Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων – Εξαφάνισαν και το αντιδιαβητικό Ozempic

Πού παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις.

Οι πρόσφατες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες είχαν καλυφθεί προσωρινά με τα δραστικά μέτρα που είχε λάβει στις αρχές του χρόνου το υπουργείο Υγείας, επανήλθαν, ενώ σε αυτές προστέθηκαν πλέον και νέες, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ). Ο ειδικός παθολόγος – Διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας, και ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, οι πραγματικές ελλείψεις σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων είναι πολλαπλάσιες σήμερα από αυτές, τις οποίες έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Συγκεκριμένα, μετά και την πρόσφατη επικαιροποίηση των δύο λιστών του ΕΟΦ, ο επίσημος αριθμός των σκευασμάτων σε έλλειψη είναι 235 και σε αυτά περιλαμβάνονται τα φάρμακα σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» και όσα έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά.

Φάρμακα σε έλλειψη

  • Αντιβιώσεις
  • Augmentin TAB
  • Augmentin SIR
  • Klaricid SIR
  • Pricefil SIR
  • Amoxil TAB – Amoxil SIR
  • Κολλύρια
  • Tobrex
  • Tobradex
  • Lofoto
  • Κολλύρια κορτιζόνης
  • αντιτετανικός ορός
  • Αντισταμινικά σιρόπια για παιδιά
  • Xozal
  • Rupafin – Rupafin ταμπλέτες
  • Εισπνέομενα
  • Foster Nexthaler
  • Flixotide
  • Αντιδιαβητικά ενέσιμα
  • Ozempic (το επίμαχο που αδυνατίζει, επταπλασιάστηκε η ζήτηση του)
  • Trulicity (όλων των τύπων).

Τους τελευταίους μήνες, συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως το Ozempic και το Wegovy (εμπορικά ονόματα για διαφορετικές εκδόσεις της σεμαγλουτίδης), έχουν γίνει καυτά θέματα λόγω των υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων τους για την απώλεια βάρους.

Ο κ. Νύχας, φαρμακοποιός αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων και ιδιαίτερα των σκευασμάτων για τον διαβήτη. «Οι Ozempic δεν είχαν ποτέ ομαλή κυκλοφορία, τον τελευταίο καρό έχει ενταθεί το πρόβλημα, τόσο που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η κυκλοφορία των σκευασμάτων 1mg και θα ξεκινήσει ξανά από Ιούλιο. Η περιεκτικότητα 0,5 mg θα συνεχίσει να υπάρχει. Υπάρχει πρόβλημα με τους διαβητικούς ανθρώπους που αδυνατούν να πάρουν την θεραπεία τους. Πριν 1 βδομάδα είχαμε διανυκτέρευση μέχρι τις 3 το πρωί, μας καλούσαν συνεχώς για το Ozempic», ανέφερε ο φαρμακοποιός.

«Οι ενέσεις αυτές έχουν μία off label χρήση που βοηθά στο αδυνάτισμα. Και όντως έχει γίνει παγκόσμια τάση να το παίρνουν αυτό. Πολλοί επιχειρούν να το πάρουν και χωρίς συνταγή που είναι αρκετά ακριβό. Ωστόσο στερούμε τεμάχια στην αγορά και δυσχεραίνουμε τη ζωή των ατόμων που έχουν σοβαρό πρόβλημα διαβήτη. Είναι άνω των 100 ευρώ χωρίς συνταγογράφηση. Ο φαρμακοποιός πρέπει να θέσει τα όρια του και να το διανείμει σωστά», πρόσθεσε.

Ο ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας μίλησε στο MEGA για το συγκεκριμένο φάρμακο.

«Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος. Πάντοτε εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε η τάση πριν βγούμε στην παραλία να ψάχνουμε άμεσο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Τα φάρμακα αυτά έχουν εντυπωσιακή δράση και αυτό ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια. Μάλιστα οι ουσίες αυτές βρέθηκαν στο σάλιο μιας σαύρας στο Νέο Μεξικό. Επειδή η παχυσαρκία είναι η πιο αναπτυσσόμενη χρόνια ασθένεια μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα ότι αυτά τα δυο είναι αδύνατον να τα καλύψει οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο στα επόμενα 30 χρόνια. Ξεκίνησαν οι μελέτες το 1992 και οι ανακαλύψεις έγιναν το 2021 με την παρατεταμένα διάρκεια των φαρμάκων αυτών. Αυτές οι ουσίες που περιέχει το Ozempic πέρασε στο Χόλιγουντ για να χάνουν κιλά», επεσήμανε.

Οι παρενέργειες

Αν το πάρει κάποιος που δεν έχει διαβήτη τι θα πάθει εάν το πάρει;

Σύμφωνα με τον κ. Ζούπα, «Φάρμακο χωρίςπαρενέργειεςδεν υπάρχει. Πέρσι η κατανάλωση ήραν μόνο 30.000 κομμάτια. Φέτος είναι 7 φορές επάνω, πως θα καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Επειδή είναι 2 ορμόνες του λεπτού εντέρου, 2 πεπτίδια, έχουν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές οι οποίες στην αρχή είναι ήπιες. Η φαρμακευτική χορήγηση του φαρμάκου ξεκινά με μικρές δόσεις και ανά μήνα αυξάνεται». Και συνέχισε: «Οι παρενέργειες είναι διάρροιες, δυσπεψία, τάση στον έμετο, έχουν παρατηρηθεί και παγκρεατίτιδες. Επειδή προέρχονται από νευροενδοκρινικά κύτταρα του λεπτού εντέρου, που σημαίνει ότι υπάρχει σχέση εγκεφάλου – εντέρου, το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος, έχει αναστολή του κέντρου πείνας του εγκεφάλου, φαίνεται πως καθυστερεί την απορρόφηση τρων τροφών από το στομάχι και βοηθάει μέσα στον χρόνο να χάσεις το 15% του σωματικού βάρους. Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση. Χάνοντας τα κιλά αλλάζει και η ψυχολογία και προσπαθείς περισσότερο. Είναι και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Το κόβεις αμέσως εάν χάσεις τα κιλά αλλά τα παίρνεις ξανά. Το σημαντικό είναι ότι οι διαβητικοί τα έχουν ανάγκη».

Σχεδόν ανύπαρκτες είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ozempic» που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία. Έτσι, οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.

 

Δείτε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα ανήλικων εμπόρων ναρκωτικών | Είχαν προμηθεύσει με ουσίες φίλη της 16χρονης που έπεσε σε κώμα και πέθανε

Φρίκη προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κύκλωμα ανήλικων διακινητών ναρκωτικών που δρούσε στις περιοχές ΨυχικούΠαπάγου και Χαλανδρίου και «ψάρευε» ανήλικους πελάτες εξαρθρώθηκε κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη συμμορία φαίνεται πως είχε προμηθεύσει με ναρκωτικές ουσίες τη φίλη της 16χρονης, που τον περασμένο Νοέμβριο είχε νοσηλευτεί σε κωματώδη κατάσταση στη ΜΕΘ μετά από υπερβολική ποσότητα ναρκωτικών και τελικά έφυγε από τη ζωή.

Για να εξαρθρωθεί η σπείρα που αποτελείται κυρίως από ανήλικα άτομα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επιχείρηση από το Τμήμα Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εννέα μέλη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων έξι ανήλικοι και τρεις νεαροί.

Πώς η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη της σπείρας

Όλα ξεκίνησαν, όπως μετέδωσε σε σχετικό του ρεπορτάζ το «Mega» από καταγγελία των γονέων μίας 16χρονης, οι οποίοι είπαν πως προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά από την εν λόγω σπείρα.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και δρούσαν μεθοδικά, δομημένα και ανελλιπώς από το Νοέμβριο του 2023, έχοντας διακριτό ρόλο το κάθε μέλος της συμμορίας.

Δραστηριοποιούνταν σε πλατείες και πάρκα του Ψυχικού, Παπάγου και Χαλανδρίου, όπου ανήλικοι προμηθεύονταν ναρκωτικά από τη συμμορία, αφού προηγουμένως είχαν κανονίσει συνάντηση μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων. Επίσης, τα μέλη με την παραμονή τους στα πάρκα και τις πλατείες, προσέλκυαν και νέους υποψήφιους αγοραστές.

Τα μέλη της συμμορίας επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών συνομιλίας για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, ενώ είχαν ψευδώνυμα και έκαναν χρήση ειδικών λέξεων, όταν αναφέρονταν στις ποσότητες των ναρκωτικών που εμπορεύονταν και στα χρηματικά ποσά.

Κομβικό ρόλο στην σπείρα είχαν ένα 16χρονος και ένας 20χρονος.

Τι βρέθηκε και κατασχέθηκε μετά τις έρευνες

Τόσο από τις σωματικές έρευνες στα μέλη της οργάνωσης, όσο και στις έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 183,37 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης,
  • 6 τρίφτες,
  • ζυγαριά,
  • νάιλον συσκευασίες για διαμοιρασμό ναρκωτικών, πρόσφορες για διακίνηση,
  • 2 αεροβόλα πιστόλια με 7 μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν πλήθος σφαιριδίων,
  • ναυτική φωτοβολίδα,
  • ξιφολόγχη,
  • 5 πτυσσόμενα μαχαίρια (τύπου σουγιάς και πεταλούδα)
  • Κουκούλα full face,
  • «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις και
  • Το χρηματικά ποσά των 12.667 ευρώ και 200 δολάρια

Οι ναρκωτικές ουσίες που εντοπίστηκαν κατά τη σωματική έρευνα στα μέλη της οργάνωσης, ήταν επιμελώς κρυμμένες σε εσώρουχα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης | Προώθηση της καινοτομίας και ψηφιακής ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, συμμετείχε στις εργασίες του «3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Εκπροσώπησε την Περιφέρεια μας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 και 27 Απριλίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “Beyond 2024”.

Στον χαιρετισμό του επισήμανε τα εξής: «Το 3ο Συνέδριο Καινοτομίας & Νέων Τεχνολογιών Αυτοδιοίκησης Περιφερειών Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής ανάπτυξης στις περιφέρειες της χώρας μας.

Κοινός στόχος είναι να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη, να γίνει ευκολότερη μέσω διαφόρων τεχνολογικών καινοτομιών και υπηρεσιών που παρέχονται από την Αυτοδιοίκηση αλλά και του εργαζόμενου προσωπικού

Η συνεργασία μας για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου είναι κρίσιμη και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά μαζί.»

Στο περιθώριο του Συνεδρίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Αντιπεριφερειάρχες αντίστοιχων αρμοδιοτήτων άλλων Περιφερειών καθώς και με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα παρέμβαση Καλλιάνου για τον θάνατο του πατέρα του | «Δεν θα μας βγάλουν τρελούς, ούτε θα βγούμε τρελοί ξαφνικά»

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση με τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου και τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ για την αντιμετώπιση που είχε ο εκλιπόν από το Αττικό νοσοκομείο.

Σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο εντατικολόγος του «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος, δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα, ενώ σημείωσε ότι «ο κ. Καλλιάνος ήθελε ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά στο υπάρχον σύστημα δεν γίνεται αυτό», ενώ σε ερώτηση του Γιώργου Λιάγκα για το αν έλαβε ο γιατρός «φακελάκι», κάτι που κατήγγειλε η μητέρα του βουλευτή απάντησε ότι «εμείς είμαστε κατά σε όλες τις μορφές που λέγεται “φακελάκι”».

Ο Γιάννης Καλλιάνος σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή τόνισε ότι «όλα αυτά θα τα επιλύσει η ελληνική Δικαιοσύνη».

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «δεν ζήτησα καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση, ζήτησα τη μεταχείριση που πρέπει να είχε ένας άνθρωπος ο οποίος “έσβηνε” στα χέρια μου. Δεν ζήτησαν τίποτα παραπάνω από το να βρεθεί μια ΜΑΦ, δεν ζήτησα τίποτα παραπάνω, όταν έλεγαν ότι είναι υπέροχες οι εξετάσεις του, να μπει σε μια ΜΕΘ, χωρίς να διασωληνωθεί. Χωρίς να πάρουμε τη θέση ενός παιδιού που ήταν από τροχαίο 20 χρονών. Καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση δεν ζητήσαμε, ζητήσαμε μια φυσιολογική μεταχείριση σε έναν άνθρωπο ο οποίος «έσβηνε» επί τέσσερις μέρες μπροστά μας και οι γιατροί μας έλεγαν ότι πάνε όλα καλά».

Τέλος, ο βουλευτή της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι: «εγώ έχω τα στοιχεία μου, ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει. Δεν θα μας βγάλουν τρελούς, ούτε θα βγούμε τρελοί ξαφνικά».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en