Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ανάβουν οι μηχανές προβολών του 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού των ταινιών μικρού μήκους θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες.

 
Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).Δεσποινίς ετών 39

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει τα 39 της χρόνια και συμπληρώνει 22 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος έχοντας για δεύτερη χρονιά φέτος έναν ισχυρό υποστηρικτή: την Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, με σύμμαχο την ίδια την πόλη, που το αγκαλιάζει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τώρα, «αντεπιτίθεται»: αναπτύσσεται αντί να συρρικνώνεται, ενδυναμώνει τον διεθνή χαρακτήρα του, αποκτά νέους χορηγούς.

Από φέτος η διοργάνωση αποκτά έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή: Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

Στα γνωστά βραβεία προστίθενται φέτος και ένα έπαθλο από την εταιρεία post production Stefilm στην καλύτερη σπουδαστική ταινία, καθώς και ένα ακόμα από την ελληνική εταιρεία ένδυσης Enjoy Fashion: η εταιρεία θα «ντύσει» την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου που θα διακριθεί.

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών – κι αυτό χωρίς την συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μια νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

Το Ελληνικό διαγωνιστικό

Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Το θέμα της αυτοκτονίας μοιάζει να απασχολεί αρκετούς αυτήν την χρονιά.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στην θεματολογία – κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Φέτος ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (κάποιοι μάλιστα εστιάζουν στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.

Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους. Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές. Το γκέι στοιχείο είναι φέτος παρόν και μέσα από μια λεσβιακή ερωτική ιστορία.

Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γ. Στάνκογλου, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μαυροματάκη, Β. Ανδρεαδάκη, Σ. Σεϊρλή, Ν. Μεντή, Ρ. Οικονομίδου, Θ. Τζήμου, Λ. Παπαληγούρα, Πρ. Αλειφερόπουλο, Ε. Τρίγγου, Κ. Σαμαρά, Γ. Παπαδόπουλο, Α. Αϊδίνη, Γ. Σκαφιδά, Μ. Γιαννάτου, Αρ. Μουτούση, Μ. Κεχαγιόγλου.

Να πούμε επίσης πως φέτος, ανάμεσα σε αυτούς που διαγωνίζονται, συγκαταλέγονται και κάποιοι επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων του σινεμά (λ.χ γνωστοί διευθυντές φωτογραφίας), νεαροί σκηνοθέτες που είναι γιοί γνωστών ηθοποιών, αλλά και ζευγάρια στην ζωή που συναγωνίζονται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Η Κριτική Επιτροπή του Ελληνικό Φεστιβάλ

Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

  • Πρόεδρος: Ανδρέας Πάντζης, σκηνοθέτης
  • Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
    • Ρόμπι Εκσιέλ, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου
    • Νάνσυ Μπινιαδάκη, σκηνοθέτις
    • Πάνος Παππάς, σκηνοθέτης, παραγωγός
    • Ανδρέας Σινάνος, διευθυντής φωτογραφίας

Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

SHORT MATTERS! 2016
Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015 (EFA).

2ο Βαλκανικό Πανόραμα
Φέτος περιλαμβάνει μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες, μία αντιπροσωπευτική επιλογή βαλκανικών ταινιών από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για το Βαλκανικό Σινεμά Altcine καθώς και μία παρουσίαση ταινιών από τη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kültür της Κωνσταντινούπολης.

7o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής

Προβολές για παιδιά

6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»

Masterclass φωτογραφίας από τον καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνών, Γρηγόρη Βλασσά

Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή (στην τελετή έναρξης, 19/9)

Εργαστήριο ραδιοφώνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου

Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (20-23/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα – δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Μεταξύ των φετινών καλεσμένων συγκαταλέγονται (κατά σειρά παρουσίασης) οι: Γιάννης Μπασκόζος (www.oanagnostis.gr), Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βασίλης Κατσικονούρης και Σωτήρης Δημητρίου.

Θα παρουσιαστεί επίσης μια μελέτη της Δραμινής πανεπιστημιακού Καλλιόπης Εξάρχου ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας Αλέξανδρος Κακαβάς θα μιλήσει για την εκδοτική δραστηριότητα της ΕΣΕ.

Γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό
Καθημερινό Q&A στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ.

Το Διεθνές Τμήμα

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια από την διεθνοποίησή του, στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα θα προβάλλει 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν.Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία).

Αξίζει να αναφέρουμε πως:

  • Το ισπανικό «Zero» αποτελεί μια παραγωγή του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ και του Μάικλ Φασμπέντερ.
  • Στην ιρλανδική «Violet» την αφήγηση κάνει ο Αϊνταν Γκίλε, γνωστός μας από τον ρόλο του Λορντ Μπέιλις η αλλιώς Λιτλ Φίνγκερ στο «Game of Thrones». Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Μορίς Τζόις που έχει στο ενεργητικό του τα «Χελωνονιντζάκια».
  • Σκηνοθέτης του αμερικάνικου «The Scarecrow» είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς «Grey’s anatomy» Φίλιπ Ρις, ενώ πρωταγωνιστεί η συνάδελφός του στην ίδια σειρά Σάντρα Ο.
  • Στο «Invited» από τη Ν. Κορέα παίζει ο Ο Γιόνγκ-Σου που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και …Άνοιξη» του Κιμ Κι Ντουκ.
  • Στο διεθνές διαγωνιστικό θα προβληθούν επίσης η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «The return of Erkin» από το Κιργιστάν, η χιλιάνικη ταινία «Simple Things» που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Κλερμόν Φεράν, καθώς και το «Mouth of Hell», του βραβευμένου στο παρελθόν με BAFTA Βόσνιου σκηνοθέτη Σαμίρ Μεχάνοβιτς.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και από επεισόδια των σειρών «Grey’s Anatomy», «The Mentalist», κ.ά, καθώς και από τις ταινίες: «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss’ Son» και «Independence Day». Ο Bobby Roth είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για επαγγελματίες του κινηματογράφου. Πέρυσι, επισκέφθηκε την Ελλάδα, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Δράμας, κι έδωσε ένα επιτυχημένο μάστερκλας στο «Τριανόν».

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος είναι οι:

  • Bülent Küçükerdoğan, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μοντέρ (Τουρκία)
  • Vincent Michaud, παραγωγός (Γαλλία)
  • Bernd Sahling, σκηνοθέτης (Γερμανία)
  • Νίκος Μουστάκας, παραγωγός (Ελλάδα)

Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος.

Τρεις ελληνικές και μια κυπριακή ταινία συμμετέχουν φέτος στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ:

  • «Aenigma» («Μετείκασμα») των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου
  • «Nemercka» του Αυρήλιου Καρακώστα
  • «Η Αλίκη στο καφέ» του Δημήτρη Νάκου
  • «Antidoton» του Μιχάλη Χαπέσιη

Drama Pitching Lab

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας DRAMA MINI TALENT LAB, πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).

To Drama Pitching lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film που στηρίζει το lab από την πρώτη χρονιά. Από φέτος το ΕΚΚ – σταθερός υποστηρικτής του Φεστιβάλ, εκτός των βραβείων που προσφέρει στο ελληνικό τμήμα – αθλοθετεί επίσης βραβείο σε ένα από τα καλύτερα projects του lab.

Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 19-22/9 ενώ το Pitching Forum στις 23/9.

Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του Athens Script Club).

Αξίζει να αναφέρουμε πως το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Pitching Lab ήταν φέτος πολύ μεγάλο: υποβλήθηκαν 103 σχέδια από τα οποία 15 (αντί για 10) επιλέχθηκαν τελικά να συμμετάσχουν στο εργαστήριο. Ο λόγος, σύμφωνα με την Βαρβάρα Δούκα «είναι πως το επίπεδο ήταν φέτος πολύ υψηλό. Φαίνεται να περνά στους νέους κινηματογραφιστές μας, μετά την επαφή τους με το εξωτερικό, είτε σε επίπεδο σπουδών, είτε επαγγελματικής απασχόλησης, η ικανότητα συγκρότησης, η οργάνωση και τεκμηρίωση μιας πρότασης. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο του Pitching Lab, ο συναγωνισμός, αλλά και η πρωτοτυπία των ιδεών, και η ανταλλαγή μεθόδων δουλειάς, σε ένα διεθνές περιβάλλον. Ελπίζουμε η έστω και ολιγοήμερη σπουδή τους μαζί μας, να αποφέρει και ένα μοντέλο υποστήριξης των σχεδίων τους, ούτως ώστε με το κατάλληλο development να έχουμε αργότερα και καλά σενάρια και ενδιαφέρουσες ταινίες».

Ήδη άλλωστε, το Pitching Lab, απέδωσε καρπούς: φέτος, στο διεθνές διαγωνιστικό, θα συμμετάσχει η ταινία που πήρε το πρώτο βραβείο στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του (2014): το «Fighting for Death» της Eleonora Velinova ενώ η ταινία “Helga ar I lund” που παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο lab διαγωνίζεται στο ελληνικό τμήμα.

Ραντεβού (και) στην Αθήνα

Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά και στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 85 πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά σε 4 ηπείρους.

Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Δήμο Δράμας.

 

Ανάβουν οι μηχανές προβολών του 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016. Στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού των ταινιών μικρού μήκους θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες.

 
Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).

Δεσποινίς ετών 39

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει τα 39 της χρόνια και συμπληρώνει 22 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος έχοντας για δεύτερη χρονιά φέτος έναν ισχυρό υποστηρικτή: την Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, με σύμμαχο την ίδια την πόλη, που το αγκαλιάζει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τώρα, «αντεπιτίθεται»: αναπτύσσεται αντί να συρρικνώνεται, ενδυναμώνει τον διεθνή χαρακτήρα του, αποκτά νέους χορηγούς.

Από φέτος η διοργάνωση αποκτά έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή: Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

Στα γνωστά βραβεία προστίθενται φέτος και ένα έπαθλο από την εταιρεία post production Stefilm στην καλύτερη σπουδαστική ταινία, καθώς και ένα ακόμα από την ελληνική εταιρεία ένδυσης Enjoy Fashion: η εταιρεία θα «ντύσει» την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου που θα διακριθεί.

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών – κι αυτό χωρίς την συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μια νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

Το Ελληνικό διαγωνιστικό

Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Το θέμα της αυτοκτονίας μοιάζει να απασχολεί αρκετούς αυτήν την χρονιά.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στην θεματολογία – κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Φέτος ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (κάποιοι μάλιστα εστιάζουν στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.

Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους. Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές. Το γκέι στοιχείο είναι φέτος παρόν και μέσα από μια λεσβιακή ερωτική ιστορία.

Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γ. Στάνκογλου, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μαυροματάκη, Β. Ανδρεαδάκη, Σ. Σεϊρλή, Ν. Μεντή, Ρ. Οικονομίδου, Θ. Τζήμου, Λ. Παπαληγούρα, Πρ. Αλειφερόπουλο, Ε. Τρίγγου, Κ. Σαμαρά, Γ. Παπαδόπουλο, Α. Αϊδίνη, Γ. Σκαφιδά, Μ. Γιαννάτου, Αρ. Μουτούση, Μ. Κεχαγιόγλου.

Να πούμε επίσης πως φέτος, ανάμεσα σε αυτούς που διαγωνίζονται, συγκαταλέγονται και κάποιοι επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων του σινεμά (λ.χ γνωστοί διευθυντές φωτογραφίας), νεαροί σκηνοθέτες που είναι γιοί γνωστών ηθοποιών, αλλά και ζευγάρια στην ζωή που συναγωνίζονται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Η Κριτική Επιτροπή του Ελληνικό Φεστιβάλ

Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

  • Πρόεδρος: Ανδρέας Πάντζης, σκηνοθέτης
  • Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
    • Ρόμπι Εκσιέλ, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου
    • Νάνσυ Μπινιαδάκη, σκηνοθέτις
    • Πάνος Παππάς, σκηνοθέτης, παραγωγός
    • Ανδρέας Σινάνος, διευθυντής φωτογραφίας

Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

SHORT MATTERS! 2016
Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015 (EFA).

2ο Βαλκανικό Πανόραμα
Φέτος περιλαμβάνει μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες, μία αντιπροσωπευτική επιλογή βαλκανικών ταινιών από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για το Βαλκανικό Σινεμά Altcine καθώς και μία παρουσίαση ταινιών από τη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kültür της Κωνσταντινούπολης.

7o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής

Προβολές για παιδιά

6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»

Masterclass φωτογραφίας από τον καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνών, Γρηγόρη Βλασσά

Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή (στην τελετή έναρξης, 19/9)

Εργαστήριο ραδιοφώνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου

Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (20-23/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα – δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Μεταξύ των φετινών καλεσμένων συγκαταλέγονται (κατά σειρά παρουσίασης) οι: Γιάννης Μπασκόζος (www.oanagnostis.gr), Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βασίλης Κατσικονούρης και Σωτήρης Δημητρίου.

Θα παρουσιαστεί επίσης μια μελέτη της Δραμινής πανεπιστημιακού Καλλιόπης Εξάρχου ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας Αλέξανδρος Κακαβάς θα μιλήσει για την εκδοτική δραστηριότητα της ΕΣΕ.

Γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό
Καθημερινό Q&A στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ.

Το Διεθνές Τμήμα

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια από την διεθνοποίησή του, στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα θα προβάλλει 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν.Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία).

Αξίζει να αναφέρουμε πως:

  • Το ισπανικό «Zero» αποτελεί μια παραγωγή του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ και του Μάικλ Φασμπέντερ.
  • Στην ιρλανδική «Violet» την αφήγηση κάνει ο Αϊνταν Γκίλε, γνωστός μας από τον ρόλο του Λορντ Μπέιλις η αλλιώς Λιτλ Φίνγκερ στο «Game of Thrones». Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Μορίς Τζόις που έχει στο ενεργητικό του τα «Χελωνονιντζάκια».
  • Σκηνοθέτης του αμερικάνικου «The Scarecrow» είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς «Grey’s anatomy» Φίλιπ Ρις, ενώ πρωταγωνιστεί η συνάδελφός του στην ίδια σειρά Σάντρα Ο.
  • Στο «Invited» από τη Ν. Κορέα παίζει ο Ο Γιόνγκ-Σου που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και …Άνοιξη» του Κιμ Κι Ντουκ.
  • Στο διεθνές διαγωνιστικό θα προβληθούν επίσης η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «The return of Erkin» από το Κιργιστάν, η χιλιάνικη ταινία «Simple Things» που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Κλερμόν Φεράν, καθώς και το «Mouth of Hell», του βραβευμένου στο παρελθόν με BAFTA Βόσνιου σκηνοθέτη Σαμίρ Μεχάνοβιτς.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και από επεισόδια των σειρών «Grey’s Anatomy», «The Mentalist», κ.ά, καθώς και από τις ταινίες: «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss’ Son» και «Independence Day». Ο Bobby Roth είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για επαγγελματίες του κινηματογράφου. Πέρυσι, επισκέφθηκε την Ελλάδα, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Δράμας, κι έδωσε ένα επιτυχημένο μάστερκλας στο «Τριανόν».

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος είναι οι:

  • Bülent Küçükerdoğan, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μοντέρ (Τουρκία)
  • Vincent Michaud, παραγωγός (Γαλλία)
  • Bernd Sahling, σκηνοθέτης (Γερμανία)
  • Νίκος Μουστάκας, παραγωγός (Ελλάδα)

Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος.

Τρεις ελληνικές και μια κυπριακή ταινία συμμετέχουν φέτος στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ:

  • «Aenigma» («Μετείκασμα») των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου
  • «Nemercka» του Αυρήλιου Καρακώστα
  • «Η Αλίκη στο καφέ» του Δημήτρη Νάκου
  • «Antidoton» του Μιχάλη Χαπέσιη

Drama Pitching Lab

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας DRAMA MINI TALENT LAB, πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).

To Drama Pitching lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film που στηρίζει το lab από την πρώτη χρονιά. Από φέτος το ΕΚΚ – σταθερός υποστηρικτής του Φεστιβάλ, εκτός των βραβείων που προσφέρει στο ελληνικό τμήμα – αθλοθετεί επίσης βραβείο σε ένα από τα καλύτερα projects του lab.

Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 19-22/9 ενώ το Pitching Forum στις 23/9.

Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του Athens Script Club).

Αξίζει να αναφέρουμε πως το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Pitching Lab ήταν φέτος πολύ μεγάλο: υποβλήθηκαν 103 σχέδια από τα οποία 15 (αντί για 10) επιλέχθηκαν τελικά να συμμετάσχουν στο εργαστήριο. Ο λόγος, σύμφωνα με την Βαρβάρα Δούκα «είναι πως το επίπεδο ήταν φέτος πολύ υψηλό. Φαίνεται να περνά στους νέους κινηματογραφιστές μας, μετά την επαφή τους με το εξωτερικό, είτε σε επίπεδο σπουδών, είτε επαγγελματικής απασχόλησης, η ικανότητα συγκρότησης, η οργάνωση και τεκμηρίωση μιας πρότασης. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο του Pitching Lab, ο συναγωνισμός, αλλά και η πρωτοτυπία των ιδεών, και η ανταλλαγή μεθόδων δουλειάς, σε ένα διεθνές περιβάλλον. Ελπίζουμε η έστω και ολιγοήμερη σπουδή τους μαζί μας, να αποφέρει και ένα μοντέλο υποστήριξης των σχεδίων τους, ούτως ώστε με το κατάλληλο development να έχουμε αργότερα και καλά σενάρια και ενδιαφέρουσες ταινίες».

Ήδη άλλωστε, το Pitching Lab, απέδωσε καρπούς: φέτος, στο διεθνές διαγωνιστικό, θα συμμετάσχει η ταινία που πήρε το πρώτο βραβείο στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του (2014): το «Fighting for Death» της Eleonora Velinova ενώ η ταινία “Helga ar I lund” που παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο lab διαγωνίζεται στο ελληνικό τμήμα.

Ραντεβού (και) στην Αθήνα

Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά και στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 85 πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά σε 4 ηπείρους.

Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Δήμο Δράμας.

Κατάλογος Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2016

Οι χορηγοί και υποστηρικτές του φετινού Φεστιβάλ Δράμας

Alexandroupoli Online

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΔΟΞΑΤΟ

Συνάντηση του Δημάρχου Δοξάτου με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. για στρατηγικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Δοξάτου, κ. Γιώργου Βογιατζή, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Παρών ήταν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, κ. Αργύρης Πατακακης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και ο Κωνσταντίνος Κόντος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Συμβουλοι του Δήμου Δοξάτου καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την περιοχή όπως ο Αναδασμός του Δοξάτου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών, την εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας για τον Δήμο Δοξάτου καθώς και τα ζητήματα του ξεροχείμαρρου Δοξάτου.

Εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικών δράσεων της περιοχής και θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία του κάθετου άξονα ως εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Δράμα τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών, των ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024.

-Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

09:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία-Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. Ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

11:00 π.μ.: Προσέλευση στο μνημείο της

Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον 

Δημοτικό Κήπο Δράμας 

(επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου)

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι
  • Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη 
  • Κατάθεση στεφάνων 
  • Εθνικός Ύμνος
  • Λήξη τελετής

Παράλληλες εκδηλώσεις :

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 – Πλατεία Ελευθερίας Δράμας 

20:00 : Ομιλία από την Βούλα Πατουλίδου-Χρυσή Ολυμπιονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», με συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 – Α΄ Νεκροταφείο Δράμας 

10:30 π.μ.:  Τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) ! με ομολητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Απόδοση χορού Σέρρα προς τιμήν του Στυλιανού Κοσμίδη. 

Τα σχετικά με το μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Τα σχετικά με τον σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση ο Δήμος Δράμας.

Τα σχετικά με τη στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.

Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Θωμά Πετρίδη, υπάλληλο Δήμου Δράμας. 

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν με το Δήμο Δράμας στο τηλέφωνο 2521350733 έως και την Πέμπτη 16/05/2024 και ώρα 15:00

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιχαήλ Μουρβετίδης  

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en