ΚΑΒΑΛΑ

17ο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου | Απολογισμός

17ο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου – Διεθνείς δράσεις και μεγάλη ανταπόκριση

Το 17ο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου που διοργανώθηκε από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κορίνας Βουγιούκα ολοκληρώθηκε μετά από τρεις εβδομάδες καθημερινών δράσεων. Κεντρικός άξονας ήταν η ανάδειξη της ολιστικότητας της δημιουργικής διαδικασίας που αφορά σε όλες τις ηλικίες, με έμφαση στη σχέση της μουσικής με το χορό. Με μεγάλη μας χαρά είδαμε ότι με αφορμή το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου δραστηριοποιήθηκαν και συνεργάστηκαν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, οι οποίοι δεν είχαν απαραίτητα προγενέστερη σχέση με τη μουσική ή το χορό. Η μεγάλη ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός των θεατών απέδειξε ότι όταν ένα πρόγραμμα σχεδιάζεται κατάλληλα, μπορεί να συνδυάζει δημιουργίες υψηλού επιπέδου, που εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της κλασικής μουσικής και παράλληλα να είναι προσβάσιμο από το μέσο ακροατή.

Οι δράσεις που φιλοξενήθηκαν:

– Έντεκα παραστάσεις.

– Διεθνής διαγωνισμός σύνθεσης για παραδοσιακά όργανα και ορχήστρα δωματίου.

– Μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά.

– Εργαστήρι της Τζένης Αργυρίου ‘Μουσική-Σώμα-Χώρος’ για εφήβους και ενήλικες.

Για την υλοποίηση των δράσεων κλήθηκαν συνολικά 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί αξιόλογοι Καβαλιώτες, με διεθνή παρουσία. Σημειώνεται ότι κάποιες από τις παραστάσεις ήταν πρωτότυπες παραγωγές του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Επιπλέον, σε μια πρόσπάθεια συνεργασίας και με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, για πρώτη φορά, συμμετείχε η Δημοτική Σχολή Χορού και το Σουηδικό Σπίτι.

Η συμμετοχή του κοινού:

Το κοινό γέμισε τους χώρους που φιλοξένησαν τις παραστάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερο από τη χωρητικότητά τους.

Ας σημειωθεί ότι υπήρχαν παραστάσεις που προσέλκυσαν θεατές όχι μόνο από γειτονικές πόλεις, αλλά ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη.

Τα εργαστήρια είχαν επίσης ενθουσιώδη ανταπόκριση, καθώς έλαβαν μέρος συνολικά περίπου 100 συμμετέχοντες, από την Καβάλα, από άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και από το εξωτερικό.

Ο εθελοντισμός

Η προσφορά των εθελοντών ήταν ανεκτίμητη, όχι μόνο στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι μεταγραφές των έργων που ακούστηκαν στην παράσταση του Gala όπερας, ήταν μια εθελοντική προσφορά από διακεκριμένους μουσικούς-συνθέτες στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου.

Οι υποστηρικτές

Το 17ο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη και τη συνεργασία την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Αντιπεριφέρεια Καβάλας, την Ελβετική πρεσβεία, τον οργανισμό ProHelvetia, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το Σουηδικό Σπίτι Καβάλας, τη Δημοτική Σχολή Χορού, το μουσικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας Ε.Ρ.Τ., ΕΝΑ channel, την εφημερίδα και το ραδιόφωνο ‘Πρωινή’, το ALPHA media group και την εφημερίδα 7η Ημέρα.

  

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version