Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17 Μαΐου | Διεθνής Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά

17 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα στα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά και πανελλαδικά.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει τις δυνάμεις με φορείς και συνεργάτες του από όλο τον κόσμο συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ζωτική σημασία και λειτουργία των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για τα Παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας για ΠαιδιάChild Helpline International (CHI) που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Το δίκτυο αριθμεί 181 μέλη – Γραμμές Βοήθειας για παιδιά σε 147 χώρες του κόσμου, όπου όλα τα μέλη του συνεργάζονται άμεσα και μοιράζονται την τεχνογνωσία τους με κοινό στόχο την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών.

Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω της «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056» που λειτουργεί από το 1997, της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» που λειτουργεί από το 2008 και της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών 116111» συμβάλλει άμεσα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε σοβαρού προβλήματος που αφορά σε παιδί θύμα όπως είναι η κακοποίηση, η παραμέληση, η εξαφάνιση, η εμπορία, ο σχολικός εκφοβισμός.

Το 2016 εγκαινιάστηκε η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ενταγμένη στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Child Helpline International, η οποία και τέθηκε στη διάθεση όλων των παιδιών στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και των παιδιών προσφύγων μεταναστών, που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Η γραμμή είναι διαθέσιμη δωρεάν, πανελλαδικά, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, με 6 διασυνδεδεμένα τηλεφωνικά κέντρα σαν 1, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και με μέγιστο χρόνο αναμονής 11 δευτερόλεπτα.

Παράλληλα, στη διάθεσή της (ομοίως με τις Γραμμές 1056 και 116000) και με στόχο την εξασφάλιση της λειτουργίας της ανά πάσα στιγμή και κάτω από έκτακτες συνθήκες κρίσης, έχει το Disaster Recovery Area στο Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος.

Οι Τηλεφωνικές Γραμμές είναι επίσημα αναγνωρισμένες ως Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης (emergency lines) και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Τη φετινή χρόνιά το Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών αναδεικνύοντας καλές πρακτικές συνεργασίας και καινοτομίας από όλο τον κόσμο που στοχεύουν στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων παιδιών και νέων.

Ανάμεσα στις πρακτικές που αναγνωρίστηκαν ως καινοτόμο παράδειγμα ολιστικής και αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας προς όφελος των παιδιών αποτελεί η πρόσφατη συνεργασία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του Οργανισμού NGO SAWA μέλους του CHI από την Παλαιστίνη. Οι δύο Οργανισμοί έπειτα από κοπιώδεις τεχνικές προετοιμασίες και προσπάθειες κατάφεραν να διασυνδέσουν τα τηλεφωνικά τους κέντρα σε Ελλάδα και Παλαιστίνη λειτουργώντας δωρεάν σε 24ωρη βάση και 365 μέρες τον χρόνο.

Εφεξής όταν ο χειριστής της τηλεφωνικής γραμμής (ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός) του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού λαμβάνει κάποια κλήση από παιδί πρόσφυγα ή μετανάστη στην Ελλάδα που δεν μιλά ελληνικά ή αγγλικά, ο χειριστής της τηλεφωνικής γραμμής στην Παλαιστίνη μπορεί να συμμετέχει μέσω ταυτόχρονης τηλεφωνικής διασύνδεσης στην κλήση προσφέροντας την απαραίτητη υποστήριξη.

 Στόχος της διασύνδεσης είναι η παροχή άμεσης εξατομικευμένης βοήθειας σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών λαμβάνοντας υπόψη το γλωσσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο.

Η πρώτη δοκιμαστική κλήση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 9 Μαΐου 2018 στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστου Στυλιανίδη στο Επιχειρησιακό Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Αθήνα και έναρξης του Προγράμματος «Άμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα», το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με απευθείας χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO).

Δείτε την σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Δικτύου για την καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία όπως και το σχετικό βίντεο ανακοίνωσης της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο Οργανισμούςεδώ.  

Στατιστικά στοιχεία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (2017):

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»:

● δέχτηκε 221.152 τηλεφωνικές κλήσεις με το 37,5% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο
● δέχτηκε 848 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 1.624 παιδιά.
● πραγματοποίησε 150 επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 87% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά 116000»:

● δέχτηκε 9.379 τηλεφωνικές κλήσεις
● δέχτηκε 128 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών και από το σύνολο αυτών βρέθηκαν τα 136

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά 116111»:

● δέχτηκε 6.332 τηλεφωνικές κλήσεις
● παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 3.818 άτομα.

Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία:

● Κάθε χρόνο οι τηλεφωνικές γραμμές απαντούν σε περίπου 20 εκατομμύρια επαφές που γίνονται από παιδιά και νέους σε παγκόσμιο επίπεδο  
● Το 2016 παιδιά και νέοι από όλη την Ευρώπη ήρθαν 4,297,867 φορές σε επικοινωνία με τηλεφωνικές γραμμές. Οι 3,782,633 επαφές επικοινωνίας έγιναν μέσω τηλεφωνικής κλήσης, ενώ οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων (sms), μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα και διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως και απευθείας επισκέψεις σε τηλεφωνικά κέντρα
● Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αντίστοιχες επαφές άγγιξαν τις 24.434.747
● Τα παιδιά που βρίσκονται σε εμπόλεμες ή πληγείσες περιοχές διατρέχουν ιδιαίτερους κινδύνους.
● Η έμφυλη βία προκαλεί πολλές διαφορετικές μορφές βίας ενάντια στα παιδιά.
● Οι τηλεφωνικές γραμμές ακούν τα παιδιά, κάνουν παραπομπές, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία είναι απαραίτητη για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Πηγή: Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας (CHI)

Ακολουθήστε την καμπάνια στο Facebook και στο Twitter χρησιμοποιώντας τα παρακάτω hashtags: #17May, #WeListen, #Right2BHeard, #hamogelo, #CHI

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου στο press@hamogelo.grή στο 210 33 06 140.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή των Βαϊων και την Μεγάλη Εβδομάδα

Σε εφαρμογή έχει μπει  το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ενόψει του Πάσχα.

Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή των Βαϊων 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

Το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται:

-Πέμπτη 25/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα)

-Παρασκευή 26/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Σάββατο 27/04 09:00 – 18:00 , 09:00 – 20:00 (πολυκαταστήματα),

-Κυριακή βαΐων 28/04 11:00 – 18:00 , 11:00-20:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Δευτέρα 29/04 έως Μ. Πέμπτη 02/05 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Παρασκευή 03/05 13:00 – 19:00 , 13:00-21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Σάββατο 04/05 09:00 – 15.00 , 09:00-21:00 (πολυκαταστήματα).

Οι αργίες

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα:

-Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024,

-Δευτέρα 06/05/2024,

-Τρίτη 07/05/2024 (λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ανοίγει το MyCar για πληρωμή με τον μήνα – Αναλυτικά η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για όσους κινούν το όχημά τους, ενώ το έχουν δηλώσει σε ακινησία

Όσοι κάτοχοι οχημάτων τα έχουν θέσει σε ακινησία, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα. Αυτοί λοιπόν που επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, μπορούν να το πράξουν αλλά όχι για διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, με το ύψος των τελών κυκλοφορίας να υπολογίζεται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα επανακυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, όπως προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1η Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

 

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν πριν το Πάσχα δηλαδή να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για όσους μέηνες του χρόνου θέλουν.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα μπορούν και φέτος, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Π.χ. Ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, αν προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.

Αν δεν έχεις ασφάλεια δεν γίνεται άρση ακινησίας

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος και εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορεί να επανατοποθετήσει τις πινακίδες στο αυτοκίνητό του και να το κυκλοφορήσει

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Κλείνουν πάνω από μία εβδομάδα – Τι θα γίνει με τις πληρωμές και τις μισθοδοσίες

Το Ορθόδοξο Πάσχα αλλά και η μεταφορά της Πρωτομαγιάς οδηγούν σε «πάγωμα» συναλλαγών στις τράπεζες για έξι ημέρες.

Λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη 02 Μαΐου, θα εκτελεσθούν την Τετάρτη 08 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα δεν πρόκειται να επηρεασθεί από αυτές τις τροποποιήσεις, καθώς οι εργοδότες οφείλουν να το καταβάλουν έως την Τετάρτη 01 Μαΐου. Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 08 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 08 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 07 Μαΐου θα γίνουν την Τετάρτη 08 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 03 Μαΐου, τη Δευτέρα 06 Μαΐου και την Τρίτη 07 Μαΐου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17 Μαΐου | Διεθνής Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει τις δυνάμεις με φορείς και συνεργάτες του από όλο τον κόσμο συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ζωτική σημασία και λειτουργία των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά Child Helpline International (CHI) που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Το δίκτυο αριθμεί 181 μέλη – Γραμμές Βοήθειας για παιδιά σε 139 χώρες του κόσμου, όπου όλα τα μέλη του συνεργάζονται άμεσα και μοιράζονται την τεχνογνωσία τους με κοινό στόχο την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών.

Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω της «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056» που λειτουργεί από το 1997, της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» που λειτουργεί από το 2008 και της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών 116111» συμβάλλει άμεσα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε σοβαρού προβλήματος που αφορά σε παιδί θύμα όπως είναι η κακοποίηση, η παραμέληση, η εξαφάνιση, η εμπορία, ο σχολικός εκφοβισμός.

Το 2016 εγκαινιάστηκε η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ενταγμένη στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Child Helpline International, η οποία και τέθηκε στη διάθεση όλων των παιδιών στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και των παιδιών προσφύγων μεταναστών, που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ανάγκη από βοήθεια. Είναι διαθέσιμη δωρεάν, πανελλαδικά, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, με 5 διασυνδεδεμένα τηλεφωνικά κέντρα σαν 1, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και με μέγιστο χρόνο αναμονής 12 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, στη διάθεσή της (ομοίως με τις Γραμμές 1056 και 116000) και με στόχο την εξασφάλιση της λειτουργίας της ανά πάσα στιγμή και κάτω από έκτακτες συνθήκες κρίσης, έχει το Disaster Recovery Area στο Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος.

Οι Τηλεφωνικές Γραμμές είναι επίσημα αναγνωρισμένες ως Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης (emergency lines) και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Στατιστικά στοιχεία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2016:

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»:

  • δέχτηκε 244.676 τηλεφωνικές κλήσεις με το 39,5% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο
  • δέχτηκε 835 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 1.624 παιδιά.
  • πραγματοποίησε επιτόπιες παρεμβάσεις για 171 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 67% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά 116000»:

  • δέχτηκε 6.149 τηλεφωνικές κλήσεις
  • δέχτηκε 170 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών και από το σύνολο αυτών βρέθηκαν τα 136.

Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά 116111»:

  • δέχτηκε 7.581 τηλεφωνικές κλήσεις
  • παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 4.249 άτομα.

Το Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών καλώντας τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καταργώντας όλες τις μορφές βίας ενάντια στα παιδιά βάση των υποχρεώσεων των Κρατών Μελών ώστε να τεθεί ένα τέλος στην κακοποίηση, στην εκμετάλλευση, στην εμπορία και σε όλες μορφές βίας και βασανισμού των παιδιών συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και σεξουαλικής βίας, της ψυχολογικής βίας, της κακοποίησης και της παραμέλησης.

Το Διεθνές Δίκτυο για τις Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας με αφορμή την 17η Μαΐου κάνει ειδική αναφορά στη Διακήρυξη της Μπανγκόγκ (Ταϋλάνδη), η οποία επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά στη Μπανγκόγκ στις 16 Νοεμβρίου 2016 στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Διαβούλευσης για τις Τηλεφωνικές Γραμμές στην οποία συμμετείχε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την Ελλάδα.

Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία:

  • Τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν σε 142 χώρες διαφυλάσσουν τα δικαιώματα προστασίας των παιδιών από τη βία.
  • Το 2015 οι τηλεφωνικές γραμμές απάντησαν σε περίπου 20 εκατομμύρια επαφές που έγιναν από παιδιά και νέους σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • 1 στις 7 επαφές αφορούσαν σε θέματα βίας και κακοποίησης.
  • Τα παιδιά που βρίσκονται σε εμπόλεμες ή πληγείσες περιοχές διατρέχουν ιδιαίτερους κινδύνους.
  • Η έμφυλη βία προκαλεί πολλές διαφορετικές μορφές βίας ενάντια στα παιδιά.
  • Οι τηλεφωνικές γραμμές ακούν τα παιδιά, κάνουν παραπομπές, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία είναι απαραίτητη για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν:

  • Να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί σε όλες τις χώρες έχει την κατάλληλη πληροφόρηση και πρόσβαση σε υποστήριξη υψηλής ποιότητας από τηλεφωνικές γραμμές, έτσι ώστε παιδιά που είναι εκτεθειμένα σε κακοποίηση και βία να μπορούν να υποστηριχτούν κατάλληλα.
  • Να υιοθετήσουν τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις απαγόρευσης όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών και να παρέχουν επαρκείς πόρους ώστε να οδηγούν τους παραβάτες στη δικαιοσύνη.
  • Να χρησιμοποιήσουν τις φωνές των παιδιών, όπως και τα στατιστικά στοιχεία των τηλεφωνικών γραμμών ώστε να προωθήσουν περαιτέρω την υλοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού σε εθνικό επίπεδο.
  • Να υλοποιήσουν τον στόχο 16.2 της Βιώσιμης Ανάπτυξης: «Εξάλειψη της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης, της εμπορίας και όλων των μορφών βίας ενάντια στα παιδιά και του βασανισμού των παιδιών σε όλα τα περιβάλλοντα, όπως είναι το οικογενειακό, το σχολικό, τους εκπαιδευτικούς θεσμούς, τα σχολεία, τις κοινότητες και τους δημόσιους χώρους».

Για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις, όπως και όλοι οι φορείς της κοινωνίας πολιτών, διεθνών φορέων και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών καλούνται:

  • Να αναγνωρίσουν και να επικοινωνήσουν το γεγονός ότι η βία ενάντια στα παιδιά δεν δικαιολογείται ποτέ.
  • Να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα των γραμμών μέσω της παροχής επαρκών πόρων ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα τους να λειτουργούν.
  • Να αναγνωρίσουν τη μοναδική δυνατότητα που προσφέρουν οι τηλεφωνικές γραμμές να αναδεικνύουν τις φωνές των παιδιών στη δημόσια σφαίρα δίνοντας έμφαση στη κατάσταση των παιδιών που υφίστανται βία.

«Ενόσω προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης, είναι σημαντικό οι εθνικές κυβερνήσεις και οι υπόλοιποι σχετικοί φορείς σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο να υποστηρίξουν το Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών.

Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε προσεκτικά τα παιδιά και να δρούμε κατάλληλα με βάση τις εμπειρίες τους προκειμένου να ενισχύσουμε τα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, ο οποίος πραγματικά υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για τους πιο νεαρούς και πολύτιμους πολίτες του»

Marta Santos Pais, Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Βία ενάντια στα Παιδιά

Ακολουθήστε την καμπάνια στο Facebook και στο Twitter χρησιμοποιώντας τα παρακάτω  hashtags: #Welisten, #Right2Bheard, #FreeOurVoices, #hamogelo, #CHI, #childhelplines#May17, #InternationalChildHelplineDay

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το

Γραφείο Τύπου στο press@hamogelo.gr

ή στο 210 33 06 140.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή των Βαϊων και την Μεγάλη Εβδομάδα

Σε εφαρμογή έχει μπει  το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ενόψει του Πάσχα.

Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή των Βαϊων 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

Το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται:

-Πέμπτη 25/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα)

-Παρασκευή 26/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Σάββατο 27/04 09:00 – 18:00 , 09:00 – 20:00 (πολυκαταστήματα),

-Κυριακή βαΐων 28/04 11:00 – 18:00 , 11:00-20:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Δευτέρα 29/04 έως Μ. Πέμπτη 02/05 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Παρασκευή 03/05 13:00 – 19:00 , 13:00-21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Σάββατο 04/05 09:00 – 15.00 , 09:00-21:00 (πολυκαταστήματα).

Οι αργίες

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα:

-Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024,

-Δευτέρα 06/05/2024,

-Τρίτη 07/05/2024 (λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ανοίγει το MyCar για πληρωμή με τον μήνα – Αναλυτικά η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για όσους κινούν το όχημά τους, ενώ το έχουν δηλώσει σε ακινησία

Όσοι κάτοχοι οχημάτων τα έχουν θέσει σε ακινησία, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα. Αυτοί λοιπόν που επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, μπορούν να το πράξουν αλλά όχι για διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, με το ύψος των τελών κυκλοφορίας να υπολογίζεται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα επανακυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, όπως προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1η Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

 

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν πριν το Πάσχα δηλαδή να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για όσους μέηνες του χρόνου θέλουν.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα μπορούν και φέτος, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Π.χ. Ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, αν προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.

Αν δεν έχεις ασφάλεια δεν γίνεται άρση ακινησίας

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος και εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορεί να επανατοποθετήσει τις πινακίδες στο αυτοκίνητό του και να το κυκλοφορήσει

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Κλείνουν πάνω από μία εβδομάδα – Τι θα γίνει με τις πληρωμές και τις μισθοδοσίες

Το Ορθόδοξο Πάσχα αλλά και η μεταφορά της Πρωτομαγιάς οδηγούν σε «πάγωμα» συναλλαγών στις τράπεζες για έξι ημέρες.

Λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη 02 Μαΐου, θα εκτελεσθούν την Τετάρτη 08 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα δεν πρόκειται να επηρεασθεί από αυτές τις τροποποιήσεις, καθώς οι εργοδότες οφείλουν να το καταβάλουν έως την Τετάρτη 01 Μαΐου. Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 08 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 08 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 07 Μαΐου θα γίνουν την Τετάρτη 08 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 03 Μαΐου, τη Δευτέρα 06 Μαΐου και την Τρίτη 07 Μαΐου.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en