ΚΑΙΡΟΣ
Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» τη χώρα

Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα και προκαλώντας δυσφορία σε ευπαθείς ομάδες. Οι υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίστηκαν κυρίως στην Αττική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου, ως αποτέλεσμα ενός χαμηλού βαρομετρικού από την Αφρική που μετέφερε αέριες μάζες γεμάτες σωματίδια σκόνης προς τη νότια και κεντρική Ελλάδα.
Η αφρικανική σκόνη και οι νοτιάδες
Η μεταφορά της σκόνης συνοδεύτηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα, κυρίως θυελλώδεις νοτιάδες που έπληξαν το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοΐα. Παράλληλα, σημειώθηκαν ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχοπτώσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για την αγροτική παραγωγή, αν και συνοδεύτηκαν από τη χαρακτηριστική «λασποβροχή», λόγω της αφρικανικής σκόνης.
Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο για την εποχή, με τον Μάιο και τον Ιούνιο να θεωρούνται μήνες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αφρικανικής σκόνης.
Καθαρίζει η ατμόσφαιρα – Πτώση των επιπέδων σκόνης
Από σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου, οι μετεωρολογικές συνθήκες αρχίζουν να βελτιώνονται. Οι θυελλώδεις άνεμοι στρέφονται σε βορειοδυτικούς, με ένταση έως και 6 μποφόρ, γεγονός που συμβάλλει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Η σκόνη αρχίζει να απομακρύνεται, κυρίως προς τα ανατολικά, ενώ οι βροχές περιορίζονται στο ανατολικό-βορειοανατολικό Αιγαίο.
Καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική, ο καιρός σήμερα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές. Η ατμόσφαιρα καθαρίζει σταδιακά, με τον άνεμο να γυρίζει σε βορειοδυτικό, ενισχυμένος κυρίως στο Σαρωνικό και κατά μήκος της Αθηνών – Κορίνθου. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθούν λίγες μπόρες τις πρωινές ώρες, αλλά η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στη συνέχεια. Ο Βαρδάρης θα κάνει την εμφάνισή του, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα και διατηρώντας τη θερμοκρασία γύρω στους 23 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.
Καλοκαιρινές συνθήκες από Κυριακή
Το Σαββατοκύριακο φέρνει γενικευμένη βελτίωση του καιρού. Η Κυριακή 18 Μαΐου προβλέπεται ηλιόλουστη, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 28 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές. Πιθανές είναι μεμονωμένες μπόρες θερμικής αστάθειας το απόγευμα, κυρίως σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Από τη Δευτέρα, αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας και επικράτηση καλοκαιρινών συνθηκών, χωρίς αξιόλογες βροχοπτώσεις και χωρίς ενδείξεις νέου επεισοδίου αφρικανικής σκόνης.