Τον χορό άνοιξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ και πανεπιστημιακοί
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη της λειτουργίας των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα μετά τις προσφυγές που κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Τον χορό των προσφυγών στο ΣτΕ άνοιξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και επτά πανεπιστημιακοί, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι δυο σχετικές υπουργικές αποφάσεις σημειώνοντας πως ο νόμος 5094/2024 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ)» αντιβαίνει σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων και δεν είναι συμβατός με το Ευρωπαϊκό δίκαιο.
Στις προσφυγές τους οι πανεπιστημιακοί, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι ακυρωτέες καθώς «εκδόθηκαν σε εκτέλεση αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου 5094/2024 οι οποίες προβλέπουν το θεσμό των ΝΠΠΕ ενώ τονίζουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να οδηγήσει σε κλείσιμο Τμημάτων των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα επί ζημία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και των μελών ΔΕΠ αυτής».
Σύμφωνα με τις προσφυγές, η πρόβλεψη του νόμου 5094/2024 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, «έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την απόλυτη απαγόρευση από το Σύνταγμα άλλης μορφής νομικών προσώπων, εκτός από ΝΠΔΔ για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης και λόγω της αντισυνταγματικότητας αυτής πρέπει οι προσβαλλόμενες πράξεις να ακυρωθούν».
Όπως τονίζουν δεν προβλέπεται κρατική εποπτεία επί των ΝΠΠΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και δεν είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ, «η πρόβλεψη για μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».
Επιπλέον, οι προσφεύγοντες υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος λόγω έλλειψης σαφών κριτηρίων και πλήρη αοριστία των διατάξεων του επίμαχου νόμου αναφορικά «με τις προϋποθέσεις και το ελάχιστο του ποιοτικού περιεχομένου της εκπαιδευτικής και της συμφωνίας μεταξύ του μητρικού ιδρύματος και παραρτήματος στην Ελλάδα». Δηλαδή «χορηγείται εν λευκώ γενική και αόριστη εξουσιοδότηση από το νόμο στα ισχύοντα στο μητρικό ίδρυμα της αλλοδαπής».
www.newsbeast.gr
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...