτε θα βγάλουμε προς το παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλοκώστας, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπληρώνοντας ότι έχει, ήδη, συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο του σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββα Κεσίδη.

«Βγήκε κάποιος στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα κάνει αύξηση στο τυλιχτό σουβλάκι, επειδή θα ανέβει (η τιμή) του κρέατος (…) Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενόψει εορτών, ανεβάζουν κάποιο ποσοστό (…) βρίσκουν ευκαιρία και ανεβάζουν (τις τιμές) λόγω εορτών. Αυτός είπε ότι θα ανεβάσουν (την τιμή) στο σουβλάκι τους, καλά κάνει και το κάνει, ό,τι είναι νόμιμο ας το κάνει όπως θέλει. Η αγορά ξέρει να κρίνει την πορεία του κάθε επαγγελματία», πρόσθεσε ο κ. Φιλοκώστας, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά ομαλοποιείται μετά τις γιορτές.

«Φταίνε» τα προβλήματα στην Κίνα

«Το χοιρινό κρέας πάντα τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και για όλο το καλοκαίρι, παίρνει μία αύξηση γύρω στο 10% με 15% και πάντα στη λιανική πώλησή του, την αφομοιώνουμε εμείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.

«Η φετινή ιδιαιτερότητα -πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης- είναι ότι θα ξεπεράσει λογικά κάποια όρια, π.χ. του 10%, επειδή έχουμε κάποια παγκόσμια θέματα. Πρώτον, είναι ότι υπήρχε η πανώλη των χοίρων στην Κίνα πριν από 1 με 1,5 χρόνο. Για να μην επεκταθεί, όσες μικρές μονάδες με 5-10-20 χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη τις θανάτωσαν όλες (…), με αποτέλεσμα η αγορά να «στερέψει» από χοιρινό κρέας και να ξεκινήσουν οι εισαγωγές (από Αμερική και Ευρώπη). Επίσης, άνοιξε μία ακόμα αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η ρωσική και (τρίτον) επειδή υπάρχει η πανώλη των χοίρων στην Αφρική, δεν γίνονται εισαγωγές στην Ευρώπη. Άρα όλα αυτά συναινούν στο να αυξηθεί η ζήτηση (κρέατος). Όταν αυξάνεται η ζήτηση και δεν υπάρχει η παραγωγή που δεν μπορεί να την καλύψει, τότε αναγκαστικά ανεβαίνει η τιμή». Ο κ. Κεσίδης εκτίμησε ότι εάν οι ανάγκες της αγοράς σε ποσότητες κρέατος δεν μπορέσουν να καλυφθούν το επόμενο εξάμηνο και «να βρει μόνη της το δρόμο», τότε, όπως είπε, «δεν ξέρω ποιους θα συμπαρασύρει στο διάβα της».

Πάτρα

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μεταξύ των καταστηματαρχών της Πάτρας, για το αν θα προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων που παρασκευάζονται από χοιρινό κρέας, όπως το σουβλάκι, ο γύρος κ.ά.» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, Σπύρος Στεργίου.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Σπύρος Στεργίου, «εδώ στην Πάτρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πωλούν ήδη φθηνά σε βαθμό που δεν βγαίνει το κόστος, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα, με αποτέλεσμα να χρεώνονται ώστε να κρατούν ανοικτά τα καταστήματά τους».

Επανερχόμενος στο θέμα του προβληματισμού για τη διαμόρφωση της τιμής, ο Σπύρος Στεργίου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι καταστηματάρχες ανησυχούν, διότι εκτιμούν πως αν αυξήσουν τις τιμές θα χάσουν πελατεία», ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα κάποιοι να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, σε βάρος της ποιότητας.

Καταλήγοντας, ο Σπύρος Στεργίου διατυπώνει την εκτίμηση πως «αν δεν υπάρξει μία αύξηση της τάξης του 10%, κάποιοι θα κλείσουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν».

Ηράκλειο

«Γνωρίζουμε για την αύξηση στο χοιρινό κρέας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα αύξησης της τιμής στους «γύρους» σε επίπεδο Ηρακλείου. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου, προμηθεύονται χοιρινό κρέας από ντόπιους παραγωγούς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος συνδέσμου επισιτισμού και διασκέδασης Ν. Ηρακλείου. Και προσθέτει: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με προσοχή, καθώς ο «γύρος» ως προϊόν, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αγορά της πόλης και μια τέτοια επιβάρυνση στην τιμή θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κίνηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, που πρέπει να σημειώσω ότι είναι αρκετές όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες. Πάντως κάποια ενημέρωση για αύξηση των τιμών δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα».

Χανιά

Την άποψη ότι ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του κρέατος δεν θα επηρεάσει την αγορά και η όποια αύξηση δεν θα «φθάσει» μέχρι τον καταναλωτή, ιδιαίτερα στον δημοφιλή γύρο-σουβλάκι, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς των Χανίων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Γιάννης Παυλάκης, μέλη της οποίας είναι κρεοπώλες αλλά και επαγγελματίες της εστίασης, η όποια αύξηση εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες.

«Εκτιμώ ότι οι τιμές για τον καταναλωτή δεν θα επηρεαστούν. Οι όποιες διακυμάνσεις στις τιμές του κρέατος δεν θα επηρεάσουν την αγορά. Αυτό θα συμβεί για δύο κατά την άποψη μου λόγους. Στην περιοχή μας υπάρχει επάρκεια κρέατος και πληθώρα σωστών επαγγελματιών, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και στο χώρο του κρέατος».

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε αναμονή, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι κυρίως στο πλέον δημοφιλές προϊόν που είναι το σουβλάκι οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα των 2,30 – 2,50 ευρώ όπως είναι και σήμερα.

Την άποψη ότι οι όποιες αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν  σημαντικά την κατανάλωση εκφράζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος των κρεοπωλών Χανίων Κώστας Φωτάκης.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρχει ένας μικρός επηρεασμός στην αγορά. Η πλειοψηφία των καταναλωτών κυρίως των νέων συνήθως δεν επηρεάζονται από τις μικρές αυξήσεις τόσο στις δαπάνες τους για την εστίαση, όσο και στην αγορά κρέατος. Εμείς σαν κλάδος άλλωστε τις περισσότερες φορές επιβαρυνόμαστε στις κατά καιρούς διακυμάνσεις».

Λαμία

«Βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν κατακόρυφα εκεί που περιμέναμε τέτοια περίοδο μια φυσιολογική πτώση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των επισιτιστικών επαγγελμάτων στη Φθιώτιδα κ. Κώστας Καραγιώργος. Δεν μπορεί να εκτιμήσει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του που μπορεί να φτάσει τις επόμενες μέρες η τιμή στο σουβλάκι και νιώθουν την αναστάτωση του καταναλωτικού κοινού που αποφεύγει πλέον να εντάξει τα χοιρινά προϊόντα μέσα στις καταναλωτικές τους συνήθειες. Τα μηνύματα που παίρνει είναι ιδιαίτερα αρνητικά καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να απορροφηθούν οι αυξήσεις που είναι αλυσιδωτές και κλιμακωτές μέσα στην υφιστάμενη τιμή.

«Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει να αυξάνονται συνεχώς οι τιμές για μια ολόκληρη χρονιά τότε θα μιλάμε για καταστροφή» λέει ο κ. Κώστας Καραγιώργος ενώ ο κ. Κώστας Τζούφλας που διατηρεί βιομηχανία συσκευασίας κρεάτων και τροφοδοτεί τη κεντρική Ελλάδα χαρακτηρίζει απίστευτα αυτά τα οποία καταγράφονται αυτή την περίοδο. Προβλέπει πως «θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στις επιχειρήσεις που έχουν μετάσχει μέχρι τώρα σε διαγωνισμούς αφού  έδωσαν τιμές με βάση τη συνήθη διακύμανση στην τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων και τώρα που η τιμή αυξάνει δεν αποκλείεται να πέσουν και κανόνια στην αγορά» όπως σημειώνει.

Κοζάνη

Η αιφνίδια αύξηση στις αγορές του χοιρινού κρέατος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματίες στο χώρο του έτοιμου φαγητού, ψητοπωλεία, γυράδικα κλπ που προμηθεύονται την πρώτη ύλη τους από εταιρείες που εισάγουν τα χοιρινά από τις φάρμες της Δανίας της Ολλανδίας και του Βελγίου. Όπως ανέφερε ο Σάκης Γκουργκούτας, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Κοζάνης με γύρο και σουβλάκι, οι προμηθευτές σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής του κρέατος κατά 0,50 € και πολύ γρήγορα, όπως μας ενημέρωσαν, η αύξηση θα φτάσει στο 1 € /κιλό. Εξήγησε ότι την αύξηση αυτή δεν μπορούν να την απορροφήσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης  και θα αναγκαστούν παρότι δεν το επιθυμούν να την μετακυλήσουν στον καταναλωτή. «Ξέρουμε ότι οι μισθοί των πελατών μας δεν έχουν αυξηθεί, αλλά και μείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε την τιμή» και πρόσθεσε ότι «από την 1η Μαΐου έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην αύξηση της τιμής του γύρου κατά 0,30 λεπτά και από 2,40 που πουλάμε σήμερα η τιμή στο γύρο η το σουβλάκι θα διαμορφωθεί στα 2,70 και 2,80 λεπτά». Ο κ. Γκουργκούτας σημείωσε ότι το Σάββατο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση των επαγγελματιών της Κοζάνης για αυτό το θέμα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέας αύξησης του γύρου το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Κοζάνης Θωμάς Γκιάτας δήλωσε ότι το 80%των καταστημάτων της περιοχής προμηθεύονται χοιρινά από τοπικές φάρμες αλλά «εξαιτίας της ατμόσφαιρας της αγοράς και του ενδεχόμενου έλλειψης χοιρινού η τιμή «τσίμπησε» κατά 0,30 λεπτά». Εξήγησε ότι απόφαση του κλάδου είναι αυτή η μικρή αύξηση «να μην μεταβιβαστεί στο πελάτη του κρεοπωλείου».

Καρδίτσα

Μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών και Εστίασης Καρδίτσας, Χρήστος

Παππάς αφού τόνισε πως έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε τα εξής: «Η  αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος, βρίσκει τους καταστηματάρχες σε ένα μεγάλο δίλημμα. Ή να απορροφήσουν την τυχόν αύξηση και δεν επιβαρύνουν με αυτό τον τρόπο τον καταναλωτή. Ή να προχωρήσουν σε μια αύξηση καθώς τα τελευταία χρόνια ο κλάδος δέχεται μεγάλες και επαναλαμβανόμενες αυξήσεις, όπως ΦΠΑ, φορολογία, ενεργειακό κόστος, εργασιακό και ασφαλιστικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για  τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Λάρισα

O πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών Λάρισας Ιωάννης Χρηστίδης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι καθώς τις μέχρι τώρα αυξήσεις στην πρώτη ύλη τις έχουν απορροφήσει οι επαγγελματίες του κλάδου».

Ο κ. Χρηστίδης θεωρεί ότι μέχρι τώρα οι τιμές για τους καταναλωτές είναι χαμηλές σε αυτά τα προϊόντα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να πληρώνει κάποιος τρία ευρώ για να πιει ένα καφέ και να έχει την απαίτηση να φάει με δυόμισι ευρώ».

«Τα καταστήματα του κλάδου είναι ουσιαστικά πρατήρια πώλησης κρέατος. Ουσιαστικά το χρήμα το παίρνει αυτός που τους προμηθεύει κρέας και οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ένα σημείο και το πουλάνε. Κάθεσαι λοιπόν και το συζητάς και λες δεν είναι δυνατόν να ταΐζεις όλη την Λάρισα με γύρο και να έχεις ταυτόχρονα πρόβλημα ρευστότητας. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».

Βόλος

Ο πρόεδρος της Εστίασης Μαγνησίας Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «κανείς δεν ήθελε αυτή την αύξηση, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι πριν πέντε χρόνια ο ΦΠΑ ήταν στο 8%, στη συνέχεια στο 13% και σήμερα έφθασε στο 24% και οι συνάδελφοι δεν είχαν προχωρήσει σε καμιά απολύτως αύξηση στην τιμή, αλλά την απορρόφησαν πλήρως. Τώρα, ήρθε να προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η σημαντική αύξηση στις τιμές των κρεάτων. Η αύξηση αυτή μας αναγκάζει να ανεβάσουμε τις τιμές κατά 30 έως 50 λεπτά στο παραδοσιακό μας σουβλάκι».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, στο Βόλο η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 2,80 μέχρι και 3,00 ευρώ στο σουβλάκι και όπως διευκρίνισε στα ίδια επίπεδα θα κυμαίνεται και η τιμή του γύρου.

Κέρκυρα

Σταθερές παραμένουν οι τιμές της πώλησης της «πίτα γύρος» ή του «τυλιχτού» σουβλακιού, στην Κέρκυρα, καθώς μέχρι αυτή την ώρα, οι όποιες ανακοινώσεις που έχουν έρθει στη δημοσιότητα για αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων, δε φέρεται να αγγίζουν το νησί.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης γνωστού ψητοπωλείου, Γιάννης Αρτέμης, η τιμής της «πίτας» κυμαίνεται σήμερα στο νησί από 2,40 έως 2,80 ευρώ και δε φαίνεται να διαφοροποιείται παρά την αύξηση που σημειώθηκε στην τιμή του χοιρινού κρέατος.

«Τις όποιες αποφάσεις θα τις πάρουμε σε συλλογικό επίπεδο, σε συνεδρίαση του Σωματείου Εστιατόρων-Ψητοπωλών της Κέρκυρας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση για αύξηση των τιμών. Εγώ προσωπικά δεν έχω την πρόθεση και δεν θα αυξήσω την τιμή της «πίτα γύρος» ή του «τυλιχτού» σουβλακιού, που σήμερα φτάνει τα 2,80 ευρώ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτέμης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» | Πώς θα ενημερωθούν

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024» και σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της σχετικής κλήρωσης.

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού στην κατεύθυνση της ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλες τις περιφέρειες και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσοι δικαιούχοι κληρώθηκαν, θα εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο τουριστικό κατάλυμα της χώρας επιλέξουν χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία.

Η ενημέρωση τους θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την υποβολή της αίτησης ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας κατατέθηκαν 972.893 αιτήσεις γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Αναλυτικά οι επιδοτήσεις αναλύονται ως εξής:

  • Κληρωθέντες με βασικό ποσό ενίσχυσης Euro 200: ποσοστό 78,12%
  • Κληρωθέντες με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης Euro 300: ποσοστό 18,77%
  • Κληρωθέντες άτομα με αναπηρία από 67% και άνω με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης Euro 400: ποσοστό 3,11%

Ο συνολικός αριθμός των κληρωθέντων σύμφωνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό είναι: 107.204 δικαιούχοι.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024», επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για έναν τουρισμό προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, θέτοντας διευρυμένα εισοδηματικά αλλά και περισσότερα κοινωνικά κριτήρια. Διασφαλίζουμε έτσι, τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, ότι περισσότεροι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας έως το τέλος του έτους. Δουλεύουμε, πρόσθεσε, μεθοδικά και με σχέδιο για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, προς όφελος των πολλών».

Η Υπουργός Τουρισμού αφού ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες θα στηρίξουν το εγχείρημα και θα παράσχουν στους δικαιούχους την καλύτερη φιλοξενία. Η συστράτευση όλων, κατέληξε η κα Κεφαλογιάννη, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού και η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου συντελεί στην ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων επιβεβαιώνει την μεγάλη απήχηση του προγράμματος και ότι δικαιώθηκε η στοχευμένη επιλογή μας για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του. Πρόσθεσε ότι δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να απολαύσουν με πολύ εύκολες διαδικασίες διακοπές όλο τον χρόνο, οπουδήποτε το επιθυμούν.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη | Αναμένονται και νέα εντάλματα σύλληψης ηγετικών στελεχών

Οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και τη δολοφονία Λυγγερίδη οδηγούνται σήμερα στον ανακριτή, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται οι απολογίες των υπολοίπων.

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία προκύπτουν από την πολυσέλιδη δικογραφία στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τα χρήματα που κέρδιζαν οι χούλιγκαν από εισιτήρια και προστασία σε καταστήματα και καντίνες, ήταν η αφορμή για συγκρούσεις ανάμεσά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, αναμένονται νέα εντάλματα σύλληψης ηγετικών στελεχών που έχουν να κάνουν και με την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη αλλά και με την δράση εν γένει της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα ηγετικά κυρίως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κάνει «επάγγελμα» την οπαδική τους ταυτότητα, καθώς μέσω αυτής έβγαζαν χρήματα. Ένα από τα ηγετικά μέλη είχε αποκτήσει μάλιστα από αυτά τα «μεροκάματα» ακόμη και καινούργιο αυτοκίνητο.

Παράλληλα κέρδιζαν χρήματα και μέσα από κλοπιμαία τα οποία πωλούσαν ακόμη και σε συγγενείς θυμάτων κλοπής.

Χαρακτηριστική είναι η εξής περίπτωση: Στις 5/11/2015 σε αποθήκη στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας, όπου υπήρχαν μοτοσικλέτες για φύλαξη και επισκευή, έγινε κλοπή κατά την οποία αφαίρεσαν κράνος, καρμπυρατέρ, και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας 1.500 ευρώ.

Δέκα ημέρες μετά στις 15/11/2015 οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης να προσπαθεί να τα πουλήσει σε συγγενή θύματος κλοπής δύο καρμπυρατέρ. Δηλαδή να πουλήσει σε συγγενή ανθρώπου που είχαν κλέψει τα ανταλακτικά του αυτοκινήτου του θύματος κλοπής.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

«Pink Panthers» | Συνελήφθησαν 2 μέλη της οργάνωσης – Τα ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία και ο τρόπος δράσης τους

Δύο Σέρβοι 50 και 53 ετών, μέλη της διεθνούς εγκληματικής ομάδας «Pink Panthers», συνελήφθησαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2023, είχαν συστήσει συμμορία και διέπρατταν κλοπές σε κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο «ριφιφί». Χρησιμοποιούσαν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ κινούνταν με οχήματα τα οποία είτε είχαν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, είτε ήταν καταχωρημένα σε άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, προκειμένου να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους.

Πώς δρούσαν

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι αφού εντόπιζαν τα καταστήματα- στόχους τους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις και στη συνέχεια κατάρτιζαν σχετικό σχέδιο δράσης. Κινούνταν πεζή ή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευαν σε ικανή απόσταση προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύνδεση του με την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Αφού οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση σε διπλανά εγκαταλελειμμένα- κενά κτήρια, άνοιγαν τρύπα στον τοίχο που οδηγούσε στα κοσμηματοπωλεία. Μάλιστα, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια υφάσματος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί τυχόν θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που θα έπεφταν.

Στα κοσμηματοπωλεία εισερχόταν ο 50χρονος, έρποντας, για να μην ενεργοποιηθούν οι ανιχνευτές κίνησης και αφού αφαιρούσε τα κοσμήματα χρυσαφικά, επέστρεφε στα διπλανά κτήρια και διέφευγαν.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από έρευνες στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, 3 ρολόγια, κοσμήματα, 190 ευρώ, πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης, 3 κινητά τηλέφωνα και προσωπικά τους αντικείμενα. Κατασχέθηκαν επιπλέον μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

«Γνώριμοι» στις Αρχές

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η έρευνα για τη εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι ο 53χρονος αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψή του, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και απείθεια. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πηγή φωτ.: ΕΛΑΣ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en