Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7 Μαΐου 1832 : Η Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος

Η συνθήκη προέβλεπε την εκλογή του Όθωνα – του δευτερότοκου γιου του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου – ως βασιλιά της Ελλάδας.

Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (ή του Καλεντέρ Κιοσκ) τον Ιούλιο του 1832, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, ενώ με διακοινώσεις στις 14 και 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, αποδέχτηκε τα διευρυμένα σύνορα της γραμμής Παγασητικού-Αμβρακικού.

Ο Όθωνας και το Δάνειο

Το Δάνειο των 60 εκατομμυρίων δραχμών, το οποίο οι τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις αρνήθηκαν στον Καποδίστρια, το προσέφεραν στον πρίγκιπα Λεοπόλδο, μετά την επιλογή του ως πρώτου βασιλιά του νεοσύστατου Βασιλείου της Ελλάδας. Η παροχή του Δανείου εγκρίθηκε από το Συνέδριο του Λονδίνου το Φεβρουάριο του 1830 με τον όρο ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα έξοδα της συντήρησης του στρατού, όπου κυρίαρχος θα είχε στην υπηρεσία του. Ο Λεοπόλδος διαφώνησε με τους όρους χρήσης του δανείου και ζήτησε τη διερεύνηση προς τις γενικές ανάγκες του ελληνικού κράτους.

Η πρόταση του έγινε δεκτή και με το πρωτόκολλο της 7ης Μαΐου 1830 ορίστηκε ότι το δάνειο θα ήταν 60 εκατομμύρια. Τελικά ο Λεοπόλδος δεν έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. Παραιτήθηκε στις 21 Μαΐου του 1830 διότι απορρίφθηκε η πρόταση του να συμπεριληφθεί και η Κρήτη στα όρια του νέου ελληνικού κράτους. Το στέμμα δόθηκε (13 Φεβρουαρίου 1832) στον ανήλικο Βαυαρό Όθωνα. Μεταξύ των τριών Δυνάμεων και της Βαυαρίας υπογράφτηκε συνθήκη (7 Μαΐου 1832) με την οποία οριζόταν ότι το δάνειο θα παραχωρούνταν σε τρεις ισόποσες δόσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, και ότι η Ελλάδα όφειλε να πληρώνει τους τόκους και τα χρεολύσια από τα δικά της έσοδα.

Για τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του δανείου στο άρθρο 12 οριζόταν ότι πριν από κάθε άλλη υποχρέωση από τα δημόσια έσοδα θα προηγούνταν η εξόφληση των τόκων και των τοκοχρεολυσίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο του Ρωμαίου Γ. το δάνειο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (Μάιος 1833) με τους αδερφούς Ρότσιλντ. Ο τόκος ορίστηκε σε 5% και το χρεολύσιο στο 1%. Χρόνος απόσβεσης ορίστηκαν τα 36 χρόνια. Οι τραπεζίτες αγόρασαν το δάνειο στο 94% και προμήθεια 2%. Οι δύο πρώτες δόσεις, 40 εκατομμύρια εκδόθηκαν σχετικά γρήγορα. Στην καταβολή της τρίτης δόσης των 20 εκατομμυρίων υπήρξε εμπλοκή με τη Ρωσία. Ζήτησε το ποσό της τρίτης δόσης να δεσμευτεί για τους τόκους και τα χρεολύσια των 40 εκατομμυρίων αλλά τελικά υποχώρησε. Το ονομαστικό ποσό του δανείου σε δραχμές ήταν 63.924.559.

Από αυτό αφαιρέθηκαν : 3.835.473 δρχ. το 6% με βάση την συμφωνία, 1.186.288 δρχ. το 3,37% προεξόφληση του κεφαλαίου και 1.964.252 δρχ. άλλα έξοδα. Από τα στοιχεία καταλαβαίνουμε ότι έμεινε στην Ελλάδα το ποσό των 56.924.546 δρχ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1843 απορροφήθηκαν για τόκους και χρεολύσια ακόμα 33.080.795 δρχ. Το τελικό ποσό έμεινε για την Ελλάδα ήταν 23.867.751 δρχ. Από αυτά δόθηκαν 12.531.174 δρχ. στην Τουρκία για την εξαγορά της Φθιώτιδας. Τα 9.098.017 δρχ. που τελικά απόμειναν σπαταλήθηκαν από την αντιβασιλεία του Όθωνα.

Οι σπατάλες της αντιβασιλείας

Οι σπατάλες ατελείωτες για τον Όθωνα. Μόνο για τον έναν χρόνο παραμονής του κόστισε 4.748.000 δρχ. Υπήρξε όμως και συνέχεια. Το συνολικό κόστος μέχρι τη μεταπολίτευση του 1843 έφτασε τα 19.000.000 δρχ. Το 1842 ο προϋπολογισμός έκλεισε με έλλειμμα 3.000.000 δρχ., γεγονός που αναγκαστικά οδηγούσε σε αναστολή πληρωμών. Οι Προστάτιδες Δυνάμεις αποφάσισαν να παρέμβουν.

Το Συνέδριο του Λονδίνου εξέτασε τα οικονομικά της Ελλάδας και επέβαλλε ετήσια μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 3.742.000 δρχ., καθώς και παραχώρηση των εισπράξεων του Τελωνείου Σύρου, το οποίο ήταν από τα πλουσιότερα, για την εξυπηρέτηση του Δανείου. Ο Όθωνας αποδέχτηκε το σχετικό πρωτόκολλο, αλλά δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, η “συνταγματική επανάσταση” ανέστειλε την εξυπηρέτηση του δανείου. Ήταν η δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο Διεθνής έλεγχος και η τότε “τρόικα”

Μετά το τέλος του Κριμαϊκού Πολέμου (1856), οι Προστάτιδες Δυνάμεις απέστειλαν στην Ελλάδα τριμελή επιτροπή για να ερευνήσει τα οικονομικά και να επιβάλλει όρους για την εξυπηρέτηση του δανείου. Η επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα είχε μια καλή διοίκηση και μπορούσε τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Έτσι πρότειναν να ορισθεί ελάχιστος όρος συνεισφοράς σε 900.000 φράγκα βλέποντας την αύξηση των εσόδων.

Η λύση αυτή έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση με την υποχρέωση ότι στην εξυπηρέτηση δανείου θα δεσμευόταν και το 1/3 των εισπράξεων του Τελωνείου της Σύρου. Ανάλογη δέσμευση είχε γίνει και για τα δάνεια της Ανεξαρτησίας, τα οποία είχαν εξοφληθεί. Αυτό ήταν το τέλος των διαπραγματεύσεων που κράτησαν 22 χρόνια. Το 1/3 θα προοριζόταν για την προίκα του νέου βασιλιά Γεωργίου Α’.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Απαράδεκτη η κατάσταση στο άλσος Πεντακοσίων

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το μικρό δάσος των Πεντακοσίων στην Καβάλα. Όπως αναφέρουν, η κατάσταση με τα κομμένα αλλά και τα παρατημένα χόρτα έχει επιδεινωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, αλλά και προκαλώντας αισθητική και υγειονομική υποβάθμιση της περιοχής.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τον Δήμο Καβάλας, οι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι η φροντίδα του χώρου είναι τουλάχιστον ελλιπής. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει χαρακτηρίζονται ως αποσπασματικές και ανεπαρκείς, χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στη συνολική εικόνα του δάσους.

Η ανησυχία εντείνεται ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με τις υψηλές θερμοκρασίες να καθιστούν τα ξερά χόρτα και τα συσσωρευμένα κλαδιά πιθανές εστίες κινδύνου για την πρόκληση πυρκαγιάς. Παράλληλα, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για αδιαφορία της δημοτικής αρχής σε ένα χώρο που, όπως επισημαίνουν, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για τη γειτονιά.

Σε επιστολές και αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτοικοι της περιοχής τονίζουν την ανάγκη για συστηματική φροντίδα, καθαριότητα και περιποίηση του δασυλλίου, καλώντας τον Δήμο να αναλάβει άμεσα δράση και να μην περιορίζεται σε ευκαιριακές εμφανίσεις.

Η εικόνα εγκατάλειψης που καταγράφεται, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν τιμά ούτε τη διοίκηση του Δήμου, ούτε τις υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας, ενώ εγείρει ερωτήματα για τη συνολική πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς τη φροντίδα των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης Καβάλας καταγγέλλουν την Π.Ε. ότι επιστρέφει στο υπ.Παιδείας χρήματα λειτουργικών παρεμβάσεων!

Αρνητική ήταν η απάντηση της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Καβάλας στο αίτημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων σκίασης στα γραφεία του 5ου ορόφου του Διοικητηρίου, τα οποία στεγάζουν επίσης την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο σε σειρά απορριφθέντων αιτημάτων για βασικές παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας τους.

«Η Περιφέρεια επιστρέφει κονδύλια αντί να τα αξιοποιεί»

Οι υπάλληλοι καταγγέλλουν πως, παρότι το Υπουργείο Παιδείας εγκρίνει χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους βελτιώσεις, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν αξιοποιεί τα κονδύλια, αλλά τα επιστρέφει στο τέλος κάθε έτους στο Υπουργείο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν και έγγραφα που επιβεβαιώνουν αυτή την πρακτική.

Ενδεικτικά προβλήματα: αμίαντος και κλιματιστικά

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, χαρακτηριστικά είναι τα εξής δύο προβλήματα:

  1. Παραμονή αμιάντου στον διάδρομο και στα γραφεία του 5ου ορόφου, σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες του Διοικητηρίου όπου έχει ήδη αφαιρεθεί. Η εικόνα εργαζομένου που επιχειρεί να καλύψει τον αμίαντο με πανί καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

  2. Απρόσφορη συντήρηση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης. Παράδειγμα αποτελεί βλάβη σε κλιματιστικό γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ενώ αναφέρθηκε από τις αρχές του έτους, παραμένει άλυτη. Το αποτέλεσμα ήταν οι υπάλληλοι να εργάζονται τον χειμώνα χωρίς θέρμανση και τώρα να υποφέρουν από υψηλές θερμοκρασίες.

Ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

Οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν καλύτερες συνθήκες και βασική υποστήριξη στον χώρο εργασίας τους. Όπως λένε, κάθε φορά που τα αιτήματα τίθενται υπ’ όψιν του Αντιπεριφερειάρχη, απορρίπτονται συλλήβδην από τις υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι παρεμβάσεις στο Διοικητήριο εξυπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες των υπηρεσιών της ΠΕ και όχι των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών δομών.

Το πρόβλημα δείχνει να είναι διαχρονικό και απαιτεί πολιτική βούληση για να λυθεί, ώστε το Διοικητήριο να λειτουργεί ισότιμα για όλους τους εργαζόμενους που στεγάζονται σε αυτό.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστοδουλίδης στην Κεραμωτή για μνημείο Ελλαδιτών πεσόντων στην Κύπρο

Την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρευρέθηκε στην Κεραμωτή Καβάλας, στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες οπλίτες και αξιωματικούς που υπηρέτησαν ή έπεσαν στην Κύπρο.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον Δήμο Νέστου και τον ΕΤΥΚ, είχε και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς έγινε και ταφή των λειψάνων του Ελλαδίτη στρατιώτη Χαράλαμπου Σαμλιάν, ήρωα της κυπριακής τραγωδίας, στη γενέτειρά του.

«Η Κεραμωτή γίνεται τόπος ένωσης Κύπρου και Ελλάδας»

Σε ανάρτησή του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Αποτελεί χρέος και ύψιστη τιμή για μένα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, εδώ σ’ αυτόν τον χώρο, ο οποίος από τώρα και στο εξής αποκτά ιδιαίτερη σημασία και σημειολογία. Από σήμερα, η Κεραμωτή Καβάλας, γίνεται τόπος συνάντησης Κύπρου και Ελλάδας, εδώ σφραγίζεται ο ιστορικός μας δεσμός, εδώ θα διατρανώνονται περήφανα οι κοινοί μας αγώνες και οι κοινές μας θυσίες».

Τόνισε επίσης πως το μνημείο, όπως και η τελετή ταφής των λειψάνων, είναι πράξεις που τιμούν και ενώνουν, επιβεβαιώνοντας «το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και ομότροπον» των δύο λαών.

Μνημείο τιμής και ιστορικής μνήμης

Το νέο μνημείο στην Κεραμωτή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πεσόντες, αγνοούμενους και μαχητές που υπηρέτησαν στην Κύπρο, θυμίζοντας τις θυσίες και το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Η παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκδήλωση, αναδεικνύοντας το βάθος των δεσμών Ελλάδας – Κύπρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης, με κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Κύπρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en