Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

8 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις καπνοπαραγωγών της ΑΜΘ

Το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί ως αποζημίωση για τους καπνοπαραγωγούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την ενεργοποίηση της ενίσχυσης De minimis για τους καπνοπαραγωγούς που επλήγησαν από τη φετινή καταστροφική χρονιά για τον καπνό.

Στη σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συνεργάτες του, συμμετείχαν οι Βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού καθώς και εκπρόσωποι παραγωγών.

Όπως τονίσθηκε, τα 8 εκ. ευρώ θα δοθούν ως αποζημίωση στους παραγωγούς σε όλη την περιοχή. Συγκεκριμένα, στην Θράκη αλλά και στην Καβάλα, όπου η ζημιά έφτασε το 55% της συνολικής παραγωγής, οι αγρότες θα ενισχυθούν με 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στις Σέρρες και στη Δράμα, όπου η ζημιά αποτελεί το 35%, οι αγρότες θα ενισχυθούν με 65 ευρώ ανά στρέμμα.

«Η ενίσχυση αυτή δεν αποτελεί αναπλήρωση του συνολικού εισοδήματος των παραγωγών, αλλά έμπρακτη ενίσχυση ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ξεπεράσουν την τρέχουσα, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η αλυσίδα παραγωγής του καπνού για ολόκληρη την περιοχή της Θράκης είναι εξαιρετικά σημαντική και για αυτό με κάθε τρόπο οφείλουμε να συμβάλλουμε έμπρακτα στη στήριξη της, την ενίσχυση των παραγωγών και την εξέλιξη της» ανέφερε σε σχόλιό της η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”: Η πρόληψη σώζει ζωές»

Συνεχίζοντας να αναδεικνύει και να επικοινωνεί το έργο της Κυβέρνησης, μέσω οπτικοποιημένων μηνυμάτων του, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με δήλωσή του, υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε:

«”Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν”, υποστήριζε ο Ιπποκράτης.

Η Κυβέρνηση ξεκίνησε το πρώτο εθνικό πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους.

Με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εντοπίστηκαν περίπου 20.000 περιστατικά σε πρώιμο στάδιο, με πολύ καλή πλέον πρόγνωση θεραπείας.

Γι’ αυτό διευρύναμε τις ηλικιακές ομάδες  από τα 50 – 69 έτη, που ήταν αρχικά, σε 45 – 74 έτη.

Ξεκίνησε το μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας που αφορά περίπου 2.500.000 γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών.

Μέσα στο 2024 θα ακολουθήσουν προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ας μην ξεχνάμε: Η πρόληψη σώζει ζωές».

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Αυλαία» για τη μόνιμη μείωση τιμής | Τι θα γίνει από 1η Ιουνίου σε 4.000 προϊόντα

Αυλαία ρίχνει την 31η Μαΐου το μέτρο της μόνιμης μείωσης της τιμής τουλάχιστον κατά 5% στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το επεκτείνει χρονικά, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στους καταναλωτές σε σχέση με το αν (και πόσο) θα σημειωθεί νέα άνοδος των τιμών σε αυτά τα 4.000 προϊόντα. Το μέτρο αυτό έχει αντικατασταθεί από το μέτρο μείωσης 15% των τιμών τιμοκαταλόγου αλλά και αυτό της νέας τιμολογιακής πολιτικής, που δε μπορούν να γίνονται προσφορές για ένα τρίμηνο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στον ΟΤ.

Ωστόσο, υπάρχουν «φωνές» που λένε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση γιατί την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στη μόνιμη μείωση της τιμής.

Προϋπολογισμός: Τι δείχνει η υπέρβαση των στόχων

«Επανέρχονται επομένως οι τιμές στην προτέρα κατάσταση», ξεκαθάρισε για την περίπτωση σταθεροποίησης των τιμών. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, θα αυξηθούν από 5 έως 10% τα 4.000 προϊόντα που, όπως υποσχόταν το υπουργείο Ανάπτυξης, θα βρίσκονταν σε μόνιμη μείωση τιμής.

Πρωταθλητισμός στον πληθωρισμό τροφίμων

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), πίσω από 5,9% της Μάλτας (από 6,2% τον Μάρτιο) και χειρότερα από το 4,8% (4,4% τον Μάρτιο) της Ισπανίας. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από 1η Μαρτίου δεν απέδωσαν ουσιαστικά, με τις ανατιμήσεις στο «ράφι» να συνεχίζονται.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.

Η αβεβαιότητα των καταναλωτών

Το 2024, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας Consumer Outlook της NielsenIQ, συνεχίζει να είναι μια χρονιά, στην οποία οι Έλληνες καταναλωτές, στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να νιώθουν αβεβαιότητα και συνεπώς να είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστές όσον αφορά στις επιλογές τους, στις αποφάσεις που λαμβάνουν, καθώς και στις δαπάνες που πραγματοποιούν.

Το 53% των ερωτηθέντων (από 60% στην προηγούμενη) δήλωσε ότι είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, με την αύξηση του κόστους ζωής να παραμένει η πρωταρχική ανησυχία, τόσο όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, αλλά και στα γενικότερα αυξανόμενα κόστη διαβίωσης, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να αναζητούν έξυπνους τρόπους για να πραγματοποιούν τις αγορές τους, να εξοικονομούν όσο το δυνατόν γίνεται, χωρίς ωστόσο να μειώνουν την κατανάλωση αυτή καθαυτή.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται να ικανοποιούν την ανάγκη αυτή, φτάνοντας σε ένα ιστορικά υψηλό μερίδιο αγοράς στο 25,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, και ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 5,4%.

Η τιμή του καφέ

Την ίδια στιγμή, αυξήσεις έρχονται και στον καφέ από τον Ιούνιο τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις πολυεθνικές να…δείχνουν ως υπεύθυνες τις διεθνείς τιμές ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε Βιετνάμ και Βραζιλία.

Παράλληλα, στην εστίαση, στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ που αγοράζουν οι καταναλωτές από ράφια των σούπερ μάρκετ, εξαιτίας του ανοδικού ράλι στη διεθνή τιμή του. Αναφορικά με την κατανάλωση εκτός σπιτιού, στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ, στην εστίαση. Εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς, η επαναφορά του καφέ στο 24% ΦΠΑ, θα σημαίνει, πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων, οι οποίες θα αποτυπωθούν στη λιανική τιμή και κατά συνέπεια στον καταναλωτή, καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης δηλώνουν πως αδυνατούν να απορροφήσουν και νέα επιβάρυνση.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη και έχει ήδη δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να προχωρήσει στη δέουσα παράταση.

ot.gr

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί φιλάθλων του Ολυμπιακού στην Καβάλα για την κατάκτηση του Conference League

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Europa Conference League με τον Ελ Κααμπί στο 117 του τελικού του Conference League στην παράταση της αναμέτρησης με τη Φιορεντίνα, με το VAR να ελέγχει τη φάση και να κατακυρώνει το τέρμα.

Ο Ολυμπιακός έγραψε μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Ο Ιμπόρα με αυτοθυσία πήρε την μπάλα, ο Έσε έκανε τη σέντρα στην περιοχή, ο Ελ Καμπί μπήκε στη φάση με το κεφάλι και νίκησε τον πορτιέρε της Φιορεντίνα, κάνοντας το 1-0.

Για αυτόν τον λόγο ξέφρενοι ήταν οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων του Ολυμπιακού στην Καβάλα μέχρι και τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της πόλης.

Δείτε βίντεο :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en