ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη για τα F-35 – Τι περιλαμβάνει το πακέτο μαμούθ

Στην επιστολή του ο Άντονι Μπλίνκεν μιλά για στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας πως αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να προαχθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια
Τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και την αγορά των 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς καθώς και την πλήρη περιγραφή του δωρεάν πακέτου-«μαμούθ» προς την χώρα μας αναλύει με κάθε λεπτομέρεια στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Στην επιστολή του ο Άντονι Μπλίνκεν μιλά για στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας πως αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να προαχθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ελληνοαμερικανική συνεργασία επεκτείνεται σε έξι άξονες. Μεταξύ αυτών λεπτομέρειες για τα F-35 και το δωρεάν πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού. Παράλληλα ό,τι δίνεται από τις ΗΠΑ ως EDA (Excess Defence Articles), δηλαδή από το αμυντικό απόθεμα είναι, είτε δωρεάν είτε με συμβολικό αντίτιμο.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις ακόλουθες προτεινόμενες μεταφορές επιχορηγήσεων υπέρβασης αμυντικών ειδών (EDA) προς την Ελλάδα:
- Δύο αεροσκάφη EDA C-130H,
- Δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3 και
- 60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA (Excess Defence Articles).
Αντίστοιχα σημειώνει πως θα υποβληθούν προς κοινοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα προς μεταφορά στην Ελλάδα:
- Μέχρι 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,
- Τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA- και
- Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA.
Ο κ. Μπλίνκεν τονίζει πως «η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Ανυπομονώ να αυξήσουμε τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε μια πιο ισχυρή στρατηγική σχέση μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων».
Αναλυτικά άτυπη μετάφραση της επιστολής Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη με την πλήρη στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ:
Το αμυντικό εμπόριο με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα των προσπαθειών μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και την ενίσχυση της συλλογικής αποτροπής και άμυνας της Συμμαχίας.
Για τον σκοπό αυτό, επιδιώξαμε να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να προάγουμε τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση αποτελεί απόδειξη των διαρκών δεσμών μεταξύ των εθνών μας και είμαι ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχουμε σημειώσει από κοινού στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας για τη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Με την επιφύλαξη της ικανοποίησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ όλων των εφαρμοστέων νομικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κοινοποίησης στο Κογκρέσο, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας ως εξής.
Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες κοινοποίησης στο Κογκρέσο για επιχορηγούμενη βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF) για τις αμυντικές αγορές της Ελλάδας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κρίσιμη υποστήριξη της Ουκρανίας- και στις 24 Οκτωβρίου 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια FMF στην Ελλάδα, προκειμένου να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.
Δεύτερον, έχουμε ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις ακόλουθες προτεινόμενες μεταφορές επιχορηγήσεων υπέρβασης αμυντικών ειδών (EDA) προς την Ελλάδα:
- Δύο αεροσκάφη EDA C-130H,
- Δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3 και
- 60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA.
Τρίτον, θα υποβάλουμε προς κοινοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα προς μεταφορά στην Ελλάδα:
- Μέχρι 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,
- Τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA- και
- Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA.
Τέταρτον, θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο πρόταση νόμου για τη μεταφορά πλοίων με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομοθετική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων πλοίων παράκτιας μάχης ως EDA (σ.σ. από το απόθεμα άμυνας).
Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που θα μπορούσε η Ελλάδα να μεταφέρει ή να πωλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της επανεξέτασης της κατάστασης και της σχετικής αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανές πρόσθετες FMF
έως 200 εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα.
Έκτον, θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα για να λάβει τα πλεονάζοντα οχήματα με προστασία από ενέδρες ανθεκτικά σε νάρκες, καθώς θα καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, και θα εξετάσω τις ελληνικές απαιτήσεις σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα τάνκερ KC-135. Εκτός από τα αεροσκάφη C-130H, το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται για
να παράσχει στοιχεία τιμολόγησης και διαθεσιμότητας για μια ελληνική αγορά νέων C-130J.
Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Ανυπομονώ να αυξήσουμε τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε μια πιο ισχυρή στρατηγική σχέση μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων.
Μητσοτάκης για τα F-35: Η χώρα μας θωρακίζεται
Σημειώνεται πως ως σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και την ελληνική διπλωματία χαρακτήρισε την σημερινή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του επ’ αφορμής της έγκρισης της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και την επακόλουθη αγορά από την χώρα μας 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έλαβε την επιστολή από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνεκν τονίζει ότι έτσι «αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και σημειώνει: «Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35».
Όπως επίσης σημειώνει ο πρωθυπουργός, «ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό. Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden».
Η δήλωση του πρωθυπουργού για την έγκριση της αγοράς των F-35 από την Ελλάδα:
«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.
Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden.
Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.
Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.
Γιατί η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής.
Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη.
Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση».
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αγορά των F-35 και το πακέτο δωρεάν ενίσχυσης από τις ΗΠΑ
Σημαντική ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας αλλά και αναβάθμιση της διπλωματικής της θέσης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου σηματοδοτεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 για αγορά 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς αλλά και το μεγάλο πακέτο αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, μετά και τη γνωστοποίηση της αποστολής της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και του μηνύματος του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις αυτές, η χώρα μας ενισχύεται σημαντικά.
Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν, «με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο (notification) ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την απόκτηση έως και σαράντα F-35 από την Ελλάδα, καθώς το σχετικό αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο (και μάλιστα λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023)».
Αντίστοιχα επισημαίνουν πως «η επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των F-35, μαζί με την ταυτόχρονη παραχώρηση ενός πολύ σημαντικού πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα – που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 θωρακισμένα άρματα μάχης, περιπολικά πλοία – προς την Ελλάδα αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης’’ προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πρόκειται για έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών.
Παράλληλα αναφέρουν ότι «η επιστολή Μπλίνκεν δικαιώνει το διπλωματικό κεφάλαιο που έχτισε η κυβέρνηση και την πολιτική που ακολούθησε στις γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».
Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται πως «η εξέλιξη επισφραγίζει και εδραιώνει το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αποδεικνύει στην πράξη ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και το πέρασμα στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
Αναφορικά με τα F-16 προς την Τουρκία τονίζεται πως «η Ελλάδα ασχολείται με τη θωράκιση και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική των ΗΠΑ σε αμυντικά προγράμματα προς τρίτες χώρες. Ούτε μπορεί να συνδέονται αμυντικές προμήθειες προς την Ελλάδα, ενός αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, με εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών».
Καταλήγοντας σημειώνουν πως «η σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή – Εν αναμονή απόφασης των ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράν

Ακραία τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στα πρόθυρα στρατιωτικής εμπλοκής εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, εντείνονται οι ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο εξαπόλυσης βομβαρδισμών στο ιρανικό έδαφος μέσα στις επόμενες ημέρες.
Παρά τις προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αινιγματικός, δηλώνοντας πως δεν έχει ακόμη λάβει την τελική του απόφαση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ενισχυμένοι δεσμοί ΗΠΑ-Ισραήλ
Οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της μεγάλης αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαίρεσε δημοσίως τη στήριξη των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Τραμπ «σπουδαίο φίλο του Ισραήλ» και σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες διατηρούν συνεχή επικοινωνία.
Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι ελέγχει πλέον τον εναέριο χώρο πάνω από την Τεχεράνη και επιβεβαιώνει την καταστροφή στρατηγικών στόχων, όπως πυρηνικά εργοστάσια, στρατιωτικά επιτελεία και κρατικές υποδομές.
Διπλωματικά ανοίγματα και απειλές
Παρά την κλιμάκωση, το Ιράν δηλώνει πρόθυμο για απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υπό προϋποθέσεις, όπως μετέδωσε η εφημερίδα New York Times. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τόνισε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη διπλωματία, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.
Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «ανεπανόρθωτες ζημιές» σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ιρανικό έθνος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις.
Μπαράζ επιθέσεων και διεθνείς αντιδράσεις
Η Ισλαμική Δημοκρατία προχώρησε σε μαζική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και drones κατά του Ισραήλ, με σημαντικές απώλειες και στις δύο πλευρές. Εκατοντάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει την καταστροφή ιρανικών εγκαταστάσεων, μεταξύ αυτών και κτηρίων σχετικών με το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, έχουν αρχίσει μαζικές επιχειρήσεις επαναπατρισμού πολιτών τους από την ευρύτερη περιοχή. Η Κίνα, η Ρωσία και αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη απομακρύνει εκατοντάδες υπηκόους.
Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Ψηφιακός αποκλεισμός και ψυχολογικός πόλεμος
Το Ιράν προχώρησε σε περιορισμούς πρόσβασης στο διαδίκτυο, με σκοπό την αποτροπή διαρροής πληροφοριών και τη χρήση των δικτύων από εχθρικές δυνάμεις. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ισραηλινοί κυβερνοπόλεμοι επιχείρησαν να παρεμβληθούν ακόμη και στο κρατικό τηλεοπτικό σήμα του Ιράν.
Η σύγκρουση, πέρα από το στρατιωτικό και διπλωματικό της σκέλος, εκτείνεται πλέον και στο ψηφιακό πεδίο, επιβεβαιώνοντας ότι ο σύγχρονος πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στα παραδοσιακά μέσα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καύσωνας και Καταιγίδες: Ο Καιρός με Δύο Πρόσωπα αυτή την Εβδομάδα

Ο Ιούνιος συνεχίζει με έντονα καιρικά σκαμπανεβάσματα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, καθώς η εβδομάδα 17–23 Ιουνίου θα συνδυάσει θερμοκρασίες καύσωνα έως 38°C με έντονα άστατο καιρό στο φινάλε της.
Θερμό κύμα έως και την Παρασκευή
Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 36° με 38°C από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, κυρίως στα ηπειρωτικά και τη νότια Κρήτη, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο (6–7 μποφόρ) θα επιμείνουν. Μέχρι και την Τρίτη, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πιο ήπιες, 32°–34°C, εντός των φυσιολογικών για την εποχή επιπέδων.
Ψυχρή λίμνη φέρνει καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Από το Σαββατοκύριακο, μια ψυχρή λίμνη από την κεντρική Ευρώπη, όπως ονομάζεται η αποκομμένη ψυχρή αέρια μάζα στην τροπόσφαιρα, θα επηρεάσει τη χώρα, φέρνοντας αστάθεια, βροχές και καταιγίδες, καθώς και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ή και λίγο χαμηλότερα.
Αναλυτική πρόγνωση εβδομάδας
Δευτέρα 16/6
-
Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ηπειρωτικά.
-
Τοπικοί όμβροι στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας.
-
Θερμοκρασίες έως 33°C, ασθενείς άνεμοι στα δυτικά, 6–7 μποφόρ στο Αιγαίο.
Τρίτη 17/6
-
Ήλιος με παροδικά σύννεφα στα ηπειρωτικά και πιθανές απογευματινές καταιγίδες στα ορεινά.
-
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο: 34°C στα ηπειρωτικά, 31°C στη νότια νησιωτική χώρα.
-
Βόρειοι άνεμοι 6–7 μποφόρ στο Αιγαίο.
Τετάρτη 18/6
-
Ζέστη και ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια.
-
Σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά ορεινά.
-
Θερμοκρασία έως 36°C στα ηπειρωτικά.
Πέμπτη 19/6
-
Αίθριος καιρός, αλλά με νεφώσεις από το μεσημέρι και τοπικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια.
-
Πιθανές απογευματινές καταιγίδες σε ορεινές περιοχές.
-
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο.
Παρασκευή 20/6
-
Άστατος καιρός, με απογευματινές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και την Εύβοια.
-
Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
-
Θερμοκρασίες σταθερές ή ελαφρώς πτωτικές.
Το Σαββατοκύριακο: Μεταβολή με δροσιά και βροχές
Η έλευση της ψυχρής λίμνης προς τη χώρα μας θα αλλάξει πλήρως το σκηνικό του καιρού, με τη θερμοκρασία να πέφτει, τον καιρό να γίνεται πιο άστατος, και τις καταιγίδες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλές περιοχές, ειδικά στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.
Συμβουλές προστασίας
-
Μέχρι την Παρασκευή: Αποφύγετε έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες, ενυδατωθείτε επαρκώς και προτιμήστε δροσερούς εσωτερικούς χώρους.
-
Από το Σαββατοκύριακο: Να έχετε μαζί σας ομπρέλα και προσοχή σε πιθανές τοπικές καταιγίδες, ειδικά σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Άλεξ Χαντιτάγκι στο ENA Channel

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο ENA Channel ο επιχειρηματίας και επενδυτής Άλεξ Χαντιτάγκι , καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τόσο την Καβάλα όσο και το μέλλον του ποδοσφαίρου στην περιοχή.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις προοπτικές ανάπτυξης της Καβάλας ως τουριστικού και επιχειρηματικού προορισμού. Ο κ. Χαντιτάγκι υπογράμμισε τη στρατηγική θέση της πόλης, τις φυσικές της ομορφιές, αλλά και την ανάγκη για στοχευμένες επενδύσεις που θα αναδείξουν το δυναμικό της.
Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στην παραμονή του ΑΟΚ στη Super League 2, γεγονός που χαρακτήρισε σημαντικό για την πόλη. Μίλησε επίσης για την εμπειρία του ως μέλος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην Πολωνία, τονίζοντας τις διαφορές στη διαχείριση και τη φιλοσοφία, αλλά και τα μαθήματα που μπορούν να μεταφερθούν και στην Ελλάδα.
Όσον αφορά το μέλλον του ΑΟΚ, τόνισε ότι χρειάζεται σωστή οργάνωση, στρατηγικός σχεδιασμός και μια επαγγελματική προσέγγιση, ώστε η ομάδα να μπορέσει να εξελιχθεί και να πρωταγωνιστήσει ξανά.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Στη συνέχεια, εξέφρασε το όραμά του για την Καβάλα, λέγοντας πως θα ήθελε να δει την πόλη να μεταμορφώνεται σε ένα πρότυπο ανάπτυξης, τεχνολογικής καινοτομίας και πολιτισμού, προσφέροντας ευκαιρίες στους νέους.
Κλείνοντας, σχολίασε το φαινόμενο της φυγής των νέων από την πόλη, σημειώνοντας πως για να αντιστραφεί αυτή η τάση, η Καβάλα πρέπει να στραφεί σε νέες τεχνολογίες και να επενδύσει σε καινοτόμες βιομηχανίες, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και προοπτικές για τη νέα γενιά.
Δείτε το ρεπορτάζ :
Η συνέντευξη του Άλεξ Χαντιτάγκι δεν ήταν απλώς μια ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης, αλλά κυρίως ένα κάλεσμα για αλλαγή. Με ρεαλισμό, εμπειρία και όραμα, έθεσε στο προσκήνιο τις δυνατότητες που έχει η Καβάλα – τόσο στον αθλητισμό όσο και στην οικονομία και την τεχνολογία. Το ζητούμενο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι η σύμπραξη όλων των τοπικών δυνάμεων, με στόχο να διαμορφώσουμε μια πόλη που θα κρατά τους νέους της και θα προσελκύει επενδύσεις, καινοτομία και προοπτική. Διότι η Καβάλα μπορεί – και αξίζει – να πρωταγωνιστήσει.
Δείτε την συνέντευξη εδώ: