Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

3 «κακά» χαρακτηριστικά, που τελικά… είναι καλά!

Δεν είσαι το μονίμως «ηλιόλουστο» άτομο που θεωρείς ότι θα έπρεπε να είσαι; Δε χρειάζεται να αυτοτιμωρείσαι…

Όποιες κι αν ήταν οι ιδιαιτερότητες και οι περιορισμοί της προσωπικότητάς τους, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιθανότατα απλώς «έσφιγγαν τα δόντια» απέναντι σε όποιες δυσκολίες προέκυπταν και προχωρούσαν έτσι στη ζωή. Ευτυχώς, εμείς δεν χρειάζεται να υπομείνουμε τόσα πολλά, αφού έχουμε την τύχη να ζούμε στην εποχή της αυτοβοήθειας. Υπάρχει άφθονη υποστήριξη και πάρα πολλές διαθέσιμες μέθοδοι για ανθρώπους που θέλουν να βιώσουν την καλύτερη, ευτυχέστερη εκδοχή του εαυτού τους. Και αυτό όμως θέλει την προσοχή του. Και εξηγούμαστε: 

Από την Αννίτα Νιάκα

Όσοι κάνουμε προσπάθεια «αυτοβελτίωσης», αυτογνωσίας ή αυτοπραγμάτωσης -οτιδήποτε στοχεύει να μας φέρει πιο κοντά στον εαυτό μας και την ευτυχία- κινδυνεύουμε να πέσουμε σε μία συνηθισμένη παγίδα:  Να πασχίζουμε να βιώνουμε μόνο τα «καλά» συναισθήματα, προσπαθώντας να αποκλείσουμε τις «κακές ημέρες», τις λυπημένες σκέψεις ή τα λιγότερο πρόσχαρα χαρακτηριστικά μας.

Αυτό αφενός σημαίνει αποτυχία να συμπονέσουμε τον εαυτό μας και αφετέρου δεν πρόκειται για ρεαλιστική κατανόηση του πώς λειτουργεί η ανθρώπινη προσωπικότητα.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν ειδικοί, συχνά τα όχι και τόσο ευχάριστα στοιχεία της προσωπικότητας, παρέχουν στους κατόχους τους σημαντικά πλεονεκτήματα. Ενώ υπάρχουν θεμιτοί λόγοι για τους οποίους αυτά τα χαρακτηριστικά γενικά δεν είναι επιθυμητά, η αλήθεια είναι ότι το καθένα έχει και θετικές όψεις.

Για ποια χαρακτηριστικά μιλάμε; Ορίστε μερικά παραδείγματα:

1. Πεσιμισμός

Σίγουρα, το να ξεκινήσεις οτιδήποτε, χρειάζεται αισιοδοξία. Όμως και ο πεσιμισμός έχει τη θέση του. Το να εστιάζεις στα πιθανά αρνητικά, είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί «οι πεσιμιστές τείνουν να ζουν περισσότερο και να είναι πιο υγιείς κατά το μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό συνδέεται κυρίως με τον αμυντικό πεσιμισμό, στον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται την ανησυχία τους, σκεπτόμενοι διεξοδικά οτιδήποτε κακό θα μπορούσε να συμβεί, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τέτοια πράγματα». Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτού του είδους ο πεσιμισμός είναι προστατευτικός, διότι οι άνθρωποι όντως αναγνωρίζουν τους κινδύνους και τους αποφεύγουν. Οπότε, σταμάτα να κατακρίνεις τον εαυτό σου, εάν δεν είσαι και το πιο αισιόδοξο άτομο στον κόσμο.

2. Ντροπαλότητα

Οι ιδρωμένες παλάμες στα πάρτι και τα κύματα αγωνίας σε επαγγελματικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις δεν έχουν καθόλου πλάκα γι’ αυτόν που τα βιώνει. Εξ’ ου και αυτός ο κατακλυσμός από άρθρα με συμβουλές για να ξεπεράσεις την ντροπαλότητα. Και όντως, κάποιες από αυτές τις ιδέες είναι χρήσιμες, εάν δεν σχεδιάζεις να μείνεις κλειδωμένος στο σπίτι για την υπόλοιπη ζωή σου. Είναι όμως σημαντικό να θυμάσαι, ότι η απροθυμία για πολλή κοινωνικοποίηση συνήθως συνοδεύεται από σημαντικά θετικά στοιχεία.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο, το να είσαι πιο εσωστρεφής μπορεί να σε κάνει καλύτερο ηγέτη. Και οι ειδικοί συμφωνούν: Οι ντροπαλοί άνθρωποι συνήθως είναι καλοί παρατηρητές και ακροατές. Πολύ καλά νέα: Δεδομένου ότι το να είναι κάποιος καλός ακροατής θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να έχει ένας ηγέτης, φαίνεται ότι η ντροπαλότητα έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει, απ’ ότι βλέπουμε εκ πρώτης όψεως. Επιπλέον, οι ντροπαλοί άνθρωποι συνήθως περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους, μαθαίνοντας από αυτά που έχουν δει και ακούσει και συνθέτοντας τα επόμενα βήματά τους.

3. Ανία

Εντάξει, εάν έχεις το εύρος προσοχής ενός κουνουπιού και βαριέσαι αμέσως μόλις δεν απασχολείσαι με κάποιον ή κάτι, μάλλον έχεις πρόβλημα. Όμως μία μικρή τάση για ανία δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, ούτε και το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να βιώσει τη δυσάρεστη αίσθηση του να μην έχεις τίποτα ενδιαφέρον να κάνεις μία φορά στο τόσο.

«Το να βιώνουμε ανία συχνά μας δίνει κίνητρο να βρούμε ή να δημιουργήσουμε νόημα στη ζωή μας. Επειδή η ανία είναι άβολη, μας κινεί στην κατεύθυνση να κάνουμε πράγματα που όντως μας προσφέρουν νόημα. Μας βοηθάει να βρούμε τα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς και να συμμετέχουμε σε αυτά με ενθουσιασμό» λένε οι ειδικοί.  Μελέτες έχουν δείξει επίσης, ότι το να αντιμαχόμαστε την ανία, κεντρίζει τη δημιουργικότητα. Οπότε, εάν βαριέσαι εύκολα, δώσε στον εαυτό σου ένα καθησυχαστικό χτυπηματάκι στην πλάτη. Η ανυπομονησία σου με τις άσκοπες δουλειές και το «άραγμα», εφόσον δεν είναι υπερβολική, πιθανότατα σε βοηθάει να επιτυγχάνεις περισσότερα.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τραυματισμός οδηγού δικύκλου στην Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα

Τραυματίστηκε ένας οδηγός δικύκλου μετά από σύγκρουση του δικύκλου με Ι.Χ όχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο οδηγός δικύκλου θέλησε να κάνει αναστροφή στο σημείο, ωστόσο το Ι.Χ όχημα ήρθε με ταχύτητα από πίσω με αποτέλεσμα να συμβεί το τροχαίο.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μεγάλη επιτυχία για το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας: Γεύσεις, διασκέδαση και πλήθος κόσμου

H έναρξη του Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας σημείωσε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που ήρθε να απολαύσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και ατέλειωτη διασκέδαση.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες Καβάλας, γέμισε με ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να γευτούν τις εκλεκτές λιχουδιές που προσέφεραν τα food trucks.

Η ποικιλία των γεύσεων ήταν εντυπωσιακή, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και μεσογειακές λιχουδιές, μέχρι εξωτικά πιάτα από την Ασία και την Λατινική Αμερική, το φεστιβάλ κατάφερε να συνδυάσει διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αξέχαστη γαστρονομική περιήγηση.

Η ατμόσφαιρα ήταν ζωντανή και χαρούμενη, με μουσική και διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες να συμπληρώνουν την εμπειρία.

Οι επισκέπτες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την οργάνωση και την ποικιλία των προσφορών. Τα χαμόγελα και τα θετικά σχόλια ήταν παντού, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πλέον θεσμός!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στην Άλγεβρα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Πρόκειται για το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που δίνουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου έως και τις 17 Ιουνίου 2024, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές άρχισαν την περασμένη Πέμπτη 31 Μαΐου με την εξέταση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en