Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

14 θάνατοι από την γρίπη – Τι πρέπει να προσέξετε

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα γρίπης και το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί οτι η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες.Συνεχίζεται η αυξητική τάση της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι χθες 24 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 14 θάνατοι, όλοι σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενώ 53 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). H συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α(Η1Ν1)2009pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.

Η γρίπη στην Ελλάδα συνεχίζεται να βρίσκεται σε φάση αυξητικής δραστηριότητας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:

-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

-Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). Μεταμόσχευση οργάνων Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Νευρομυϊκά νοσήματα -Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

-Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-

λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές: Τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης και τα πιθανά αδιέξοδα

Στο 46% ο πήχης αυτοδυναμίας στις πρώτες κάλπες

Με την κλεψύδρα να αδειάζει για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολιτικοί αρχηγοί ξεδιπλώνουν την προεκλογική τους ατζέντα και θέτουν τα εκλογικά διλήμματα της κάλπης με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη προσέλκυση των ψηφοφόρων ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και αυτό γιατί δεν υπάρχει μπόνους για το πρώτο κόμμα, ενώ για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτείται το 46%, ενώ όσο περισσότερα κόμματα πιάσουν το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή τόσο δυσχεραίνει ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Υπό το πρίσμα ότι η ΝΔ θέλει ένα ισχυρό ποσοστό στην πρώτη κάλπη, θέτοντας ως πήχη το 33% για να πετύχει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση  (38%) με την ενισχυμένη αναλογική την αυτοδυναμία ή να έχει τόσες έδρες που απλώς θα χρειαστεί έναν «συμπληρωματικό εταίρο» για να κυβερνήσει, αυτομάτως τίθεται εκτός συνεργασιών την πρώτη Κυριακή των εκλογών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδίδει αμέσως την πρώτη διερευνητική εντολή.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει λοιπόν στα χέρια του τη δεύτερη διερευνητική εντολή – με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα- και ανάλογα με τα ποσοστά που θα έχει συγκεντρώσει ενδεχομένως να επιδιώξει να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25, ωστόσο ήδη ο κος Ανδρουλάκης έχει πει «όχι» σε πρωθυπουργό Τσίπρα, κάτι που δεν διαπραγματεύεται η Κουμουνδούρου, ενώ ακόμα και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε «όχι» στη συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Έτσι, με την τρίτη διερευνητική εντολή να βρίσκεται στα χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η ΝΔ θα έχει παραπέμψει στη δεύτερη κάλπη, το ΚΚΕ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με κανέναν, με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά», καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συγκεντρώσουν αθροιστικά το ποσοστό του 48% που απαιτείται προκειμένου να διαμορφωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών. Έτσι, το πιθανότερο είναι να υπάρχει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα αυτόματα σε δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου.

Τα σενάρια για δεύτερες κάλπες

Οι εκλογικοί συσχετισμοί όπως αυτοί θα αποτυπωθούν στις πρώτες κάλπες θα αναγκάσουν τα κόμματα να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους προς αποφυγή μιας κυβερνητικής αστάθειας που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα. Η ΝΔ στοχεύει στη συσπείρωση για να  ανεβάσει τα ποσοστά της στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί με λίστα και  – όπως όλα δείχνουν- θα εξελιχθεί σε «μονομαχία» ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ με ρυθμιστικό τρίτο πόλο το ΠΑΣΟΚ. Βάσει των σημερινών δημοσκοπικών συσχετισμών αυτοδύναμη κυβέρνηση σχηματίζει το κόμμα που το ποσοστό του θα είναι κοντά στο 38%.

Και μπορεί ο γαλάζιος στόχος να είναι αυτός της αυτοδυναμίας, ωστόσο εάν με την ενισχυμένη αναλογική που δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα δεν σχηματίζεται μονοκομματική κυβέρνηση θα επιδιωχθεί συνεργασία με τον ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με βάση τις προγραμματικές τους συγκλίσεις. Το ζητούμενο είναι εάν ο κος Ανδρουλάκης θα επιμείνει να θέτει προϋποθέσεις ή θα παρακαμφθούν τα εμπόδια και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Πάντως, υπάρχει και το σενάριο η Ν.Δ. μετά τις δεύτερες εκλογές να  βρίσκεται τόσο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης που να απαιτούνται μεμονωμένοι βουλευτές για να υπερβεί το μαγικό αριθμό 151. Και αυτό μπορεί να γίνει με γέφυρες είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στην Ελληνική Λύση, παρότι το σενάριο «κεντρικής συνεργασίας» των δύο κομμάτων απορρίπτεται με κατηγορηματικό τρόπο. Με βάση πάντως τα δημοσκοπικά δεδομένα με ενισχυμένη αναλογική και πεντακομματική Βουλή, η Ν.Δ. εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία με 151 έδρες. Με εξακομματική Βουλή, ωστόσο, η Ν.Δ. λαμβάνει 148 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 80, το ΠΑΣΟΚ 34, το ΚΚΕ 18, η Ελληνική Λύση 12 και 8 έδρες το ΜέΡΑ25. Τα πιθανά σενάρια σε αυτή την περίπτωση είναι: 1) Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ με 182 έδρες και 2) ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 με 152 έδρες.

Σημαντικός παράγοντας στην οποιαδήποτε εκλογική εξίσωση πάντως είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του εκλογικού σώματος, ο οποίος μπορεί να φέρει ανατροπές.

newsbeast

Continue Reading

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση Marc: Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναγγελία των εκλογών

Από την πρώτη κάλπη προκύπτουν αριθμητικές πλειοψηφίες τόσο για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25

Η κυβέρνηση δείχνει να ανακτά μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC την οποία δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί  στα Περίπτερα.

Σύμφωνα με αυτήν στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες δίνουν 31,7% ση Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,4%. Το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο το ΚΚΕ με 5,9% αλλά και το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην βουλή με 4,3%. Το κόμμα του Κασιδιάρη, εμφανίζεται στο 3,8% στην ίδια μέτρηση.

Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τα «ούτε» του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, ψηφίζουμε για πρωθυπουργό.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το νέο τοπίο στην δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα είναι η συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια (1,1%,) η πρόθεση για αποχή (1,6%) αλλά και οι αναποφάσιστοι που για πρώτη φορά είναι σε μονοψήφιο ποσοστό (9,2%).

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν οτι από την πρώτη κάλπη είναι εξίσου πιθανόν να προκύψουν αριθμητικές πλειοψηφίες τόσο για τη συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ όσο και γα συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης δηλαδή τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και στο ΜέΡΑ25. Με βάση τους συσχετισμούς της μέτρησης, το πρώτο άθροισμα κυμαίνεται περί το 45,5% και το δεύτερο κοντά στο 4,5%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 61,0 % και ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,1%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 40,7% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 31,2% και στην τρίτη θέση ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 30,9%.

Τέλος στην ερώτηση ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, ο πρωθυπουργός παίρνει το 43,7%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 32% ενώ 24,3% απάντησε δεν ξέρω-δεν απαντώ.

 

Continue Reading

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Διεθνής διάκριση για τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Καβαλιώτη

Ο Wiley, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες και πρωτοπόρος στην έρευνα και την εκπαίδευση, συμπεριέλαβε τον Απόστολο Καβαλιώτη μεταξύ των μεγαλύτερων συγγραφέων για τον αυτισμό παγκοσμίως, βάσει των αναγνώσεων των άρθρων του.

Μία σημαντική διάκριση έλαβε για το ερευνητικό του έργο ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής του γραφείου της ευρωπαϊκής διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Wiley, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες και πρωτοπόρος στην έρευνα και την εκπαίδευση, συμπεριέλαβε τον π. Απόστολο Καβαλιώτη μεταξύ των μεγαλύτερων συγγραφέων για τον αυτισμό παγκοσμίως, βάσει των αναγνώσεων των άρθρων του.

Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει 13 ερευνητικές μονογραφίες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Πλούσιο βιογραφικό

O Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη του Ν. Καβάλας. Πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Σχολη του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα ΤΘ. Υπήρξε χρυσός πρωταθλητής κολύμβησης στο ύπτιο.

Είναι διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α., τομέα ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας και διδάσκει στο Δ.Π.Θ., ΠΜΣ, τμήμα ελληνικής φιλολογίας, Δ.Α.Φ.. Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού του Ε.Κ.Π.Α., τομέας ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας, στο Δ.Α.Φ. και μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του ΑΠΘ, στη γλώσσα και φιλολογία του Δ.Π.Θ. και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών μονάδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξειδίκευση στην ισότητα των δυο φύλων. Είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «η περί εκκλησίας έννοια και τα όρια αυτής στα πλαίσια της οικουμενικής κίνησης».

Είναι εθελοντής του ΟΗΕ επί 34 χρόνια.

Υπηρετεί ως διευθυντής του γραφείου της ευρωπαϊκής διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής IAC UNESCO, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Φρίξος Βας. Παπαχρηστίδης, τακτικό μέλος του διοικητικούσυμβουλίου του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, τακτικό μέλος της εθνικής επιτροπής ψυχικής υγείας, τακτικό μέλος των επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για τα κέντρα ημέρας ατόμων με Δ.Α.Φ.

Υπηρέτησε στην εκπαίδευση ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σοφών του Υπουργείου Εργασίας με αρμοδιότητα τις ευπαθείς ομάδες επί Υπουργίας Λούκας Κατσέλη, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αν. Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Special Olympics HELLAS, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων του Ν. Καβάλας.

Έχει συγγράψει 13 ερευνητικές μονογραφίες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα μια μονογραφία με έρευνα για την επαγγελματική απασχόληση της μουσουλμάνας, ρομά, πομάκας και χριστιανής γυναίκας του Νόμου Ροδόπης, μία μονογραφία για τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης εκκλησίας, ένα κεφάλαιο στα Αγγλικά σε διεθνή συγγραφή του Βατικανού με θέμα τη Θεία Ευχαριστία και τρία παραμύθια, που μεταφράστηκαν στα Αγγλικά.

Συμμετέχει με εισηγήσεις και έρευνα σε παγκόσμια συνέδρια και αρθρογραφεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2007), τους Special Olympics International και Ελλάδος ως κήρυκας του εθελοντισμού (2011), τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον χρυσό Σταύρο του Τάγματος της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της ελληνικής δημοκρατίας (2015), το Βατικανό με το 1ο διεθνές βραβείο έρευνας και παιδαγωγικής επιστήμης των διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca (2016), τον Π.Ο.Υ το 2016 για τη διεθνή ερευνά του για τον μητρικό θηλασμό, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (2020) και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (1992), τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Είναι επίτιμος Δρ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Καβάλας και ανακηρύχτηκε παμψηφεί επίτιμος Δημότης Θάσου και Καβάλας.

www.kathimerini.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: