ΓΥΝΑΙΚΑ

823.000 θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί με το θηλασμό

823.000 θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί με το θηλασμό

Ο θηλασμός σώζει ζωές! Κάνει τον άνθρωπο πιο υγιή, πιο έξυπνο και εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους.

Οι θάνατοι 823.000 παιδιών μέχρι τη ηλικία των 5 χρόνων και 22.000 μητέρων κάθε χρόνο θα είχαν αποφευχθεί αν σχεδόν όλες οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 2 χρόνων, ενώ το κόστος του μη θηλασμού ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο!

Αυτά είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μεγαλύτερη και πληρέστερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία και την οικονομία και η οποία παρουσιάστηκε εκτενώς στο επιστημονικό περιοδικό Lancet την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Lancet είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο.

Όταν λοιπόν μια τέτοια μελέτη δημοσιεύεται στο Lancet εμείς δεν μπορούμε παρά να βάλουμε το λιθαράκι μας ώστε αυτά τα συμπεράσματα να φτάσουν σε όσα γίνεται περισσότερα αυτιά. Σε αυτιά που από ότι επιβεβαιώνει και η μελέτη, μένουν κουφά λόγω των εξαιρετικά μεγάλων συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τη βιομηχανία του βρεφικού γάλακτος.

 

 

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που θηλάζουν περισσότερο έχουν πιο υψηλό IQ και διατρέχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν ή να προσβληθούν από κάποια μόλυνση σε σχέση με τα παιδιά που θηλάζουν λιγότερο ή καθόλου. Ο θηλασμόςπροστατεύει επίσης τα παιδιά από το διαβήτη και την παχυσαρκία και τις μητέρες από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο των ωοθηκών και τον διαβήτη τύπου 2.

Παρά τα αναντικατάστατα επιβεβαιωμένα οφέλη του θηλασμού, μόνο το 37% των παιδιών μέχρι 6 μηνών στις χώρες με χαμηλά και μέσα εισοδήματα θηλάζουν αποκλειστικά, τη στιγμή που οι γυναίκες παγκοσμίως δεν λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν το θηλασμό.

«Η επιτυχία ή η αποτυχία του θηλασμού δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της γυναίκας», λέει ο Dr Nigel Rollins του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα. «Η ικανότητα μιας γυναίκας να θηλάσει καθορίζεται σε μεγάλο ποσοστό από την υποστήριξη και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Οι κυβερνήσεις και η κοινωνία φέρουν ευθύνη να στηρίξουν τις γυναίκες με πολιτικές και προγράμματα στις τοπικές κοινότητες.»

Οι γυναίκες στις πιο φτωχές χώρες τείνουν να θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με πιο πλούσιες χώρες. Καθώς το εισόδημα αυξάνεται, τα ποσοστά θηλασμού μειώνονται, την ώρα που το μητρικό γάλα αντικαθίσταται από βρεφική φόρμουλα. «Στη Δύση τα ποσοστά θηλασμού μέχρι την ηλικία των 12 μηνών πέφτουν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες», λέει ο Rollins. «Ο μη θηλασμός είναι μια μοντέρνα και σοφιστικέ συμπεριφορά. Το να μη θηλάσει μια μητέρα φαίνεται βολικό, της επιτρέπει να επιστρέψει σύντομα στη δουλειά της και έχει σχέση με την «επιτυχία». Έχουμε δει αυτήν την τάση στις ανεπτυγμένες χώρες και δεν θέλουμε να τη δούμε να επικρατεί και στις αναπτυσσόμενες και υποανάπτυκτες χώρες.»

Οι υπέρμαχοι του θηλασμού ελπίζουν πως αυτή η έρευνα – η πιο πλήρης έρευνα πάνω στο θέμα του θηλασμού μέχρι στιγμής – θα οδηγήσει σε μια μακροχρόνια αλλαγή της πολιτικής πάνω στο θέμα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα θα βοηθήσουν τους πολίτες να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ώστε να βελτιώσουν την πολιτική τους.

«Οι προσπάθειες να στηριχθεί ο θηλασμός αποτυγχάνουν και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αυτό κοστίζει ζωές παιδιών», αναφέρει ο Καθηγητής Rusell Viner του Royal College of Paediatrics and Child Health.

Ο μη θηλασμός κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 302 δις. δολάρια το χρόνο, από ότι αποκαλύπτει η έρευνα. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, την ώρα που η υψηλότερη νοημοσύνη συνδέεται και με ένα καλύτερο εισόδημα και επίπεδο ζωής.

 

 

Οι κυβερνήσεις μπορούν να προωθήσουν το θηλασμό ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, βελτιώνοντας τους νόμους τους σχετικούς με την άδεια μητρότητας και καθιερώνοντας διαλείμματα θηλασμού και μέρη όπου μια γυναίκα θα μπορεί να θηλάσει στο χώρο εργασίας της. Οι γυναίκες που στιγματίζονται λόγω του θηλασμού έχουν την τάση να διακόπτουν το θηλασμό νωρίτερα.

Ακόμα όμως και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τη στήριξη του θηλασμού, το επιθετικό μάρκετινγκ από τη βιομηχανία βρεφικού γάλακτος φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι διαφημίσεις που παρουσιάζουν τη φόρμουλα ισάξια ή ακόμα και καλύτερη από το μητρικό γάλα, έχουν κατακλύσει την αγορά, καθιστώντας την βιομηχανία του βρεφικού γάλακτος μια τεράστια αγορά αξίας πολλών δισεκατομμυρίων με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης!!!!

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ο θηλασμός δεν έχει μόνο κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά οφέλη, αλλά είναι και φιλικός προς το περιβάλλον, καθώς 4.000 λίτρα νερού ξοδεύονται για να παραχθεί μόλις ένα κιλό φόρμουλας.

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μπορώ παρά να σκεφτώ αυτό που πιστεύω βαθιά μέσα μου χρόνια τώρα. Ο θηλασμός σήμερα δεν είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα. Ο θηλασμός είναι πλέον επανάσταση. Μια από τις πολλές επαναστάσεις που οφείλει να κάνει μια γυναίκα για χάρη των παιδιών της, απέναντι σε μια κοινωνία που κανονικοποιεί το αφύσικο στο όνομα του κέρδους των λίγων. Ας ξεκινήσουμε την επανάσταση από εκεί.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version