Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

86η ΔΕΘ | Άνοιξε τις πύλες της – Κλέβει τις εντυπώσεις το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε σήμερα η 86η ΔΕΘ στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καθώς το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση αποδεικνύεται μεγάλο από την πρώτη κιόλας ημέρα.  

Τις εντυπώσεις κλέβει ήδη το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τιμώμενης Χώρας της 86ης ΔΕΘ, με τον ιδιαίτερο συνδυασμό του παραδοσιακού και του σύγχρονου προσώπου της, όπου οι αραβικοί χοροί και οι μουσικές της Ανατολής «συναντούν» επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς από στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Με μια αντιπροσωπεία 65 επιχειρήσεων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και 400 συνολικά ατόμων, της οποίας επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Abdulla bin Touq Al Mari, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναπτυχθεί σε έναν χώρο που ξεπερνά τα 4.500 τ.μ. (περίπτερο 13). Πόλος έλξης, μεταξύ άλλων, έγιναν και τα βασιλικά γεράκια, σύμβολα της χώρας, με τα οποία έσπευσαν να φωτογραφηθούν οι πρώτοι επισκέπτες.

Ένα ακόμα περίπτερο που εντυπωσιάζει τόσο με το εκθεσιακό και αισθητικό του αποτύπωμα όσο και με τη συγκινησιακή του φόρτιση είναι το 6, όπου έχει αναπτυχθεί το Επετειακό Αφιέρωμα 1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης. Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελείται από δύο μοναδικές και συνεχόμενες ενότητες: το οπτικοακουστικό αφιέρωμα της ΔΕΘ-Helexpo σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ, «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με το Δίκτυο Πόλεων με Κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής και προβάλλει με διαδραστικό τρόπο το ιστορικό αφήγημα της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο. Επίσης, από την Περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης: «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς-Κράματα μνήμης» που τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής με μια συλλογή κειμηλίων, αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κατώτατος μισθός | Σήμερα Παρασκευή η ανακοίνωση της αύξησής του

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο η εισήγηση του υπουργείου Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Την τελική απόφαση θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αργότερα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου που θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το νέο κατώτατο μισθό να αυξάνεται στα 830 ευρώ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι τα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της παρούσης τετραετίας.

Ωστόσο τα τέσσερα σενάρια για τον κατώτατο μισθό είναι τα εξής:

  • Το 1ο σενάριο προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5%. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα ανέβει στα 819 ευρώ, δηλαδή 39 ευρώ πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
  • Το 2ο σενάριο προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, οδηγώντας τον στα 823 ευρώ, δηλαδή 43 ευρώ παραπάνω από σήμερα.
  • Το 3ο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 6%, δηλαδή κατά 47 ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος από την 1η Απριλίου θα πρέπει να ανέβει στα 827 ευρώ.
  • Το 4ο σενάριο θέτει τον πήχη της αύξησης στο 6,5%. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος θα ανέβει στα 831 ευρώ, δηλαδή 51 ευρώ παραπάνω από σήμερα.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο, το 2027, ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ.

Ποια επιδόματα αυξάνονται λόγω του κατώτατου μισθού

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και πολλά επιδόματα. Αυτά είναι τα εξής:

  • Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
  • Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
  • Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
  • Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
  • Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
  • Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
  • Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
  • Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια
  • Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια
  • Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια
  • Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια
  • Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
  • Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
  • Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομησθίου
  • Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
  • Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
  • Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
  • Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοινώνεται η απόφαση για τη Ρούλα Πισπιρίγκου | Πέφτει η αυλαία στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Η ώρα της κρίσης για τη Ρούλα Πισπιρίγκου έφτασε, καθώς σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ανακοινώνει την ετυμηγορία του σχετικά με την ενοχή ή όχι της κατηγορούμενης για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Χρειάστηκαν περίπου 15 μήνες ακροαματικής διαδικασίας και περισσότερες από 100 συνεδριάσεις, για να πέσει η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης. Οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι αποσύρθηκαν σε διάσκεψη στις 22 Μαρτίου, οπότε και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση που θα κρίνει την τύχη της κατηγορούμενης, η οποία έχει αρνηθεί σε όλους τους τόνους όσα της αποδίδονται.

«Κάθε μέρα πεθαίνει η κατηγορούμενη. Ζει με την προσδοκία μιας καλής απόφασης», ανέφερε στον επίλογο της πενθήμερης αγόρευσής του ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έδωσε πολύμηνη «μάχη» για να πείσει τους τακτικούς και λαϊκούς δικαστές ότι η εντολέας του είναι αθώα.

Αλλά και η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία ήταν παρούσα στο σύνολο σχεδόν των συνεδριάσεων του δικαστηρίου, στην απολογία της, η οποία διήρκησε εννέα ημέρες, αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ευθύνεται για τον θάνατο του παιδιού της.

«Έχω κατηγορηθεί για ένα αδίκημα που είναι το χειρότερο για μια μάνα. Απευθύνομαι στη δικαιοσύνη κι ελπίζω να δικαιωθεί το παιδί μου. Θέλω να μάθω την αλήθεια. Δεν την ξέρω… Θέλω να μάθω τι έχει γίνει με το παιδί μου, θέλω να με βοηθήσετε να μάθω τι έχει γίνει με την κόρη μου», είπε κλείνοντας την απολογία της.

Ωστόσο, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης για την οποία, στο διά ταύτα της 12ωρης αγόρευσής της, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει εστιάζοντας, μάλιστα, στο κίνητρο.
«Αν αναλογιστεί κανείς ποια είναι η αιτία για τον θάνατο είναι να τρελαθεί! Η μικρή Τζωρτζίνα είχε μια ατυχία στη ζωή της, να έχει μάνα, μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορούμενη!», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός.

Οι δικαστές για να οδηγηθούν στην οριστική κρίση τους μελετούν το πλήθος του αποδεικτικού υλικού, αλλά και τις μαρτυρίες περισσότερων από 60 προσώπων που ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα σε μια προσπάθεια να εισφέρουν στη διαδικασία όσα γνωρίζουν και να συμπληρώσουν τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης.

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας στάθηκε η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχασε τρία παιδιά. Η οικογενειακή τραγωδία σύντομα τράβηξε το ενδιαφέρον των Αρχών που άρχισαν να αναζητούν τα αίτια του θανάτου των παιδιών. Η αποκάλυψη για τη φονική δόση κεταμίνης που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα σηματοδότησε ραγδαίες εξελίξεις που οδήγησαν στη σύλληψη της κατηγορούμενης.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς η εκρηκτική σχέση τους, που οδηγήθηκε σε διαζύγιο, σύμφωνα με τις Αρχές, φαίνεται να συνδέεται με τους θανάτους των παιδιών.

Ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος αρχικά βρέθηκε στο πλευρό της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά τις αποκαλύψεις στέκεται απέναντί της και πλέον την κατηγορεί ευθέως ότι σκότωσε τα παιδιά τους ζητώντας την καταδίκη της.

Στην περίπτωση που η κρίση του δικαστηρίου είναι καταδικαστική η Ρούλα Πισπιρίγκου θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισόβια κάθειρξη και η τελική ποινή θα εξαρτηθεί από το αν θα της αναγνωριστούν ελαφρυντικά τα οποία και μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Πάντως, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, η Ρούλα Πισπιρίγκου θα εξακολουθήσει να κάθεται στο εδώλιο και τους επόμενους μήνες, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη η δεύτερη δίκη της για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών, της Μαλένας και της Ίριδας.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σοκ στην Καρδίτσα με νεκρή 85χρονη Το πτώμα βρέθηκε ακέφαλο

Νεκρή βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (28/3) μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στην κοινότητα Καταφυλλίου στην Αργιθέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Karditsalive.Net, πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 85 ετών που διέμενε μόνιμα στο χωριό, σε απομακρυσμένο σημείο και η οποία εντοπίστηκε νεκρή από κάτοικο της περιοχής μέσα στην οικία της. Το σημείο επισκέφθηκε στη συνέχεια και αγροτικός ιατρός που διαπίστωσε ότι η σορός της ηλικιωμένης ήταν ακέφαλη.

Από την αστυνομία εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και στο σημείο αναμένεται ιατροδικαστής.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en