Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

13η Σύνταξη | Στους λογαριασμούς τα χρήματα – Ποιοι και γιατί πήραν λιγότερα

image_print

Απογοητευμένοι έφυγαν οι συνταξιούχοι που έσπευσαν το απόγευμα της Παρασκευής (17/5) από τα ΑΤΜ των τραπεζών καθώς η 13η σύνταξη που κατατέθηκε ήταν μικρότερη από το ποσό που είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο λόγος που οι συνταξιούχοι βρήκαν στους λογαρισμούς τους λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν είναι ότι οι συντάξεις υπόκεινται σε κρατήσεις.

Συγκεκριμένα τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μεικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%.

Πως γίνονται οι κρατήσεις

Έτσι για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1100 ευρώ δικαιούνται ως 13η σύνταξη 300 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φόρος είναι 15% και η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6%. Το καθαρό ποσό αν αφαιρέσουμε την παρακράτηση είναι 265 ευρώ.

Άλλος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1080 και δικαιούται 300 ευρώ , επιβαρύνεται με υψηλότερο φόρο και το καθαρό ποσό που θα λάβει είναι 240 ευρώ .

Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μία πλήρη κύρια σύνταξη. Σ αυτή την περίπτωση θα πάρουν 470 ευρώ καθώς δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι.

– Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, το καθαρό ποσό που λαμβάνει όποιος δικαιούται 420 ευρώ είναι 394 ευρώ.

– Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-800 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ. Το καθαρό ποσό που θα εισπράξουν είναι 376 ευρώ.

-Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 900 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξης . Αν υποθέσουμε ότι λαμβάνουν 450 ευρώ , το καθαρό ποσό τους θα είναι 324 ευρώ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος με ανάρτησή του στο twitter τοποθετήθηκε για το θέμα λέγοντας πως : «Δεν είναι επίδομα, όπως λέει η αντιπολίτευση. Είναι η 13η σύνταξη και για το λόγο αυτό ισχύουν οι προβλεπόμενες παρακρατήσεις φόρου (για όσους συνταξιούχους ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο) και ασθενείας που γίνονται σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις».

Για παράδειγμα κάποιος που έχει συνταξιοδοτικό εισόδημα πάνω από 8.636 ευρώ ό έχει παρακράτηση φόρου 22%. Εισοδήματα κάτω από το όριο αυτό εμπίπτουν στο αφορολόγητο.

Το νομοσχέδιο με τις επίμαχες ρυθμίσεις έλαβε ΦΕΚ το πρωί και οι διαδικασίες μπήκαν αμέσως σε ράγες ώστε να υλοποιηθεί το μέτρο που εξαγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό και ψηφίστηκε πριν λίγα 24ωρα στην Βουλή. Υπενθυμίζεται πως 13η σύνταξη θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ οριστική ή προσωρινή, όπως και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα.

Βάσει υπολογισμού είναι η μεικτή κύρια σύνταξη ή το άθροισμα μεικτών κύριων συντάξεων που εισπράττουν οι δικαιούχοι. Έως τα 500 ευρώ όλοι θα λάβουν μια ολόκληρη σύνταξη, από τα 500 έως τα 600 ευρώ θα λάβουν το 70%, από τα 600 έως τα 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% και όσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% χωρίς πλαφόν.

Αναλυτικά οι κατηγορίες δικαιούχων είναι έξι:

22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. Θα λάβουν τώρα 13η σύνταξη με βάση το ποσό της προσωρινής. Όταν δικαιωθούν την οριστική τους σύνταξη θα ακολουθήσει επανυπολογισμός του ποσού της 13ης σύνταξης, ώστε να εισπράξουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.

34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα θα λάβουν 13η σύνταξη. Επειδή όλοι λαμβάνουν ποσά έως 360 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμη 13η σύνταξη στο 100%.

800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον πλήρη σύνταξη, δηλαδή στο 100% αυτής.

350.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 501- 600 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον σύνταξη στο 70% της σύνταξής τους.

600.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 601- 1.000 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον σύνταξη στο 50% της σύνταξής τους.

772.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας πάνω από 1.001 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον σύνταξη στο 30% της σύνταξής τους.

Όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν την 1η Μαίου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά την 13 η σύνταξη που δικαιούνται.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Οι προθεσμίες

Φοιτητές έξω από πανεπιστήμιο για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
image_print

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026.

Πού υποβάλλεται η αίτηση

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας για το στεγαστικό επίδομα.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα, οι αιτούντες χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, δηλαδή το όνομα χρήστη και τον κωδικό που έχουν λάβει από την ΑΑΔΕ.

Η δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι το στεγαστικό κόστος αποτελεί σημαντική πρόκληση για πολλές οικογένειες.

Όπως ανέφερε, η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους αποτελεί ουσιαστικό μέτρο φοιτητικής μέριμνας και συμβάλλει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών σπουδών.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ανακαίνιση και δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών, με στόχο έως το 2030 να διπλασιαστεί η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.

Στήριξη για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι η έναρξη της διαδικασίας αιτήσεων ενισχύει έμπρακτα τη φοιτητική μέριμνα.

Όπως επισήμανε, η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος, η ενίσχυση του επιδόματος και οι πρωτοβουλίες για νέες φοιτητικές εστίες δείχνουν ότι η πολιτεία στηρίζει τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή τους κατοικία.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους εντός της προθεσμίας και να ελέγξουν προσεκτικά τα στοιχεία που καταχωρούν στην πλατφόρμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: Έρχεται περαιτέρω πτώση στη βενζίνη – Έλεγχοι για τις τιμές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο μιλά για τιμές καυσίμων και ακρίβεια
image_print

Περαιτέρω πτώση στις τιμές της βενζίνης

Στο κόστος ζωής και στις τιμές των καυσίμων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω πτώση στην τιμή της βενζίνης στην αντλία, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους θα παρακολουθούν την αγορά, ώστε οι μειώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου να περάσουν και στις τιμές της βενζίνης και του diesel.

Όπως ανέφερε, η πορεία των καυσίμων πρέπει να ακολουθεί τις διεθνείς τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή χρονική καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι να φανεί η μείωση στην αντλία.

Πάγωμα τιμών για δύο μήνες

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για συναντίληψη μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς, με στόχο να παραμείνουν σταθερές οι τιμές το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων από τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ακρίβεια παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η Ελλάδα έχει υποχρέωση να υψώνει ρεαλιστικά αναχώματα για την προστασία των νοικοκυριών.

Αναφορά στο κυβερνητικό έργο

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον εξάμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας μέτρα όπως η αύξηση του βασικού μισθού, η ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί, το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η επιστροφή ενοικίου που αναμένεται τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, την πρόοδο στο Κτηματολόγιο, την ψηφιακή δικογραφία και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στον κάμπο του Νέστου από τη σφοδρή καταιγίδα

image_print

Άμεση καταγραφή των καταστροφών και γρήγορες αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τον Νομό Καβάλας, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες καταστροφές στον κάμπο του Νέστου. Το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφηκε στην περιοχή του Ποντολιβάδου και Ερατεινού όπου οι θυελλώδεις άνεμοι και τα έντονα καθοδικά ρεύματα της καταιγίδας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, κυρίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλιανθού.

Οι παραγωγοί περιγράφουν την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το εισόδημά τους.

Οι αγρότες ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες εκτίμησης και να καταβληθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Όπως επισημαίνουν, η ταχεία ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων είναι κρίσιμη, καθώς οι ζημιές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων και δημιουργούν έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en