ΔΡΑΜΑ

78η Επέτειος της Μάχης των Οχυρών | Το οχυρό «Λίσσε» στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Σήμερα Κυριακή 7 Απριλίου 2019 πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις εορτασμού της 78ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στα Οχυρά «ΡΟΥΠΕΛ», «ΟΧΥΡΟ» (πρώην ΙΣΤΙΜΠΕΗ) και «ΛΙΣΣΕ».

Το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της Μάχης των Οχυρών και στα τρία οχυρά έχει ως εξής:

11.30π.μ. Πέρας Προσέλευσης Αντιπροσωπειών και Προσκεκλημένων.

11.55π.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.

12μ. Επιμνημόσυνη ∆έηση – προσκλητήριο πεσόντων.

1215μ.μ. Ομιλία.

12.30 Κατάθεση στεφάνων.

12,45μ.μ.Σιγή ενός λεπτού – Εθνικός Ύμνος.

Πέρας Τελετής.

12.50μ.μ Επίσκεψη Στοάς Οχυρού – Μουσείου.

Το οχυρό “Λίσσε”

Γραμμή Μεταξά ονομάζεται η σειρά οχυρωματικών έργων, υπόγειων και επίγειων, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας σε περίπτωση εισβολής κατά τον επικείμενο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, στον οποίο και απετέλεσε τελικά τον κύριο προμαχώνα της.

– Το Οχυρό Λίσσε, κατασκευάστηκε μέσα στο λόφο που υψώνεται στη πεδιάδα του Κ. Νευροκοπίου και βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού Οχυρό.
Οι οχυρώσεις του αποτελούνται από τέσσερις ομάδες στοών (Χελώνες) σε όλη την έκταση του λόφου, με υπόγειες στοές που ξεπερνούν τα 950 μέτρα συνολικά.

Δύο από τα συμπλέγματα στοών επικοινωνούν με υπόγειες διαβάσεις, ενώ τα άλλα δύο αποτελούν αυτόνομες αμυντικές εγκαταστάσεις. Το Οχυρό διέθετε πολυβολεία, εγκαταστάσεις για διαμονή και αποθήκευση, δεξαμενές νερού, ηλεκτρογεννήτριες, οπλισμό και θέσεις για στρατιωτικά οχήματα. Η δύναμη του Οχυρού Λίσσε αποτελούνταν από 12 αξιωματικούς και 457 οπλίτες.
Λόγω της απαραίτητης μυστικότητας και της ανάγκης για καμουφλάζ, οι εγκαταστάσεις του Οχυρού είναι δυσδιάκριτες από την εξωτερική πλευρά και η πρόσβαση σε αρκετές από τις εισόδους του είναι δύσκολη. Επισκέψιμη είναι μόνο μια Χελώνη.
Σήμερα το έργο του Μουσείου- Πάρκου Λίσσε επιχειρεί να αναδείξει και να ζωντανέψει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Στόχος είναι η επίσκεψη να αποτελέσει μια δραστηριότητα βιωματικής περισυλλογής και ανάκλησης της ιστορικής μνήμης, αλλά και μιας πρωτότυπης δημιουργικής ψυχαγωγίας.

dramini

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version