Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

130 εκατ. ευρώ στο έλεος της σκουριάς

Δέκα χρόνια από το καλοκαίρι της «εθνικής υπερηφάνειας» των Ολυμπιακών Αγώνων και πολλά από τα πολυδιαφημισμένα έργα έχουν μείνει αναξιοποίητα, ενώ άλλα βρίσκονται παρατημένα στο έλεος του χρόνου και στη φθορά της όποιας χρήσης. H «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα μια σειρά φωτογραφιών από το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), που στέλνουν σήμα κινδύνου για το μέλλον μιας κατασκευής σε ένα στάδιο που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο.

Το στέγαστρο, που σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Καλατράβα και στοίχισε συνολικά 130 εκατομμύρια ευρώ, έχει παραμείνει ασυντήρητο όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφονται φθορές στον φέροντα στοιχεία, με λειτουργικές επιπτώσεις προς το παρόν, χωρίς να προκύπτει -κατ’ εκτίμηση πάντως- κίνδυνος ανεπάρκειας αντοχής του. Το στέγαστρο Καλατράβα, όπως και κάθε άλλη κρεμαστή κατασκευή, όπως το ποδηλατοδρόμιο και η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, είναι κατασκευές που απαιτούν περιοδική συντήρηση και έλεγχο της στατικής αλλά και της δυναμικής επάρκειας των στοιχείων που τις συναποτελούν.

«Κόπωση»

«Το στέγαστρο μιλάει από μόνο του» λέει στην «Εφ.Συν.» ο αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής Γιώργος Μιχαήλ, που φωτογράφισε τις ζημιές. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «τέτοιες κατασκευές έχουν την ιδιομορφία να εμπεριέχουν στη δομή τους εφελκυόμενες δέσμες από συρματόσχοινα, που οι αντοχές τους και οι δυνάμεις που παραλαμβάνουν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική αντοχή αυτών των κατασκευών. Ο άνεμος, επίσης, και οι εναλλασσόμενες ριπές του υποβάλλουν αυτού του είδους τις κατασκευές σε καμπτικές και στρεπτικές δυνάμεις, κάτι που με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί κόπωση στα φέροντα μεταλλικά στοιχεία αυτών των οργανισμών. Αποτέλεσμα της κόπωσης μπορεί να είναι η μείωση της στατικής επάρκειας και πολλές φορές η αστοχία των φορέων».

Για τους μηχανικούς, πάντως, η κόπωση ως αποτέλεσμα συσσωρευμένης επαναλαμβανόμενης φόρτισης είναι αναμενόμενη. Κρίνεται όμως απαραίτητη, όπως προβλέπεται από την αρχή της κατασκευής, η συνεχής φροντίδα του στεγάστρου με λίπανση και προστατευτικά επιχρίσματα, για να αποφευχθούν οι οξειδώσεις και οι τριβές, που υποβαθμίζουν τις αντοχές τέτοιων κατασκευών. Οσο οι σκουριές χειροτερεύουν τόσο θα μεγαλώνει ένας πιθανός μελλοντικός κίνδυνος. Εξίσου σημαντικός θεωρείται και ο έλεγχος των εντάσεων στα συρματόσχοινα, ώστε οι εφελκυστικες δυνάμεις να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία της κατασκευής.

Οι ρηγματώσεις έχουν κοινή διεύθυνση και βρίσκονται εκατέρωθεν της ραφής συγκόλλησης. Η συμπεριφορά αυτή υποδηλώνει συστροφή του κυλινδρικού τμήματος του τόξου που βρίσκεται κοντά στο πέδιλο

Από τις φωτογραφίες παρατηρείται πως ενώ γενικά η λευκή βαφή στα τόξα έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση, στα σημεία των τόξων, που είναι κοντά στα 4 σημεία στήριξης και κοντά σε ραφές συγκόλλησης, παρατηρούνται έντονα σκασίματα και αποκόλληση μεγάλων επιφανειών λευκού χρώματος. Από στατικής πλευράς, η ύπαρξη των ρηγματώσεων στα σημεία των στηρίξεων θεωρείται αναμενόμενη μεν, αλλά ταυτόχρονα υποδεικνύει την προέλευση της πιθανής αιτίας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μιχαήλ, η «κόπωση του στεγάστρου ενδεχομένως να οφείλεται σε στρεπτικές τάσεις που αναπτύσσονται εξαιτίας της αεροδυναμικής αντίστασης που παρουσιάζουν τα τεράστια τόξα, σε συνδυασμό με τα δύο ημιστέγαστρα που λειτουργούν σαν πτέρυγες στις ισχυρές ριπές του ανέμου».

«Είναι απαραίτητο να βγουν επειγόντως από ανεξάρτητους ειδικούς επιστημονικούς φορείς, όπως το Πολυτεχνείο, έγκυρα συμπεράσματα για τη στατική επάρκεια της κατασκευής και τις ενδεχόμενες ενισχύσεις», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας.

«Ολα καλά»

«Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός φόβος κατάρρευσης του στεγάστρου για τα επόμενα 25-30 χρόνια», καθησυχάζει ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα θα αρχίσει να είναι πιο σοβαρό, αν δε γίνει η προβλεπόμενη συντήρηση μέσα στα προσεχή χρόνια». Αρμόδια πάντως για τη συντήρηση του στεγάστρου είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων και Εγκαταστάσεων Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΥΔΕ/ΕΠΤΑ) του υπ. Πολιτισμού.

Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού που διαβιβάστηκαν στη Βουλή το 2013, τα προηγούμενα χρόνια είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο:

* Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.

* Ο δεύτερος προέβλεπε τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Η έλλειψη οικονομικών πόρων, αλλά και το υψηλό -όπως κρίθηκε αρχικά- κόστος της συντήρησης οδηγούν σε συνεχείς καθυστερήσεις του έργου της συντήρησης. Οπως μας πληροφορεί ο Π. Γαλακτόπουλος, «γίνεται μια προσπάθεια το κόστος του έργου να πέσει στο ένα τρίτο της αρχικής τιμής, που κρίθηκε υπερβολική».

ΥΠΠΟ

«Επειδή ώς σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του», σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτό, διότι «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».

Στο ίδιο έγγραφο, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός ανέφερε πως «το στέγαστρο χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Υπουργικό συμβούλιο | Συνεδριάζει αύριο υπό τον πρωθυπουργό

Στις 11:00, αύριο Δευτέρα, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

Παρουσίαση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη Σύμβαση Δωρεάς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους των Σπυρίδωνα και Ντόροθυ Λάτση της εκπόνησης μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτηρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2023/2411 σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους,

Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκη για την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χαλκίδα | Πέταξαν σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψαν

Άγρια κτηνωδία σημειώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου (27/04), στη Χαλκίδα αφού άγνωστος δράστης πέταξε σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr, άγνωστος πέταξε μέσα σε κάδο απορριμμάτων του κοιμητηρίου έναν σκύλο και έπειτα έβαλε φωτιά και τον έκαψε. Κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρμόδιες Αρχές και άμεσα στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας Χαλκίδας..

Αφού έγινε η κατάσβεση της φωτιάς και ανασύρθηκε η σορός του άτυχου ζώου, έγινε σκανάρισμα για τσιπ χωρίς αποτέλεσμα. Οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν το περιστατικό για τον εντοπισμό του δράστη.

protothema.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Με την εικαστική έκθεση «Τραύμα» ξεκινά το Φεστιβάλ Γνάφαλα 2024

Τι ονομάζουμε τραύμα, πως το βιώνουμε, ποια είναι τα συμπτώματα και πως το καθορίζουμε. Σε μια ζωή γεμάτη με τραύματα εσωτερικά, εξωτερικά, προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά, συλλογικά, πολιτικά, σωματικά, ψυχικά βρισκόμαστε σε μια διαρκή επούλωση και ανάγκη για κατανόηση και αποδοχή.

Οι άνθρωποι γεννιόμαστε από ένα τραύμα και βιώνουμε σε όλη μας τη ζωή αυτή τη βίαιη απόσπασή μας από την αρχή μας, από την αγκαλιά της μάνας μας , μεταφορικά από τον εαυτό και το κέντρο μας, από το σώμα και αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Αυτή η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια τρυφερής αποτύπωσης των τραυμάτων μας, μιας προσπάθειας να τα μοιραστούμε και να τα αγκαλιάσουμε με σκοπό να τα ερμηνεύσουμε και να χαράξουμε με ένα τρόπο τον δρόμο αυτό… για την ανάκαμψη και ανασύσταση, επιστροφή στον εαυτό μας.

Με κεντρικό θέμα το «Τραύμα» το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΝΑΦΑΛΑ 2024 ξεκινάει το πρόγραμμα της χρονιάς του. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής πραγματοποιεί την ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στο χώρο του Κουκουλόσπιτου. Με σκοπό την οπτική και εμπειρική προσέγγιση του τραύματος.

Προς αναζήτηση ερμηνειών οι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν με διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, με διαφορετικά μέσα ο καθένας τη δική του αίσθηση απέναντι στο τραύμα, τη δική του εκδοχή απέναντι στον καθορισμό του.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες με Φωτογραφία, Ζωγραφική, Γλυπτική, Εγκαταστάσεις, Animation, Video Projections: Katya Lisova, Γιώργος Αγάλου, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Ιωάννα Γρηγορίου, Γιώργος Καλτσίδης, Γιώργος Καρτάλης, Αγγελική Λόη, Μαρί Μασουρίδου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ράνια Μπέλλου, Άννα Παρασκευίδου, Όλγα Στεφάτου, Κατερίνα Τσακίρη, Λευτέρης Φασούλας.

και Βίντεο έργα των Georg Alexander Ιffert, Έλενας Κρύλοβα Παχιάκου, Γιώργου Κουρσούμπα, Δέσποινας Μαργαρίτη του τμήματος Fine Art and New Media του ΑΚΤΟ Art and Design. (Επιμέλεια video projection Κατερίνα Αποστολίδου).

Διοργάνωση: Γνάφαλα Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου
Επιμέλεια: Μπουρουλίτη Δήμητρα, Embryo Creative Agency
Χώρος Έκθεσης: Κουκουλόσπιτο, Σουφλί
Διάρκεια Έκθεσης: 27 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2024
Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 27 Απριλίου 2024, ώρα 20:30

Alexandroupoli Online

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en