ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη

Πολλές περιοχές της ΑΜ-Θ εμφανίζουν  κρούσματα από τον ιό που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό Ροδόπης. Στον νομό μας καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα, αμφότερα στον Δήμο Αρριανών. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, στον Δήμο Ιάσμου. Πανελλαδικά σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, ενώ καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων απεβίωσαν στους 10.

Αναλυτικότερα, από την αρχή της περιόδου σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα), ενώ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Οι 10 θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούν ασθενείς  ηλικίας άνω των 60 ετών.

Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Ενδεικτικά οι περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα είναι οι Δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων, Ξάνθης, Νέστου, Θάσου, Καβάλας, Ιάσμου, Αρριανών και Σουφλίου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια και τονίζει την ανάγκη εγρήγορσης των επαγγελματιών υγείας και συνεχιζόμενης εγρήγορσης των τοπικών και εθνικών αρχών. «Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει, επίσης, ο Οργανισμός.

xronos

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version