Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

83 Χρόνια μετά τη Μάχη του Οχυρού Νυμφαίας

Τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής η 83η επέτειος της μάχης του Οχυρού της Νυμφαίας  με επιμνημόσυνη δέηση , κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση του ιστορικού της μεγάλης μάχης.

Πριν από 83 χρόνια η Γερμανική πολεμική μηχανή σαρώνει από άκρη σε άκρη την Ευρώπη.

Στις 9 Μαρτίου τα Γερμανικά στρατεύματα φτάνουν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Πριν λίγα χρόνια είχαν κατασκευαστεί 21 οχυρωματικά έργα που ονομάστηκαν γραμμή Μεταξά και κάλυπταν απόσταση 165 χιλιομέτρων, από το Ορος Κερκίνη στην δυτική πλευρά  μέχρι τη Νυμφαία της Κομοτηνής.

Την Δευτέρα 7 Απριλίου 1941 αρχίζει ξανά σφοδρός βομβαρδισμός του οχυρού και Γερμανικοί λόχοι εφορμούν επί του οχυρού , όμως θερίζονται από τα πυροβόλα των Ελλήνων υπερασπιστών του. Σε λίγο αρχίζει ο  πόλεμος των στοών. Οι Γερμανοί προσεγγίζουν το οχυρό και επιχειρούν διείσδυση εντός των στοών.  Αυτό που γίνεται μέσα στις στοές δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί.

Στις 23″30 ο ηρωικός διοικητής του οχυρού αποφασίζει την παράδοσή του για να αποφευχθεί ο μάταιος θάνατος των ανδρών , από ασφυξία.

Το χάραμα της επόμενης ημέρας, βρίσκει τον Ταγματάρχη Αναγνωστό Αλέξανδρο να οδηγείται μπροστά στον διοικητή του 30ου Γερμανικού Σώματος Στρατού. Ο Γερμανός Στρατηγός , έλαβε την στάση της προσοχής και σφίγγοντάς του το χέρι του είπε: “Το Γερμανικό Εθνος , συγχαίρει τους υπερασπιστές του οχυρού οι οποίοι επισκίασαν την δόξα του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ αυτά να διαβιβάσετε σε όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες του οχυρού”.

Απαντώντας ο διοικητής του οχυρού είπε: “Ουδέν επράξαμε Στρατηγέ , παρά μόνο το καθήκον  μας σαν υπερασπιστές τμήματος του πατρίου εδάφους “.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύση στο πρόβλημα στην κάλυψη σε πληρώματα ΕΚΑΒ στην περιοχή Οφρυνίου.

Λύση στο πρόβλημα στην κάλυψη σε πληρώματα ΕΚΑΒ στην περιοχή Οφρυνίου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κάλυψης σε πληρώματα του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Οφρυνίου, υπάρχουν διάφορες προτεινόμενες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για να διασφαλιστεί η επαρκής και αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα:Αύξηση του αριθμού των ασθενοφόρων: Πρέπει να διατεθούν περισσότερα ασθενοφόρα ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω του τουρισμού.Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού: Η πρόσληψη περισσότερων διασωστών και νοσηλευτών είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α.Μ.Θ  κ. Γιώργος Δαλακούρας θα πρέπει να προωθήσουν αυτές τις λύσεις και να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επαρκής και άμεση υγειονομική κάλυψη της περιοχής του Οφρυνίου.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ερώτηση στην Βουλή από τον Βουλευτη Σερρών για την διαδικασία ένταξης των χειμερινών σιτηρών και αμυγδαλιών σε πρόγραμμα Κ.Ο.Ε

Ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, απηύθυνε έγγραφη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, σχετικά με τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Σερρών.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανέφερε ότι οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βισαλτίας οδήγησαν σε κακή γονιμοποίηση των ανθών αμυγδαλιάς, με αποτέλεσμα την μηδαμινή παραγωγή καρπών, παρά τις πλήρεις καλλιεργητικές φροντίδες. Επιπλέον, επισήμανε ότι η παρατεταμένη ανομβρία στις περιοχές του Δήμου Αμφίπολης είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή χειμερινών σιτηρών. Βάσει αυτών των αρνητικών δεδομένων, ο κ. Χατζηβασιλείου υποστήριξε την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των Σερραίων αγροτών και ρώτησε τον Υπουργό αν υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση ένταξη των καλλιεργειών χειμερινών σιτηρών και αμυγδαλιάς σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτών που πλήττονται από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα και να υποστηριχθεί η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υποτονική κίνηση των καταναλωτών στις θερινές εκπτώσεις λόγο των αυξημένων θερμοκρασιών των ημερών.

Ξεκίνησαν από την Δευτέρα, 8 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την καταναλωτική κίνηση κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

Η ζέστη αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να βγουν για ψώνια, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένες πωλήσεις για τα εμπορικά καταστήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Κελγιώργης, μίλησε στην κάμερα του Ena Channel και αναφερόμενος στην εκπτωτική περίοδο όπως τόνισε ο ίδιος, εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική. Ωστόσο, εκφράστηκε αισιόδοξα ότι το επόμενο διάστημα η κίνηση θα αυξηθεί.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en