Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε αναστολή οι εργαζόμενοι των πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Τι ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

Με έκτακτη τροπολογία που κατατέθηκε το Σάββατο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας λαμβάνει μέτρα για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στη Ρόδο αφήνοντας χωρίς εργασία πολλούς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Action24, οι επιχειρήσεις που πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των καταστροφών που υπέστησαν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους για τρεις μήνες, και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν έκτακτο επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Εχουμε καταθέσει έκτακτη τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν θα έχουν την δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή τους, έως 3 μήνες.»

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν έως 534 ευρώ το μήνα έκτακτο επίδομα από το κράτος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το κράτος να αφησει κανεναν πίσω. »

Δείτε το βίντεο

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Δωρεά Ιστορικών Αντικειμένων στο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης Φιλίππων

Σημαντική δωρεά προς τη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο της περιοχής. Ο κ. Γεώργιος Τούμπτης, συγγενής του μακαριστού και πρώτου Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσοστόμου Χατζησταύρου, προσέφερε προσωπικά αντικείμενα και βιβλία μεγάλης ιστορικής και πνευματικής αξίας.

Τι περιλαμβάνει η δωρεά

Η δωρεά περιλαμβάνει:

  • Προσωπογραφία σε καμβά του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου.

  • Τιμητικό Τόμο “Επί τω Ιωβηλαίω” του Χρυσοστόμου.

  • Τετράτομη έκδοση «Τα Πεπραγμένα» της Αρχιεπισκοπίας του Χρυσοστόμου Β’.

  • Έντυπη έκδοση «Χρυσόστομος ο Σμύρνης» (1934), αφιερωμένη στη μνήμη του μαρτυρικού Ιεράρχη.

Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από την προσωπική συλλογή του αειμνήστου πρώην πρωθιεράρχου της Καβάλας και έχουν ανεκτίμητη αξία για την τοπική εκκλησιαστική ιστορία.

Σημασία της προσφοράς

Η Μητρόπολη τόνισε ότι η συλλογή αποτελεί καρπό της εκατονταετούς προσπάθειας διατήρησης της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ο Χρυσόστομος, μαζί με τους Μητροπολίτες Αλέξανδρο (Καντώνη) και Προκόπιο (Τσακουμάκα), σφράγισαν με την προσφορά τους την πνευματική ταυτότητα του τόπου.

Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάδειξης του νέου Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου, το οποίο στεγάζεται σε ανακαινισμένο κτήριο στην Καβάλα και σύντομα θα λειτουργήσει ως Χώρος Έκθεσης Ιερών Κειμηλίων και Χώρος Εκδηλώσεων.

Συγκίνηση και αποδοχή

Η δωρεά έγινε με ιδιαίτερη συγκίνηση από τον κ. Τούμπτη, ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου προκατόχου του και να προσφέρει τα τεκμήρια αυτά στην τοπική εκκλησία και κοινωνία.

Η Μητρόπολη εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες της για αυτή την πολύτιμη προσφορά, η οποία ενισχύει σημαντικά την αποστολή της διατήρησης και ανάδειξης της τοπικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το “Like” που άλλαξε τον κόσμο: Η δύναμη ενός κλικ

Το «Like»: Πώς ένα κουμπί διαμόρφωσε τη σύγχρονη κοινωνία

Το 2009, μια μικρή προσθήκη στο Facebook, το κουμπί «Μου αρέσει» (Like), έμελλε ν’ αλλάξει ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, συνδεόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Εκ πρώτης όψεως, φάνταζε ως ένα απλό μέσο επιβράβευσης. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά αθώα λειτουργία εξελίχθηκε σε πυλώνα της ψηφιακής κουλτούρας, επηρεάζοντας όχι μόνο τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και την ψυχολογία μας, την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνική αποδοχή.

Η άνοδος του «Like»

Η ιδέα του «Like» προέκυψε για να προσφέρει στους χρήστες έναν εύκολο τρόπο να εκφράσουν έγκριση χωρίς να απαιτείται σχολιασμός. Η ταχύτητα και η ευκολία αυτής της αλληλεπίδρασης γρήγορα γοήτευσαν τις μάζες και μεταφέρθηκαν σε άλλες πλατφόρμες όπως Instagram, YouTube, Twitter και TikTok. Το «Like» έγινε η παγκόσμια γλώσσα έγκρισης.

Η ψυχολογία του «Like»

Το «Like» αξιοποίησε τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνική επιβεβαίωση. Κάθε φορά που λαμβάνουμε ένα «Μου αρέσει», ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, δημιουργώντας αίσθηση ικανοποίησης. Με τον καιρό, οι χρήστες άρχισαν να δημοσιεύουν περιεχόμενο με μοναδικό στόχο τη συλλογή likes, συνδέοντας την αυτοεκτίμησή τους με αυτόν τον αριθμό. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε σε αύξηση του κοινωνικού άγχους, της κατάθλιψης και διαταραχών εικόνας σώματος, ιδιαίτερα στους νέους.

Η χειραγώγηση του περιεχομένου

Τα social media βασίζουν τη λειτουργία τους σε αλγορίθμους που ενισχύουν το περιεχόμενο με πολλά likes. Η επιτυχία μετράται πλέον με engagement. Η ψηφιακή εικόνα φιλτράρεται και σκηνοθετείται, ενισχύοντας μια ψευδαίσθηση τελειότητας και επιτείνοντας την κοινωνική πίεση. Ο αγώνας για προσοχή έχει οδηγήσει σε πιο προκλητικό ή ακόμα και παραπλανητικό περιεχόμενο, όπου η ποιότητα θυσιάζεται στον βωμό της αλληλεπίδρασης.

Πολιτική και διαμόρφωση της κοινής γνώμης

Τα «Likes» έχουν επηρεάσει δραστικά και τα μέσα ενημέρωσης, μετατρέποντας τη μάχη για εγκυρότητα σε αγώνα για ψηφιακή προβολή. Τίτλοι έγιναν πιο κραυγαλέοι και το περιεχόμενο προσαρμόστηκε για να γίνει viral. Πολιτικοί και ακτιβιστές χρησιμοποιούν πλέον το engagement ως εργαλείο στρατηγικής, όπως φάνηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Donald Trump και της Cambridge Analytica. Το Like μετατράπηκε από απλή ένδειξη έγκρισης σε εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.

Κοινωνικά κινήματα και slacktivism

Τα social media έδωσαν φωνή σε κοινωνικά κινήματα όπως το #MeToo και το Black Lives Matter. Όμως, η ψηφιακή υποστήριξη πολλές φορές περιορίζεται σε ένα Like, καλλιεργώντας το φαινόμενο του «slacktivism» — της εικονικής, χωρίς αντίκρισμα δράσης.

Η προσπάθεια αποσυμπίεσης

Αντιλαμβανόμενες τις αρνητικές επιπτώσεις, πλατφόρμες όπως το Instagram ξεκίνησαν να αποκρύπτουν τον αριθμό των likes, προσπαθώντας να μειώσουν την πίεση της κοινωνικής σύγκρισης. Ωστόσο, η βασική ψυχολογική μηχανική πίσω από το Like παραμένει ενεργή.

Το μέλλον του «Like» και της ψηφιακής κουλτούρας

Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο πυρήνας του Like —η ανάγκη για κοινωνική αναγνώριση— παραμένει αναλλοίωτος. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η τεχνολογία, αλλά ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε. Χρειαζόμαστε ψηφιακή παιδεία, κριτική σκέψη και συναισθηματική νοημοσύνη για να αντισταθούμε στην επιφανειακή αποδοχή και να επαναπροσδιορίσουμε την αξία μας πέρα από τους αριθμούς.

Το Like δεν είναι απλά ένα κουμπί. Είναι ο καθρέφτης της εποχής μας. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα το πατήσουμε, αλλά αν θα αφήσουμε να μας καθορίσει.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δημόσιο: Τέλος στα Πιστοποιητικά Γέννησης

Κατάργηση Πιστοποιητικών Γέννησης και Οικογενειακής Κατάστασης στις Συναλλαγές με το Δημόσιο

Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται εντατικά για την κατάργηση κι άλλων δημοτολογικών και ληξιαρχικών πιστοποιητικών, απλοποιώντας σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Από σήμερα, οι πολίτες δε χρειάζεται να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα στοιχεία αντλούνται ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) και της πλατφόρμας gov.gr. Πρόκειται για μια σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργών Θοδωρή Λιβάνιου και Δημήτρη Παπαστεργίου, και των Υφυπουργών Βιβής Χαραλαμπογιάννη και Βασίλη Σπανάκη.

Η νέα διαδικασία προσφέρει:

  • Άμεση και πλήρως αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική αναζήτηση των πιστοποιητικών σε πραγματικό χρόνο.

  • Εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και πόρων για πολίτες και υπαλλήλους.

  • Ειδοποιήσεις (push notifications) στο Gov.gr Wallet και μηνύματα στη θυρίδα πολίτη με λεπτομέρειες για κάθε αναζήτηση.

Σε περιπτώσεις που τα πιστοποιητικά απαιτούνται για χρήση στο εξωτερικό, στον ιδιωτικό τομέα ή σε δικαστικές διαδικασίες, οι πολίτες μπορούν να τα εκδίδουν ψηφιακά μέσω του gov.gr.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος περιλαμβάνει πιλοτική περίοδο τριών μηνών, όπου οι πολίτες θα μπορούν ακόμα να προσκομίζουν έγγραφα. Μετά το διάστημα αυτό, η προσκόμιση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών στους δημόσιους φορείς θα απαγορεύεται πλήρως.

Παράλληλα, τα Υπουργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για την κατάργηση κι άλλων δημοτολογικών και ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του Ειδικού Μητρώου Δικαιολογητικών (ΜΗΔΙΚ) και του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης (ΜΙΤΟΣ).

Η υλοποίηση αυτού του έργου έγινε σε συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης, της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Συντονισμού gov.gr, του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και του ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET), υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en