Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Οι μέλισσες, ο μαγικός κόσμος τους και η εκδήλωση «Αστικός κήπος για μέλισσες» που έγινε στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι στην Καβάλα από το Ερευνητικό Κέντρο MOHA

Ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Καβάλας είναι το σπίτι-μουσείο του Μοχάμεντ Άλι, οι πανέμορφοι κήποι του οποίου μετατρέπονται σήμερα σε ένα αστικό καταφύγιο για μέλισσες.

Όταν ήμουν μικρή είδα την «Ταινία μιας μέλισσας». Οι δημιουργοί της διαμαρτύρονταν για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκμεταλλευόμαστε τις μέλισσες για την παραγωγή μελιού σε βιομηχανικό επίπεδο και έδειχνε πως η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας θα εξαφανιζόταν μέσα σε λίγες ημέρες, αν οι μέλισσες αποφάσιζαν να απεργήσουν και να σταματήσουν την παραγωγή μελιού και επομένως την επικονίαση. Την γονιμοποίηση, δηλαδή, των φυτών και των λουλουδιών.

Η ιστορία με τις μελισσούλες και τα λουλουδάκια είναι γνωστή σε όλους μας. Η επικονίαση αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο χάρη στον οποίο γενιές και γενιές γονέων καταφέρνουν να εξηγήσουν χωρίς μεγάλη αμηχανία στα παιδιά τους τι είναι το σεξ. Αυτό που δεν μας είναι γνωστό, όμως, είναι ότι άπαξ και εξαφανιστούν οι μελισσούλες και σταματήσουν να επικονιάζουν τα λουλουδάκια, σχεδόν στο σύνολό τους φρούτα και λαχανικά θα εκλείψουν. Και όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν, τις μέλισσες δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει ο άνθρωπος.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Αϊνστάιν για να καταλάβει ότι πρέπει να προστατέψουμε τις μέλισσες. Είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να απειλούμε την επιβίωση των μελισσών με κάθε τρόπο. Η κλιματική κρίση, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, η έλλειψη πρασίνου στις πόλεις και υδάτινων πόρων, τα φυτοφάρμακα, οι χημικοί ρύποι είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που κάνουν την επιβίωση των μελισσών όλο και δυσκολότερη.

Απέναντι σε όλα αυτά δεν έμεινε ασυγκίνητη η κ. Άννα Μισιριάν και το ερευνητικό κέντρο MOHA. Μια σειρά δράσεων για την προστασία της μέλισσας θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Καβάλα. Οι κήποι του μουσείου Μοχάμεντ Άλι, με πλούσια βλάστηση και τα απαραίτητα δοχεία με νερό και αραιωμένο μέλι, γίνονται ένα ασφαλές περιβάλλον για τις μέλισσες, εξασφαλίζοντάς τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες τους. Οι εκριζώσεις χωρίς την χρήση ηχητικά ρυπογόνων μηχανημάτων, η επαναχρησιμοποίηση πράσινων αποβλήτων, η λογική άρδευση, η χρήση αποκλειστικά βιολογικών προϊόντων για την καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών και η απελευθέρωση εντόμων που συμβάλλουν στην προστασία τους είναι μερικές μόνο από τις πράσινες συνήθειες που αποτελούν καθημερινότητα στους κήπους του μουσείου.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα δημιουργηθούν πλίθινα καταφύγια για τις μοναχικές μέλισσες με σκοπό να επανδρώσουν δημόσιους χώρους (είναι χιλιάδες οι μέλισσες που έχασαν τα «σπίτια» τους και περιπλανώνται άστεγες μετά τις τελευταίες φωτιές στον Έβρο). Παράλληλα ο καλλιτέχνης Κώστας Καρακίτσος σε συνεργασία με την γκαλερί μεταξιού Mantility θα δημιουργήσουν μεταξωτά μαντίλια με θέμα την μέλισσα, με στόχο τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση τους να ενισχύσουν τις δράσεις του ερευνητικού κέντρου για την προστασία των μελισσών. Οι άνθρωποι του MOHA, όμως, δεν σταματούν εκεί.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μέλλον είναι τα παιδιά. Και αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον λιγότερο δυσοίωνο για τις μέλισσες πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να τις αγαπάνε, να τις προστατεύουν και να τις σέβονται. Γι’ αυτό τον λόγο ένα εκπαιδευτικό βιωματικό παιχνίδι κι ένα παραμύθι θα δημιουργηθούν εκεί, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν παιδιά και μαθητές.

Οι μέλισσες και ο μαγικός κόσμος τους είναι από τα πιο γοητευτικά μυστήρια του οικοσυστήματος μας. Οι μελισσοκόμοι σε όλη τη χώρα δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για να προστατεύσουν τα μελίσσια, που καταστρέφονται κατά δεκάδες σε κάθε πυρκαγιά και πνίγονται σε κάθε πλημμύρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να ενημερωθούμε για την σημασία της μέλισσας, να ευαισθητοποιηθούμε και να ενισχύσουμε προσπάθειες όπως αυτή του Ερευνητικού Κέντρου MOHA στον αγώνα προστασίας των ακούραστων εργατριών της φύσης, που από την επιβίωσή τους εξαρτάται η επιβίωση του είδους μας. Γιατί είναι αλήθεια ότι αν εξαφανιστούν οι μέλισσες από τον πλανήτη, δεν θα αργήσουμε να εξαφανιστούμε και εμείς…

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υποτονική κίνηση των καταναλωτών στις θερινές εκπτώσεις λόγο των αυξημένων θερμοκρασιών των ημερών.

Ξεκίνησαν από την Δευτέρα, 8 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά την καταναλωτική κίνηση κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

Η ζέστη αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να βγουν για ψώνια, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένες πωλήσεις για τα εμπορικά καταστήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Κελγιώργης, μίλησε στην κάμερα του Ena Channel και αναφερόμενος στην εκπτωτική περίοδο όπως τόνισε ο ίδιος, εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική. Ωστόσο, εκφράστηκε αισιόδοξα ότι το επόμενο διάστημα η κίνηση θα αυξηθεί.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Φωτιά στην περιοχή Σίτνα στη Δράμα

Φωτιά στην περιοχή Σίτνα της Δράμας ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης 18/7.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, η φωτιά καίει δασική έκταση. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων από την 4η και 7η ΕΜΟΔΕ με πέντε οχήματα. Παράλληλα από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία ελικόπτερα.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δέσποινα Βανδή: Χαμός στην Τουρκία, ακύρωσε τη συναυλία

Την εμφάνισή της στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Τσεσμέ αναγκάστηκε να ακυρώσει το βράδυ της Τετάρτης (17/7) η Δέσποινα Βανδή.

Η τραγουδίστρια είχε προγραμματίσει μια εμφάνιση με σκοπό τα έσοδα να δοθούν στον μη κυβερνητικό οργανισμό Turkish Education Foundation, ώστε να καταστεί εφικτό να δοθούν κάποιες υποτροφίες. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ακύρωσε την εμφάνισή της, καθώς, όπως σημειώνει η ίδια «δόθηκε εν αγνοία της πολιτικός χαρακτήρας στην εκδήλωση».

Σύφωνα με τουρκικά Μέσα, επί σκηνής υπήρχαν η τουρκική σημαία και η αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ, τα οποία η Δέσποινα Βανδή ζήτησε να κατέβουν, πράγμα που δεν έγινε και η ίδια αρνήθηκε να βγει να τραγουδήσει.

Η σκηνή που θα τραγουδούσε η Δέσποινα Βανδή – Διακρίνεται η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ

Όπως αναφέρει η Habertürk, η δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενιζλί, ανέβηκε στη σκηνή και υποστήριξε ότι η Δέσποινα Βανδή αρνήθηκε να τραγουδήσει επειδή ήθελε να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ συμπλήρωσε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ότι «πρέπει να αποχωρήσει από τα σύνορα της πόλης».

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η κυρία πρέπει να φύγει αμέσως από τα σύνορα αυτής της πόλης. Καμία δύναμη δεν μπορεί να επιχειρήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας ούτε την αφίσα του Ατατούρκ.Δεν μπορεί καν να το σκεφτεί αυτό. Η κυρία να φύγει από τα σύνορα. Ήρεμα και ειρηνικά όμως ελπίζω ότι δεν θα σκεφτεί ποτέ να κατεβάσει τη σημαία εκείνης της χώρας, που αποκτήθηκε με αίμα, σε όποια χώρα επισκεφτεί ξανά, τις σημαίες στην οποία έθαψαν πολλούς γιους»

Άλλα Μέσα δίνουν μία διαφορετική εκδοχή, αναφέροντας ότι η Ελληνίδα τραγουδίστρια ήθελε να βρίσκεται και η ελληνική σημαία στη σκηνή, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε.

«Ζήτησε δίπλα στην τουρκική σημαία να μπει και η ελληνική. Ωστόσο, οι διοργανωτές της είπαν ότι δεν είχαν ελληνική σημαία στις ίδιες διαστάσεις με την τουρκική και απέρριψαν το αίτημά της. Τότε η Βανδή απάντησε ότι δεν είναι εχθρός των Τούρκων και του Ατατούρκ αλλά δεν μπορεί να ανέβει στην σκηνή και ότι πρέπει να σκεφτεί την καριέρα της», γράφει το İz Gazete.

Ο κόσμος οργισμένος με την ακύρωση της συναυλίας ξεκίνησε να τραγουδά τον ύμνο της Σμύρνης

Η πρόεδρος του παραρτήματος του Ιδρύματος στη Σμύρνη, δήλωσε ότι η τραγουδίστρια δεν μπορούσε να δώσει τη συναυλία για απρόβλεπτους λόγους την τελευταία στιγμή και ότι τα εισιτήρια θα μπορούσαν να επιστραφούν σε όσους τα ήθελαν.

Ο κόσμος, που βρέθηκε στο χώρο για να παρακολουθήσει την Ελληνίδα τραγουδίστρια, με την ανακοίνωση της απόφασής της και οργισμένος με την ακύρωση ξεκίνησε να τραγουδά τον ύμνο της Σμύρνης.

Η απάντηση της Δέσποινας Βανδή

Σε ανάρτησή της στο Instagram η Δέσποινα Βανδή εξήγησε τι πραγματικά συνέβη στο Τσεσμέ και με ποιον τρόπο οι Τούρκοι ήθελαν να μετατρέψουν τη συναυλία σε ένα πολιτικό event.

«Με απόλυτο σεβασμό προς το κοινό που θα με τιμούσε με την παρουσία του στη συναυλία μου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ανακοινώνω ότι για λόγους του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας που αποφάσισε να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως μια συναυλία δίνοντάς της μια απαγορευμένη και μη συμφωνημένη πολιτική προσέγγιση, η συμμετοχή μου στην εκδήλωση δεν είναι δυνατό να συμβεί», έγραψε.

in.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en