ΓΥΝΑΙΚΑ

9 πράγματα που το στήθος σας αποκαλύπτει για την υγεία σας

Αν το στήθος σας μεγαλώνει, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε πάρει βάρος. Ας μην ξεχνάμε ότι το στήθος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από λιποκύτταρα. Άλλες πιθανές αιτίες της αύξησης του στήθους είναι η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών, ορμονικές αλλαγές που οφείλονται στον κύκλο σας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, με εξαίρεση το γεγονός ότι θα πρέπει να αγοράσετε καινούρια σουτιέν.

Μικραίνει;
Αν αισθάνεστε ότι το στήθος σας μικραίνει, συμβαίνει είτε επειδή χάσατε βάρος, είτε επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν (επειδή κόψατε το χάπι ή μπαίνετε στην εμμηνόπαυση). Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω (και αν παράλληλα εμφανίζετε τριχόπτωση, ακμή και τριχοφυΐα στο πρόσωπο), ίσως θα πρέπει να ελεγχθείτε για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ή απλώς πρέπει να μειώσετε τον καφέ. Πρόσφατη μελέτη που δημοιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Cancer έδειξε ότι η κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ καθημερινά, προκαλεί συρρίκνωση του στήθους σε κάποιες γυναίκες. Ένοχο φαίνεται να είναι ένα γονίδιο που συνδέει το μέγεθος του στήθους με την κατανάλωση καφέ.

Είναι μεγάλο;
Ναι, η φύση σας φέρθηκε γενναιόδωρα και καμαρώνετε για το πλούσιο μπούστο σας. Παρόλο που κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει το μεγάλο μέγεθος των μαστών, με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, τα ευρήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί επαρκώς, ώστε να πρέπει να ανησυχείτε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αμελείτε τους τακτικούς προληπτικούς σας ελέγχους.

Τι σχήμα έχει;
Το σχήμα του μαστού σας είναι καθορισμένο από το DNA σας, αλλά μπορεί να αλλάξει με τον χρόνο. Το σχήμα και η εμφάνιση του μαστού έχει να κάνει με την ηλικία, με το αν έχετε αποκτήσει ή όχι παιδιά και με το αν έχετε θηλάσει ή όχι. Μετά τον θηλασμό και με το πέρας της ηλικίας οι συνδετικοί ιστοί σπάζουν, οι σύνδεσμοι τεντώνουν και το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Έτσι, το στήθος χαλαρώνει και πέφτει. Ένα καλό σουτιέν είναι ένα από τα λίγα πράγματα που οι γυναίκες μπορούν να κάνουν για να καταπολεμήσουν τις συνέπειες της… βαρύτητας στο στήθος τους. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η πρόληψη των αυξομειώσεων του βάρους, καθώς ταλαιπωρούν το δέρμα. Ασκήσεις όπως τα πουσάπς και οι πιέσεις του στήθους μπορούν να ενισχύσουν τους μύες του στήθους σας, κάνοντας το στήθος σας να φαίνεται πιο στητό.

Εξογκωματάκια και ογκίδια
Στη διάρκεια του κύκλου της, κάθε γυναίκα μπορεί να αισθανθεί σκληρύνσεις στο στήθος της. Αυτές οι ινοκυστικές αλλαγές, στις γυναίκες με περίοδο δεν εμπνέουν ανησυχία- αποτελούν τμήμα της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του μαστού. Πολύ συχνά στο πλάι των μαστών και κάτω από τις μασχάλες έχουμε επώδυνα ογκίδια λίγο πριν την περίοδο.

Πυκνοί μαστοί
Μία στις δύο γυναίκες έχουν πυκνό μαστό, κάτι που καθιστά πιο δύσκολη τη διάγνωση όγκων στη μαστογραφία. Οι γυναίκες με πυκνό μαστό έχουν επίσης κάπως πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι γυναίκες με πολύ πυκνό μαστό θα πρέπει να κάνουν μαγνητική μαστού ή υπέρηχο, πέρα από μαστογραφία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το σημαντικό για κάθε γυναίκα είναι να γνωρίζει το σώμα της και να μην παραλείπει την τακτική αυτοεξέταση.

Πόνος
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Ο πόνος και στους δύο μαστούς είναι τις περισσότερες φορές ορμονικής αιτιολογίας και οφείλεται στην υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, καθώς η καφεΐνη επιτείνει τις ινοκυστικές αλλαγές. Άλλες πιθανές αιτίες είναι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ένα κακό σουτιέν, ένα ήπιο τραύμα στο τοίχωμα του στήθους. Ακόμη και μια βαριά τσάντα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Μία άγνωστη εν πολλοίς αιτία για τον πόνο στο στήθος είναι και η έλλειψη σιδήρου, που ρυθμίζει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Ο πόνος στο ένα στήθος, αντίθετα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου του μαστού.

Εισέχουσες θηλές
Aν γεννηθήκατε με εισέχουσες θηλές, δεν έχετε κανέναν λόγο να ανησυχείτε. “Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει όταν οι άλλοτε φυσιολογικές θηλές σας αρχίσουν να υποχωρούν προς τα μέσα. Aν παρατηρήσετε ξαφνικά μια τέτοια αλλαγή, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα τη συμβουλή του γιατρού σας.

Υγρό από τη θηλή
Το να δείτε υγρό να βγαίνει από τη θηλή σας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο- μπορεί να συμβεί ακόμη και λόγω σεξουαλικής διέγερσης. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες, μόλις παρατηρήσουν κάτι τέτοιο φοβούνται ότι πρόκειται για καρκίνο. Όχι βέβαια ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν σημαίνει κάτι τέτοιο. Όταν βγαίνει υγρό και από τους δύο μαστούς, μπορεί να πρόκειται για ορμονικό ζήτημα. Μια κοινή αιτία είναι τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, που μπορεί να οφείλονται είτε σε μια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε (π.χ. το αντισυλληπτικό χάπι ή ορισμένα αντικαταθλιπτικά), στον θυρεοειδή, σε εκτασία των πόρων ή στη χειρότερη περίπτωση, σε όγκο των βλεννογόνων. Επίσης, ένας καλοήθης όγκος στον μαστό μπορεί να προκαλέσει έκκριση υγρού από τον μαστό. Τέλος, μία έκκριση από τον μαστό μπορεί απλώς να σημαίνει ότι είστε έγκυος. Τέλος, το στήθος σας μπορεί να βγάζει γάλα ακόμη και δύο χρόνια μετά τη διακοπή του θηλασμού.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version